Ακολουθήστε μας στο facebook

Ο Γ. Οικονόμου για την επανεκκίνηση των σιδηροδρόμων και το νέο πακέτο μέτρων στήριξης της κοινωνίας

Η εισαγωγική (20/3/2023) τοποθέτηση από τον Υφυπουργό παρά τω Πρωθυπουργώ και Κυβερνητικό Εκπρόσωπο, Γιάννη Οικονόμου, στην ενημέρωση των πολιτικών συντακτών και των ανταποκριτών ξένου Τύπου

Για το τραγικό δυστύχημα των Τεμπών και την επανεκκίνηση των σιδηροδρόμων

Η Κυβέρνηση παραμένει απολύτως προσηλωμένη στη διττή δέσμευση που ανέλαβε μετά το τραγικό δυστύχημα των Τεμπών: Πρώτον, να συμβάλει -στο βαθμό που την αφορά- έτσι ώστε η διερεύνηση να φτάσει μέχρι τέλους και να μάθουν οι πολίτες όλη την αλήθεια, να αποδοθεί δικαιοσύνη. Και δεύτερον, να κάνει ό,τι χρειάζεται προκειμένου -όπως επανέλαβε ο Πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης- να μην ξαναγίνει ποτέ στη χώρα μας κάτι ανάλογο. Όλα αυτά θα βοηθήσουν την ελληνική κοινωνία να εκλογικεύσει και να διαχειριστεί τα βαθιά και βαριά αισθήματα που δημιούργησε η τραγωδία αυτή.
Άμεση προτεραιότητά μας είναι να στηρίξουμε τους συγγενείς των θυμάτων και τους τραυματίες στο Γολγοθά που ανεβαίνουν. Γι’ αυτό η Κυβέρνηση έχει θέσει σε εφαρμογή σειρά οικονομικών και άλλων μέτρων, ενώ συνεχίζεται η ψυχολογική υποστήριξή τους.

Ταυτόχρονα, εργαζόμαστε για τη σταδιακή επανεκκίνηση των σιδηροδρόμων με απόλυτη ασφάλεια και αναπτύσσουμε κάθε αναγκαία πρωτοβουλία, έτσι ώστε το σύστημα τηλεδιοίκησης να εγκατασταθεί πλήρως και να λειτουργήσει το ταχύτερο δυνατό.

Στο πλαίσιο αυτό συγκροτήθηκε και λειτουργεί νέο Συντονιστικό Κέντρο Διαχείρισης Κρίσεων στον ΟΣΕ, με τη συμμετοχή της Ελληνικής Αστυνομίας, της Πυροσβεστικής, του ΕΚΑΒ, καθώς επίσης και της Hellenic Train. Στόχος -όπως τόνισε ο Υπουργός Επικρατείας αρμόδιος για θέμα Υποδομών και Μεταφορών, ο κ. Γεραπετρίτης- είναι αφενός, να επιτηρούνται καλύτερα τα συστήματα ασφαλείας και, αφετέρου, να προχωρήσει με πολύ γοργά βήματα η αναβάθμιση όλων των προδιαγραφών ασφαλείας του σιδηροδρομικού μας δικτύου, έτσι ώστε να βελτιωθεί συνολικά η εμπιστοσύνη των πολιτών στο σιδηρόδρομο.

Μεθαύριο, Τετάρτη, εκκινεί σταδιακά η λειτουργία των τρένων και ανά πενθήμερο θα προστίθενται και νέες γραμμές, έτσι ώστε να έχουμε πλήρη ανάπτυξη πριν από το Πάσχα. Ιδιαίτερη έμφαση δίνεται στα συγκεκριμένα θέματα ασφάλειας, όπως είναι η πυρασφάλεια, η πυρανίχνευση και η πιστή τήρηση του κανονισμού κυκλοφορίας. Ειδικά για τις σήραγγες αναβαθμίζεται η επιτήρηση με ηλεκτρονικές κάμερες, ενώ -έως ότου εγκατασταθεί πλήρως η τηλεδιοίκηση- θα υπάρχει, σε κάθε περίπτωση, μόνο μία αμαξοστοιχία εντός των τούνελ.

Παράλληλα -όπως ήδη έχει ανακοινωθεί- μέχρι την πλήρη λειτουργία της τηλεδιοίκησης θα υπάρξει στελέχωση των σταθμών με 2 σταθμάρχες, μείωση της ταχύτητας σε τμήματα του δικτύου που δεν καλύπτονται από σηματοδότηση, στελέχωση των προαστιακών συρμών με 2 μηχανοδηγούς και με 1 συνοδό, στελέχωση των InterCity που κάνουν το δρομολόγιο Αθήνα-Θεσσαλονίκη με 3 συνοδούς έναντι των 2 που υπήρχαν μέχρι σήμερα.

Νέα αύξηση του κατώτατου μισθού

Η Κυβέρνηση συνεπής στις δεσμεύσεις της προχωρά στην τρίτη διαδοχική αύξηση του κατώτατου μισθού κατά 9,4%, που θα ισχύσει από την 1η Απριλίου. Έτσι από τα 650 ευρώ που ήταν ο κατώτατος μισθός το 2019, φτάνει τώρα στα 780 ευρώ το μήνα. Σωρευτικά η αύξηση διαμορφώνεται στο 20%. Αν συνυπολογιστούν τα δώρα και το επίδομα άδειας ο κατώτατος μισθός με αναγωγή σε δωδεκάμηνη βάση διαμορφώνεται στα 910 ευρώ, ή 152 ευρώ το μήνα περισσότερα σε σχέση με το 2019. Κάτι που σημαίνει ότι από τότε έχουν προστεθεί ετησίως σχεδόν τρεις επιπλέον μισθοί για τους περίπου 585.000 ανθρώπους που αμείβονται σήμερα με τον κατώτατο μισθό.

Η νέα αύξηση του κατώτατου μισθού θα συμπαρασύρει μια σειρά επιδόματα και παροχές που συνδέονται με τον κατώτατο μισθό, θα τις συμπαρασύρει προς τα πάνω. Έτσι το επίδομα ανεργίας, διαμορφώνεται από την 1η Απριλίου σε 479 ευρώ το μήνα, από 438 ευρώ που ήταν προηγουμένως και από 399 ευρώ που ήταν το 2019.
Αναπροσαρμόζονται επίσης και μια σειρά από ενισχύσεις. Αναπροσαρμόζονται προς τα πάνω.

Με τη νέα αύξηση η Ελλάδα ανεβαίνει στην 10η θέση μεταξύ των 22 χωρών-μελών της Ε.Ε. που έχουν κατώτατο μισθό, από την 13η θέση που ήταν προηγουμένως. Σε όρους αγοραστικής δύναμης, η χώρα μας ανεβαίνει στη 13η θέση από τη 18η που ήταν προηγουμένως. Κι αυτό είναι μια ακόμη εξέλιξη που δείχνει ότι η Ελλάδα έχει ανέβει αρκετά σκαλοπάτια και ότι η χώρα μας, με σοβαρή διακυβέρνηση, με σταθερότητα, με δυναμική οικονομία, μπορεί να φτάσει σε θετικότερα αποτελέσματα σε ένα κρίσιμο για την ελληνική κοινωνία κομμάτι που είναι τα εισοδήματα των ανθρώπων. Αυτό, άλλωστε, φαίνεται και από τη συνεχή μείωση της ανεργίας που από 17,5% το 2019, έπεσε στο 10,8% τον Ιανουάριο.
Αξιοσημείωτο, σημαντικό είναι, επίσης, το γεγονός ότι η δραστική μείωση της ανεργίας σε σχέση με το 2019 συνοδεύεται και με καλύτερες αποδοχές συνολικά για τους εργαζόμενους.
Σύμφωνα με στοιχεία του ΕΡΓΑΝΗ, αλλά και με την ΕΛΣΤΑΤ οι μέσες μηνιαίες αποδοχές αυξήθηκαν κατά 12,4% σε σχέση με το 2019. Οι εργαζόμενοι, δηλαδή, αμείβονται καλύτερα, αμείβονται καλύτερα οι εργαζόμενοι με τον κατώτατο μισθό. Είναι σημαντικό ότι οι εργαζόμενοι που αμείβονται με τον κατώτατο μισθό -αυξημένο κατά το ποσοστό που αναφέραμε σε σχέση με το 2019- είναι λιγότεροι σήμερα σε σχέση με αυτούς που ήταν τότε και περισσότεροι είναι οι εργαζόμενοι που αμείβονται από τον κατώτατο μισθό και πάνω, σε ζώνες δηλαδή με μεγαλύτερες και καλύτερες αποδοχές από αυτές του κατώτατου μισθού.

Η νέα αύξηση -όπως τόνισε ο Πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης- προφανώς δεν καλύπτει τη διαφορά μισθών που υπάρχει μεταξύ της χώρας μας και άλλων ευρωπαϊκών χωρών. Σίγουρα, όμως, προσφέρει μία πολύ σημαντική ανακούφιση, καθιστά τους ανθρώπους αυτούς περισσότερο ανθεκτικούς, κυρίως στη συγκυρία που ζούμε τώρα. Ταυτόχρονα, όμως, δηλώνει την πρόθεσή μας να αναβαθμίσουμε και να αυξήσουμε τους μισθούς, τόσο στο δημόσιο όσο και στον ιδιωτικό τομέα. Διότι στόχος και δέσμευσή μας -όπως έχει πολλές φορές τονίσει ο Πρωθυπουργός- είναι να καρπώνονται δίκαια όλοι οι Έλληνες πολίτες το μέρισμα της ανάπτυξης.

Την επόμενη τετραετία ο μεγάλος μας στόχος είναι η σύγκλιση των μισθών στο μέσο όρο των δυναμικότερων οικονομιών της Ευρώπης. Οι Έλληνες πολίτες, οι οποίοι υπέφεραν πολλά στη δεκαετία των μνημονίων, αλλά και στις διαδοχικές κρίσεις που ακολούθησαν, αξίζουν να λάβουν το αντίκρισμα των θυσιών και των κόπων τους. Επίσης, η αύξηση των μισθών είναι η πιο δίκαια, αλλά και η καλύτερη πολιτική υπέρ των νέων και είναι και μια αποτελεσματική απάντηση στη δημογραφική κρίση. Όπως μειώσαμε τους φόρους στη διάρκεια της πρώτης τετραετίας, στη δεύτερη, με τη δύναμη της λαϊκής εντολής, θα προχωρήσουμε στην αύξηση των μισθών.

Νέο πακέτο μέτρων στήριξης της οικονομίας και της κοινωνίας

Παράλληλα, η Κυβέρνηση -με το νομοσχέδιο του Υπουργείου Οικονομικών που συζητείται στη Βουλή- δίνει συνέχεια στο μεταρρυθμιστικό έργο της και παράλληλα προχωρά στην υλοποίηση ενός νέου πακέτου μέτρων στήριξης της οικονομίας και της κοινωνίας, αποδεικνύοντας, για μία ακόμη φορά, ότι βρίσκεται, σταθερά, στο πλευρό του κάθε πολίτη, ιδιαίτερα εκείνων που έχουν μεγαλύτερη ανάγκη. Ήδη το σύνολο μέτρων στήριξης διαμορφώνεται στο τρίτο υψηλότερο -ως ποσοστό του Α.Ε.Π.- σε ολόκληρη την Ευρώπη, και ενισχύεται, πάντοτε όμως ανάλογα με τον υφιστάμενο δημοσιονομικό χώρο, χωρίς να υποθηκεύεται η αναγκαία δημοσιονομική σταθερότητα. Ανάμεσα στα άλλα στο νομοσχέδιο περιλαμβάνονται:
–Εφάπαξ οικονομική ενίσχυση 200-300 ευρώ σε συνταξιούχους που λόγω προσωπικής διαφοράς ωφελήθηκαν λίγο ή και καθόλου από την αύξηση της τάξεως του 7,75% που ξεκίνησε να ισχύει από την 1η Ιανουαρίου 2023. Με την ενίσχυση αυτή καλύπτεται το σύνολο των συνταξιούχων με προσωπική διαφορά και αποδοχές κύριας σύνταξης έως και 1.600 ευρώ το μήνα.
–Νέες ρυθμίσεις για οφειλές στην εφορία και τα ασφαλιστικά ταμεία. Συγκεκριμένα: Παρέχεται, για όσους έχουν απωλέσει τις φορολογικές ή ασφαλιστικές ρυθμίσεις των 120 ή 72 δόσεων ή αυτές κατέστησαν μη εξυπηρετούμενες έως την 1η Φεβρουαρίου 2023, η δυνατότητα να τις αναβιώσουν, καταβάλλοντας δύο μηνιαίες δόσεις έως την 31η Ιουλίου 2023. Επιπλέον, παρέχεται δυνατότητα ρύθμισης τμηματικής καταβολής των βεβαιωμένων φορολογικών και ασφαλιστικών οφειλών που κατέστησαν ληξιπρόθεσμες μετά την 1η Νοεμβρίου 2021 και έως και την 1η Φεβρουαρίου 2023, σε έως και 72 μηνιαίες δόσεις σε οφειλέτες που ήταν συνεπείς φορολογούμενοι μέχρι την έναρξη της ενεργειακής κρίσης.
Πέρα από αυτά, στο νομοσχέδιο περιλαμβάνονται ρυθμίσεις σύμφωνα με τις οποίες:
-Συνεχίζεται η επιστροφή του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης στο αγροτικό πετρέλαιο και για το 2023.
-Παρατείνεται έως και το τέλος του έτους η υπαγωγή σε μειωμένο συντελεστή Φ.Π.Α., 13%, ή υπερμειωμένο συντελεστή Φ.Π.Α., 6%, κατά περίπτωση, σε μια σειρά από αγαθά και υπηρεσίες.
-Καταργείται το πρόστιμο εκπρόθεσμης δήλωσης φορολογίας εισοδήματος όταν ο φόρος που προκύπτει προς καταβολή, ανέρχεται έως 100 ευρώ.
-Δίνεται η δυνατότητα στους ιδιοκτήτες οχημάτων να προχωρήσουν σε άρση ακινησίας των οχημάτων τους, καταβάλλοντας τα ετήσια τέλη κυκλοφορίας με βάση τους μήνες μετά την άρση της ακινησίας.
-Εισάγονται ρυθμίσεις για την επιτάχυνση και διευκόλυνση της διαδικασίας προκαταβολής επιχορήγησης αγροτικών εκμεταλλεύσεων για ζημιές σε φυτικά μέσα παραγωγής.
-Χορηγείται παράταση τριών μηνών για την υποβολή νέων αιτήσεων στο καθεστώς του Κώδικα Φορολογίας Εισοδήματος για την προσέλκυση επενδυτών και μια σειρά από άλλα μέτρα.
Ημιαυτόνομη διαβίωση σε διαμερίσματα ατόμων 15 ετών και άνω, που διαβιούν σε Μονάδες Παιδικής Προστασίας και Φροντίδας

Παράλληλα, η Κυβέρνηση συνεχίζει τις δράσεις που έχουν στόχο τη στήριξη των πιο αδύναμων συμπολιτών μας. Στο πλαίσιο αυτό θεσπίστηκε και ξεκινά για πρώτη φορά στην χώρα μας η υλοποίηση του θεσμού της Ημιαυτόνομης Διαβίωσης, για τους εφήβους άνω των 15 ετών, που φιλοξενούνται σε Μονάδες Παιδικής Προστασίας και Φροντίδας ώστε κάθε παιδί να μπορεί να μεγαλώνει στο κατάλληλο για αυτό περιβάλλον, μακριά από το ίδρυμα.
Σκοπός του νέου θεσμού είναι να προετοιμαστούν οι έφηβοι αυτοί με τα κατάλληλα εφόδια για την ασφαλέστερη μετάβασή τους στην κοινωνία και την αγορά εργασίας.
Σημειώνεται ότι τα διαμερίσματα ημιαυτόνομης διαβίωσης φιλοξενούν έως τέσσερα άτομα, είναι πλήρως εξοπλισμένα και προσομοιάζουν έντονα με ένα σπίτι και όχι με τη διαβίωση μέσα στο ίδρυμα. Κάθε διαμέρισμα, στελεχώνεται με το κατάλληλο προσωπικό, έτσι ώστε να παρέχεται στους έφηβους υγιεινή, ασφαλής και άνετη διαμονή, καθώς και εξατομικευμένη φροντίδα και ψυχοκοινωνική υποστήριξη.
Επιπλέον, εκτός από την στέγαση, τους παρέχεται ένα μηνιαίο οικονομικό βοήθημα της τάξεως των 375 ευρώ για την κάλυψη των αναγκών τους, πρόσβαση προφανώς στην εκπαίδευση και την υγεία, ψυχοκοινωνική στήριξη αλλά και επαγγελματική καθοδήγηση και διασύνδεση με την αγορά εργασίας.

Η αποϊδρυματοποίηση είναι κεντρική μας προτεραιότητα, είναι βασική μας επιδίωξη. Ταυτόχρονα, όμως, είναι δείκτης σεβασμού, πολιτισμού και ανθρωπισμού. Η Κυβέρνηση δεν φοβήθηκε ποτέ να ανοίξει όλα τα αποστήματα και να θεραπεύσει τις πάμπολλες πληγές που χαίνουν στην κοινωνία μας και στην Πολιτεία μας. Έτσι αποδεικνύουμε, σε κάθε καλόπιστο πολίτη, ότι και σε αυτό το κομμάτι είμαστε αποφασισμένοι να συγκρουστούμε με το χθες και να το νικήσουμε οριστικά.
Τροπολογία για αναστολή οικοδομικών αδειών στις εκτός σχεδίου περιοχές της νήσου Μυκόνου
Η τροπολογία που θα κατατεθεί στη Βουλή στην ουσία αφορά σε δύο πολύ σημαντικές παρεμβάσεις που αφορούν την αυθαίρετη και παράνομη δόμηση.

Η πρώτη αφορά, όπως είπα, αφορά συγκεκριμένα στο νησί της Μυκόνου και την ξεκάθαρη βούλησή μας να κινηθούμε στην κατεύθυνση της αποτροπής της αυθαίρετης δόμησης και της καταστρατήγησης του επικείμενου πολεοδομικού σχεδιασμού.

Με την προτεινόμενη ρύθμιση αναστέλλεται η έκδοση του συνόλου των οικοδομικών αδειών στις εκτός σχεδίου περιοχές της νήσου Μυκόνου εκτός από κάποιες εξαιρέσεις, όπως αυτές για τις επισκευές νομίμως υφιστάμενων κτιρίων, εντός νομίμου περιγραμματος και όγκου.
Ως αρμόδιο όργανο για τη χορήγηση των παραπάνω αδειών ορίζεται η Διεύθυνση Αρχιτεκτονικής Οικοδομικών Κανονισμών και Αδειοδοτήσεων του Υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας. Η αρμοδιότητα, δηλαδή, έρχεται στην κεντρική υπηρεσία του Υπουργείου, εδώ στην Αθήνα. Η βούληση της Κυβέρνησης είναι ξεκάθαρη και θα εφαρμοστεί με τρόπο που δεν θα αφήνει οποιαδήποτε περιθώρια παρερμηνειών εντός ή εκτός εισαγωγικών.
Η δεύτερη παρέμβαση αφορά στον καλύτερο έλεγχο και την επιβολή κυρώσεων σε σχέση με την αυθαίρετη δόμηση και την προστασία του περιβάλλοντος.
Ρυθμίζεται η σύσταση, συγκρότηση και λειτουργία μικτών κλιμακίων ελέγχου που ασκούν το σύνολο των ελεγκτικών και διαπιστωτικών αρμοδιοτήτων της Γενικής Διεύθυνσης Σώματος Επιθεωρητών και Ελεγκτών του Υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας, καθώς και των Ελεγκτών Δόμησης.
Παράλληλα, δίνεται η δυνατότητα επιβολής προστίμου και από την Γενική Διεύθυνση Σώματος Επιθεωρητών, κάτι που μέχρι σήμερα δεν προβλεπόταν και ήταν στην αρμοδιότητα μόνο υπηρεσιών του Δήμου.
ΣΥΡΙΖΑ

Στο τέλος της προηγούμενης εβδομάδας 45 βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ κατέθεσαν ερώτηση στη Βουλή, με την οποία ζητούν την κατάργηση της, τιμωρητικής όπως εκείνοι την χαρακτηρίζουν, αξιολόγησης των εκπαιδευτικών, μετά από πρωτοβουλία του τομεάρχη Παιδείας του ΣΥΡΙΖΑ.

Είναι άλλη μια απόδειξη, μετά τα όσα ανέφερα και στην προηγούμενη ενημέρωσή μας, στις 16 Μαρτίου, για τη στάση του ΣΥΡΙΖΑ απέναντι στις προσπάθειες εκσυγχρονισμού του Κράτους και την προσπάθεια μετάβασης της Ελλάδας σε ένα καλύτερο μέλλον. Παρά τις κορώνες και τα παχιά λόγια που ακούσαμε από τον κ. Τσίπρα και το Σάββατο, στην Πολιτική Επιτροπή του ΣΥΡΙΖΑ, το κόμμα του ήταν και παραμένει ο πολιτικός εκφραστής και προστάτης όλων των πυρήνων του αναχρονισμού, της αντιδραστικότητας, του βαθέος δηλαδή Κράτους. Ο ΣΥΡΙΖΑ επιδιώκει, θέλει να διαιωνιστούν όλες οι παθογένειες που η κοινωνία αποστρέφεται και τις οποίες τόσο η Κυβέρνηση, όσο και ο Πρωθυπουργός μάχονται. Ο ΣΥΡΙΖΑ δεν θέλει και δεν μπορεί να αλλάξει τις νοοτροπίες και πρακτικές αυτές.

Αντίθετα, θέλει να μας βυθίσει στις χειρότερες όψεις του παρελθόντος, θέλει να μας κρατήσει στην Ελλάδα του χθες που προσπαθούμε να αφήσουμε πίσω μας.

Άλλη μια απόδειξη της κατεύθυνσης αυτής είναι τα όσα, τραγελαφικά συνέβησαν με τον κ. Πολάκη. Ο κ. Πολακης έχει τοποθετηθεί πολιτικά, με έργα και λόγια. Το τι εκφράζει -πολιτικά, ηθικά, ιδεολογικά- είναι πια γνωστό σε όλους τους Έλληνες. Εκφράζει την ιδεολογική ακρότητα, έναν φασιστικό εθνολαϊκισμό με αριστερό μανδύα. Έναν επικίνδυνο, δηλαδή, αχταρμά. Αυτόν τον επικίνδυνο αχταρμά ο κ. Τσίπρας τον καλύπτει πολιτικά σε όλα του τα ατοπήματα. Μάλιστα, έφτασε στο σημείο να κάνει de facto τον πολακισμό βασική πολιτική συνιστώσα του ΣΥΡΙΖΑ, κάτι σαν επίσημη κομματική γραμμή. Το Σάββατο έγινε κάτι ακόμα χειρότερο: o πολακισμός κανονικοποιήθηκε. Έγινε με κάθε επισημότητα, αποδεκτός ως πολιτική ιδεολογία και πράξη του ΣΥΡΙΖΑ.

Με αυτές τους τις επιλογές ο κ. Τσίπρας, αλλά και τα ανώτατα όργανα του κόμματος της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης δείχνουν ολοκάθαρα την πολιτική κατεύθυνση που θέλουν να ακολουθήσουν: ένα δρόμο ακρότητας, διχασμού, ενάντια στις αρχές και τις αξίες της Δημοκρατίας μας. Η επιλογή του κ. Τσίπρα και του ΣΥΡΙΖΑ σηματοδοτούν την έμπρακτη ρήξη με την κοινωνία που θέλει, επιθυμεί, επιδιώκει να σεβόμαστε τη Δημοκρατία, τους θεσμούς, την ομαλότητα και τη σταθερότητα. Με την κοινωνία της σοβαρότητας, της προκοπής και της δημιουργίας.

 

Εγγραφείτε στο κανάλι μας στο You Tube

Δες επίσης

Πέθανε ο γνωστός βιομήχανος Κώστας Κλιάφας

Άφησε το δικό του στίγμα στο ελληνικό “επιχειρειν”. Ο βιομήχανος  Κώστας Κλιάφας  έφυγε από την …

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *