Οι γιατροί του νοσοκομείου προέβησαν στις προβλεπόμενες διαδικασίες ανάνηψης και στήριξης των ζωτικών λειτουργιών του στο πλαίσιο της εισαγγελικής παραγγελίας που έχουν λάβει και σύμφωνα με τον κώδικα ιατρικής δεοντολογίας
Οξεία νεφρική ανεπάρκεια παρουσίασε σήμερα ο καταδικασμένος για συμμετοχή στη 17 Νοέμβρη, Δημήτρης Κουφοντίνας, όπως αναφέρεται σε επίσημη ανακοίνωση του Γενικού Νοσοκομείου Λαμίας, όπου και νοσηλεύεται εδώ και 28 μέρες.
Το ιατρικό ανακοινωθέν
Ενημερώνουμε ότι ο ασθενής του νοσοκομείου μας, Δημήτρης Κουφοντίνας, ο οποίος νοσηλεύεται για 18η ημέρα στην ΜΕΘ, σήμερα 05 Μαρτίου 2021 εμφάνισε οξεία νεφρική ανεπάρκεια συνεπεία της παρατεταμένης άρνησης λήψης τροφής και υγρών.
Το ιατρονοσηλευτικό προσωπικό της ΜΕΘ, δεδομένης της επίμονης άρνησης του ασθενούς να σιτιστεί και να λάβει υγρά, τηρώντας απόλυτα την κείμενη νομοθεσία και σε εκτέλεση εισαγγελικής παραγγελίας, προέβη άμεσα στις απαραίτητες ενέργειες ανάνηψης για την υποστήριξη των ζωτικών του λειτουργιών, καθώς και σε κάθε δυνατή προσπάθεια για την διασφάλιση της υγείας του, όπως προτάσσει η ιατρική δεοντολογία και η σχετική νομοθεσία.
Αυτή τη στιγμή νοσηλεύεται σε κρίσιμη κατάσταση.
Το ιατρονοσηλευτικό προσωπικό, συνεχίζει να παρέχει τις υπηρεσίες του, πάντοτε σύμφωνα με τον κώδικα ιατρικής δεοντολογίας.
Tι σημαίνει Οξεία Νεφρική Βλάβη
Όπως εξηγεί μιλώντας στο protothema.gr και το ygeiamou.gr ο κ. Φώτης Μακρής, Επιστημονικός υπεύθυνος του Nεφρολογικού Τμήματος του Νοσοκομείου Metropolitan Hospital, «η οξεία νεφρική βλάβη είναι μια δύσκολη κατάσταση, που αν δεν αντιμετωπιστεί εγκαίρως μπορεί να οδηγήσει και σε θάνατο. Πρόκειται με απλά λόγια για τη διακοπή της ομαλής λειτουργίας των νεφρών».
Η οξεία νεφρική βλάβη μπορεί να προκληθεί αιμοδυναμικά, όπως δηλαδή στην περίπτωση του Κουφοντίνα, συνεπεία παρατεταμένης ασιτίας και αυφυδάτωσης, αλλά και συνέπεια λοιμώξεων ή από παρατεταμένη φαρμακευτική αγωγή.
Η οξεία νεφρική βλάβη συνοδεύεται από υψηλό ποσοστό νοσηρότητας και θνητότητας «και όταν συντελεστεί κρίνεται απαραίτητη η υποβολή του ασθενή σε αιμοκάθαρση ή παραλλαγές αυτής προκειμένου να υποκατασταθεί η φυσιολογική λειτουργία των νεφρών, τα οποία απομακρύνουν τα προϊόντα των αποβλήτων και την περίσσεια υγρών από το σώμα», εξηγεί ο κ. Μακρής.
Και καταλήγει λέγοντας ότι σε περίπτωση διαπίστωσης οξείας νεφρικής βλάβης σε κάποιον νοσοκομειακό ή μη ασθενή το αρμόδιο Νεφρολογικό Τμήμα ή η Μονάδα Εντατικής Θεραπείας αποφασίζουν για την έναρξης της αιμοκάθαρσης με απώτερο στόχο να μην τεθεί σε κίνδυνο η ζωή του ασθενή.