Κυριακή , 2 Απριλίου 2023
Breaking News
Ακολουθήστε μας στο facebook

Γιατί ο δήμαρχος Δ. Μακρακώμης φέρεται να “ευνούχισε” τον αναπληρωτή του Π. Κοντογεώργο;;;

Γιατί άραγε η αποκαθήλωση στον πρώτο των πρώτων σε ψήφους έγινε Παρασκευή 3/2/23

  • γιατί πάντα η αποκαθήλωση γίνεται μέρα Παρασκευή...

 Πώς καταδέχεται τώρα ο Πάνος Κοντογεώργος (αναπληρωτής δημάρχου μέχρι χθες) να βολεύεται τώρα σε μια θεσούλα μετακλητού στη Δημοτική αρχή, έστω και αν φέρει τον βαρύγδουπο τίτλο του γενικού διευθυντή των Σκουπιδιών.

Η Ανεξάρτητη δημοτική σύβουλος που την αποκαλούσε μύγα… του χάρισε ένα πολύ ωραίο αντιπροσωπευτικό τραγούδι…

Αφιερωμένο…..!!!!
Τα καλύτερα έρχονται…. . . .

Τι σημαίνει το «από δήμαρχος κλητήρας»

Στα τέλη του 1800 δεν υπήρχε η αστυνομία πόλεων. Για την ασφάλεια της πόλης των Αθηνών υπεύθυνοι ήταν οι Δήμαρχοι. Ο εκάστοτε δήμαρχος έλεγχε το σώμα των Κλητήρων (έτσι ονομάζονταν οι Δημοτικοί Αστυνόμοι της εποχής και απ’ εδώ παράγεται και η φράση «από Δήμαρχος Κλητήρας»).

Οι κλητήρες ήταν η πρώτη Δημοτική Αστυνομία με αυξημένες αρμοδιότητες, αλλά δεν είχαν ούτε την στοιχειώδη εκπαίδευση και ήταν, αποκλειστικά, πολιτικοί φίλοι του Δημάρχου.

Ουσιαστικά αυτή η ιδιότυπη δημοτική αστυνομία αποτελείτο από τα κοινωνικά αποβράσματα και πρώην τραμπούκους με βεβαρημένο ποινικό μητρώο (η λέξη τραμπούκος προέρχεται από τα πούρα Αβάνας μάρκας trabucco, που συνήθιζαν να καπνίζουν οι νταήδες ή οι «φουσκωτοί» της εποχής. Αυτό το πούρο ήταν η αμοιβή τους από τους εντολοδόχους τους , όταν «καθάριζαν» τις δύσκολες υποθέσεις).

Οι κλητήρες ήταν πραγματική πληγή για την Αθηναϊκή κοινωνία, γιατί ήταν ασύδοτοι, παρήγαγαν το έγκλημα, και προωθούσαν την αυθαιρεσία του προστάτη τους. Στην ουσία ήταν ένας ιδιωτικός στρατός στην υπηρεσία του παρακράτους.
Αν θέλουμε να κατανοήσουμε ορισμένα από τα αίτια της σύγχρονης δυσπιστίας των Ελλήνων προς τις Αρχές, είναι χρήσιμο να γνωρίσουμε την ιστορία αυτών των πρώτων προσπαθειών για αστυνόμευση και εποπτεία. Και ενώ σε όλες τις Δυτικοευρωπαϊκές χώρες η Δημοτική Αστυνομία εξελίχθηκε σε ένα οργανωμένο Σώμα προστασίας του πολίτη, στη χώρα μας αυτοί οι μπράβοι του υποκόσμου καταπίεζαν συστηματικά τους πολίτες και εξυπηρετούσαν τον κάθε πολιτικό ή πολιτευτάκο. Τέλος, έλυναν τις διαφορές τους με τους αντίπαλους μπράβους [<ιταλ. bravo (= θαρραλέος) < λατιν. barbarus < αρχ. ελλ. βάρβαρος], με αποτέλεσμα, ακόμα και σήμερα, η επανιδρυθεισα Δημοτική Αστυνομία να μην έχει βρει το δρόμο που της αξίζει.

Ο Δημήτριος Μπαϊρακτάρης, αξιωματικός του στρατού και διορισμένος διευθυντής της Αστυνομίας, θα διαλύσει το σώμα των κλητήρων και στη θέση του θα οργανώσει τη στρατιωτική αστυνομία (τη μετέπειτα χωροφυλακή) για να πατάξει το έγκλημα και να αντιμετωπίσει, κυρίως τα κουταβάκια (δηλαδή τους επιδειξίες ψευτόμαγκες, που ονομάστηκαν έτσι γιατί κούτσαιναν (κατά την εφ. Ακρόπολη) ή από τον καβγατζή Δημήτρη Κουτσαβάκη (κατά το «Σκριπ»)

Στην εποχή μας, αποφασίσαμε να επαναφέρουμε το Σώμα της Δημοτικής Αστυνομίας (όπως συμβαίνει στα περισσότερα κράτη της Δυτικής Ευρώπης).

Οι αρμοδιότητες του σώματος ακόμα δεν είναι καθορισμένες και, ευτυχώς, ακόμα δεν οπλοφορούν. Ο τρόπος πρόσληψης δεν είναι διαυγής και, άρα, οι σύγχρονοι δημοτικοί αστυνομικοί υπακούουν, πιστά στους δημάρχους – προστάτες τους.

Λέτε να ΄χει δίκιο το πανέμορφο τραγούδι, που υποστηρίζει ότι «… τίποτα δεν έχει αλλάξει και τίποτα δεν είναι όπως παλιά…γέλα , γέλα πουλί μου γέλα, είναι η ζωή μια τρέλα…»

Πηγή: 24grammata.com

Από δήμαρχος κλητήρας

Η αντιπροσωπευτικότερη έκφραση της κατάπτωσης. Λέγεται για κάποιον που η κατάστασή του χειροτέρεψε, ιδίως η κοινωνική και επαγγελματική του θέση.

Η φράση μάλλον φτιάχτηκε μετά την ίδρυση του ελληνικού κράτους και δεν αποκλείεται να ξεκίνησε από πραγματικό περιστατικό, όταν πρώην δήμαρχος χωριού αναγκάστηκε να πιάσει δουλειά κλητήρα στο δημαρχείο γειτονικής πόλης.

Χρησιμοποιείται ενίοτε και στον ερωτικό τομέα όταν μετά τα δεύτερα -άντα ο μεσήλιξ απευθυνόμενος στο μόριο του και αναπολώντας τις παλαιές ένδοξες εποχές λέει: «πως κατάντησες έτσι αδερφέ μου, από δήμαρχος κλητήρας» ή όταν από επιβήτωρ γίνεται καληνυχτάκιας

ΠΑΡΑΔΕΙΓΜΑ
Διάσημοι από δήμαρχοι κλητήρες:

Ροναλντίνιο
Κεντέρης Θάνου
Μάριον Τζόουνς
Πάγκαλος
Μπίλ Κλίντον
Τέρενς Κουήκ
Πασχάλης

Διάσημοι “που αποδεικνύουν το ακριβώς αντίθετο”, της  επαρχίας, από δήμαρχοι κλητήρες

Τζιβελέκας

Κοντογεώργος

Δήμος Μακρακώμης: Αναπληρωτής δημάρχου ο Πάνος Κοντογεώργος

 

Εγγραφείτε στο κανάλι μας στο You Tube

Δες επίσης

Ετήσια άσκηση ετοιμότητας στην Πυροσβεστική Λαμίας

Η Πυροσβεστική Υπηρεσία Λαμίας μς ενημερώνει και μας προσκαλεί στην Ετήσια άσκηση ετοιμότητας που έχει …

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *