Είναι αλήθεια ότι η τεχνολογική πρόοδος έχει αναδιαμορφώσει τον κόσμο όπως τον γνωρίζαμε, επηρεάζοντας σημαντικά κάθε πτυχή της ανθρώπινης ζωής.
Πλέον, “ανοίγονται” νέες ευκαιρίες και καινοτομίες στην επικοινωνία, την εκπαίδευση και την εργασία, καθώς και σε πολλούς άλλους τομείς δραστηριότητας, οι οποίοι αποτελούν τη βάση της σύγχρονης κοινωνίας.
Παρόλα αυτά, κάθε βήμα προόδου που έχει κάνει η ανθρωπότητα στην τεχνολογία, είναι αποτέλεσμα γνώσεων που έχουν αναπτυχθεί και καλλιεργηθεί μέσα στο πέρασμα των χρόνων. Αυτά ακριβώς τα γνωστικά εφόδια πρέπει να αναλυθούν και να εξεταστούν προκειμένου να κατανοηθεί σε βάθος ο βαθμός της επίδρασής τους στην τεχνολογία!
1. Γνώσεις της πληροφορικής
Ο τομέας της πληροφορικής διαδραματίζει αδιαμφισβήτητα πρωταγωνιστικό ρόλο στα δρώμενα του σήμερα, με αποτέλεσμα κι η παρουσία του στην καθημερινότητα να θεωρείται σχεδόν αυτονόητη. Όλα αυτά τα τεχνολογικά θαύματα που έχουμε σήμερα στα χέρια μας, αποτελούν απόδειξη μιας συνεργασίας μελέτης των αλγορίθμων, των υπολογιστικών συστημάτων και των γλωσσών προγραμματισμού, γνώσεις που μπορούν να προκύψουν μετά από τη φοίτηση σε μια σχολή πληροφορικής ή μετά την παρακολούθηση ειδικών σεμιναρίων.
Παράλληλα, η πληροφορική είναι αυτή που έχει καταστήσει δυνατή την αυτοματοποίηση πολλών διαδικασιών, γεγονός που απλοποιεί όλες τις δύσκολες εφαρμογές, εξοικονομεί χρόνο και μειώνει το ανθρώπινο λάθος. Τόσο η διαχείριση των υπολογιστών και των κινητών συσκευών, όσο κι η άνθηση της τεχνητής νοημοσύνης οφείλουν τελικά την ύπαρξή τους στην πληροφορική!
2. Γνώσεις των μαθηματικών
Η αλληλοεξαρτώμενη σχέση της τεχνολογίας και των μαθηματικών έχει “σημαδέψει” αυτή την τεχνολογική επανάσταση, φέρνοντας στο προσκήνιο διάφορες καινοτομίες οι οποίες αξιοποιούνται για την κατανόηση και την επίλυση διαφόρων προβλημάτων. Από τις πιο βασικές μαθηματικές αρχές, όπως είναι εκείνη της αριθμητικής, της άλγεβρας και της στατιστικής, οι άνθρωποι μαθαίνουν να τις χρησιμοποιούν και να τις εφαρμόζουν σε πολλούς τομείς της ζωής.
Κάθε τεχνολογική εξέλιξη στηρίζεται σε μαθηματικές βάσεις, χωρίς τις οποίες η ανάπτυξη των δικτύων και των λογισμικών των υπολογιστών, καθώς και η συλλογή ή η ανάλυση των δεδομένων δεν θα ήταν εφικτές. Τελικά, χάρη στη γνώση των μαθηματικών, η τεχνολογία έχει αποκτήσει αυτή την αξεπέραστη ακρίβεια κι αξιοπιστία της!
3. Γνώσεις της φυσικής
Η θεμελιώδης επιστήμη της φυσικής αποτελεί τη βάση πάνω στην οποία στηρίχθηκαν τα κυριότερα τεχνολογικά επιτεύγματα. Έτσι λοιπόν, οι περισσότερες σπουδαίες ανακαλύψεις μαρτυρούν την επιρροή της φυσικής στη διαμόρφωση και στον τρόπο λειτουργίας του σύγχρονου κόσμου.
Οι γνώσεις του ηλεκτρισμού, της μαγνητικής, καθώς κι οι νόμοι της κίνησης ή της θερμοδυναμικής αποτελούν τους βασικές πυλώνες της φυσικής. Για παράδειγμα, τα τηλεπικοινωνιακά συστήματα, τα οχήματα, η θέρμανση, ή η ψύξη των χώρων, οι δορυφόροι κι η εκτόξευση διαστημόπλοιων, βασίζονται πάνω σε εξειδικευμένες γνώσεις της φυσικής και βελτιώνουν σημαντικά την ποιότητα της ζωής!
4. Γνώσεις της μηχανικής
Κάθε κοινωνία που επιθυμεί να προοδεύσει, δείχνει να αξιοποιεί τις πολύτιμες γνώσεις της μηχανικής. Οι ταχέως εξελισσόμενοι τομείς της ρομποτικής και της αυτοκινητοβιομηχανίας έχουν φτάσει σε αυτά τα επίπεδα ακμής εξαιτίας αυτής της επιστήμης και δίνουν πρωτοποριακές λύσεις σε πολύπλοκα προβλήματα.
Μάλιστα, θα ήταν αδύνατο να μη σημειωθεί η συμβολή της μηχανικής στη σχεδίαση και την κατασκευή υποδομών που όλοι χρησιμοποιούν σε καθημερινή βάση. Είναι απολύτως φυσιολογικό λοιπόν, τα κτίρια, οι μηχανές κι οι γέφυρες να “χρωστούν” τη σταθερότητα, την ασφάλεια και την αντοχή τους σε όλες εκείνες τις μηχανικές αρχές!
Η έμφυτη τάση του ανθρώπου να μαθαίνει, αποτελεί κινητήρια δύναμη για την εξέλιξη κάθε κοινωνίας. Το μόνο σίγουρο είναι ότι όσο συνδυάζουμε τη γνώση με την τεχνολογία, άλλο τόσο θα ενισχύουμε αυτή την προοδευτική μας πορεία!