Breaking News
Ακολουθήστε μας στο facebook

Ν. Ανδρουλάκης από Πάτρα: «Την άλλη Κυριακή θα είμαστε ευχάριστη έκπληξη για όλους τους δημοκράτες και δυσάρεστη έκπληξη για τον κ. Μητσοτάκη»

 

Η ομιλία Νίκου Ανδρουλάκη, Προέδρου ΠΑΣΟΚ-Κινήματος Αλλαγής στην Πάτρα

Φίλες και φίλοι
Σας ευχαριστώ από τα βάθη της καρδιάς μου για τη θερμή υποδοχή εδώ στην Πάτρα, στην Αχαΐα, στην Δυτική Ελλάδα. Ένας ακόμα σταθμός νίκης στην πορεία μας μέχρι την 9η Ιουνίου.

Νιώθω ιδιαίτερη υπερηφάνεια που βρίσκομαι σήμερα εδώ, στην πόλη της Πάτρας, σε μια πόλη που είναι άρρηκτα συνδεδεμένη με τον ιδρυτή της παράταξης μας, Ανδρέα Παπανδρέου.

Σε μια πόλη που έχει μάθει να αγωνίζεται.

Σε μια πόλη που αξίζει περισσότερα.

Κάποτε για αυτή την παράταξη εδώ, όπως και στην Κρήτη, ήταν η καρδιά του αγώνα για τον αδύναμο, τον ευάλωτο, τον μη προνομιούχο και αυτός είναι ο στόχος της νέας εποχής. Να ξαναγίνουμε η παράταξη της μεσαίας τάξης και των πιο αδύναμων Ελλήνων. Ιδιαίτερα αυτή την κρίσιμη εποχή της ακρίβειας, των ανισοτήτων, της κατάρρευσης του εθνικού συστήματος υγείας έχουμε χρέος να αγωνιστούμε, να γίνουμε πιο δυνατοί για να αντιμετωπίσουμε την ασυδοσία της Νέας Δημοκρατίας. Γι’ αυτό σας καλώ σε καθημερινό αγώνα από τώρα μέχρι την άλλη Κυριακή για να είναι ο αγώνας μας νικηφόρος και να κάνουμε ένα ακόμα ισχυρό βήμα για να αποκτήσει η χώρα ισχυρή, αξιόπιστη αντιπολίτευση, που θα είναι η επόμενη κυβέρνηση στις επόμενες εθνικές εκλογές απέναντι στην Νέα Δημοκρατία.

Η παράταξη μας έχει συνδεθεί με τις μεγάλες αλλαγές στην Ευρώπη. Ήταν ο Ανδρέας Παπανδρέου, που αγωνίστηκε για τη δημιουργία των Μεσογειακών Προγραμμάτων, πρόδρομο του Ταμείου Συνοχής που χρηματοδοτεί όλα τα μεγάλα έργα της χώρας.

Μετά με τον Κώστα Σημίτη πετύχαμε τη μεγαλύτερη εθνική επιτυχία. Εντάξαμε την Κύπρο στην Ευρωπαϊκή Ένωση με άλυτο το κυπριακό καταφέρνοντας να περιφρουρήσουμε τον ελληνισμό στην Κύπρο απέναντι στις προκλήσεις της Τουρκίας.

Εμείς είμαστε η παράταξη, που έβαλε την Ελλάδα στη ζώνη του ευρώ. Μια πολύ μεγάλη επιτυχία που τότε περιφρονούσε η Νέα Δημοκρατία του κ. Καραμανλή.

Αυτή η παράταξη ήταν προάγγελος των αλλαγών, που πρέπει να γίνουν στην Ευρώπη. Πρώτοι μιλήσαμε για το ευρωομόλογο για το οποίο τώρα μιλάει και η Νέα Δημοκρατία. Πριν 15 χρόνια με τον πρόεδρό μας τον Γιώργο Παπανδρέου. Ένα ευρωομόλογο που θα χρηματοδοτούσε το κοινωνικό κράτος για να μειωθούν οι ανισότητες μεταξύ των κοινωνιών, μεταξύ των κρατών και μεταξύ των ανθρώπων. Αυτές οι θέσεις έδειξαν ιστορικά ότι η παράταξή μας ήξερε να ενώνει τους Έλληνες σε μεγάλους στόχους και άνοιγε πάντα δρόμους ευημερίας για όλους τους Έλληνες και ιδιαίτερα τους πιο ευάλωτους.

Αυτή η πολιτική παρακαταθήκη μας εμπνέει και σήμερα.

Έχουμε χρέος όμως να μη κοιτάμε μόνο στο χθες, έχουμε χρέος να αγωνιστούμε για το σήμερα και το αύριο. Κρατάμε ως πυξίδα τους αγώνες και το έργο μας, αφήνουμε πίσω ό,τι πλήγωσε τους πολίτες, τα λάθη μας, φαινόμενα καθεστωτισμού και αλαζονείας και προχωράμε μπροστά με ένα σύγχρονο πολιτικό ήθος που αγκαλιάζει τις αγωνίες, τις ελπίδες όλου του ελληνικού λαού ό,τι κόμμα και αν ψήφισαν στις τελευταίες εθνικές εκλογές.

Η χώρα έχει ανάγκη από μια ισχυρή προγραμματική, αξιόπιστη παράταξη για να αντιμετωπίσει τις μεγάλες προκλήσεις του σήμερα. Και απόψε εδώ από την Πάτρα, στέλνουμε μήνυμα νίκης απέναντι σε όλους όσους μας περιφρονούν.

Έχουν περιφρονήσει την παράταξή μας πολλές φορές αλλά εμείς έχουμε μάθει να αγωνιζόμαστε, να μαχόμαστε και στο τέλος να μένουμε όρθιοι, νικητές. Αυτό θα συμβεί και τι βράδυ της επόμενης Κυριακής. Οι πολίτες έχουν πολλούς λόγους να στηρίξουν το ΠΑΣΟΚ στην προσπάθεια του.

Πρώτος λόγος για να υπάρχει αξιόπιστη, ισχυρή αντιπολίτευση απέναντι στη Νέα Δημοκρατία και όχι το lifestyle και το σόου που είναι δώρο εξ ουρανού για τον κ. Μητσοτάκη.

Δεύτερος λόγος για να υπάρχει μία παράταξη, που θα μπορεί να νικήσει τη Νέα Δημοκρατία. Αυτά τα δυόμισι χρόνια όλες οι ήττες του Μεγάρου Μαξίμου οφείλονται σε δικές μας πρωτοβουλίες. Και το καλοκαίρι του 2022 και στις αυτοδιοικητικές εκλογές αλλά και με την πρόταση δυσπιστίας όταν αποκαλύψαμε ξανά την αναξιοπιστία του συστήματος εξουσίας της Νέας Δημοκρατίας.

Έχουμε χρέος να αγωνιστούμε γιατί ο λαός δεν αντέχει άλλη περιφρόνηση και κοροϊδία. Πρέπει να στείλουμε ένα μήνυμα αποδοκιμασίας απέναντι στα φαινόμενα διαφθοράς, ατιμωρησίας, συγκάλυψης που περιφρονούν το δημόσιο συμφέρον, το συμφέρον του λαού μας, τα ανθρώπινα δικαιώματα, τη διάκριση των εξουσιών.

Και πως αντιπαρατίθεται απέναντί μας ο κ. Μητσοτάκης;

Επισείει τον κίνδυνο της αστάθειας.

Αν είναι δυνατόν. Ποια αστάθεια; Ο κ. Μητσοτάκης είναι η πρώτη κυβέρνηση που έχει διαφορά από το 2ο κόμμα 121 έδρες. Και με την απόφαση που περιμένουμε για τους Σπαρτιάτες από την ελληνική δικαιοσύνη, θα έχει ακόμη μεγαλύτερη διαφορά. Πόσες έδρες διαφορά θέλει ο κ. Μητσοτάκης για να κυβερνήσει σωστά τον ελληνικό λαό; Αξίζει να μας εκβιάζει με 121 έδρες διαφορά; Ντροπή και πάλι ντροπή. Απαντήστε με αποδοκιμασία σε αυτήν την αθλιότητα του εκβιασμού του κ. Μητσοτάκη προς τον ελληνικό λαό.

Τι μας είπε σήμερα σε μια συνέντευξή του;

Μας είπε ότι θέλει να τον στηρίξει ο λαός για να πηγαίνει στις Βρυξέλλες να κοκορεύεται την επόμενη μέρα ότι η Νέα Δημοκρατία είναι το μεγαλύτερο κόμμα της ευρωπαϊκής κεντροδεξιάς. Τι ενδιαφέρει αυτό τον ελληνικό λαό;

Δεν ενδιαφέρει τους πολίτες η προσωπική ματαιοδοξία του Πρωθυπουργού.

Θα σας πω εγώ, κ. Μητσοτάκη, τι ενδιαφέρει τον ελληνικό λαό.

Η υγεία, η παιδεία, η ακρίβεια, τα καθημερινά προβλήματα, η εργασιακή ανασφάλεια. Αυτά ενδιαφέρουν τον ελληνικό λαό και όχι η φτηνή ματαιοδοξία ενός πρωθυπουργού, που δεν λύνει προβλήματα αλλά μόνο δημιουργεί.

Στεκόμαστε σήμερα στο πλευρό καθενός, που αγωνίζεται για μια εργασία με αξιοπρέπεια, που αγωνιά να αποκτήσει προοπτική ζωής γι’ αυτόν και τα παιδιά του, ενάντια στις χαμηλές προσδοκίες, ενάντια στο υψηλό κόστος ζωής.

Ζητώ να ενώσουμε τις δυνάμεις μας με όσους φοβούνται να ασθενήσουν γιατί γνωρίζουν καλά την κατάσταση του Εθνικού Συστήματος Υγείας και πόσο ακριβές είναι οι ιδιωτικές υπηρεσίες στην Ελλάδα.

Ενώνουμε τους αγώνες μας, ενώνουμε τις αγωνίες μας, ενώνουμε τις ελπίδες μας, γιατί μπορούμε και μας αξίζουν περισσότερα.

Φίλες και φίλοι

Στις 9 Ιουνίου διεκδικούμε την Ευρώπη της αλληλεγγύης, όλα τα κράτη μπορούν να συνεισφέρουν, να συνδιαμορφώσουν και όχι να ακολουθούν τις αποφάσεις των μεγάλων κρατών.

Η Ευρώπη που εμείς οραματιζόμαστε, είναι η Ευρώπη της αλληλεγγύης που απαντά καθαρά στην εργασιακή, οικονομική, κλιματική ανασφάλεια που βιώνουν οι πολίτες σε όλα τα ευρωπαϊκά κράτη.

Και βέβαια γεωπολιτική ανασφάλεια για όλους τους λαούς που είναι στα σύνορα της Ευρώπης, που θέλουν μια Ευρώπη με ευρωστρατό, με κοινή εξωτερική πολιτική και άμυνα απέναντι σε αναθεωρητές ηγέτες όπως είναι ο Πούτιν και ο Ερντογάν.

Αυτή είναι η Ευρώπη που οραματίζεται η σοσιαλδημοκρατία.

Μια Ευρώπη που όλοι οι λαοί της περιφέρειας, από την Εσθονία και την Φινλανδία μέχρι την Ελλάδα και την Κύπρο καταλαβαίνουν ότι τα θέματα ασφάλειας είναι και θέματα αλληλεγγύης.

Μια Ευρώπη που κάνει την πράσινη και ψηφιακή μετάβαση ένα εργαλείο για τις ΜμΕ, που ενισχύει με χρηματοδοτικά εργαλεία την ανάγκη να έρθουν ξανά στην Ευρώπη μόνιμες επενδύσεις που έφυγαν τις προηγούμενες δεκαετίες προς χώρες της Ανατολής και ιδιαίτερα την Κίνα ώστε να έχουμε μια αυτοδύναμη παραγωγική βάση. Και χρηματοδοτικά εργαλεία όπως το Ταμείο Ανάκαμψης και τη δημιουργία ενός Ταμείου Ευρωπαϊκής Οικονομικής Κυριαρχίας που θα επενδύει στην ανάπτυξη των χωρών του Νότου για να μειώσουμε ξανά τις διακρατικές ανισότητες.

Σήμερα βιώνουμε μια εποχή απόκλισης. Εμείς είχαμε σφυρηλατήσει την εποχή της σύγκλισης όταν οι δείκτες ευημερίας της χώρας έφταναν στον μέσο όρο της Ευρώπης και ακόμη παραπάνω. Ενώ τώρα στους περισσότερους δείκτες είμαστε μαζί με τη Βουλγαρία. Όχι. Το λέω ξανά. Και μπορούμε και αξίζουμε περισσότερα.

Γιατί λοιπόν αρνήθηκε ο κ. Μητσοτάκης να κάνουμε debate σε αυτές τις κρίσιμες εκλογές;

Άντε να καταλάβω, ο αρχηγός του ΣΥΡΙΖΑ δε γνωρίζει τα θέματα αυτά και ήθελε να το αποφύγει. Ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας και πρωθυπουργός που το «παίζει» φιλοευρωπαϊστής, -θέλει να διαδραματίσει και κρίσιμο ρόλο στην Ευρώπη-, γιατί αρνήθηκε; Γιατί πολύ απλά δεν θέλει να φανεί τι θα σημάνει για τους Έλληνες να ψηφίσουν Νέα Δημοκρατία και Λαϊκό κόμμα. Γιατί πρέπει να θυμίσουμε τις επόμενες μέρες ποιες πολιτικές δυνάμεις της Ευρώπης ήταν αυτές που έβαλαν την λιτότητα στην Ελλάδα. Ήταν το Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα απέναντι στις προοδευτικές δυνάμεις της σοσιαλδημοκρατίας. Αλλά ας μιλήσουμε για το σήμερα. Σήμερα που καλπάζει η ακροδεξιά σε όλη την Ευρώπη, το Λαϊκό Κόμμα ανοίγει την πόρτα της συνεργασίας στην ακροδεξιά.

Εμείς πήραμε μια πρωτοβουλία. Υπέγραψαν την πρωτοβουλία μας οι Φιλελεύθεροι του Μακρόν, οι Πράσινοι, η Αριστερά. Μια πρωτοβουλία που λέει κάτι απλό: Κανείς δεν θα συνεργαστεί με τα ακροδεξιά κόμματα της Ευρώπης στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο.

Και τι μας απάντησε σε αυτή την κρίσιμη συγκυρία το Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα; Δεν υπογράφουν. Και δεν είναι μόνο ότι δεν υπογράφουν η κα φον ντερ Λάιεν και ο κ. Βέμπερ, είναι και οι χθεσινές δηλώσεις του κ. Μητσοτάκη σε ένα ραδιοφωνικό σταθμό. Μίλησε με τα καλύτερα λόγια για την Ιταλίδα πρωθυπουργό που προερχόταν από ένα νεοφασιστικό κόμμα. «Ε δεν είναι και Λεπέν η κα. Μελόνι» είπε. Του θυμίζω όμως ότι η κα. Μελόνι μας είχε πει πριν μερικά χρόνια πως ο καλύτερος πολιτικός της Ιταλίας ήταν ο Μουσολίνι. Αυτοί θέλουν να είναι οι συνεργάτες του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος, που σήμερα χαϊδεύει ο κ. Μητσοτάκης. Έχει μνήμη ο ελληνικός λαός και πρέπει να στείλει ένα μήνυμα σε αυτούς που θέλουν να ξεχάσουμε πως χτίστηκε το όραμα της ενωμένης Ευρώπης. Ένα όραμα ειρήνης και ευημερίας. Εμείς θα είμαστε η μνήμη των ευρωπαϊκών λαών και ο φρουρός των ευρωπαϊκών αξιών απέναντι στην ακροδεξιά και τους συνεργάτες της.

Στις 9 Ιουνίου πρέπει να τελειώσει το άλλοθι του 41%. Είναι βίωμα πια η περιφρόνηση και η ασυδοσία σε κάθε Έλληνα πολίτη. Η Νέα Δημοκρατία δεν μπορεί πια να κρυφτεί πίσω από τις δικαιολογίες της.

Οι αποφάσεις που πήρε αυτά τα πέντε χρόνια που κυβερνάει, συνέκλιναν σε ένα και μόνο άξονα: ξήλωμα του κοινωνικού κράτους και ιδιαίτερα της δημόσιας Υγείας και της δημόσιας Παιδείας προς όφελος ισχυρών οικονομικών συμφερόντων.

Έχουν ονομάσει «ανάπτυξη» αυτό που οδηγεί σε τεράστιες ανισότητες. Σήμερα που μιλάμε η Ελλάδα, στο μερίδιο της οικονομίας της, είναι τρίτη από την κορυφή στα κέρδη και δεύτερη από το τέλος των 27 χωρών σε μισθούς. Αυτό σημαίνει μια τεράστια αναδιανομή του πλούτου προς όφελος των ισχυρών.

Και ρωτώ και εδώ από την Πάτρα τους κυβερνώντες. Πώς ισχυρίζονται ότι έχουμε μία καλή οικονομική πολιτική, αλλά ο λαός που κυβερνούν να έχει τη χαμηλότερη αγοραστική δύναμη, μαζί με τη Βουλγαρία, στις 27 χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης;

Ονόμασαν «ανάπτυξη» το ξεπούλημα σε funds και σε πολίτες τρίτων χωρών της ελληνικής περιουσίας. Τι έκαναν για να περιφρουρήσουν τους πολίτες από τη golden visa; Με δική μας πίεση, πριν από μερικούς μήνες, ανέβασαν από 250.000 και 400.000 στις 800.000 ευρώ , το όριο αγοράς golden visa από πολίτες τρίτων χωρών στα αστικά κέντρα.

Το ΠΑΣΟΚ πέτυχε με τη πίεσή του την αλλαγή αυτής της πολιτικής. Δεν είναι λοιπόν για εμάς ανάπτυξη, ούτε ο αφελληνισμός της οικονομίας, ούτε ο αφελληνισμός της περιουσίας.

Ανάπτυξη είναι η επένδυση στον πρωτογενή τομέα, τη μεταποίηση, την πράσινη μετάβαση, την ψηφιακή σύγκλιση, τη στήριξη των μικρομεσαίων επιχειρήσεων. Αυτή είναι πραγματική ανάπτυξη, που ανοίγει θέσεις εργασίας για τα Ελληνόπουλα για να μείνουν στον τόπο τους. Και όχι μία ανάπτυξη που συσσωρεύει δισεκατομμύρια στις τσέπες της εγχώριας ολιγαρχίας.

Φίλες και φίλοι,

Τα λέω όλα αυτά γιατί πρέπει να καταλάβουμε ότι χρειάζεται μία άλλη πολιτική. Μια άλλη πολιτική απέναντι στα ολιγοπώλια.

Ολιγοπώλια παντού. Στην υγεία, στην ενέργεια, στις τράπεζες, στην εμπορία τροφίμων.

Η αγορά είναι ανεξέλεγκτη. Η κερδοσκοπία και η αισχροκέρδεια είναι παντού. Και τι μας έλεγαν; Αυτορυθμίζεται η αγορά. Είναι, λοιπόν, και ιδεοληψία και υπηρεσία σε συμφέροντα.

Πώς, λοιπόν, αυτορυθμίζεται η αγορά, όταν ο ελληνικός λαός επί έναν χρόνο είχε υψηλότερο πληθωρισμό από τον μέσο όρο της Ευρώπης;

Μάλιστα, τον Μάρτιο υπερτετραπλάσιο πληθωρισμό στα τρόφιμα,τον Απρίλιο υπερτριπλάσιο. Πώς αυτορυθμίζεται η αγορά; Μέχρι το φθινόπωρο του 2022, ο πληθωρισμός στα τρόφιμα πήγαινε μαζί με τον γενικό πληθωρισμό. Από το φθινόπωρο του 2022 και μετά, σταθεροποιείται ο γενικός πληθωρισμός και κλιμακώνεται αυτός στα τρόφιμα, με αποτέλεσμα αυτό που βλέπετε στα ράφια.

Δεν πήραν μέτρα, όπως αυτά που πήραν άλλες χώρες. Ούτε έβαλαν πρόστιμα, ούτε έκαναν πολλούς ελέγχους στην αγορά.

Θα σας φέρω ακόμα ένα παράδειγμα. Οι τράπεζες που κάποτε με τους φόρους του ελληνικού λαού έκαναν ανακεφαλαιοποιήσεις, φέτος έβγαλαν 4 δισεκατομμύρια ευρώ κέρδη. Το 1,5 δισεκατομμύριο ήταν χρεώσεις, που παίρνουν από όλους εσάς. 3 δισεκατομμύρια από χρεώσεις σε δύο χρόνια. Πόσο ήταν το πρόστιμο που επέβαλε η Επιτροπή Ανταγωνισμού, δήθεν για να σταματήσει αυτή την κερδοσκοπία; Μόλις 41 εκατομμύρια ευρώ. Όταν, λοιπόν, για 3 δισεκατομμύρια, κ. Μητσοτάκη, το πρόστιμο που βάζετε είναι 41 εκατ. ευρώ, τότε δεν υπηρετείτε τον λαό, αλλά τους τραπεζίτες, αυτούς που κερδοσκοπούν εις βάρος όλων των Ελλήνων.

Είναι πολλές οι αποδείξεις για την αναδιανομή του πλούτου.

Ποια ήταν η απάντηση του πρωθυπουργού στις προτάσεις του ΠΑΣΟΚ που σημειωτέον καμία δεν εφάρμοσε;

Έστειλε επιστολή στην κα Φον Ντερ Λάιεν. Ίσως αυτή η επιστολή είναι η μεγαλύτερη κωμωδία της πενταετίας, με υπογραφή του πρωθυπουργού. Είναι η έγγραφη ομολογία του ότι δεν μπορεί να αντιμετωπίσει τις πολυεθνικές και περιμένει από τις Βρυξέλλες να το κάνουν μετά από 4 και 5 χρόνια.

Ακόμα και αυτή η επιστολή δεν είναι -όπως θέλει να το εμφανίζει- δική του πρωτοβουλία. Πολλές χώρες της Ευρώπης, ιδιαίτερα οι χώρες της BENELUX, που έχουν διασυνοριακά θέματα εμπορίου, είχαν πάρει ανάλογες πρωτοβουλίες, που ψήφισε το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο. Πώς γίνεται κάτι που ξεκίνησε το 2020 να είναι πρωτοβουλία του Έλληνα Πρωθυπουργού το 2024;

Αλλά δεν είναι μόνο αυτό. Στην περίπτωση του ΟΠΕΚΕΠΕ, εκθέτουν διεθνώς τη χώρα. Μας έλεγαν «δεν φταίμε εμείς, που φέτος ήταν η χειρότερη χρονιά πληρωμών σε όλη την ιστορία της Κοινής Αγροτικής Πολιτικής. Φταίει η Ευρώπη». Και ξαφνικά, πριν λίγες εβδομάδες, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή βάζει υπό εποπτεία τον ΟΠΕΚΕΠΕ, γιατί πολύ απλά θεωρεί την κυβέρνηση ανίκανη να μοιράσει τις επιδοτήσεις.

Ρουσφετολογία και πελατειακό κράτος.

Αποκαλύφθηκε και με την παραίτηση του προέδρου του ΕΛΓΟ-ΔΗΜΗΤΡΑ, γιατί, όπως λέει, τον πίεζαν για απευθείας αναθέσεις.

Όλα αυτά μας φέρνουν «πιο κοντά στην Ευρώπη», όπως λέει η διαφήμιση της Νέας Δημοκρατίας;

«Ψηφίστε»,- λέει- , «Νέα Δημοκρατία για να πάμε πιο κοντά στην Ευρώπη». Μα οι δείκτες ευημερίας, οι πελατειακές πρακτικές, οι αποφάσεις της Επιτροπής δείχνουν ότι όχι μόνο δεν μας πάνε πιο κοντά, αλλά σταθερά μας απομακρύνουν. Γι’ αυτό τους χρειάζεται καθαρό μήνυμα την άλλη Κυριακή.

Δείτε, όμως, τι συνέβη και στο κράτος δικαίου. Το κράτος δικαίου τραυματίστηκε καίρια αυτά τα τελευταία πέντε χρόνια.

Θέλω να διεγείρετε τη μνήμη σας.Τι έλεγε ο κ. Μητσοτάκης το 2019 στον ελληνικό λαό; «Ψηφίστε με, για να επουλώσω τα τραύματα που επέφερε ο Τσίπρας με τον Καμμένο στους θεσμούς».

Και θέλω να θυμηθείτε σήμερα: έχει επουλώσει τα τραύματα ή άνοιξε καινούργια; Υποκλοπές. Ένα από τα σημαντικότερα σκάνδαλα. Δικαιωθήκαμε που δεν πήγαμε να μας ενημερώσουν στο αυτί παρακρατικά, υπογείως, σκοτεινά. Γιατί νομίζουν ότι εμείς είμαστε όπως αυτοί. Όχι. Είμαστε υπεύθυνοι δημοκράτες και αγωνιζόμαστε στο προσκήνιο. Γι’ αυτό δικαιωθήκαμε στο Συμβούλιο της Επικρατείας και βγάλαμε αντισυνταγματικό τον νόμο της συγκάλυψης.

Αυτή η απόφαση κόλαφος του ανώτατου δικαστηρίου της χώρας, γιατί δεν εφαρμόζεται παρακαλώ; Γιατί ο κ. Δεμίρης, ο διοικητής της ΕΥΠ, δεν εφαρμόζει την απόφαση του ανώτατου δικαστηρίου της χώρας;

Και ποιος είναι ο πολιτικός προϊστάμενος της ΕΥΠ, ακόμα και σήμερα; Είναι ο κ. Μητσοτάκης. Τον καλώ, σήμερα, από τη δημοκρατική Πάτρα, να σεβαστεί το ανώτατο δικαστήριο της χώρας και να εφαρμόσει τις αποφάσεις του. Δεν θα του επιτρέψουμε να κάνει την Ελλάδα, Ουγγαρία. Η Ελλάδα είναι μια χώρα δημοκρατική, με κράτος δικαίου και διάκριση των εξουσιών. Δεν θα του επιτρέψουμε να τραυματίζει τους θεσμούς. Σεβασμός στα ανθρώπινα δικαιώματα και τις αποφάσεις της ελληνικής Δικαιοσύνης για κάθε Έλληνα πολίτη.

Αυτή είναι μια αγωνία μου, γιατί αφορά τους αγώνες της Δημοκρατικής Παράταξης και των προγόνων μας, για μια Ελλάδα ελεύθερη, δημοκρατική, περήφανη. Για να μεγαλώσουν τα παιδιά μας και τα εγγόνια μας σε μια δημοκρατική χώρα, που κανείς, όσο ισχυρός και να είναι, να μην μπορεί να υπονομεύσει το δημόσιο συμφέρον.

Αλλά δεν είναι μόνο αυτό. Είναι κάτι ακόμα χειρότερο.

Ο δήθεν «μεταρρυθμιστής», μόλις αποκαλύψαμε, πριν μερικές εβδομάδες και πήγαμε στη Βουλή, ότι την ώρα της τραγωδίας των Τεμπών, την ώρα που η κοινή γνώμη έβλεπε σοκαρισμένη τι συνέβαινε στα Τέμπη, την ώρα που οι διασώστες έψαχναν για νεκρούς, τραυματίες, κάποιοι «άνθρωποι» -εντός εισαγωγικών- πήραν τα ηχητικά, τα αλλοίωσαν, τα έδωσαν σε φιλικό μέσο ενημέρωσης και αυτό τα ανέδειξε για να ενισχύσει το αφήγημα περί ανθρώπινου λάθους. Τι είδους άνθρωποι ήταν αυτοί, που εκείνη την ώρα είχαν αυτή την προτεραιότητα;

Τι είδους άνθρωποι είναι αυτοί, που χειροκροτούσαν όλοι μαζί τον κ. Καραμανλή, στην πρόταση δυσπιστίας που κατέθεσε το ΠΑΣΟΚ;

Λες και δεν ήταν εκείνος που λίγες εβδομάδες πριν, επέκρινε όποιον ασκούσε κριτική για την ασφάλεια στα τρένα ότι τάχα υπονομεύει τις δημόσιες συγκοινωνίες.

Πώς μπορούν να κοιτούν στα μάτια τις οικογένειες των θυμάτων και τον ελληνικό λαό; Σήμερα ο Πρωθυπουργός είπε ότι περιμένει στοιχεία για την προανακριτική, που όμως, όταν ήρθε με την πρόταση της Ευρωπαϊκής Εισαγγελίας, την καταψήφισε ο ίδιος και η Νέα Δημοκρατία. Προσπαθούν να τα φορτώσουν όλα στον μοιραίο σταθμάρχη. Δεν θα τα καταφέρουν. Και δεν θα τα καταφέρουν γιατί θα αγωνιστούμε. Γιατί υπάρχει Δικαιοσύνη και ο κόσμος αναζητά την αλήθεια.

Δεν μπορεί λοιπόν σε όλα αυτά να μένουμε απαθείς. Όλες αυτές οι περιπτώσεις ατιμωρησίας, διαφθοράς, συγκάλυψης, αντί να μειώνουν τα προβλήματα, τα κλιμακώνουν.

Και έρχομαι σε κάτι πιο ανώδυνο, αλλά πολύ συμβολικό. Το Υπουργείο Εσωτερικών. Πότε ξανά σε ευρωπαϊκή χώρα, τα τελευταία χρόνια, λίγο πριν τις εκλογές, επιβλήθηκε στο Υπουργείο Εσωτερικών πρόστιμο 400.000 ευρώ από μία Ανεξάρτητη Αρχή;

Και δεν παραιτείται η Υπουργός με τη δικαιολογία ότι δεν έγινε επί θητείας της. Αλλά δεν διάβασε όλη την απόφαση της Αρχής Προστασίας Δεδομένων Προσωπικού Χαρακτήρα, που λέει ότι επί των ημερών της δεν έκανε έρευνα το Υπουργείο Εσωτερικών για το σκάνδαλο των emails.

Θυμάστε τι μας έλεγαν όταν αποκαλύφθηκε η υπόθεση; «Μύθοι. Συνωμοσίες. Τα συλλέξαμε μόνοι μας». Πού θα φτάσει αυτή η κατάσταση;

Γι’ αυτό πιστεύω ότι πρέπει να αγωνιστούμε για το κράτος δικαίου και τη διαφάνεια στη χώρα μας.

Κάποιοι μας λένε ότι τέτοια ζητήματα είναι χαμηλά στις δημοσκοπήσεις. Να ξέρουν ότι εμείς δεν κοιτάμε δημοσκοπήσεις όταν μιλάμε για τον άνθρωπο, για τη δημοκρατία και τα δικαιώματά του. Κοιτάμε την ιστορία μας. Κοιτάμε τον λαό μας.Κοιτάμε το μέλλον μας.

Αυτό το πρόστιμο δεν πρέπει να το πληρώσει ο Έλληνας φορολογούμενος, αλλά να παρακρατηθεί από την επιχορήγηση, που παίρνει η Νέα Δημοκρατία από το ελληνικό κράτος. Δεν θα πληρώνει ο λαός τα διεφθαρμένα στελέχη τους που λειτουργούν στο σκοτάδι.

Φίλες και φίλοι

Εμείς για την ακρίβεια είπαμε καθαρά πράγματα από την αρχή.

Είδαμε τι συμβαίνει με τα νοικοκυριά τις πρώτες 15 μέρες του μήνα. Δεν δώσαμε ανεδαφικές υποσχέσεις για μηδενικό ΦΠΑ. Δεν είπαμε πράγματα που δεν μπορούν να γίνουν. Πήραμε παραδείγματα άλλων ευρωπαϊκών χωρών.

Δεν προτείναμε μηδενικό ΦΠΑ, αλλά μείωση του ΦΠΑ στα βασικά αγαθά για ορισμένο χρονικό διάστημα σεβόμενοι τα δημοσιονομικά όρια της χώρας.

Το ΠΑΣΟΚ είναι εδώ και θα είναι ακόμη πιο δυνατό την επόμενη Κυριακή. Χαίρομαι που είστε εδώ όλες οι γενιές της δημοκρατικής παράταξης. Δεν είμαστε πια ένα κόμμα μνήμης. Είμαστε ένα κόμμα με παρόν και μέλλον. Με σύγχρονες αγωνίες, σύγχρονο πρόγραμμα.

Εμείς, λοιπόν, προτείναμε συγκεκριμένα πράγματα, όπως αυτά που έφεραν αποτελέσματα σε άλλα ευρωπαϊκά κράτη. Εφάρμοσε η Ισπανία τον μειωμένο ΦΠΑ και έφερε αποτελέσματα. Το φωνάζουμε στη Βουλή και η η Νέα Δημοκρατία και τα παπαγαλάκια τους στα μίντια μας απαντούν ότι το μέτρο έχει αποτύχει στην Ισπανία.

Η δεξιά στην Ελλάδα επιχειρηματολογεί ότι το μέτρο του μειωμένου ΦΠΑ απέτυχε στη Ισπανία. Αλλά προσέξτε τώρα, γιατί νομίζουν ότι είμαστε ιθαγενείς. Το δεξιό κόμμα της Ισπανίας, ανακοίνωσε πριν ένα μήνα, ότι ζητά από τη σοσιαλιστική κυβέρνηση, να επεκτείνει το μέτρο και σε άλλα τρόφιμα, να διευρύνει τη διάρκειά του, γιατί έχει επιτύχει τον σκοπό του.

Η ισπανική δεξιά, αδελφό κόμμα της Νέας Δημοκρατίας, το επικροτεί, αλλά ο κ. Μητσοτάκης δεν θέλει να το εφαρμόσει. Δεν είναι αυτή η απόλυτη κοροϊδία στο πρόσωπο του ελληνικού λαού;

Προτείναμε πολλούς ελέγχους, μεγάλα πρόστιμα, ενίσχυση της ΔΙΜΕΑ και της Επιτροπής Ανταγωνισμού. Φέραμε πρόταση νόμου στη Βουλή για την ίδρυση Ενιαίας Αρχής Καταναλωτή.

Τα περισσότερα ευρωπαϊκά κράτη έχουν ισχυρές ενώσεις καταναλωτών. Αυτές ενημερώνουν τους πολίτες για το ποια προϊόντα -της ίδιας ετικέτας- είναι πολύ ακριβά σε σχέση με άλλες χώρες με αντίστοιχη οικονομική κατάσταση και αγορά και αναλαμβάνει μετά ο καταναλωτής να κάνει εμπάργκο. Δεν αγοράζει προϊόντα στης εταιρείας, αυτή τρομοκρατείται και έτσι σταματάει η αισχροκέρδεια.

Γιατί μας αρνήθηκε ο κ. Μητσοτάκης την Ενιαία Αρχή Καταναλωτή; Δεν υπάρχει καμία απάντηση.

Εδώ στην Πάτρα, είστε η δεύτερη πόλη της Ελλάδας σε αύξηση ενοικίων από το 2018 μέχρι το 2022. Η αύξηση ενοικίων έφτασε περίπου στο 43% για τις οικογένειες. Εμείς δεν προτείναμε μόνο την κατάργηση της golden visa. Προτείνουμε ένα νέο μοντέλο κοινωνικής κατοικίας, με τη δημιουργία μίας δεξαμενής με την κατασκευή νέων αλλά και την παροχή κινήτρων για την ένταξη παλαιότερων ακινήτων που θα διατίθενται προς ενοικίαση με χαμηλό αντίτιμο και κοινωνικά κριτήρια ώστε να αποκλιμακωθούν οι τιμές που έχουν ανέβει στα ύψη. Όπως συμβαίνει στα περισσότερα ευρωπαϊκά κράτη. Και αυτό το μέτρο το αρνήθηκε η Νέα Δημοκρατία.

Προτείναμε περιορισμό του Airbnb. Σήμερα άκουσα τον κ. Μητσοτάκη ότι σκέφτεται μετά από έξι χρόνια αύξησης των ενοικίων να επιβάλει περιορισμούς στη βραχυχρόνια μίσθωση. Όχι μόνο δεν ακούνε τις προτάσεις μας, αλλά περιφρονούν τα μεγάλα προβλήματα της κοινωνίας μας.

Πώς μπορεί ένα νέο ζευγάρι να ζήσει με αξιοπρέπεια όταν ο ένας μισθός πάει στο κόστος στέγασης;

Πώς θα κάνουν παιδιά όταν δεν υπάρχει βρεφονηπιακός, παιδικός σταθμός;

Πώς μπορεί αυτή η οικογένεια να σχεδιάσει τη ζωή της όταν δίνουν εκατοντάδες ευρώ σε φροντιστήρια και ιδιωτική εκπαίδευση γιατί παρακμάζει το δημόσιο σχολείο;

Πώς θα σταθούν όρθιοι όταν τα εργασιακά τους δικαιώματα είναι τα ίδια με την εποχή του μνημονίου;

Γι’ αυτό λοιπόν χρειάζεται αλλαγή σελίδας και έχουμε χρέος να τη γυρίσουμε με τον αγώνα μας. Σας παρακαλώ, εμπιστευτείτε με. Και όλοι μαζί έχουμε χρέος να αγωνιστούμε για να γυρίσει η Ελλάδα σελίδα από αυτήν τη συντηρητική πολιτική που την καθηλώνει στο χθες.

Το ΕΣΥ είναι το μεγαλύτερο επίτευγμα του ΠΑΣΟΚ που δυστυχώς σήμερα υπονομεύεται ευθέως προς όφελος ιδιωτικών συμφερόντων. Και εκεί, η Τράπεζα της Ελλάδας μιλάει για ολιγοπώλια. Το 76% των υπηρεσιών υγείας είναι σε δύο ισχυρά οικονομικά συμφέροντα. Όσο παρακμάζει το ΕΣΥ, τόσο αυτοί θησαυρίζουν και τόσο δυσκολεύει η ζωή για εσάς. Στις ιδιωτικές δαπάνες υγείας, πάλι μαζί με τη Βουλγαρία «ανταγωνιζόμαστε».

Για τον λόγο αυτό επιμένουμε σε άμεσες προσλήψεις σε υγειονομικό προσωπικό, παροχή κινήτρων για ειδικότητες όπως οι αναισθησιολόγοι, την ένταξη των υγειονομικών στα βαρέα και ανθυγιεινά και ενίσχυση της πρωτοβάθμιας υγείας ώστε να μειωθεί ο φόρτος των νοσοκομείων. Δεν μπορεί να υπάρξει περιφερειακή ανάπτυξη χωρίς ισχυρό κοινωνικό κράτος.

Κλείνοντας, θέλω να σας πω και δυο κουβέντες για τα μεγάλα γεωπολιτικά θέματα που απασχολούν τον ελληνικό λαό.

Ο Ερντογάν συνεχίζει να προκαλεί αλλά για τον κ. Μητσοτάκη έχουμε «ήρεμα νερά», τελεία. Η Αγία Σοφία τζαμί, η Μονή της Χώρας τζαμί. Και ρωτάω: σε ποια υπό ένταξη ευρωπαϊκή χώρα θα μπορούσε ένα παγκόσμιο μνημείο να υφίσταται τέτοια καταστροφή και να μην ξεσηκώνεται η διεθνής κοινότητα και η ΕΕ;

Ποια, λοιπόν, είναι τα ήρεμα νερά; Εδώ χθες μάθαμε ότι εντάχθηκαν νέα κεφάλαια στα μαθητικά βιβλία της Τουρκίας με τη «Γαλάζια Πατρίδα». Ενδυναμώνουν τον εθνικισμό στις νεότερες γενιές, υπονομεύοντας τις συνθήκες καλής γειτονίας και την ειρήνη που εμείς θέλουμε μεταξύ των λαών μας.

Η ελληνική κυβέρνηση και ο κ. Μητσοτάκης απέναντι σε όλα αυτά κάνει ντροπιαστικά λόγο για «αχρείαστες κινήσεις» σαν να μην συνιστούν πρόκληση. Για εμάς είναι μεγάλες εθνικές και ευρωπαϊκές προκλήσεις.

Στα Βαλκάνια επίσης αυτό που συμβαίνει με τη διπλωματία μας είναι αδιανόητο. Για το Κόσοβο, άλλα κάνει η κα. Μπακογιάννη στο Συμβούλιο της Ευρώπης, ζητώντας να ενταχθεί το Κόσοβο, το αρνείται ο κ. Γεραπετρίτης στην Αθήνα.

Σχετικά με τη Βόρεια Μακεδονία, το Υπουργείο Εξωτερικών ξύπνησε, όταν η Πρόεδρος της χώρας την αποκάλεσε «Μακεδονία». Ενώ ήξερε το πρόβλημα η Νέα Δημοκρατία εδώ και πέντε χρόνια δεν έχει κάνει τίποτα και δεν αντέδρασε ούτε καν στο γεγονός ότι ο κομματικός συνασπισμός, με τον οποίο εκλέχτηκε η νέα Πρόεδρος, τιτλοφορείται «Η δική μας Μακεδονία».

Την ίδια στιγμή, στην προσπάθειά του να υπερασπιστεί την ατελή όπως αποδείχθηκε συμφωνία των Πρεσπών, ο κ. Κασσελάκης διέπραξε γκάφα ολκής προτείνοντας να φέρουμε προς κύρωση τα μνημόνια, δικαιώνοντας ουσιαστικά τον αλυτρωτισμό των γειτόνων μας.

Την ίδια στιγμή ο κ. Μητσοτάκης λειτουργώντας ως κομματάρχης βάζει υποψήφιο τον κ. Μπελέρη. Κομματικοποίησε ένα εθνικό ζήτημα που είναι η ασφάλεια, τα ανθρώπινα δικαιώματα της ελληνικής εθνικής μειονότητας της Βορείου Ηπείρου. Ομολογούν τα στελέχη του ότι το έκαναν για να κόψουν τις ψήφους του Βελόπουλου. Σοβαρή εξωτερική πολιτική και έρχεται ο κ. Ράμα στην Αθήνα, επιδίδεται σε ένα ρεσιτάλ αλυτρωτισμού και η απάντηση της Νέας Δημοκρατίας είναι: «ιδιωτική επίσκεψη». Είναι σοβαρή διπλωματία αυτή; Όταν μάλιστα ο γιος Μπελέρη και ο Πύρρος Δήμας λένε ότι είναι ευθέως πρόκληση προς τη μειονότητα της Βορείου Ηπείρου.

Τα λέω όλα αυτά γιατί δεν είναι μόνο η οικονομία, το κοινωνικό κράτος, οι θεσμοί. Είναι και η εξωτερική πολιτική όπου η Νέα Δημοκρατία έχει δημιουργήσει νέα προβλήματα.

Με έχει ενοχλήσει αφάνταστα ως πρώην Ευρωβουλευτή, ως πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ και ως έναν άνθρωπο που υπηρετεί με τον αγώνα και τις θέσεις του την ειρήνη στα Δυτικά Βαλκάνια, το γεγονός ότι η ελληνική κυβέρνηση στον ΟΗΕ πριν από μερικές μέρες ακολούθησε την Ουγγαρία του Όρμπαν και τη Σλοβακία του Φίτσο για την καθιέρωση διεθνούς ημέρας μνήμης για τη γενοκτονία στη Σρεμπρένιτσα. Τη μεγαλύτερη σφαγή αμάχων μετά τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο στα Βαλκάνια. Και δεν έχω ακούσει τους δήθεν ευαίσθητους Έλληνες διανοούμενους να πουν μία κουβέντα για τη στάση της ελληνικής διπλωματίας σε ένα θέμα που προσβάλλει αυτόν τον περήφανο ελληνικό λαό, που θέλει συνθήκες καλής γειτονίας και ειρήνης στα Βαλκάνια.

Φίλες και φίλοι,

Πραγματικά σας ευχαριστώ πάρα πολύ για την αποψινή σας παρουσία. Θέλω να αγωνιστούμε όλοι μαζί γιατί έχουμε πολλά να πετύχουμε. Είναι μεγάλα τα ζητήματα της εποχής μας. Τα γεωπολιτικά θέματα, οι προκλήσεις, η ανάγκη για μία δυνατή Ευρώπη, για τον προοδευτικό κόσμο, για τις ιδέες μας, τις αξίες μας.

Είναι για όσα συμβαίνουν στη γειτονιά μας, όσα συμβαίνουν στη Γάζα, που ταυτίστηκε απόλυτα η Νέα Δημοκρατία με τον κ. Νετανιάχου.

Εμείς θεωρούμε και σε αυτό το θέμα ότι πρέπει να υπάρξει λύση δύο κρατών με σεβασμό στις αποφάσεις του ΟΗΕ. Για αυτό λοιπόν στηρίζουμε τη στάση της Ισπανίας, της Ιρλανδίας, της Νορβηγίας, που με την αναγνώριση θέλουν να βάλουν στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων τον Νετανιάχου για να σταματήσει η γενοκτονία στη Γάζα.

Αυτές λοιπόν είναι οι μεγάλες μας αξιακές διαφορές. Γι’ αυτό λοιπόν, την επόμενη Κυριακή, οι πολίτες έχουν πολλούς και διαφορετικούς λόγους να στηρίξουν το ΠΑΣΟΚ.

Στις 9 Ιουνίου έχουμε χρέος η επόμενη νίκη μας να είναι νίκη απέναντι στην ασυδοσία και την αλαζονεία. Να είναι νίκη προοπτικής, ελπίδας, αλλαγής. Να είναι νίκη απέναντι στη δημαγωγία, απέναντι στον διχασμό, απέναντι στην παρακμή του πολιτικού συστήματος που θέλει το TikTok να αντικαθιστά τη Βουλή των Ελλήνων. Όχι. Εμείς θα μείνουμε με τους θεσμούς, με την πολιτική. Γιατί η πολιτική είναι λύση. Δεν θα γίνουμε TikToker στο βωμό της επικοινωνίας. Χρησιμοποιούμε τα μέσα, δεν μας χρησιμοποιούν. Δεν θα μιμηθούμε εμείς πρακτικές που έκαναν άλλα πολιτικά συστήματα της Ευρώπης να οδηγηθούν στον ευτελισμό.

Ζητώ από την καθεμία και τον καθέναν σας ξεχωριστά τις επόμενες εννέα μέρες να πάρετε την αγωνία, την ελπίδα στα χέρια σας και να αγωνιστείτε σε κάθε χωριό, σε κάθε πόλη, σε κάθε συνοικία.

Έχουμε χρέος να αγωνιστούμε για μια νέα νίκη και σας δεσμεύομαι ότι το βράδυ της Κυριακής θα είμαστε ξανά νικητές. Θα είμαστε το κόμμα με τη μεγαλύτερη άνοδο από όλα τα υπόλοιπα κόμματα. Και από τις ευρωεκλογές του 2019 και από τις εθνικές του 2023. Αλλά αυτό δεν μας φτάνει.

Θέλουμε να είμαστε ισχυρή αξιωματική αντιπολίτευση για να βρει επιτέλους η Νέα Δημοκρατία τον πραγματικό της αντίπαλο, το ΠΑΣΟΚ, τη Δημοκρατική Παράταξη.

Για αυτό, λοιπόν, καλώ από την Πάτρα των αγώνων, της Δημοκρατίας, κάθε δημοκράτη, κάθε προοδευτικό άνθρωπο, να ενώσουμε τις αγωνίες μας, να ενώσουμε τις δυνάμεις μας, να ενώσουμε τις ελπίδες μας. Γιατί μπορούμε και αξίζουμε περισσότερα.

Καλό αγώνα και καλή δύναμη σε όλους.Αγωνιστείτε γιατί την άλλη Κυριακή θα είμαστε ευχάριστη έκπληξη για όλους τους δημοκράτες και δυσάρεστη έκπληξη για τον κ. Μητσοτάκη. Αγώνας, αγώνας, αγώνας. Και η νίκη μας είναι κοντά.

Μόνο το ΠΑΣΟΚ μπορεί να ενώσει το σύνολο της δημοκρατικής παράταξης. Και αυτή είναι η προσπάθειά μας. Να ενωθεί η δημοκρατική παράταξη. Με σύγχρονο πρόγραμμα, με νέους ανθρώπους. Μια παράταξη που να ακουμπά πάνω της τις αγωνίες του ο πολίτης, η νέα γυναίκα, ο εργαζόμενος, οι φοιτητές, ο άνθρωπος της καθημερινότητας. Αγωνιστείτε λοιπόν. Μαζί, ισχυροί, την άλλη Κυριακή, θα δώσουμε τον αγώνα να ενωθεί στη βάση της κοινωνίας η Δημοκρατική Παράταξη. Το οφείλουμε στην ιστορία μας, στην παράταξή μας. Αλλά πάνω από όλα το οφείλουμε σε κάθε Ελληνίδα και σε κάθε Έλληνα.

Αγωνιστείτε και όλοι μαζί την άλλη Κυριακή θα φέρουμε το αποτέλεσμα που θα στείλει μήνυμα καθαρής αποδοκιμασίας στην ασυδοσία και την αλαζονεία του Μεγάρου Μαξίμου. Σας ευχαριστώ. Η Πάτρα έστειλε μήνυμα νίκης απόψε το βράδυ σε όλη την Ελλάδα. Θα έχουμε την άλλη Κυριακή ένα αποτέλεσμα-έκπληξη. Μια νέα έκπληξη για όλους.

Εγγραφείτε στο κανάλι μας στο You Tube

Δες επίσης

ΠΑΣ Λαμία: Δοκιμαστικά για τις ομάδες υποδομής Κ19, Κ17 και Κ15

Η ΠΑΕ ΠΑΣ ΛΑΜΙΑ 1964 ανακοινώνει ότι θα διεξαχθούν δοκιμαστικά για τη στελέχωση των τμημάτων …

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *