Παρασκευή , 8 Δεκεμβρίου 2023
Ακολουθήστε μας στο facebook

H Ανταρκτική έχει χάσει 7,5 τρισεκατομμύρια τόνους πάγου από το 1997

Οι επιστήμονες υπολόγισαν τις ετήσιες αλλαγές στον όγκο του πάγου με τη χρήση δορυφόρων που έχουν τη δυνατότητα να καταγράφουν μέσα από τα πυκνά σύννεφα κατά τη διάρκεια των ατελείωτων πολικών νυχτών

Πάνω από το 40% των παγονησίδων της Ανταρκτικής έχει συρρικνωθεί από το 1997, με σχεδόν το ήμισυ εξ αυτών να μην παρουσιάζουν «σημεία ανάκαμψης», σύμφωνα με νέα έρευνα που συνδέει το φαινόμενο με την κλιματική κατάρρευση.

Επιστήμονες στο Πανεπιστήμιο του Λιντς υπολόγισαν πως 67 τρισ. τόνοι πάγου χάθηκαν στα δυτικά της Ανταρκτικής, ενώ σχηματίστηκαν στα ανατολικά 59 τρισ. τόνοι μεταξύ 1997-2021. Αποτέλεσμα, μια καθαρή απώλεια 7,5 τρισ. τόνων πάγου.

Ο θαλάσσιος πάγος της Ανταρκτικής σε «συγκλονιστικά» χαμηλό επίπεδο, προειδοποιούν οι ειδικοί
Ο θαλάσσιος πάγος της Ανταρκτικής σε «συγκλονιστικά» χαμηλό επίπεδο, προειδοποιούν οι ειδικοί
Σημειώνεται πως τα ζεστά νερά στη δυτική πλευρά της Ανταρκτικής λιώνουν τον πάγο, τη στιγμή που στα ανατολικά οι παγονησίδες (σ.σ.: ice shelves, η οποιαδήποτε μάζα επιπλέοντος πάγου που φέρει επίπεδη οροφή) παρέμειναν οι ίδιες ή επεκτέθηκαν, καθώς τα νερά στην περιοχή είναι ψυχρότερα.

Οι παγονησίδες βρίσκονται στο χείλος του κάθε παγετώνα και επιβραδύνουν τον ρυθμό ροής τους προς τον ωκεανό. Οταν συρρικνώνονται, οι παγετώνες απελευθερώνουν μεγαλύτερες ποσότητες γλυκού νερού στη θάλασσα, γεγονός που μπορεί να διαταράξει τα ρεύματα του Νότιου Ωκεανού.

«Υπάρχει μια μεικτή εικόνα της κατάστασης επιδείνωσης των παγονησίδων και αυτό έχει να κάνει με την ωκεάνια θερμοκρασία και τα ρεύματα γύρω από την Ανταρκτική», εξηγεί ο δρ Μπέντζαμιν Ντέιβισον, επικεφαλής της έρευνας που δημοσιεύτηκε στο επιστημονικό περιοδικό Scientific Advances.

Η κλιματική κρίση κοστίζει 16 εκατ. δολάρια την ώρα
Η κλιματική κρίση κοστίζει 16 εκατ. δολάρια την ώρα
«Το δυτικό μισό είναι εκτεθειμένο σε θερμό νερό, το οποίο μπορεί να διαβρώσει γρήγορα το κάτω μέρος των παγονησίδων, ενώ το μεγαλύτερο μέρος της ανατολικής Ανταρκτικής προστατεύεται σήμερα από τα θερμά νερά λόγω μιας ζώνης ψυχρών παράκτιων υδάτων», σημειώνει.

Οι επιστήμονες υπολόγισαν τις ετήσιες αλλαγές στον όγκο του πάγου με τη χρήση δορυφόρων που έχουν τη δυνατότητα να καταγράφουν μέσα από τα πυκνά σύννεφα κατά τη διάρκεια των ατελείωτων πολικών νυχτών.

Εξέτασαν πάνω από 100.000 εικόνες από το Διάστημα, αναλύοντας την υγεία των παγονησίδων, η οποία μπορεί να έχει επιπτώσεις και στον υπόλοιπο πλανήτη.

Πηγή: Guardian

Εγγραφείτε στο κανάλι μας στο You Tube

Δες επίσης

Λαμία: “Άστεγος για μία ημέρα” και φέτος!

Και τα φετινά Χριστούγεννα 2023 – για την ακρίβεια λίγο πριν στις 16/12/2023- θα πραγματοποιηθεί …

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *