Παρασκευή , 2 Ιουνίου 2023
Breaking News
Ακολουθήστε μας στο facebook

Μεγάλη αναδρομική έκθεση από την Alpha Bank «Η ΑΛΛΗ ΟΨΗ ΤΟΥ ΝΟΜΙΣΜΑΤΟΣ» στο Μουσείο Γουλανδρή

 

150 εκθέματα από τη σπουδαία και σημαντική νομισματική συλλογή της Alpha Bank

Mε την ευκαιρία συμπλήρωσης 50 χρόνων από τη δημιουργία της παγκοσμίου φήμης Νομισματικής Συλλογής της Alpha Bank, η Τράπεζα διοργανώνει μία μεγάλη αναδρομική έκθεση με τίτλο «Η ΑΛΛΗ ΟΨΗ ΤΟΥ ΝΟΜΙΣΜΑΤΟΣ» στο Μουσείο του Ιδρύματος Βασίλη & Ελίζας Γουλανδρή στην Αθήνα.

Η Έκθεση είναι αφιερωμένη στη μνήμη του εμπνευστή και δημιουργού της Νομισματικής Συλλογής της Alpha Bank, Γιάννη Σ. Κωστόπουλου και θα διαρκέσει από τις 3 Μαΐου έως τις 23 Ιουλίου.

Στη Συνέντευξη Τύπου που πραγματοποιήθηκε  στον αμφιθέατρο του Ιδρύματος Βασίλη & Ελίζας Γουλανδρή στην Αθήνα, ο Πρόεδρος του Διοικητικού Συμβουλίου της AlphaBank, κ. Βασίλειος Ράπανος αναφέρθηκε με ιδιαίτερη συγκίνηση στον επετειακό και συμβολικό χαρακτήρα της Έκθεσης: «Μετά από μία περίοδο αναστολής των πολιτιστικών δράσεων λόγω της πανδημίας, ξεκινάμε και πάλι τις πολιτιστικές μας δράσεις και μάλιστα με μία συμβολική έκθεση. Μία έκθεση που συνδέεται με τη συμπλήρωση των 50 χρόνων της Νομισματικής Συλλογής της Τράπεζας και που είναι αφιερωμένη στον άνθρωπο που έθεσε τον θεμέλιο λίθο για τη δημιουργία της,τον πρωτοπόρο και οραματιστή, Γιάννη Κωστόπουλο».

Ο κ. Ράπανος στον σύντομο χαιρετισμό του έκανε μία αναδρομή στην πορεία της Νομισματικής Συλλογής, ενώ αναφερόμενος στις πολιτιστικές πρωτοβουλίες και τις δράσεις που αναλαμβάνει σήμερα η Τράπεζα τόνισε χαρακτηριστικά:

«Ως θεματοφύλακας αυτού του ανεκτίμητου θησαυρού, η Alpha Bank της νέας εποχής, «με λογισμό και μ’ όνειρο», όπως έλεγε ο αείμνηστος Πρόεδρός μας, Γιάννης Κωστόπουλος, συνεχίζει τη συνεισφορά της στα πολιτιστικά δρώμενα της χώρας μας, για την πνευματική, ηθική και εκπαιδευτική καλλιέργεια της κοινωνίας».

Από την πλευρά του, ο Επικεφαλής της Διεύθυνσης Επικοινωνίας και Εταιρικών Σχέσεων, κ. Γιώργος Τερζής επεσήμανε: «Η έκθεση που εγκαινιάζουμε σήμερα σηματοδοτεί μία σημαντική στιγμή για την ιστορία της Alpha Bank, όσον αφορά τη σχέση της με τον Πολιτισμό. Μία σχέση πολύπλευρη που καλύπτει την τέχνη, την ιστορία, το νόμισμα. Μία σχέση που ξεκίνησε από τον Γιάννη Κωστόπουλο, τον άνθρωπο, τον οραματιστή, τον τραπεζίτη και συνεχίζεταιαδιάλειπτα από τις Διοικήσεις της Τράπεζας, διαχρονικά».

Το θέμα της έκθεσης
Το νόμισμα σκιαγραφεί την ιστορική και πολιτισμική φυσιογνωμία ενός λαού σε δεδομένο τόπο και χρόνο, προσφέροντας πλούσιο υλικό σε όποιον θέλει να ερευνήσει τις διάφορες πτυχές του παρελθόντος. Αποτελεί το βασικό μέσο συναλλαγής, που έκανε την εμφάνισή του το δεύτερο μισό του 7ου αιώνα π.Χ.

Η Έκθεση της Νομισματικής Συλλογής της Alpha Bank όμως παρουσιάζει την άλλη όψη του νομίσματος: αυτή που το καθιστά μέσο επικοινωνίας και διάδοσης μηνυμάτων, που το μετατρέπει σε φωτογραφία της στιγμής απαθανατίζοντας πρόσωπα και εικόνες και το αναδεικνύει σε αντικείμενο τέχνης, το οποίο αντανακλά την καλλιτεχνική τάση και τη δημιουργική ικανότητα των χαρακτών του, τη συγκεκριμένη εποχή που τέθηκε σε κυκλοφορία. Στην Έκθεση παρουσιάζονται 150 νομίσματα, που ανήκουν όλα στη Συλλογή της Τράπεζας. Πρόκειται για ιδιαίτερες εκδόσεις από χρυσό, άργυρο και χαλκό, μεταξύ των οποίων υπάρχουν και ορισμένες σπανιότητες.

 

Στην πρωτότυπη προσέγγιση της Έκθεσης για την παρουσίαση των νομισμάτων αναφέρθηκε στον σύντομο χαιρετισμό του κατά τη Συνέντευξη Τύπου ο κ. Κυριάκος Κουτσομάλλης, Γενικός Διευθυντής του Ιδρύματος Βασίλη & Ελίζας Γουλανδρή, σημειώνοντας μεταξύ άλλων: «Το αφιέρωμα που έχουμε το προνόμιο να φιλοξενούμε, πέρα του ότι συμβάλλει στην διατήρηση της ενότητας του ιστορικού, πνευματικού και καλλιτεχνικού χρόνου, προσφέρει και αισθητικές, εικονογραφικές αφηγήσεις που αφορούν πρόσωπα, μυθικά πορτραίτα και μύθους, προάγοντας την νομισματική έρευνα. Πρόκειται για μια πρωτότυπη προσέγγιση και ανάγνωση του νομίσματος που διευρύνει την αναγνωστική αφήγηση, προσφέροντας πολύτιμο υλικό στην νομισματολογική επιστημονική έρευνα. Διευκολύνει τον μυημένο αλλά και τον λιγότερο εξοικειωμένο επισκέπτη να κατανοήσει τα μηνύματα που άπτονται και θίγουν μεγάλα και καίριας σημασίας ερωτήματα που αφορούν τον άνθρωπο και την κοινωνία ευρύτερα».

Όπως τόνισε η Επιμελήτρια της Νομισματικής Συλλογής της Τράπεζας, Δρ Δήμητρα Τσαγκάρη: «Η Νομισματική Συλλογή της Alpha Bank, που συμπλήρωσε ήδη 50 χρόνια δυναμικής παρουσίας στο παγκόσμιο νομισματικό γίγνεσθαι, αποτελεί μέρος της εθνικής μας πολιτιστικής κληρονομιάς.,. Είναι ένα κομμάτι της Ελλάδας, όπως το οραματίστηκε, ήδη από το 1972, ο Γιάννης Κωστόπουλος. Ο άνθρωπος που λάτρευε το αρχαίο νόμισμα, όχι μόνο ως βασικό μέσο συναλλαγής, αλλά και ως ιστορικό τεκμήριο. Σήμερα αναδεικνύουμε την Άλλη Όψη του Νομίσματος, αυτή που το μετατρέπει σε φωτογραφία της στιγμής, μέσο επικοινωνίας και αριστούργημα της αρχαίας ελληνικής τέχνης».

Πηγή: iefimerida.gr

Εγγραφείτε στο κανάλι μας στο You Tube

Δες επίσης

Ένα καθημερινό συμπλήρωμα πολυβιταμινών μπορεί να κάνει καλό στη μνήμη των ηλικιωμένων

Ζήσης Ψάλλας Σε μια μελέτη, στην οποία συμμετείχαν περισσότεροι από 3.500 ενήλικες άνω των 60 …

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *