Breaking News
Ακολουθήστε μας στο facebook

Μέχρι το τέλος του χρόνου το στρατηγικό σχέδιο για την Τριχωνίδα

Μέχρι το τέλος του χρόνου το στρατηγικό σχέδιο για την Τριχωνίδα, με το τι μπορεί να γίνει με το υφιστάμενο πλαίσιο μέχρι να ολοκληρωθούν το Ειδικό Πολεοδομικό και η Ειδική Περιβαλλοντική Μελέτη. Σύντομα ημερίδες διαβούλευσης σε Αγρίνιο και Θέρμο
Πλαίσιο 12 προτάσεων παρουσίασε το ΤΕΕ Αιτωλοακαρνανίας που σχετίζονται άμεσα με τον εναλλακτικό και ήπιο τουρισμό, τον αθλητισμό, τον πολιτισμό και την ήπια αναψυχή για την ανάδειξη της λίμνης Τριχωνίδας στο πλαίσιο συνάντησης εργασίας. Το επόμενο χρονικό διάστημα μάλιστα αναμένεται να υπάρξει διαβούλευση, τόσο στο Αγρίνιο, όσο και στο Θέρμο, στο πλαίσιο της οποίας φορείς και πολίτες αναμένεται να καταθέσουν προτάσεις.

Η πρόσφατη συνάντηση εργασίας στην οποία πραγματοποιήθηκε στις 23/10 στο κτήριο του ΤΕΕ Αιτωλοακαρνανίας, με τη συμμετοχή του Περιφερειάρχη Νεκτάριου Φαρμάκη, του Δημάρχου Αγρινίου Γιώργου Παπαναστασίου, του Δημάρχου Θέρμου Σπύρου Κωνσταντάρα, του Προέδρου ΤΕΕ Αιτωλοακαρνανίας Λίνου Μπλέτσα, του Προέδρου του ΤΕΕ Κεντρικής Μακεδονίας και Αναδόχου της Μελέτης Γ. Τσακούμη και πολλών υπηρεσιακών παραγόντων ήταν αποτέλεσμα δουλειάς που έχει ξεκινήσει εδώ και καιρό πάνω στο υφιστάμενο νομικό καθεστώς, ενώ στην παρούσα φάση για τηνλίμνη Τριχωνίδα είναι σε εξέλιξη δύο μεγάλες μελέτες. Η μια είναι το ειδικό χωρικό σχέδιο της λίμνης και η δεύτερη είναι η ειδική περιβαλλοντολογική μελέτη για τις περιοχές Natura που γίνεται σ’ όλη την Ελλάδα και περιλαμβάνει και την λίμνη Τριχωνίδα.

Ο Πρόεδρος του ΤΕΕ Αιτωλοακαρνανίας Λίνος Μπλέτσας μιλώντας στη «Σ» και διευκρινίζοντας επ’ ακριβώς τι είναι σε εξέλιξη, τι οδεύει προς ολοκλήρωση, ποιο είναι το χρονοδιάγραμμα των δύο μεγάλων μελετών και ποια θα είναι τα επόμενα βήματα τόνισε πως σύντομα θα έχουμε τη δυνατότητα να γνωρίζουμε τι επιτρέπεται να γίνει στη λίμνη Τριχωνίδα με το υφιστάμενο νομικό καθεστώς, ώστε έπειτα να αναζητηθούν τα απαραίτητα χρηματοδοτικά εργαλεία.

Συγκεκριμένα ο κ. Μπλέτσας μιλώντας στη «Σ» ανέφερε: «για τη λίμνη Τριχωνίδα «τρέχουν» αυτή τη στιγμή δυο μεγάλες μελέτες. Η μια είναι το ειδικό χωρικό σχέδιο της λίμνης και η δεύτερη είναι η ειδική περιβαλλοντολογική μελέτη για τις περιοχές Natura που γίνεται σ’ όλη την Ελλάδα και περιλαμβάνει και την λίμνη Τριχωνίδα.

Η περιβαλλοντολογική μελέτη αυτή τη στιγμή είναι σε εξέλιξη, υπάρχει ανάδοχος και προχωρά κανονικά, ενώ το ειδικό σχέδιο θα δημοπρατηθεί από το ΤΕΕ μέχρι το τέλος Νοεμβρίου και θα έχουμε ανάδοχο μέχρι τα μέσα της άνοιξης, μέχρι περίπου τον Απρίλιο.

Για να ολοκληρωθούν οι μελέτες αυτές θα χρειαστούν τουλάχιστον τρία χρόνια. Ο ανάδοχος για το ειδικό χωρικό χρειάζεται οπωσδήποτε τρία χρόνια και μέχρι να γίνει το ΦΕΚ μπορεί να ολοκληρωθεί η διαδικασία σε μια πενταετία, το ίδιο περίπου ισχύει και για την ειδική περιβαλλοντολογική μελέτη, η οποία δεν γίνεται να τελειώσει γρήγορα.

Όμως, μέχρι να ολοκληρωθούν οι διαδικασίες αυτές κάτι πρέπει να γίνει για τη λίμνη Τριχωνίδα. Πριν από δύο χρόνια είχε γίνει μια σύσκεψη στο γραφείο του Περιφερειάρχη, μαζί με μηχανικούς που συμμετείχαν σε αρχιτεκτονικό διαγωνισμό που υπήρχε τότε για την λίμνη Τριχωνίδα, όπως επίσης και με εκπροσώπους των Δήμων Αγρινίου και Θέρμου και είχε αποφασιστεί ότι θα γίνει μια στρατηγική μελέτη, ένα στρατηγικό σχέδιο, για την ανάπτυξη της Τριχωνίδας και της ευρύτερης περιοχής με το νομικό καθεστώς που ισχύει σήμερα.

Η μελέτη αυτή προχώρησε, ανατέθηκε τον Σεπτέμβριο που πέρασε και πριν λίγες ημέρες στο ΤΕΕ πραγματοποιήθηκε συνάντηση, στην οποία παραδόθηκε το πρώτο παραδοτέο από τα έξι παραδοτέα που έχει η μελέτη αυτή. Το παραδοτέο αυτό αφορά την υφιστάμενη κατάσταση.

Ενδιαφέρον για τον κόσμο έχει το τρίτο παραδοτέο, το οποίο είναι η διαβούλευση. Θα γίνουν δύο ημερίδες, μια στο Θέρμο και μια στο Αγρίνιο, στο πλαίσιο των οποίων θα μπορούσαν να ακουστούν όλες οι προτάσεις των φορέων και των πολιτών. Η μελέτη αυτή θα ολοκληρωθεί ως το τέλος του έτους.

Από κει και έπειτα θα έχουμε τη γνώση για το τι επιτρέπεται να γίνει στη λίμνη Τριχωνίδα με το υφιστάμενο νομικό καθεστώς. Τότε μπορέσουμε να δούμε τι έργα θα μπορούμε να κάνουμε και πως θα τα χρηματοδοτήσουμε.

Σε κάθε περίπτωση η διαβούλευση που θα γίνει γι΄ αυτή την μελέτη αποτελεί και «προάγγελο» και για το ειδικό χωρικό σχέδιο που θα ακολουθήσει. Αυτά που δεν μπορεί να κάνει η παρούσα μελέτη θα μπορέσει να τα κάνει το ειδικό χωρικό. Τώρα δεν έχουμε την δυνατότητα να αλλάξουμε τις χρήσεις γης στην περιοχή, αλλά με το ειδικό χωρικό θα έχουμε τη δυνατότητα αυτή.

Από το ΤΕΕ που συμμετείχε στη σύσκεψη δώσαμε ένα πλαίσιο 12 προτάσεων, οι οποίες δίνουν έμφαση στον εναλλακτικό και ήπιο τουρισμό, τον αθλητισμό, τον πολιτισμό και την ήπια αναψυχή, ότι δηλαδή εκτιμούμε πως μπορεί να υλοποιηθούν με το υφιστάμενο νομικό καθεστώς. Αναλυτικά τις προτάσεις μας θα τις παρουσιάσουμε στις διαβουλεύσεις που θα πραγματοποιηθούν».

Κωνσταντίνος Χονδρός

sinidisi.gr

Εγγραφείτε στο κανάλι μας στο You Tube

Δες επίσης

Αγαθονήσι: Εκεί όπου ο χρόνος κυλάει με άλλη ταχύτητα

Το μικρό Αγαθονήσι, στέκει στην βορειότερη πλευρά των Δωδεκανήσων για να σου υπενθυμίζει πως ακόμα …

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *