Σάββατο , 4 Φεβρουαρίου 2023
Breaking News
Ακολουθήστε μας στο facebook

Γ. Σαρακιώτης για κρατικό προϋπολογισμό 2023: «Αδιαφάνεια και κακοδιαχείριση η συνταγή της αποτυχίας σας»

Η ομιλία του βουλευτή Φθιώτιδας κ. Γιάννη Σαρακιώτη  για τον κρατικό προϋπολογισμό

Με ομιλία στη Βουλή τοποθετήθηκε επί του Κρατικού Προϋπολογισμού του 2023 οΒουλευτής Φθιώτιδας ΣΥ.ΡΙΖ.Α.-Προοδευτική Συμμαχία και Αναπληρωτής Τομεάρχης Ανάπτυξης Γιάννης Σαρακιώτης.

Ο Βουλευτής Φθιώτιδας αρχικά απαρίθμησε ορισμένα από τα «επιτεύγματα»,όπως σχολίασε σκωπτικά, της Κυβέρνησης:

«Η Ελλάδα είναιπρώτη στην τιμή της βενζίνης στην Ε.Ε., σύμφωνα με την Eurostat.Πρώτη στην Ευρώπη στην τιμή ηλεκτρικής ενέργειας προ φόρων και επιδοτήσεων στο α’ εξάμηνο του 2022.Διαθέτει η χώρα μας το δεύτερο χαμηλότερο κατά κεφαλήν Α.Ε.Π..Ουραγός, όσον αφορά την αγοραστική δύναμη των πολιτών, με τον κατώτατο μισθό να έχει χάσει το 19% της αγοραστικής δύναμής του εντός του 2022, ενώ ο πραγματικός μισθός έχει μειωθεί κατά 12%.Τα χρέη προς την εφορία έχουν αυξηθεί κατά 8,6 δισ., ενώ τα χρέη προς τα ασφαλιστικά ταμεία κατά 10,4 δισ.. Αυτά τα στοιχεία περιγράφουν το “successstory” της Κυβέρνησης του Κυριάκου Μητσοτάκη».

Εν συνεχεία, ο κ. Σαρακιώτης εστίασε στην αδιαφορία της Κυβέρνησης ενώπιον της ενεργειακής κρίσης τονίζοντας: «Επί μήνες, σας καλούσαμε να λάβετε πραγματικά, ουσιαστικά μέτρα για τη μείωση του ενεργειακού κόστους και εσείς προχωρήσατε με καθυστέρηση μόνο σε επικοινωνιακά μέτρα.Η υποτιθέμενη κατάργηση της ρήτραςαναπροσαρμογής συνοδεύτηκε από νέες αυξήσεις έως και 65% το δίμηνο Σεπτεμβρίου-Οκτωβρίου, σύμφωνα με τα στοιχεία της Ρ.Α.Ε., καθώς και νέα υπερκέρδη ύψους 1 δισ. ευρώ για τους ηλεκτροπαραγωγούς.

Την ίδια αδράνεια επιδεικνύετε και όσον αφορά τα πετρελαιοειδή, έναν κλάδο με υπερκέρδη ύψους 1,8 δισ. ευρώ, σύμφωνα με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, καθώς δεν λαμβάνετε καμία πρωτοβουλία για έλεγχο της αισχροκέρδειας και επιστροφή των εν λόγω υπερκερδών στα δημόσια ταμεία. Η αδράνεια και η ανοχή σας στα καρτέλ είναι μνημειώδης».

Παράλληλα, ο Βουλευτής Φθιώτιδας υπενθύμισε ότι ο ΣΥ.ΡΙΖ.Α.-Προοδευτική Συμμαχία έχει προτείνει, μεταξύ άλλων, «τηρύθμιση της αγοράς ενέργειας, με αποσύνδεση της τιμής της ηλεκτρικής ενέργειας από εκείνη του φυσικού αερίου, όπως πέτυχαν η Ισπανία και η Πορτογαλία, αλλά η Ελλάδα αρνήθηκε να ζητήσει, τη μείωση του Ε.Φ.Κ. στα καύσιμα στα κατώτερα επίπεδα, που ορίζει η Ε.Ε., καθώς και του Φ.Π.Α. στα είδη πρώτης ανάγκης, την αύξηση του κατώτατου μισθού στα 800 ευρώ, προκειμένου να αποκατασταθεί η αγοραστική δύναμη των πολιτών, την επαναφορά της 13ης σύνταξης, την οποία η Κυβέρνηση ΣΥ.ΡΙΖ.Α. είχε θεσμοθετήσει.Δυστυχώς, η Κυβέρνηση της Ν.Δ. υποκρίνεται ότι δεν βλέπει, δεν ακούει, δεν αντιλαμβάνεται…»

Ακολούθως, ο κ. Σαρακιώτης, ως Αναπληρωτής Τομεάρχης Ανάπτυξης, πραγματοποίησε ξεχωριστή αναφορά στα θέματα ΈρευναςκαιΤεχνολογίας επισημαίνοντας: «Σε ποια προαγωγή της Έρευνας αναφέρεστε, όταν οι τακτικοί προϋπολογισμοί των Ερευνητικών Κέντρων παραμένουν υποχρεωτικά καθηλωμένοι στα επίπεδα του 2018, με αποφάσεις σας από το 2019 και έπειτα; Για ποια ανάπτυξη της Καινοτομίας μιλάμε, όταν έχει καταστεί πλέον δυσχερής η κάλυψη ακόμη και της μισθοδοσίας των τακτικών υπαλλήλων σε φορείς με σημαντικό έργο, όπως το Εθνικό Ίδρυμα Ερευνών ή το ερευνητικό κέντρο “Αθηνά”, ενώ την ίδια στιγμή συσσωρεύονται υπέρογκες λειτουργικές δαπάνες; Σε ποια προώθηση και εξωστρέφεια της ερευνητικής δραστηριότητας στοχεύετε, όταν οι ερευνητικοί φορείς δεν διαθέτουν έστω τους πόρους για να σχεδιάσουν projects ή να προσελκύσουν επιστήμονες από το εξωτερικό, λόγω της παντελούς έλλειψης ρευστότητας, που τους έχετε επιβάλει; Ούτε λόγος φυσικά για νέες προσλήψεις, όταν όσοι εργάζονται ήδη στα Ερευνητικά Κέντρα βιώνουν συνθήκες πρωτοφανούς εργασιακής επισφάλειας».

Μάλιστα, ο Βουλευτής Φθιώτιδας πρόσθεσε ότι: «Η Κυβέρνησή σας αν και είχε την τεράστια ευκαιρία αξιοποίησης 32 δισ. του Ταμείου Ανάκαμψης, διοχετεύει στην Έρευνα μόλις 443 εκ., δηλαδή το 4%, καθιστώντας τη χώρα ουραγό μεταξύ των κρατών-μελών της Ε.Ε. όταν ο ευρωπαϊκός μέσος όρος ανέρχεται στο 10%.Ακόμη, όμως, και αυτοί οι ελάχιστοι πόροι για την Έρευνα καλύπτονται από ένα πέπλο αδιαφάνειας.

Ο Πρόεδρος του Εθνικού Συμβουλίου Έρευνας, Τεχνολογίας και Καινοτομίας κ. Αρταβάνης-Τσάκωνας, επιλογή του κ. Μητσοτάκη, σε συνεδρίαση της Επιτροπής Έρευνας και Τεχνολογίας της Βουλής τόνισε, σχετικά με τη διαδικασία αξιολόγησης των προτάσεων χρηματοδότησης επί Κυβέρνησης Ν.Δ.:“Έχω δει στο Ε.Σ.Ε.ΤΕ.Κ. προγράμματα που έχουν εγκριθεί a priori, χωρίς να ξέρω ακόμη από που έχει έρθει αυτή η έγκριση, τα οποία, κατά τη γνώμη μου και κατά τη γνώμη συναδέλφων, στέκονται σε σαθρέςεπιστημονικέςβάσεις. Πώς είναι δυνατόν αυτό το πράγμα; Λες και έχουμε τόσα λεφτά, ώστε να δίνουμε και σε πράγματα, τα οποία δεν αξίζουν τον κόπο”.

Μήπως γι’ αυτό το λόγο, η Ελλάδα καταλαμβάνει μόλις την 20ή θέση στην Ε.Ε. στον ευρωπαϊκό πίνακα αποτελεσμάτων για την Καινοτομία, σύμφωνα με στοιχεία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής;“Αδιαφάνεια και κακοδιαχείριση των ούτως ή άλλως ελάχιστων πόρων”: Αυτή είναι η συνταγή της αποτυχίας σας! Αυτή την αδιαφάνεια πλέον την εξάγουμε! Δυστυχώς, αυτό καθίσταται αντιληπτό στην Ευρώπη και σημερινό δημοσίευμα του Euractiv αποκαλύπτει ότι η Α.Δ.Α.Ε. επικύρωσε την παρακολούθηση από την Ε.Υ.Π. ενός δεύτερου Ευρωβουλευτή, του κ. Κύρτσου, ενός ακόμη δημοσιογράφου, του κ. Τέλλογλου. Και όχι μόνο αυτό, αλλά αναφέρεται ότι η Αρχή αντιμετώπισε δυσκολίες από τον Εισαγγελέα του Αρείου Πάγου κ. Ντογιάκο.Μάλλον είχε άδικο ο Αλέξης Τσίπρας λέγοντας απλά ότι “εξάγουμε διαφθορά”. Θα έπρεπε να πει ότι η διαφθορά καθίσταται από την Κυβέρνηση Μητσοτάκη το πρώτο εξαγώγιμο εθνικό προϊόν».

Εγγραφείτε στο κανάλι μας στο You Tube

Δες επίσης

Λαμία: Πόσα κρούσματα κορονοϊού εντοπίστηκαν σε 144 rapis tests

Την Παρασκευή  3/2/2023 πραγματοποιήθηκαν έλεγχοι–rapid tests για κορονοϊό στην Λαμία. Οι δωρεάν δειγματοληψίες έγιναν από …

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *