Σάββατο , 27 Απριλίου 2024
Breaking News
Ακολουθήστε μας στο facebook

Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας: Ενημέρωση για την Αφρικανική Πανώλη των Χοίρων

 

Ο Αντιπεριφερειάρχης Στερεάς Ελλάδας κ. Κώστας Αποστολόπουλος ενημερώνει αναφορικά με την  Αφρικανική Πανώλη των Χοίρων

 

Ενημέρωση για την Αφρικανική Πανώλη των Χοίρων

Μετά την επιβεβαιωμένη εμφάνιση κρουσμάτων Αφρικανικής Πανώλης των Χοίρων σε αγριόχοιρους στη Χώρα μας ( Π.Ε Σερρών ,Πέλλας & Μ.Ε Θεσ/νικης ), κρίνεται απαραίτητη η ενημέρωση και η ευαισθητοποίηση των χοιροτρόφων της Περιφέρειάς μας για την λήψη μέτρων προφύλαξης και την έγκαιρη αναγνώριση πιθανής εμφάνισης του νοσήματος.

Η Αφρικανική Πανώλη είναι ένα πολύ μεταδοτικό ιογενές νόσημα των χοίρων και των αγριόχοιρων. Οι αγριόχοιροι αποτελούν την αποθήκη του ιού στη φύση. Δεν προσβάλλονται άλλα είδη ζώων και δεν μεταδίδεται στον άνθρωπο. Ο ιός είναι ιδιαίτερα ανθεκτικός στο εξωτερικό περιβάλλον, ιδιαίτερα στα πτώματα των αγριόχοιρων.

Τα συμπτώματα της νόσου είναι: υψηλός πυρετός, ανορεξία, κατάπτωση, ξαφνικός θάνατος, αιμορραγία από τη μύτη ή το έντερο, εμετός, διάρροια, ερυθρός ή μαύρος χρωματισμός στο δέρμα των αυτιών, του ρύγχους, της ουράς των άκρων, της κοιλιακής χώρας και του στήθους, οίδημα και ερυθρότητα οφθαλμών, δυσκολία αναπνοής και βήχας, αδυναμία, αποβολές ή γέννηση ελλιποβαρών χοιριδίων.

Η μετάδοση του ιού γίνεται με κατανάλωση μολυσμένου κρέατος ή μολυσμένων προϊόντων κρέατος ή μολυσμένων απορριμάτων, με επαφή των υγιών ζώων με μολυσμένα ζώα (χοίρους ή αγριόχοιρους), με επαφή με μολυσμένα υλικά (οχήματα, ενδύματα, υποδήματα, εξοπλισμό, ζωοτροφές), με έντομα διαβιβαστές, τα οποία όμως αυτή τη στιγμή δεν παίζουν σημαντικό ρόλο στην μετάδοση της νόσου στην Ε.Ε.

Ο ιός είναι εξαιρετικά ανθεκτικός σε χαμηλές θερμοκρασίες. Παραμένει ζωντανός για μεγάλο διάστημα στα κόπρανα, στο αίμα και σε ιστούς, ειδικότερα σε μολυσμένα μη μαγειρεμένα ή ατελώς μαγειρεμένα προϊόντα από χοίρειο κρέας.

Δεν υπάρχει θεραπεία, ούτε εμβόλιο.

 

ΜΕΤΡΑ ΒΙΟΑΣΦΑΛΕΙΑΣ

Δεν θα πρέπει οι αγριόχοιροι να έρχονται σε επαφή, ούτε άμεσα ούτε έμμεσα, με τους εκτρεφόμενους χοίρους.
Καθαρισμός και απολύμανση των εγκαταστάσεων σε τακτική βάση.
• Απεντόμωση-Μυοκτονία των εγκαταστάσεων και αποπαρασίτωση ζώων σε τακτική βάση.
• Περιορισμός της εισόδου οχημάτων και άλλων μηχανημάτων στις εγκαταστάσεις, στα εντελώς απαραίτητα. Ιδιαίτερη προσοχή σε οχήματα που έρχονται σε επαφή και με άλλες χοιροτροφικές εκμεταλλεύσεις.
• Καθαρισμός και απολύμανση των οχημάτων που εισέρχονται και εξέρχονται από τις εγκαταστάσεις.
• Περιορισμός των ανθρώπων που εισέρχονται στις εκμεταλλεύσεις και έρχονται σε επαφή με τα ζώα και ιδιαίτερη προσοχή σε όσους έρχονται σε επαφή και με άλλες χοιροτροφικές εκμεταλλεύσεις.
• Καθαρισμός και απολύμανση των υποδημάτων των ανθρώπων που εισέρχονται και εξέρχονται από την εκμετάλλευση.
• Έλεγχος της προέλευσης των ζωοτροφών. Αποφυγή διατροφής των χοίρων με χυλό που μπορεί να περιέχει υπολείμματα χοίρειου κρέατος. Συστήνεται ο βρασμός του χυλού για 30 λεπτά πριν την κατανάλωση από τα ζώα.
• Έλεγχος της προέλευσης των μηχανημάτων και των συσκευών που χρησιμοποιούνται στις εγκαταστάσεις.
• Χώρος απομόνωσης για τα ζώα που νοσούν καθώς και για τα ζώα που εισέρχονται για πρώτη φορά στην εκτροφή πριν την ανάμειξη τους με τα ήδη υπάρχοντα ζώα.
• Προμήθεια ζώων με νόμιμες διαδικασίες: Ενημέρωση των κτηνιατρικών αρχών, ταυτοποίηση των ζώων με ενώτια ή ηλεκτρονικούς βώλους, επίσημα έγγραφα (υγειονομικά πιστοποιητικά).
• Καθημερινός έλεγχος των ζώων.

Οι χοιροτρόφοι θα πρέπει να καλούν άμεσα τις Τοπικές Κτηνιατρικές Αρχές σε κάθε υποψία αιμορραγικού νοσήματος ή αιφνιδίων θανάτων των εκτρεφόμενων ζώων

Ιδιαίτερα όσον αφορά τους αγριόχοιρους, πρέπει να τονιστεί ο κομβικός ρόλος των κυνηγών στη διαχείριση του νοσήματος, με τον εντοπισμό ασυνήθιστου αριθμού νεκρών ζώων (ιδιαίτερα αν αυτά εμφανίζουν αιμορραγικές αλλοιώσεις) ή ζώων με ασυνήθιστη συμπεριφορά και κατάπτωση.
Σε κάθε περίπτωση, οι κυνηγοί θα πρέπει να καλούν άμεσα τις Τοπικές Κτηνιατρικές Αρχές σε περίπτωση υποψίας του νοσήματος και να τηρούν σχολαστικά τους κανόνες βιοασφάλειας κατά τη διάρκεια της θήρας αλλά και κατά τη διαχείριση των θηραμάτων. Συγκεκριμένα, θα πρέπει να εμποδίζουν την πρόσβαση των κυνηγετικών σκύλων στα σπλάχνα των θηραμάτων, τα σπλάχνα θα πρέπει να απορρίπτονται αφού πρώτα χλωριωθούν

ΔΕΝ ΧΡΗΣΙΜΟΠΟΙΟΥΝΤΑΙ ΣΑΝ ΖΩΟΤΡΟΦΗ!

Το κρέας των θηραμάτων αποθηκεύεται σε ασφαλή και προστατευμένο αποθηκευτικό χώρο ενώ ο εξοπλισμός και τα οχήματα καθαρίζονται προσεκτικά μετά το κυνήγι.

Σε περίπτωση επιβεβαίωσης του νοσήματος, τα αυστηρά μέτρα που θα επιβληθούν και οι περιορισμοί των μετακινήσεων ζώντων χοίρων και χοίρειων προϊόντων θα επιφέρουν σημαντικές οικονομικές απώλειες για τη χοιροτροφεία και το εμπόριο χοίρειων προϊόντων

Για περισσότερες πληροφορίες παρακαλούνται όλοι οι ενδιαφερόμενοι να έρχονται σεεπαφή με το Κτηνιατρείο της Περιοχής τους

ΤΗΛ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑΣ :
• ΤΜΗΜΑ ΚΤΗΝΙΑΤΡΙΚΗΣ Π.Ε ΦΘΙΩΤΙΔΑΣ : 2231352434,2231352459,2231352450,2231352450,2232022277,2231351418
• ΤΜΗΜΑ ΚΤΗΝΙΑΤΡΙΚΗΣ Π.Ε ΒΟΙΩΤΙΑΣ : 2261350153,2261650168
• ΤΜΗΜΑ ΚΤΗΝΙΑΤΡΙΚΗΣ Π.Ε ΕΥΡΥΤΑΝΙΑΣ :2237080258,2237080260
• ΤΜΗΜΑ ΚΤΗΝΙΑΤΡΙΚΗΣ Π.Ε ΦΩΚΙΔΑΣ : 2265352717,2634051801
• ΤΜΗΜΑ ΚΤΗΝΙΑΤΡΙΚΗΣ Π.Ε ΕΥΒΟΙΑΣ :2221353541,2221353595

.

Εγγραφείτε στο κανάλι μας στο You Tube

Δες επίσης

Ο Βασιλιάς Κάρολος αγκαζέ με την Καμίλα στους κήπους του Μπάκιγχαμ για την επέτειο του γάμου τους

Ο βασιλιάς Κάρολος και η βασίλισσα Καμίλα εμφανίζονται χαρούμενοι και χαλαροί στη νέα φωτογραφία που …

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *