Πέμπτη , 29 Φεβρουαρίου 2024
Breaking News
Ακολουθήστε μας στο facebook

Κοκκαλάκια: Ο ιστορικός λόφος στη Σπερχειάδα στολίστηκε στα λευκά (φωτο)

Πανέμορφο αλσύλλιο σε λόφο με μαγευτική θέα Ο Ελληνικός στρατός κτυπήθηκε από τον εχθρό και λέγεται ότι “κάθε φυτεμένο πεύκο και ένας νεκρός”, ως φόρος τιμής, εξού και το όνομα του.

Η πλούσια ιστορία της Σπερχειάδας που καταδεικνύει  την δικαιολογημένη διεκδίκηση να χαρακτηριστεί ως Μαρτυρική Πόλη.

Βαρυσήμαντος είναι ο Ιστορικός λόφος Κοκκαλάκια  στη Σπερχειάδα.

Είναι ένα από τα τρία αλσύλλια της Σπεχειάδας μαζί με του Αγίου Νικολάου και την Κορακκόραχη.

Ένα πανέμορφο  αλσύλλιο στον ιστορικό  λόφο (σε υψόμετρο 350μ.) με μαγευτική θέα την κοιλάδα του Σπερχειού, που στα χώματα του έχουν γραφτεί σελίδες της τοπικής Ιστορίας της πόλης  Σπερχειάδας.

Πολλές μαρτυρίες υπάρχουν και διαδόθηκαν  για όσα ιστορικά γεγονότα έλαβαν χώρα στο έδαφος του. (Ωστόσο μέχρι και σήμερα δεν έχει γραφτεί κάτι, με επίσημο χαρακτήρα.)

Ο λόφος Κοκκαλάκια με το αλσύλλιο του ανήκει στο Συνιδιόκτητο  Κτήμα Κουφωδένδρων, μία έκταση που αρχικά χρησίμευε ως βοσκότοπος προς εξυπηρέτηση των ντόπιων κτηνοτρόφων.

Οι μαρτυρίες των γερόντων  για τα όσα έγιναν στο λόφο Κοκκαλάκια, καταδεικνύουν τον ρόλο που  διαδραμάτισε και στον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο σε τοπικό επίπεδο. Να σημειωθεί ότι εικάζεται ότι έχει γίνει και μάχη επί Τουρκοκρατίας  με νεκρούς, βρεθήκαν άφθονα μικρά οστά εξού και το όνομα ΚΟΚΚΑΛΑΚΙΑ.

Η θέση του λόφου είναι  σημαντική και για αυτό κτίστηκε φυλάκιο ώστε να παρατηρείται η «κίνηση»  στην Κοιλάδα του Σπερχειού με την συνδρομή του ΙΙΙ τάγματος του 42ου. Άλλωστε η στρατηγική  θέση γενικότερα της Σπερχειάδας είναι αναμφισβήτητα κρίσιμη στην περιοχή, γεγονός που καταδεικνύεται  από το πλήθος των φυλακίων που στήθηκαν κατά την διάρκεια του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου αλλά και από την Επιστράτευση το 1974 με την παρουσία του στρατού.

Το πέτρινο φυλάκιο στα Κοκκαλάκια κατά τον βομβαρδισμό της πόλης μεταξύ  1940 και 1942   ισοπεδώθηκε  μετά από επίθεση «από ξηρά και αέρος» όπως καταγράφουν οι αναφορές της εποχής. Ακόμα και σήμερα, εν έτει 2021, σε όλο τον λόφο υπάρχουν, στη γη, βαθουλώματα, το τραγικό αποτύπωμα από την ρίψη οβίδων, όλμων, χειροβομβίδων κλπ που μαρτυρούν το μένος της επίθεσης που δέχθηκε από τις εχθρικές δυνάμεις.

Μετά το πόλεμο, περί  το  1945 στην αρχές του Εμφυλίου Πολέμου το φυλάκιο ξανακτίστηκε από το Στρατό και μάλιστα  έγινε κι άλλο ένα 100 περίπου μέτρα πιο ψηλά, στο Υδραγωγείο των Κουφωδένδρων. Τάφρος συνέδεε τα δύο φυλάκια. Δυστυχώς πλέον τα φυλάκια δεν υπάρχουν πια.

Τα ιστορικά αυτά γεγονότα στο λόφο οδήγησαν τους Δημογέροντες του Κτήματος Κουφωδένδρων, να διατηρήσουν ανέπαφο τον λόφο και απαγόρευσαν πλέον να  χρησιμοποιείται και ως βοσκότοπος.

Σε μία συμβολική και άκρως τιμητική ενέργεια για τους θανόντες στο λόφο, ο μύθος αναφέρει  ότι στη συνέχεια κάθε πεύκο που φυτεύτηκε, είναι και ένας νεκρός του πολέμου… Όπως και το  ίδιο το όνομα του λόφου “Κοκκαλάκια” …  

Μία αναγνώριση, ένας αιώνιος φόρος τιμής στους πεσόντες υπέρ της πατρίδος, που αφιέρωσαν την ζωή τους για την ελευθερία.

Μία ιστορία του τόπου, ένας τόπος γεμάτος ιστορία που πρέπει να αναδειχθεί ανάλογα και να καταστεί ευρέως γνωστή.

Η σημερινή Διοίκηση του Κτήματος Κουφωδένδρων ήδη έχει αποφασίσει να αναδειχθεί ο λόφος ανάλογα με μονοπάτια και χώρους αναψυχής, υπαίθριο θέατρο, αναψυκτήριο κλπ αλλά και πολεμικά αντίστοιχα εκθέματα όπως και μαρμάρινη πλάκα με τα ονόματα των ανθρώπων που έχασαν εκεί την ζωή τους πολεμώντας. Παρακάτω παρουσιάζεται η πρόταση της Διοίκησης  προς την Τ.Κ. Σπερχειάδας και την Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας για την ανάδειξη του λόφου.

Μέλος της διοίκησης του Κτήματος Κουφωδένδρων και Τοπικός Σύμβουλος της Σπερχειάδας, ξενάγησε τον Δήμαρχο Δήμου Μακρακώμης (αρχές 2021) του διηγήθηκε την ιστορία με βάση τις μαρτυρίες που υπάρχουν και ο Δήμαρχος ενθουσιάστηκε με την πρόταση  και σημείωσε να μεριμνήσει για την θετική εξέλιξη της σε συνεργασία με τους αρμόδιους φορείς και Αρχές.

Τραγουδά ο κ. Κώστας Κανέλλος το παραδοσιακό τραγούδι “Άσε με Χάρε άσε με” Ο Ιστορικός λόφος είναι ιδιοκτησία του Κτήματος Κουφοδένδρων Σπερχειάδα η πόλη της καρδιάς μας….

ΚΟΚΚΑΛΑΚΙΑ: Πανέμορφο αλσύλλιο στη Σπερχειάδα, στον Ιστορικό λόφο με μαγευτική θέα την κοιλάδα του Σπερχειού

Η ένδοξη δράση των κατοίκων της στην Εθνική Αντίσταση (1941-1944) Η Σπερχειάδα διεκδικεί να χαρακτηριστεί ΜΑΡΤΥΡΙΚΗ ΠΟΛΗ ΣΠΕΡΧΕΙΑΔΑ….

76 χρόνια μετά… ότι απέμεινε από το ΟΛΟΚΑΥΤΩΜΑ της ναζιστικής θηριωδίας 18/06/1944 & η ένδοξη δράση των κατοίκων της στην Εθνική Αντίσταση (1941-1944) Εδώ κτυπά η καρδιά της Εθνικής Αντίστασης

Η Σπερχειάδα διεκδικεί να χαρακτηριστεί ΜΑΡΤΥΡΙΚΗ ΠΟΛΗ λόγω της πλούσιας Ιστορίας της και του Ολοκαυτώματος 18/6/1944 ΣΠΕΡΧΕΙΑΔΑ Επισκεφτείτε τα 10 “ιστορικά διαμάντια της”

1.ΚΑΛΥΒΑ ΣΤΕΦΑΝΗ Η “σπίθα” της Εθνικής Αντίστασης ή … η «Αγία Λαύρα» του Αντιστασιακού αγώνα!!! Μία ξεχωριστή, σημαντική σελίδα της ελληνικής ιστορίας, στην Σπερχειάδα.

Τον Μάη του 1942 ο αρχικαπετάνιος του ΕΛΑΣ Άρης Βελουχιώτης μαζί με τους συντρόφους του οι Σπερχειαδίτες Φώτης Μαστροκώστας (Θάνος) και Στέφανος Στεφανής καθώς και οι Νίκος Λέβας και Βασίλης Ξηροτρούλιας) ξεκίνησαν το αντάρτικο.

“Εδώ στο καπνισμένο παραγώνι, σ΄αυτό το φτωχοκάλυβο,πυρώθηκε της λευτεριάς η ανάσα” (Β. Ι.Κούκος).

2. ΕΡΕΙΠΩΜΕΝΟΣ ΑΓΙΟΣ ΝΙΚΟΛΑΟΣ Από τα πιο σημαντικά μνημεία της Φθιώτιδας με ιδιαίτερο θρησκευτικό και ιστορικό συμβολισμό, που θυμίζει την θηριωδία των Ναζί και το Ολοκαύτωμα της Σπερχειάδας στις 18/6/1944 όπου από τα 539 σπίτια της, τα 489 καταστράφηκαν ολοσχερώς, ενώ πολλοί άμαχοι πολίτες σκοτώθηκαν.

3. ΜΟΥΣΕΙΟ ΙΣΤΟΡΙΑΣ – ΛΑΟΓΡΑΦΙΑΣ «ΑΘ. & Μ. ΑΚΡΙΔΑ» Μία σημαντικότατη καταγραφή και μοναδική παρουσίαση της τοπικής ιστορίας, μέσα στο πέρασμα των χρόνων με ευρήματα που εντυπωσιάζουν αλλά και οριοθετούν την πλούσια δραστηριοποίηση των κατοίκων στην ιστορία της περιοχής. Εκθέματα, το Νομισματικό Μουσείο “Βότση”, αφθονία αντικειμένων ιστορικού και λαογραφικού ενδιαφέροντος.

4. ΠΛΑΤΕΙΑ ΕΘΝΙΚΗΣ ΑΝΤΙΣΤΑΣΗΣ Στο Μέγα Ρέμα κατασκευάστηκε τούνελ 200 και πλέον μέτρων, μπαζώθηκε τις δεκαετίες ’70-’80 και από τα ερειπωμένα σπίτια του Ολοκαυτώματος της Σπερχειάδας και έτσι δημιουργήθηκαν πλατείες.

Στη μία, δόθηκε συμβολικά και τιμητικά το όνομα της Εθνικής Αντίστασης. Οι αναπλάσεις στο χώρο περιλαμβάνουν Τουριστικό Περίπτερο, Μνημείο, χώρους δραστηριοτήτων και ψυχαγωγίας και συμπληρώνεται με το μεγάλο Πλατανόδασος στην κοίτη του Μέγα Ρέματος.

5. ΠΡΟΤΟΜΗ ΑΡΗ ΒΕΛΟΥΧΙΩΤΗ – ΟΡΚΟΣ του ΕΛΑΣ Το μνημείο με την προτομή του Άρη Βελουχιώτη και τον Όρκο του ΕΛΑΣ γραμμένος πάνω σε μαρμάρινη πλάκα, ανάμεσα στις πλατείες Εθν. Αντίστασης και Ηγουμένου Γερμανού Δημάκου.

6. ΠΛΑΤΕΙΑ ΗΓΟΥΜΕΝΟΥ ΓΕΡΜΑΝΟΥ ΔΗΜΑΚΟΥ Η πλατεία προς τιμή του Γερμανού Δημάκου (Ηγούμενος στην Ιερά Μονή Αγάθωνος) ο γνωστός «Πάπα-Ανυπόμονος», ένας από τους πιο ονομαστούς μοναχούς που συμμετείχε ενεργά στην Εθνική Αντίσταση, δίπλα στο σύντροφο και αρχικαπετάνιο του ΕΛΑΣ, Άρη Βελουχιώτη.

7. ΗΡΩΟ στον ΙΕΡΟ ΝΑΟ ΑΓΙΟΥ ΝΙΚΟΛΑΟΥ Στον προαύλιο χώρο του Ιερού Ναού Αγίου Νικολάου στην Σπερχειάδα, υπάρχει Ηρώο αφιερωμένοστους πολλούς ήρωες και πεσόντες πολέμου υπέρ πατρίδος. Τιμούνται σε κάθε Εθνική Επέτειο.

8. ΚΟΚΚΑΛΑΚΙΑ Πανέμορφο αλσύλλιο σε λόφο με μαγευτική θέα.Ο Ελληνικός στρατός κτυπήθηκε από τον εχθρό και λέγεται ότι “κάθε φυτεμένο πεύκο και ένας νεκρός”, ως φόρος τιμής, εξού και το όνομα του.

9. ΜΝΗΜΕΙΟ ΘΑΝΟΝΤΩΝ ΕΘΝΙΚΗΣ ΑΝΤΙΣΤΑΣΗΣ Βρίσκεται στο 1ο Νεκροταφείο Σπερχειάδας, στη θέση “Κορακόραχη”, ένας φόρος τιμής στα παλληκάρια της Σπερχειάδας που πολέμησαν στην κατοχή για την ελευθερία της χώρας μας.

10. ΠΑΝΑΓΙΑ ΓΟΡΓΙΑΝΗ Το ξωκλήσι βρίσκεται στις πανέμορφες πλαγιές του Γουλινά με εντυπωσιακή θέα τα διάσπαρτα χωριά της κοιλάδας του Σπερχειού, 5 χλμ νότια της Σπερχειάδας.

Αρχικά κτίστηκε το 1860 και ανακατασκευάστηκε μετά την καταστροφή του από τους Σπερχειαδίτες το 1963 και αποτελεί σημείο αναφοράς. Σε κάθε επιδρομή των Ναζί στην κατοχή, ο άμαχος πληθυσμός ανηφόριζε και έβρισκε καταφύγιο στη Γόργιανη υπό την προστασία των ανταρτών και της Παναγιάς και για αυτό γιορτάζει και πανηγυρίζει “διπλά” τον Δεκαπενταύγουστο.

Σπερχειάδα η πόλη της καρδιάς μας

Δημήτρης Καραντζούνης

Εγγραφείτε στο κανάλι μας στο You Tube

Δες επίσης

«Υπηρεσιακούς Γραμματείς» αναζητούν συνολικά δεκατέσσερα υπουργεία της κυβέρνησης

«Υπηρεσιακούς Γραμματείς» αναζητούν συνολικά δεκατέσσερα υπουργεία της κυβέρνησης και οι ενδιαφερόμενοι μπορούν ήδη από σήμερα …

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *