Σάββατο , 24 Φεβρουαρίου 2024
Breaking News
Ακολουθήστε μας στο facebook

Ηλ. Σανίδας: “Η ανάδειξη της Αρχαίας Μελιταίας Δομοκού, θα είναι κορυφαίο ιστορικό γεγονός”

Στις ανασκαφές Φινλανδών στη Μελιταία Δομοκού ο Αντιπεριφερειάρχης Φθιώτιδας Ηλίας Σανίδας

Επίσκεψη στις ανασκαφές που πρόσφατα ξεκίνησαν στη Μελιταία Δομοκού πραγματοποίησε ο Αντιπεριφερειάρχης Π.Ε. Φθιώτιδας Ηλίας Σανίδας, παρουσία του Δημάρχου Δομοκού Μπάμπη Λιόλιου, του Προέδρου Δημοτικού Συμβουλίου Καλαμπαλίκη Ανδρέα και του Αντιδημάρχου Λαϊνά Ανδρέα, του Προέδρου της Μελιταίας Βασίλειου Καραπέτσα καθώς και του αρχαιολόγου Λάμπρου Σταυρογιάννη.

Η αρχαία Μελιταία, μια από τις σημαντικότερες πόλεις της Αχαΐας Φθιώτιδας αναδείχθηκε σε κυρίαρχη πόλη στην περιοχή του οροπεδίου του Δομοκού και της ευρύτερης περιοχής, χάρη στην στρατηγική θέση την οποία κατείχε πάνω στην κεντρική αρτηρία που ένωνε την νοτιά με τη βόρεια Ελλάδα. Η πόλη άκμασε από τον 5ο αι. π.Χ. μέχρι και την Ρωμαϊκή εποχή, όμως η ανθρώπινη παρουσία και δραστηριότητα ανιχνεύεται από την αρχαιότερη Νεολιθική Περίοδο (5500 π.Χ.).

Ο Στράβων αναφέρει ότι το παλαιότερο όνομα της πόλης ήταν Πύρρα και ότι στην αγορά της υπήρχε ο τάφος του Έλληνα, γιου του Δευκαλίωνα και της Πύρρας.

Το πενταετές ερευνητικό πρόγραμμα έχει τον τίτλο: «Αρχαιολογικές Έρευνες και Εργασίες στη Μελιταία – Melitaia Archaeological Program (MELAP)», και θα αποτελέσει συνεργασία με την Εφορεία Αρχαιοτήτων Φθιώτιδας και Ευρυτανίας.

Οι ερευνητικές εργασίες θα καλύψουν έκταση 22.000 στρεμμάτων.

Μετά την επίσκεψη στο χώρο των ανασκαφών , ο Αντιπεριφερειάρχης ΠΕ Φθιώτιδας Ηλίας Σανίδας δήλωσε :

«Βρεθήκαμε σήμερα στο χώρο όπου ξεκίνησαν οι ανασκαφές, σε μια κοινή προσπάθεια όλων για την ανάδειξη της Πολιτιστικής κληρονομιάς της Περιοχής.

Η Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας έχει ήδη αγκαλιάσει την προσπάθεια αυτή, ενώ στον άμεσο σχεδιασμό μας είναι η ενίσχυση αυτής με κάθε πρόσφορο μέσο. Η ανάδειξη της Αρχαίας Μελιταίας θα είναι κορυφαίο ιστορικό γεγονός με πολλαπλά οφέλη στην οικονομία και την ευρύτερη περιοχή».

Εγγραφείτε στο κανάλι μας στο You Tube

Δες επίσης

LIVE: ΠΑΣ Λαμία – ΑΕΚ

ΠΑΣ Λαμία – ΑΕΚ για την 24η αγωνιστική της Super League Την ομάδα της ΑΕΚ  …

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *