Τετάρτη , 30 Νοεμβρίου 2022
Breaking News
Ακολουθήστε μας στο facebook

Λαμία: Ιερά Κατανυκτική Ακολουθία του Μ. Αποδείπνου

Η Μητρόπολη Φθιώτιδας για την έναρξη του ειδικού λειτουργικού και εκπαιδευτικού προγράμματος των Ιερατικών Κλίσεων

Ξεκίνησε η εβδομάδα Ιερατικών Κλήσεων στην Ι.Μ. Φθιώτιδος

Στην Ιερά Κατανυκτική Ακολουθία του Μ. Αποδείπνου, στο Ιερό Μητροπολιτικό Παρεκκλήσιο του Οσίου και Θεοφόρου Πατρός ημών και Μάρτυρος Εφραίμ του Νέου, του Θαυματουργού, ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Φθιώτιδος κ. Συμεών κήρυξε την έναρξη του ειδικού λειτουργικού και εκπαιδευτικού προγράμματος, το οποίο κατήρτισε η Ιερά Μητρόπολη Φθιώτιδος, εφαρμόζοντας τις σχετικές οδηγίες της Αγίας και Ιεράς Συνόδου της Εκκλησίας της Ελλάδος, αφιερωμένο στην αγία ιερωσύνη και στις ιερατικές κλήσεις, στις οποίες είναι αφιερωμένη η Γ΄ Εβδομάδα των Νηστειών.

Στην Ιερά Ακολουθία, η οποία μεταδόθηκε απευθείας μέσω του Ραδιοφωνικού Σταθμού της Ιεράς Μητροπόλεως (89,4 fm) και από διαδικτύου, έψαλλαν μαθητές του Ωδείου της Ιεράς Μητροπόλεως «ΓΕΡΜΑΝΟΣ ο ΜΕΛΩΔΟΣ» και υποψήφιοι Κληρικοί, ενώ τον Σεβασμιώτατο πλαισίωσαν και μαθητές του Πρότυπου Εκκλησιαστικού Σχολείου Λαμίας.

Ακολουθήστε τη σελίδα μας στο FACEBOOK

Στο κήρυγμά του ο Σεβασμιώτατος κ. Συμεών έκανε ιδιαίτερη αναφορά στην ειρήνη, αναλύοντας όλες τις ευχές τις προσευχές της Εκκλησίας μας, οι οποίες αφορούν την ειρήνη.

«Οι ευχές της Εκκλησίας μας είναι επίκαιρες και πόσο ζωντανός είναι ο λόγος του Θεού και η λατρεία της Εκκλησίας μας, διότι πάντοτε καθρεφτίζει τις ανάγκες της κάθε εποχής. Μπορεί να αλλάζει το περίβλημα, οι συγκυρίες και ο χάρτης των ισχυρών αυτού του κόσμου, όμως η πνευματικότητα παραμένει η ίδια, απ’ όποιο σημείο και αν βρίσκεται ο άνθρωπος του Θεού προσεύχεται να επικρατήσει το θέλημα του Θεού και όχι το δικό του. Άλλωστε η αιτία του κακού μέσα στον κόσμο βρίσκεται στην επιθυμία του ανθρώπου να επικρατήσει το δικό του θέλημα έναντι του θελήματος του Θεού.

Ο άνθρωπος νιώθει την τραγωδία του και σε αυτές τις Ακολουθίες της Εκκλησίας μας, την περίοδο της Μ. Τεσσαρακοστής το ζούμε έντονα αυτό. Σήμερα ζούμε μία βλασφημία και μία σύγκρουση με το θέλημα του Θεού και είναι αυτονόητο πιο είναι το θέλημα του Θεού: να επικρατήσει ειρήνη στην γη. Η ειρήνη επικρατεί με υπερβάσεις και υποχωρήσεις. Ο αντίπαλος της ειρήνης είναι ο εαυτός μας και ο εγωισμός μας.

Μέσα σε αυτή την κατάσταση αποδεικνύεται η δύναμη της λατρείας μέσα στον κόσμο και η μεγάλη θέση που έχουν στην ζωή του κόσμου οι λειτουργοί του Υψίστου. Οι ιερείς είναι οι κήρυκες της ειρήνης μέσα στον κόσμο.

Η ειρήνη έρχεται με το έλεος του Θεού. Η λατρεία γίνεται μυσταγωγία ειρήνης και η απάντηση στον πόλεμο. Χωρίς την ειρήνη δεν μπορεί να σταθεί τίποτα στον κόσμο. Ούτε η υγεία, ούτε η ευστάθεια, ούτε η καρποφορία των καρπών της γης. Τίποτα δεν μπορεί να έρθει άνευ της ειρήνης και του ελέους του Θεού.

Οι λειτουργοί του Υψίστου είναι οι διάκονοι της λατρείας και γίνονται οι μύστες της ειρήνης μέσα στον κόσμο. Η αγία ιερωσύνη είναι η πρωτοπορία της ειρήνης. Η ιερατική κλίση είναι κάλεσμα του Θεού να γίνει ο άνθρωπος κήρυκας της ειρήνης.

Εύχομαι και προσεύχομαι ξεκινώντας την εβδομάδα των ιερατικών κλίσεων και κλήσεων, από εδώ από το Ιερό Μητροπολιτικό Παρεκκλήσιο του Αγίου Μάρτυρος Εφραίμ, αυτή την μεγάλη πρόσκληση που απευθύνει ο Θεός σε όλους μας και ιδιαίτερα σε εσάς τα νέα παιδιά, να την ακολουθήσουμε γιατί είναι η μεγαλύτερη τιμή του Θεού στον άνθρωπο. Εύχομαι να γίνετε άξιοι αυτής της κλήσεως και αυτής της αποστολής».

 

Δείτε ΟΛΑ τα νέα του  FONOGRAFOS.NET στο GOOGLE NEWS

Εγγραφείτε στο κανάλι μας στο You Tube

Δες επίσης

Έκτακτο Δελτίο – Νέα κακοκαιρία, η “ARIEL” με καταιγίδες και κεραυνούς

Το Έκτακτο Δελτίο Καιρού από την Εθνική Μετεωρολογική Υπηρεσία (ΕΜΥ) Έντονα καιρικά φαινόμενα στην Φθιώτιδα …

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *