Τετάρτη , 4 Οκτωβρίου 2023
Ακολουθήστε μας στο facebook

Λαμία: Έκτακτη συνεδρίαση του Συντονιστικού Οργάνου Πολιτικής Προστασίας Φθιώτιδας

 

Πραγματοποιήθηκε, σήμερα Τρίτη 22 Αυγούστου 2023, η έκτακτη συνεδρίαση του Σ.Ο.Π.Π Φθιώτιδας από τον Αντιπεριφερειάρχη Φθιώτιδας Ηλία Σανίδα στο γραφείο του στην Λαμία – Πλ. Ελευθερίας 13.

Στη συνεδρίαση του Σ.Ο.Π.Π., εξετάστηκαν θέματα που αφορούν τον σχεδιασμό και τις δράσεις της Πολιτικής Προστασίας για την αντιμετώπιση κινδύνων από την εκδήλωση πυρκαγιών, και συγκεκριμένα :

  1. Εκτέλεση προγραμμάτων προληπτικού καθαρισμού της βλάστησης για τη μείωση του κινδύνου πυρκαγιάς σε περιοχές ιδιαίτερης προστασίας (άλση, πάρκα κ.λπ.) αρμοδιότητας της Περιφερειακής Ενότητας και των Δήμων.
  2. Απομάκρυνση των υπολειμμάτων καθαρισμού της βλάστησης που διενεργείται από ιδιοκτήτες, νομείς, επικαρπωτές και μισθωτές οικοπεδικών και λοιπών ακάλυπτων χώρων, εντός οικισμών προς αποτροπή κινδύνου πρόκλησης πυρκαγιάς ή ταχείας επέκτασής της εντός των διοικητικών ορίων του Δήμου (Πυρ. Διάταξη 20/2022, Ν. 3852/2010, άρθρ. 94 παρ. 1).
  3. Εκτέλεση έργων και εργασιών προληπτικού καθαρισμού της βλάστησης από την Περιφερειακή Ενότητα Φθιώτιδας καθ’ υπόδειξη και συνεργασία με την αρμόδια Δασική Υπηρεσία, κυρίως στη ζώνη μίξης δασών – οικισμών για λόγους αντιπυρικής προστασίας.
  4. Συντονισμός αντιμετώπισης εκτάκτων αναγκών και διαχείρισης των συνεπειών που προκαλούνται από τις δασικές πυρκαγιές, στα πλαίσια της εφαρμογής του Γενικού Σχεδίου Αντιμετώπισης Εκτάκτων Αναγκών Εξαιτίας Δασικών Πυρκαγιών με την κωδική ονομασία «ΙΟΛΑΟΣ».
  5. Ζητήματα και διαδικασίες υλοποίησης της δράσης για την οργανωμένη προληπτική απομάκρυνση πολιτών, σύμφωνα με τα προβλεπόμενα στο Γενικό σχέδιο Αντιμετώπισης Εκτάκτων Αναγκών εξαιτίας Δασικών Πυρκαγιών με την κωδική ονομασία «ΙΟΛΑΟΣ».
  6. Ετοιμότητα της Πολιτικής Προστασίας της Περιφερειακής Ενότητας Φθιώτιδας στην αντιμετώπιση εκτάκτων αναγκών και διαχείρισης των συνεπειών που προκαλούνται από τις δασικές πυρκαγιές, σύμφωνα με τα προβλεπόμενα στο Σχέδιο Αντιμετώπισης Εκτάκτων Αναγκών Εξαιτίας Δασικών Πυρκαγιών της Περιφέρειας, στα πλαίσια εφαρμογής του Γενικού Σχεδίου Αντιμετώπισης Εκτάκτων Αναγκών Εξαιτίας Δασικών Πυρκαγιών με την κωδική ονομασία ‘’ΙΟΛΑΟΣ’’, με έμφαση στις διαδικασίες υλοποίησης της δράσης της οργανωμένης προληπτικής απομάκρυνσης πολιτών.
  7. Λήψη μέτρων για την αποφυγή πρόκλησης πυρκαγιάς από τη λειτουργία χώρων ανεξέλεγκτης εναπόθεσης αστικών απορριμμάτων, σύμφωνα με τα προβλεπόμενα στην Πυροσβεστική Διάταξη 9/2021.
  8. Διασφάλιση επικοινωνίας μεταξύ των εμπλεκόμενων υπηρεσιών και οργάνων της Περιφερειακής Ενότητας Φθιώτιδας.
  9. Μέτρα πρόληψης και ετοιμότητας κατά τις ημέρες υψηλής επικινδυνότητας βάσει του Χάρτη Πρόβλεψης Κινδύνου Πυρκαγιάς, που εκδίδεται καθημερινά κατά τη διάρκεια της αντιπυρικής περιόδου από τη Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας.
  10. Ενημέρωση του κοινού για τη λήψη μέτρων αυτοπροστασίας από κινδύνους που προέρχονται από δασικές πυρκαγιές

 

 

Στην συνεδρίαση συμμετείχαν ο Αντιπεριφερειάρχης Π. Ε. Φθιώτιδας κ. Σανίδας Ηλίας, ο Αντιπεριφερειάρχης κ. Αποστολόπουλος Κωνσταντίνος, η Αναπληρώτρια Προϊσταμένη Γενικής Διεύθυνσης Δημόσιας Υγείας & Κοινωνικής Μέριμνας Π. Στ. Ε. κα. Πλατιά Αλεξάνδρα, ο Αναπληρωτής Προϊστάμενος της Αυτοτελούς Διεύθυνσης Πολιτικής Προστασίας Π. Στ. Ε. κ. Πολύζος Ζώης, η Αναπληρώτρια Προϊσταμένη Διεύθυνσης Τεχνικών Έργων Π. Στ. Ε. κα. Ζωβοΐλη Αθανασία, ο Αστυνομικός Διευθυντής Φθιώτιδας κ. Μουτσώκος Χρήστος, ο βοηθός του Γενικού Περιφερειακού Αστυνομικού Διευθυντή Στερεάς Ελλάδας κ. Γόνης Βασίλειος, ο Διοικητής ΔΙΠΥΝ Φθιώτιδας κ. Μούτσελος Λουκάς, ο Διευθυντής ΕΜΑΚ Λαμίας κ. Λιάσκος Θεμιστοκλής, η εκπρόσωπος του Λιμενάρχη κα. Παληού Ιωάννα, ο εκπρόσωπος του Λιμενάρχη Στυλίδας κ. Μπίχας Βασίλειος, ο Διοικητής του Γενικού Νοσοκομείου Λαμίας κ. Κολοκυθάς Ανδρέας, ο Αντιδήμαρχος Δήμου Λαμιέων κ. Ξεφλούδας Κωνσταντίνος, ο Προϊστάμενος της Διεύθυνσης Πολιτικής Προστασίας του Δήμου Λαμιέων κ. Μυλωνής Ιωάννης, ο Αντιδήμαρχος Δήμου Στυλίδας κ. Ψάρρης Δημήτριος, ο Αντιδήμαρχος Δήμου Μακρακώμης κ. Υφαντής Αλέξανδρος, ο Αντιδήμαρχος Δήμου Δομοκού κ. Λελεντζής Γεώργιος, ο Αντιδήμαρχος Δήμου Λοκρών κ. Μπακανδρίτσος Κωνσταντίνος.

 

 

Με την ολοκλήρωση της συνεδρίασης ο Αντιπεριφερειάρχης Φθιώτιδας κ. Ηλίας Σανίδας δήλωσε : «Προτεραιότητά μας είναι η προστασία όχι μόνο η της ανθρώπινης ζωής αλλά και της περιουσίας των πολιτών της Περιφερειακής μας Ενότητας. Με την κλιματική αλλαγή να οδηγεί σε καταστάσεις που ορισμένες φορές είναι δύσκολες να προβλεφθούν, όλοι οι εμπλεκόμενοι φορείς σήμερα δήλωσαν την ετοιμότητά τους».

 

Εγγραφείτε στο κανάλι μας στο You Tube

Δες επίσης

Στη Θεσσαλονίκη ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης για το Μετρό

  Το πρόγραμμα του Πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη για την  Τετάρτη 4 Οκτωβρίου 2023 Ο Πρωθυπουργός …

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *