Ακολουθήστε μας στο facebook

Μόνωση ταράτσας: Η εγγύηση για την προστασία κάθε κατοικίας

Η ταράτσα κάθε κατοικίας, πόσω μάλλον μιας πολυκατοικίας, είναι ένας χώρος που παίζει πολύ σημαντικό ρόλο για την ενεργειακή αναβάθμιση του κτιρίου, την προστασία του, αλλά και την αποτελεσματική θέρμανσή του. Αν και η ταράτσα του σπιτιού μας είναι το μέρος που επισκεπτόμαστε λιγότερο συχνά –ενδέχεται, μάλιστα, να μην το έχουμε δει ποτέ στη ζωή μας–, δεν παύει να αποτελεί το «θερμόμετρό» του και την πρώτη και βασική γραμμή άμυνας έναντι του ψύχους και των ακραίων καιρικών φαινομένων.

Γι’ αυτόν τον λόγο κάθε ταράτσα πρέπει να μονώνεται, έτσι ώστε να μην μπαίνει το κρύο στους εσωτερικούς χώρους και φυσικά στα διαμερίσματα των πολυκατοικιών, αλλά και να μην εισέρχεται το νερό από τις βροχοπτώσεις στο εσωτερικό της, δημιουργώντας διαβρώσεις ή αφήνοντας υγρασία στους τοίχους.

Το θερμομονωτικό υλικό που χρησιμοποιείται τοποθετείται με τρόπο αεροστεγή και υδατοστεγή, απόλυτα προσαρμοσμένο στην επιφάνεια της ταράτσας, έτσι ώστε να επιτυγχάνεται η απόλυτη προστασία του κτιρίου και να μη διαφεύγει καθόλου κρύο ή νερό προς το εσωτερικό του.

Για αποτελεσματικές μονώσεις ταρατσών ακολουθούνται κάποια συγκεκριμένα βήματα, τα οποία ξεκινούν από τον καθαρισμό της επιφάνειας που θέλουμε να μονωθεί και την αφαίρεση των σαθρών ή διαβρωμένων τμημάτων. Εν συνεχεία τοποθετείται ειδικό γαλάκτωμα για να μη δημιουργούνται υδρατμοί στον υπό μόνωση χώρο. Εν συνεχεία τοποθετείται αφρομπετόν, ένα υλικό με βάση το τσιμέντο, με πάχος γύρω στα 10 εκατοστά, μια διαδικασία που ολοκληρώνεται με την επάλειψη του αφρομπετόν με ειδικό ασφαλτικό βερνίκι ώστε να ταιριάξει απόλυτα το επόμενο υλικό που θα μπει και να μην ξεκολλήσει.

Το επόμενο υλικό δεν είναι άλλο από τα ασφαλτόπανα, που έχουν βάρος περίπου 5 κιλών ανά τετραγωνικό μέτρο και επιδεικνύουν αντοχή μέχρι −20oC. Αυτά υφίστανται θερμοκόλληση με ειδικό φλόγιστρο, ενώ η συγκόλληση μεταξύ τους γίνεται με ένα ειδικό εργαλείο που λέγεται κυλινδράκι. Τέλος, αφού ολοκληρωθεί αυτό το στάδιο της συγκόλλησης, γίνονται οι απαραίτητοι έλεγχοι και διορθώσεις, εφαρμόζοντας στα ευαίσθητα σημεία υλικά όπως ασφαλτική, ακρυλική ή πολυουρεθανική μαστίχη. Στα σημεία όπου ενώνονται τα ασφαλτόπανα προστίθεται αλουμινόχρωμα για να αποφευχθεί η υπεριώδης ακτινοβολία.

Τα πλεονεκτήματα που έχει η μόνωση της ταράτσας είναι πάρα πολλά. Πρώτα απ’ όλα, παρέχει απόλυτη προστασία από το ψύχος, τη ζέστη και την υγρασία, που ειδικά τους χειμερινούς μήνες απειλεί τους τοίχους των κτιρίων. Έχει μικρό βάρος (γύρω στα 30 κιλά ανά τετραγωνικά μέτρα), έτσι ώστε να επιτυγχάνεται η όσο το δυνατόν μικρότερη καταπόνηση του κτιρίου. Ταιριάζει απόλυτα σε όλα τα υλικά της ταράτσας, χωρίς κενά, και προσφέρει κάπου 60% οικονομία στην κατανάλωση ενέργειας. Τέλος, χάρη στο χαμηλό της κόστος και τη μειωμένη κατανάλωση ενέργειας, η απόσβεση του κόστους της κατασκευής είναι άμεση.

Ειδικά όταν μιλάμε για την ταράτσα μιας πολυκατοικίας η θερμομόνωση είναι πολύ προσιτή οικονομικά, καθώς το κόστος της επιμερίζεται στα διαμερίσματα και σε κάθε ιδιοκτήτη ή ένοικο αναλογούν λίγα χρήματα.

Αν, λοιπόν, το πάρετε απόφαση για μια τέτοια εργασία, που θα σας λύσει τα χέρια σε θέματα θερμοκρασίας και ενέργειας, μπορείτε να κάνετε μια έρευνα για θερμοπρόσοψη τιμές από εταιρείες με πολύχρονη παρουσία στον χώρο και να επιλέξετε εκείνη που θα σας προσφέρει την καλύτερη σχέση κόστους-αποτελέσματος.    

Δείτε επίσης άλλες υπηρεσίες πολυκατοικιών και κτιρίων:  Θερμοτεχνική Αθηνών                                        

Εγγραφείτε στο κανάλι μας στο You Tube

Δες επίσης

Μερικές εποχιακές αλλαγές για να ανανεώσετε το σπίτι σας

Το σπίτι είναι ένα μέρος που νιώθουμε ασφάλεια και περνάμε πολλές ώρες από την ημέρα …

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *