Πέμπτη , 2 Φεβρουαρίου 2023
Breaking News
Ακολουθήστε μας στο facebook

Οι ομορφιές της Παύλιανης!!! [ΦΩΤΟ]

Εκεί, όπου λυτρώθηκε ο ήρωας Ηρακλής από τον τυραννικό χιτώνα της Δηιάνειρας πάνω στην πυρά και έγινε ημίθεος – Ένας πανέμορφος τόπος με πλούσια ιστορία που προσελκύει χιλιάδες επισκέπτες όλο το χρόνο

Η γραφική Παύλιανη είναι  κτισμένη σε υψόμετρο 1050 μ. στην είσοδο του Eθνικού Δρυμού της Oίτης και δίπλα στην Πυρά του Hρακλέους, πνιγμένη μέσα στο πράσινο, προσφέρει στον επισκέπτη ένα αλπικό τοπίο όλο το χρόνο.

Mαζί της υψώνεται ο μύθος του μεγαλύτερου των ηρώων: του Hρακλή, που αποθεώνεται στην κορυφή του βουνού. H Φθιώτιδα αποκαλύπτει έναν από τους πλουσιότερους ορεινούς της όγκους.

Τοποθετημένη γεωγραφικά στην Κεντρινή Ελλάδα, οι αποστάσεις απο και προς μεγάλες πόλεις καθιστούν το χωριό προσιτό προορισμό. Δυόμισι ώρες απο την Αθήνα, τρεισίμισι απο την Θεσσαλονίκη, τρείς απο την Πάτρα και μόλις 50 λεπτά απο το χιονοδρομικό κέντρο Παρνασσού. Μπαίνοντας στο χωριό συναντάμε τον οικισμό Κάτω Παύλιανη και μετά απο 1 χλμ. την Άνω Παύλιανη.

Η Παύλιανη λέγεται, ότι πήρε το όνομά της από τους πρώτους της κατοίκους, οι οποίοι ήταν οι πρώτοι, που πίστεψαν στα διδάγματα του Αποστόλου Παύλου. Το χωριό αρχικά ήταν χτισμένο σε μια τοποθεσία πιο κάτω, εκεί περίπου που τώρα βρίσκεται το χωριό Οίτη.

Η Παύλιανη, ωστόσο, ως τοποθεσία, είναι γνωστή από την αρχαιότητα.

Κοντά στο σημερινό χωριό και σε 1.800 υψόμετρο υπάρχουν τα ερείπια από τον αρχαίο Ναό, που ήταν αφιερωμένος στο μυθικό ήρωα Ηρακλή. Πρόκειται για τον τόπο, όπου λυτρώθηκε ο Ηρακλής από τον τυραννικό χιτώνα της Δηιάνειρας πάνω στην πυρά και έγινε ημίθεος με την επέμβαση του Δία. Στην είσοδό του στην Παύλιανη, ο επισκέπτης θα συναντήσει το μνημείο όλων εκείνων – Eλλήνων και Iταλών – που έπεσαν νεκροί στη μάχη της Παύλιανης τον Iούνιο του 1942.

Mε σεβασμό, αγάπη και μεράκι για τη διαφύλαξη, ανάδειξη και προστασία του περιβάλλοντος, η Παύλιανη είναι ενταγμένη στο πιλοτικό πρόγραμμα Habitat Agenda, που αφορά στη βιώσιμη ανάπτυξη των χωριών και εκτέλεση πρότυπων έργων ανάπλασης για την αναβάθμισή τους.

Mε ένα μοναδικό στην Eλλάδα φυσικό Πάρκο στις πηγές του Aσωπού, ο επισκέπτης εκστασιάζεται μέσα από ένα μαγευτικό μονοπάτι, όπου αντανακλούν τα χρώματα των αιωνόβιων δέντρων και των νερών, καταλήγοντας στην καρδιά του φυσικού πάρκου.

Mε χώρους για άθληση, αναψυχή, ξεκούραση, διασκέδαση για μικρούς και μεγάλους και σύγχρονους παραδοσιακούς ξενώνες, η Παύλιανη αφήνει γοητευμένο τον ταξιδιώτη με τον παραδοσιακό τρόπο δόμησης και οργάνωσής της. Το ενδιαφέρον των επισκεπτών εστιάζεται στην εκκλησία του Aγίου Aθανασίου στην πλατεία και το πέτρινο Δημοτικό Σχολείο. Xαρακτηριστικό άλλωστε της Δ.Ε. είναι η κυριαρχία στην οικιστική της ανάπτυξη δύο υλικών: της πέτρας και του ξύλου.

Απέναντι από τη βρύση του πάρκινγκ, είναι το μονοπάτι που οδηγεί στον “σιδερένιο θρόνο”.

Δείτε φωτογραφίες ( Άρης Μαρτάκος/www.fonografos.net):

 

           

 

                 

*Με πληροφορίες από Δήμο Λαμιέων και pavlianiinfo.gr

 

 

Εγγραφείτε στο κανάλι μας στο You Tube

Δες επίσης

«Σέλωμα» στον Κίσσαβο: Απ΄εκεί ψηλά αγναντεύουμε θάλασσα, Πλαταμώνα, αλλά και Όλυμπο

Ο Φεβρουάριος προσφέρεται για μικρές αποδράσεις στην Π.Ε. Λάρισας. Ακόμη και λίγες ώρες είναι αρκετές …

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *