Τρίτη , 6 Δεκεμβρίου 2022
Ακολουθήστε μας στο facebook

Παραδόθηκε αντιπλημμυρικό έργο στον Σπερχειό στην περιοχή διέλευσης της γραμμής Τιθορέας – Λιανοκλαδίου

Πραγματοποιήθηκε το μεσημέρι του Σαββάτου 19/12/2020,  η διοικητική παραλαβή προς χρήση των αντιπλημμυρικών έργων του Σπερχειού ποταμού στην περιοχή διέλευσης της Νέας Διπλής Σιδηροδρομικής Γραμμής Υψηλών Ταχυτήτων Τιθορέας – Λιανοκλαδίου, που υλοποίησε η ΕΡΓΟΣΕ στο πλαίσιο της υπ΄αριθ. 748/2018 σύμβασης.

Ακολουθήστε μας  στο facebook

Η ΕΡΓΟΣΕ παρέδωσε το ολοκληρωμένο έργο στον αρμόδιο φορέα λειτουργίας, την Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας.Στο πλαίσιο του έργου, το οποίο ανατέθηκε από την ΕΡΓΟΣΕ στην εταιρεία «Αφοι ΠΑΠΑΙΩΑΝΝΟΥ Α.Τ.Ε.Β.Ε.» με διακριτικό τίτλο «ΙΝΤΕΡΚΑΤ Α.Ε.», υλοποιήθηκαν οι εξής εργασίες:

• Καθαίρεση υφισταμένου και κατασκευή νέου Νοτίου Αναχώματος της κοίτης του Σπερχειού ποταμού από την θέση ανάντη του Μεριστή έως την Π.Ε.Ο. Αθηνών – Λαμίας μήκους περίπου 300 μέτρων.

• Αποκατάσταση της επιχωματωμένης και κλεισμένη από την συσσώρευση φερτών υλικών και αυτοφυούς βλάστησης νέας κοίτης του ποταμού και διαμόρφωση νέας στάθμης ροής στη στέψη του φράγματος.

Οι παραπάνω εργασίες έχουν διττό σκοπό. Αφενός, την εξασφάλιση της αντιπλημμυρικής προστασίας των έργων υποδομής για τη διέλευση της σιδηροδρομικής γραμμής, αλλά και του εθνικού οδικού άξονα Αθήνας – Θεσσαλονίκης. Αφετέρου, την προστασία της ευρύτερης περιοχής και τη θωράκισή της απέναντι σε πλημμύρες και ακραία καιρικά φαινόμενα.

Αξίζει να σημειωθεί, ότι η υλοποίηση του έργου πραγματοποιήθηκε σύμφωνα με αυστηρούς περιβαλλοντικούς όρους, δεδομένου ότι η περιοχή του ποταμού Σπερχειού προστατεύεται από το δίκτυο Natura 2000 και εμπίπτει στην Ζώνη Ειδικής Αξιολόγησης (GR 2440005) διατηρώντας την απαραίτητη οικολογική παροχή προς την Παλαιή κοίτη του ποταμού μέσω του τεχνικού της «Αλαμάνας».

Επιπλέον, στο πλαίσιο του έργου υλοποιήθηκαν κατάλληλες προσβάσεις για τον τακτικό μελλοντικό καθαρισμό, για διευκόλυνση της πρόσβασης στον ταμιευτήρα ανάντη του φράγματος (μεριστής) από τον οποίο αρδεύεται το σύνολο των καλλιεργήσιμων εκτάσεων αυτής, προσδίδοντας στον Σπερχειό ποταμό ιδιαίτερα σημαντικό ρόλο στην τοπική οικονομία.

Σε δηλώσεις κατά την διάρκεια της παράδοσης-παραλαβής ο Γεώργιος Τρύφωνας Προϊστάμενος Διευθύνουσας Υπηρεσίας Έργου / Εκ μερους ΕΡΓΟΣΕ σημείωσε: “Έχουμε την χαρά να παραδίδουμε στην Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδος ο οποίος είναι ο φορέας λειτουργίας του Σπερχειού Ποταμού, ένα ολοκληρωμένο έργο αντιπλημμυρικής προστασίας αρμοδιότητας της ΕΡΓΟΣΕ. Πρόκειται για ένα έργο που ξεκίνησε το 2019 και κατασκευάστηκε με αυστηρούς περιβαλλοντικούς όρους διότι η περιοχή του Σπερχειού είναι περιοχή NATURA. Πέραν τούτου ολοκλήρωθηκε ο καθαρισμός από τις επιχωματώσεις που υπήρχαν την τελευταία δεκαετία από την περιοχή της ΠΕΟ μέχρι την ΠΑΘΕ τον άξονα τον καινούριο Αθηνών – Θεσσαλονικής. Πέραν αυτού ολοκληρώθηκε η κατασκευή του νέου Νοτίου αναχώματος και επανακατασκευάστηκε η στέψη του φράγματος του μεριστή ώστε να ρυθμίζεται πλέον η σωστή ροή λειτουργίας και να απογευγόνται τα παλιά πλημμυρικά φαινόμενα που αντιμετώπιζε η περιοχή. Επίσης με την διεύρυνση του ταμιευτήρα ανάντη του φράγματος (μεριστής) από τον οποίο αρδεύεται το σύνολο των καλλιεργήσιμων εκτάσεων αυτής, εξασφαλίζονται οι αρδευτικές ανάγκες της περιοχής”.

Από πλευράς του ο Θανάσης Καρακάντζας αντιπεριφερειάρχης Φθιώτιδας, τόνισε: “Παραλάβαμε από την ΕΡΓΟΣΕ και τον ανάδοχο ένα σημαντικό ανιπλημμυρικό έργο. Μέσω αυτού καλύπτουμε στο 100% την αντιπλημμυρικότητα του μισού της κοιλάδας του Σπερχειού ποταμού γιατί το άλλο είναι μισό είναι προς τα Δυτικά. Είναι ένα έργο τέλειο. Να συγχαρώ και τις υπηρεσίες της ΕΡΓΟΣΕ αλλά και τον ανάδοχο ο οποίος έκανε μια πάρα πολύ καλή δουλειά. Δεσμευόμαστε στους συμπολίτες μας και τον αγροτικό κόσμο ότι θα συντηρούμε αυτό το έργο, όπως είναι στο ξεκίνημα του”.

 

Εγγραφείτε στο κανάλι μας στο You Tube

Δες επίσης

Ετσι συνέβη η τραγωδία με τον νεκρό 11χρονο στο σχολείο στις Σέρρες – «Έκλεισαν τις βάνες του λέβητα και δεν ασφάλισαν τον καυστήρα»

Θρήνος στο πανελλήνιο για την τρσαγωδία στο σχολείο στις Σέρρες με ένα 11χρονο παιδί να …

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *