Τρίτη , 7 Φεβρουαρίου 2023
Breaking News
Ακολουθήστε μας στο facebook

Γ. Σαρακιώτης: “Στο επίκεντρο του θρησκευτικού και τουριστικού ενδιαφέροντος και τη Φθιώτιδα με τον Ι. Ν. Αγίας Σοφίας στην Υπάτη

Στην προσπάθεια επίτευξης ενός υψηλού βαθμού συνεννόησης, αλληλοκατανόησης και αλληλεγγύης μεταξύ των ορθοδόξων κοινοτήτων ανά τον πλανήτη αναφέρθηκε ο βουλευτής Φθιώτιδας κ. Γιάννης Σαρακιώτης σχετικά με το βιβλίο «Αγία Σοφία, Οι ναοί της του Θεού Σοφίας ανά τον κόσμο» που περιλαμβάνει ναό της Υπάτης.

Στην εκδήλωση παρουσίασης του βιβλίου «Αγία Σοφία, Οι ναοί της του Θεού Σοφίας ανά τον κόσμο», η οποία διοργανώθηκε στην Υπάτη Φθιώτιδας από την Ιερά Μητρόπολη Φθιώτιδας, με κεντρικό ομιλητή τον Σεβασμιότατο Μητροπολίτη Φθιώτιδας, κ.κ. Συμεών, συμμετείχε ο Βουλευτής Φθιώτιδας και Αναπληρωτής Τομεάρχης Ανάπτυξης και Επενδύσεων του ΣΥ.ΡΙΖ.Α.-Προοδευτική Συμμαχία Γιάννης Σαρακιώτης.

Το συγκεκριμένο βιβλίο εκδόθηκε από την Διακοινοβουλευτική Συνέλευση Ορθοδοξίας (ΔΣΟ) σε συνεργασία με το Εθνικό Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών (ΕΚΠΑ) και έχει κυκλοφορήσει ήδη σε 9 γλώσσες (ελληνικά, αγγλικά, αραβικά, βουλγαρικά, ιταλικά, ουκρανικά,ρουμανικά, ρωσικά και σερβικά), ενώ προετοιμάζεται η μετάφρασή του και στα αρμενικά, στα γαλλικά, στα γερμανικά και στα φινλανδικά.

Ο κ. Σαρακιώτης, ο οποίος είναι μέλος της Δ.Σ.Ο., αναφέρθηκε στην προσπάθεια επίτευξης ενός υψηλού βαθμού συνεννόησης, αλληλοκατανόησης και αλληλεγγύης μεταξύ των ορθοδόξων κοινοτήτων ανά τον πλανήτη. Μάλιστα, επεσήμανε ότι:

«Η αφορμή δόθηκε από τη μονομερή, αυθαίρετη και προκλητική απόφαση της Τουρκικής Κυβέρνησης να μετατρέψει την Αγία Σοφία της Κωνσταντινούπολης και τη Μονή της Χώρας σε μουσουλμανικάτεμένη. Απόφαση, η οποία συνιστά σαφέστατη προσβολή στην πίστη και στη συνείδηση κάθε Χριστιανού, αλλά και κάθε δημοκρατικού πολίτη εν γένει, καθώς αποτελεί και παραβίαση της διακήρυξης της UNESCO περί διαφύλαξης Μνημείων της Παγκόσμιας Πολιτιστικής Κληρονομιάς».
Εν συνεχεία, αφού αναφέρθηκε εκτενώς στο νυψηλό συμβολισμό της Αγίας Σοφίας της Κωνσταντινούπολης, ο Βουλευτής Φθιώτιδας τόνισε ότι, μέσω της Δ.Σ.Ο., χαράχθηκε ηπολιτιστικήδιαδρομή “HagiaSophia: TheEuropeanCulturalRouteoftheWisdomofGodChurches” και προετοιμάζεται η υποβολή αίτησης αναγνώρισής της από το Συμβούλιο της Ευρώπης στο πλαίσιο του Προγράμματος Πολιτιστικών Διαδρομών. Μέσω της συγκεκριμένης πρωτοβουλίας προβάλλονται τα σημεία ανά τον πλανήτη, στα οποία βρίσκονται37 ναοί αφιερωμένοι στη του Θεού Σοφία και παρατίθενται εντός του βιβλίου.

Όπως σημείωσε ο κ. Σαρακιώτης:
«Η εν λόγω προσπάθεια θέτει στο επίκεντρο της προσοχής, του θρησκευτικού και τουριστικού ενδιαφέροντος και τη Φθιώτιδα, καθώς συμπεριλαμβάνει τον Ιερό Ναό Αγίας Σοφίας στην Υπάτη, ένα τοπόσημο για την ευρύτερη περιοχή του οποίου η ιστορία χάνεται στα βάθη του χρόνου ξεκινώντας από την παλαιοχριστιανική περίοδο. Το εν λόγω βιβλίο αναδεικνύει την υψηλή σημασία αυτού του ιερού χώρου και προσφέρει έναν ακόμη λόγο σε κάποιον να επισκεφθεί την Υπάτη, να απολαύσει το φυσικό κάλλος της περιοχής, καθώς και να ενημερωθεί για την ιστορική, πολιτιστική και θρησκευτική κληρονομιά της Φθιώτιδας».

Δείτε ΟΛΑ τα νέα του  FONOGRAFOS.NET στο GOOGLE NEWS

Ακολουθήστε μας στο FACEBOOK

Εγγραφείτε στο κανάλι μας στο You Tube

Δες επίσης

ΕΟΔΥ: Που γίνονται rapid tests για κορονοϊό, 7/2/2023

Δείτε σε ποια σημεία σε όλη την Ελληνική επικράτεια γίνονται rapid tests, Τρίτη  7/2/2023 από …

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *