Breaking News
Ακολουθήστε μας στο facebook

Λουκάς Ζαχείλας: Στη 2η Ολυμπιάδα Αστρονομίας-Αστροφυσικής εκτός της βροχής οι ουρανοί έβρεξαν μετάλλια

Ο καθηγητής – πρόεδρος του Οικονομικού Τμήματος του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας και υπεύθυνος της 2ης Ολυμπιάδας Αστρονομίας – Αστροφυσικής που πραγματοποιήθηκε στην Ελλάδα και τον Βόλο, μιλά στη «Θ» για τη μοναδική συνάντηση γνώσης και έρευνας, για την αξία και τη δύναμη της επιστημονικής αναμέτρησης, αλλά και για τις ιδιαιτερότητες που προέκυψαν από τους δύο θεομηνίες που έπληξαν περιοχή που φιλοξένησε την κορυφαία διοργάνωση. Η Δύναμη της Γνώσης νίκησε τις αντιξοότητες και πρόσφερε μοναδικές εμπειρίες στους συμμετέχοντες νέους από όλον τον κόσμο. Ο Βόλος, το Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας και η Εταιρεία Αστρονομίας και Διαστήματος απέδειξαν ότι οι άνθρωποι νικούν μόνο με τη θέληση, την επιμονή στην αναζήτηση της εξέλιξης, στην έρευνα, στην επιστήμη.

Συνέντευξη
ΛΟΪΖΟΣ ΑΣΒΕΣΤΑΣ

 

Η 2η Ολυμπιάδα Αστρονομίας – Αστροφυσικής για νέους, που πραγματοποιήθηκε στα τέλη Σεπτεμβρίου στην Ελλάδα, στον Βόλο, δικαίωσε την αποδοχή της διοργάνωσης και τις προσδοκίες σας;
Πριν από έναν χρόνο ξεκίνησε ένας νέος διεθνής μαθητικός διαγωνισμός για μαθητές Γυμνασίου, που προάγει την αριστεία στην επιστήμη της Αστρονομίας-Αστροφυσικής. Αν πριν έναν χρόνο, που δεχτήκαμε να διοργανώσουμε τη 2η Διεθνή Ολυμπιάδα Αστρονομίας Αστροφυσικής Νέων, μας έλεγαν ότι μετά από 365 ημέρες θα άνοιγαν οι ουρανοί και θα έριχνε μέσα σε διάστημα 20 ημερών τόσο νερό, όσο σε έναν ολόκληρο χρόνο και θα γινόντουσαν πάρα πολλές καταστροφές στον Βόλο, σίγουρα δεν θα δεχόμασταν να διοργανώσουμε μια τόσο σημαντική Ολυμπιάδα. Και επειδή κάτι τέτοιο δεν πιστεύαμε ότι θα συμβεί, αποφασίσαμε να ξεκινήσουμε τις διαδικασίες να την πραγματοποιήσουμε. Στις αρχές του Σεπτέμβρη όμως τα σύννεφα πυκνώσανε και η θεομηνία έπληξε τον Βόλο και όλη τη Θεσσαλία. Έτσι, τελικά βρεθήκαμε στο δίλημμα της αναβολής (ή ακόμη και της ακύρωσης) της Ολυμπιάδας. Παρ’ όλα αυτά, μετά από μερικές ημέρες (που τα πράγματα είχαν αρχίσει να βελτιώνονται) η πλάστιγγα έγειρε στη μεριά του να την κάνουμε… Δεν φανταστήκαμε όμως ποτέ ότι την Τετάρτη 27 Σεπτεμβρίου, στη μέση ακριβώς της Ολυμπιάδας, ο εφιάλτης θα ξαναζωντάνευε με δεύτερη θεομηνία! Παρ’ όλα αυτά, συνεχίσαμε την προσπάθειά μας και οι ουρανοί άνοιξαν μεν, αλλά δεν έριξαν μόνο νερό, αλλά και μετάλλια! Το 10 στα 10 των Ελλήνων μαθητών, με 3 ασημένια και 7 χάλκινα, μας έκαναν να ξεχάσουμε όλη την κούραση της υπερπροσπάθειας για την ολοκλήρωση αυτής της διοργάνωσης.

Η γενναιότητα και το θάρρος, παρά τις αντιξοότητες που προέκυψαν από τον Daniel, να πραγματοποιήσετε την Ολυμπιάδα δεν κάμφθηκε ούτε από τον Elias που σημειώθηκε κατά τη διάρκεια της διοργάνωσης. Πώς το αντιμετωπίσατε εσείς και πώς αντέδρασαν οι συμμετέχοντες;
Τα μεγάλα προβλήματα της δεύτερης αυτής θεομηνίας Elias ήταν η διακοπή ρεύματος στο ξενοδοχείο των αρχηγών και η διακοπή νερού σε όλη την πόλη. Η μεν διακοπή ρεύματος αποκαταστάθηκε την επόμενη μέρα, αλλά για την τροφοδοσία πόσιμου νερού έπρεπε να φροντίσουμε να τους εφοδιάζουμε καθημερινά με δεκάδες εμφιαλωμένα μπουκάλια, όπως επίσης και με φαγητό από μέρη εκτός Βόλου (Σέσκλο και Ν. Αγχίαλο)! Ευτυχώς οι συμμετέχοντες έδειξαν ψυχραιμία και συνεργασία σε όλους τους τομείς και τα παιδιά βρίσκονταν συνεχώς υπό την ασφάλεια του ξενοδοχείου.

Δώστε μας στοιχεία συμμετοχής των αποστολών και από ποια μέρη προέρχονταν.
Στην 2η Ολυμπιάδα Αστρονομίας και Αστροφυσικής Νέων συμμετείχαν 13 χώρες από την Ευρώπη, την Ασία και τη Νότια Αμερική, με 53 μαθητές. Πρόκειται για τους καλύτερους μαθητές που επελέγησαν να εκπροσωπήσουν τις χώρες τους στην Ολυμπιάδα. Η φετινή Ολυμπιάδα είχε μια αύξηση πάνω από 50% σε συμμετοχές, γεγονός που σηματοδοτεί τη διαρκώς αυξανόμενη αποδοχή της Ολυμπιάδας Αστρονομίας-Αστροφυσικής Νέων (που αφορά μαθητές Γυμνασίου) παρ’ ό,τι το μάθημα της Αστρονομίας εκλείπει από το εκπαιδευτικό σύστημα της Δευτεροβάθμιας στην πλειονότητα των χωρών του πλανήτη. Ο πρώτος χρυσός μαθητής – από την Ταϊλάνδη – επέλυσε το 98% των θεμάτων, που σημαίνει ότι τα φετινά θέματα ήταν μέτριας δυσκολίας. Στον διαγωνισμό απονεμήθηκε, επίσης στον χρυσό μαθητή, τιμητικό βραβείο στη μνήμη του αείμνηστου καθηγητή Γιάννη Σειραδάκη.

Μιλήστε μας για τις επιδόσεις, για τις επιτυχίες των δικών μας παιδιών, των Ελλήνων, κι ακόμη πώς γίνεται η επιλογή των συμμετεχόντων.
Οι μαθητές, Μελίστας Γιώργος από το 1ο ΓΕΛ Ναυπάκτου, Κουστουμπάρδης Νικόλας από το Πειραματικό Γυμνάσιο Παν. Πατρών και ο Γκίκας Θεόδωρος από το Γυμνάσιο Νέας Καρβάλης Καβάλας απέσπασαν ασημένια μετάλλια, ενώ οι Ηλιάδης Αλέξανδρος από την Εκπαιδευτική Αναγέννηση της Αθήνας, Τερζόπουλος Ιωάννης από το Πρότυπο Γυμνάσιο Αναβρύτων, Κουστουμπάρδης Διονύσης από τα Σύγχρονα Εκπαιδευτήρια Κοτρώνη Πατρών, Παντελής Φίλιππος από το Pierce-Αμερικανικό Κολέγιο Αθηνών, Θεοχάρης Αδάμος από το 1ο Γυμνάσιο Φαρσάλων, Τσολάκη Ιωάννα από το 2ο Πρότυπο Γυμνάσιο Βόλου και Καραγιαννόπουλος Ανδρέας από το Πρότυπο Γυμνάσιο Αναβρύτων κατέκτησαν χάλκινα μετάλλια. Της αποστολής ηγήθηκαν οι Χρίστος Ξενάκης, επίτιμος σύμβουλος Φυσικών και ο Ολυμπιονίκης του 2010 και 2011 Γιώργος Λιούτας (νυν μεταδιδακτορικός φοιτητής Φυσικής στο Πανεπιστήμιο του Darmstadt). Η μαθητική ομάδα επιλέχθηκε από τους 200 περίπου μαθητές όλης της Ελλάδας, που συμμετείχαν στις τρεις φάσεις του 28ου Πανελληνίου Διαγωνισμού Αστρονομίας, και διενεργήθηκε από την Εταιρεία Αστρονομίας και Διαστήματος και το Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας υπό την αιγίδα του υπουργείου Παιδείας.

Πώς διεξάγονται οι εξετάσεις, πώς ορίζονται θέματα και ποιες επιτροπές αναλαμβάνουν τη διοργάνωση;
Οι εξετάσεις στην Ολυμπιάδα Αστρονομίας-Αστροφυσικής Νέων είναι δύο. Το Θεωρητικό Μέρος και το Παρατηρησιακό Μέρος. Η Επιστημονική Επιτροπή με πρόεδρο τον επίκουρο καθηγητή του Πανεπιστημίου Πατρών κ. Κων/νο Γουργουλιάτο είχε καθορίσει τα προβλήματα και τις ερωτήσεις πριν από αρκετές ημέρες, αλλά στη συνέχεια τα θέματα επανεξετάζονται από το International Board που αποτελείται από τους αρχηγούς των εθνικών αποστολών και γίνονται μικρές διορθώσεις. Στο μεν Θεωρητικό Μέρος οι μαθητές πρέπει να επιλύσουν γύρω στα 15 προβλήματα κλιμακούμενης δυσκολίας, ενώ στο Παρατηρησιακό Μέρος με τη χρήση τηλεσκοπίου, πρέπει να εντοπίσουν διάφορα αντικείμενα στον ουρανό (που φέτος λόγω της νεφοκάλυψης η παρατήρηση έγινε το πρωί, με αντικείμενα που βρίσκονταν στο Πήλιο!).

Πώς καταφέρατε σε δύσκολους καιρούς να αντεπεξέλθετε στις μεγάλες υποχρεώσεις για την πραγματοποίηση της 2ης Ολυμπιάδας Αστρονομίας – Αστροφυσικής στον Βόλο;
Το Ίδρυμα John S. Fafalios αναγνωρίζοντας τη σημασία της διοργάνωσης από τη χώρα μας μιας τόσο σημαντικής Ολυμπιάδας, ανέλαβε ένα μεγάλο μέρος των εξόδων με μια σημαντική χορηγία και του οφείλουμε ιδιαίτερες ευχαριστίες για τη συνεχή υποστήριξή του τα τρία τελευταία χρόνια. Σε αυτή τη δύσκολη προσπάθεια υλοποίησης της Ολυμπιάδας όλοι οι φορείς και ιδιώτες που απευθύνθηκε η οργανωτική επιτροπή δέχθηκαν με πολλή χαρά να συνδράμουν θεσμικά και χρηματικά. Να ευχαριστήσουμε, ξεκινώντας, από την υφυπουργό Παιδείας Ζέττα Μακρή που ενήργησε άμεσα ώστε να πάρει ο μαθητικός διαγωνισμός την αιγίδα του υπουργείου Παιδείας και οι ξένες αποστολές ανήλικων μαθητών να πάρουν εγκαίρως εκπαιδευτική βίζα. Την Περιφέρεια Θεσσαλίας (αντιπεριφερειάρχη Δωροθέα Κολυνδρίνη), τον Δήμο Βόλου και το ΔΟΕΠΑΠ-ΔΗΠΕΘΕ που παραχώρησε το Πολιτιστικό Κέντρο Ν. Ιωνίας για την τελετή έναρξης και για την ομιλία του ακαδημαϊκού κ. Στ. Κριμιζή, το Επιμελητήριο Μαγνησίας, την ΑΓΕΤ Ηρακλής-Lafarge (χορηγός εθνικής ομάδας), το Λύκειο Ελληνίδων Βόλου, τους εκπαιδευτικούς του 2ου Πρότυπου ΓΕΛ Βόλου, τον διευθυντή του 1ου Πειραματικού ΓΕΛ Ν. Ιωνίας Σ. Τσολάκη και τη διευθύντρια του 1ου Πειραματικού Γυμνασίου Ευαγ. Βούλγαρη, τον μητροπολίτη Δημητριάδος κ. Ιγνάτιο που παραχώρησε το Συνεδριακό Κέντρο για την τελετή λήξης, τη Βαλίλα Γιαννουτάκη που παρουσίασε την τελετή λήξης, αλλά και τον Σύνδεσμο Ιεροψαλτών «Άγ. Ιωάννης Κουκουζέλης», που κόσμησε την εκδήλωση με βυζαντινούς ύμνους, την Ελληνογαλλική Σχολή Saint Joseph, το τουριστικό γραφείο Four Ways travel, το ξενοδοχείο Παρκ και ιδιαίτερα τον διευθυντή του κ. Α. Μουστακαλή, το φροντιστήριο Παιδεία και τον Σπ. Σαρακατσάνο, την Κρητική Αδελφότητα Βόλου «Το Αρκάδι», την αντιδήμαρχο Τουρισμού του Δήμου Βόλου Γ. Μποντού-Τοκαλή και το Κέντρο Τουριστικής Πληροφόρησης Δήμου Βόλου, τον Αγροτικό Οινοποιητικό Συνεταιρισμό Ν. Αγχιάλου «Η Δήμητρα», το Οινοποιείο – Αποσταγματοποιείο της οικογένειας Τοκαλή – Βιολογικός Αμπελώνας και την οικογένεια Βολιώτη με το Ελαιόλαδο Πηλίου.
Η Ολυμπιάδα δεν θα είχε επιτύχει αν το Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας (θερμές ευχαριστίες στον πρύτανη κ. Χαράλαμπο Μπιλίνη) με τις υποδομές (κυρίως το κτήριο του Τμήματος Οικονομικών Επιστημών) και το ανθρώπινο δυναμικό του δεν συνέβαλαν καθοριστικά στην ολοκλήρωση των διεργασιών την Ολυμπιάδας μέχρι την απονομή των μεταλλίων. Αξίζει να αναφέρουμε τον κ. Τσιότρα (υπεύθυνο Φοιτητικής Εστίας), τον κ. Κ. Οικονομίδη (τεχνικό του Π.Θ. για την τεχνική υποστήριξη ήχου και εικόνας όλων των Τελετών), την κ. Ε. Ντέλιου (ΕΔΙΠ Αγγλικής γλώσσας που παρουσίασε την τελετή έναρξης), τον κ. Β. Αναστασιάδη (οδηγό λεωφορείου Π.Θ.), τον κ. Ε. Αρκουδογιάννη (τυπογραφείο Π.Θ.), όπως και τους κ.κ. Γεώργιο Κυρίτση και Στέργιο Μπέο (προσωπικό ΤΟΕ). Να ευχαριστήσουμε ιδιαιτέρως τον ακαδημαϊκό κ. Στ. Κριμιζή για την καταπληκτική ομιλία του σχετικά με τα δυο Voyager που εξακολουθούν να στέλνουν σήματα μετά από σχεδόν 50 χρόνια, όπως και τη δρ Λίλυ Οικονόμου για την ομιλία της στους μαθητές συνδέοντας την Ωκεανογραφία με το διάστημα, την κ. Α. Χατζηαγαπίου για τους όμορφους πίνακες ζωγραφικής που διακόσμησαν τις τελετές έναρξης και λήξης, αλλά και την ένθερμη υποστηρίκτρια όλης της προσπάθειας από την έναρξη του εγχειρήματος, τη δημοσιογράφο κ. Ροσσάνα Πώποτα.
Τέλος, οφείλουμε να τονίσουμε ότι μια επιστημονική διοργάνωση μπορεί να έχει επιτυχία μόνο αν η Τοπική Οργανωτική Επιτροπή και η Επιστημονική Επιτροπή συνεργαστούν άψογα για να επιλύουν τα καθημερινά προβλήματα (ειδικά μέσα σε συνθήκες θεομηνίας). Ιδιαίτερες ευχαριστίες στον πρόεδρο της Επιστημονικής Επιτροπής, επίκουρο καθηγητή του Τμήματος Φυσικής του Παν. Πατρών κ. Κ. Γουργουλιάτο που με τη συνεργασία του Ορφέα Βουτυρά (παλιού Ολυμπιονίκη και νυν διδάκτορα του ΕΜΠ) και του Μ. Τσιγάνη, καθηγητή Αστροφυσικής στο Τμήμα Φυσικής του ΑΠΘ, επιλέξανε με πολλή προσοχή τα θέματα του Θεωρητικού και Παρατηρησιακού Μέρους. Ευχαριστίες οφείλουμε ακόμη στα μέλη της Τοπικής Οργανωτικής Επιτροπής, Μ. Κονταξή, Ιωάν. Ζαχείλα και Λ. Ζαχείλα, καθώς και στους ηρωικούς εθελοντές – φοιτητές του Τμήματος Οικονομικών Επιστημών του Π.Θ., Ανδρέα Μαργαριτόπουλο, Κώστα Γεωργούλη, Γεωργία Αναγνώστου, Αλέξη Καραβαριώτη, Αποστολία Γιαννοπούλου, Ειρήνη Χονδρού, Εύα Αυλογιάρη, Γιάννη Καντόλα, Καλουδίτσα Αναστασοπούλου, Κατερίνα Φλώρου, Νίκο Ανδρέογλου, Νίκο Τσιμπρίδη, Ιουλία Κορδολαίμη και την Π. Ντόβα (παλιά μαθήτρια των διαγωνισμών Αστρονομίας). Τέλος δεν θα μπορούσαμε να ξεχάσουμε τον εμπνευστή των μαθητικών διαγωνισμών και ακούραστο συμπαραστάτη επίτιμο πρόεδρο της Εταιρείας Αστρονομίας και Διαστήματος κ. Κωνσταντίνο Μαυρομμάτη.

Ποια τα οφέλη κατά τη γνώμη σας σε όσους συμμετέχουν, τι αποκομίζουν και από τι ωφελούνται;
Ένας διαγωνισμός, είτε σε εθνικό είτε σε διεθνές επίπεδο, προάγει και αναδεικνύει πάντα την αριστεία. Τα παιδιά που συμμετέχουν σε μια Ολυμπιάδα, τους δίνεται η ευκαιρία να αναδείξουν τις γνώσεις τους, να γνωρίσουν τους μαθητές άλλων χωρών, και να δημιουργήσουν φιλίες που (πολλές εξ αυτών) κρατάνε χρόνια. Παράλληλα έχουν την ευκαιρία να κερδίσουν ένα μετάλλιο που αποτελεί σημαντικό σταθμό για ένα άρτιο βιογραφικό.

Ποια αντίστοιχα τα οφέλη για το Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας, τον Βόλο, την Ελλάδα;
Το Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας βρίσκεται πάντα κοντά σε όλες τις δράσεις (επιστημονικές, αθλητικές ή καλλιτεχνικές) που προάγουν την εξωστρέφεια του Ιδρύματος και την αριστεία. Οι καθηγητές, οι φοιτητές και το διοικητικό προσωπικό θεωρούμε καθήκον μας να συνδράμουμε σε τέτοιες διοργανώσεις που προβάλλουν τις επιστήμες που θεραπεύουμε και τα ιδανικά που πιστεύουμε. Ο Δήμος Βόλου και η Περιφέρεια Θεσσαλίας βρίσκονται κι αυτοί πάντα κοντά σε παρόμοιες εκδηλώσεις προσφέροντας οικονομικά, αλλά και υλικοτεχνικά.

Τι έχετε αποκομίσει από τη 2η Ολυμπιάδα, τι κρατάτε και τι θεωρείτε ότι θα μείνει στη μνήμη, αλλά και στην καρδιά σας για πάντα;
Έχοντας συμμετάσχει σε 16 Ολυμπιάδες Αστρονομίας Seniors μέχρι φέτος (να υπενθυμίσω ότι η 2η φετινή Ολυμπιάδα Αστρονομίας ήταν για νέους κάτω των 16 ετών), έχω κρατήσει την αγάπη, τη φιλία και τη συναδελφικότητα των ανθρώπων που παίρνουν μέρος σε μια τέτοια διεθνή συνάντηση. Κάθε φορά που συναντιόμαστε νιώθουμε ότι αν και έχουν περάσει περίπου 360 ημέρες, είναι σαν να βρεθήκαμε μόλις πριν 1-2 βδομάδες! Ας ελπίσουμε ότι και ο νέος αυτός θεσμός της Ολυμπιάδας Αστρονομίας Νέων θα δώσει σε όλους όσοι συμμετείχαν παρόμοια αισθήματα.

e-thessalia.gr

Εγγραφείτε στο κανάλι μας στο You Tube

Δες επίσης

Λαμία: Παρουσίαση του νέου βιβλίου “Η χήρα της λίμνης Μπλεντ”

Το βιβλίο “Η χήρα της λίμνης Μπλεντ” παρουσιάζεται στη Λαμία  Το Βιβλιοπωλείο SOFIANOS PEN & …

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *