23/8 Γιορτάζει η “Κυρά της Ρούμελης”
Ευλαβικό προσκύνημα από χιλιάδες πιστούς και από κάθε γωνιά της Ελλάδας τίμησαν την Παναγιά Προυσιώτισσα, γνωστή και ως «Αρχόντισσα της Ρούμελης».
Η Ιερά Μονή του Προυσού πανηγυρίζει στις 23 Αυγούστου, στην Απόδοση της Θεοτόκου, πρόκειται για μία από τις πιο θαυματουργές εικόνες της χώρας, που συγκεντρώνει κάθε χρόνο προσκυνητές όλων των ηλικιών για προσευχές και τάματα στο όνομα της Μεγαλόχαρης.
Δείτε βίντεο (23/8/2024):
Ψηλά, στις άγριες βουνοκορφές της νοτιοδυτικής Ευρυτανίας, προβάλλει η ιερά μονή της Παναγιάς της Προυσιώτισσας.
Είναι σταυροπηγιακό και ιστορικό μοναστήρι, με μεγαλόπρεπα τριώροφα κτίρια. Ανάμεσα τους υπάρχει σπήλαιο λαξευμένο, που φιλοξενεί στο εσωτερικό του τον πρώτο και παλαιό ναό της μονής.
Μέσα σ’ αυτόν φυλάσσεται η θαυματουργή εικόνα της Παναγίας, που επονομάζεται Προυσιώτισσα και εορτάζει με κάθε εκκλησιαστική και βυζαντινή μεγαλοπρέπεια στις 22-23 Αυγούστου.
Πάνω από τον τρούλο της Εκκλησίας της Μονής της Παναγίας της Προυσιώτισσας ήταν μια πέτρα κολλημένη σαν ένα σώμα με το σπήλαιον.
Την πέτρα αυτή την σκέπαζε ένας μεγάλος κισσός, ο οποίος την περιτριγύριζε και ήταν μπλεγμένος γύρω της.
Μετά ο κισσός ξεράθηκε και η πέτρα ήταν πλέον γυμνή. Αργότερα έγινε σεισμός και η πέτρα άνοιξε και ήταν έτοιμη να πέσει πάνω στην εκκλησία και να την καταστρέψει όλη.
Οι πατέρες της μονής βλέποντας την κατάσταση αυτή και μη μπορώντας να κάνουν κάτι άλλο, έψαλλαν με πίστη και θέρμη καρδίας την Παράκληση στην Παναγία.
Με τις ελπίδες τους στην Παναγία κοιμήθηκαν οι Πατέρες εκείνο το βράδυ.
Το πρωί όταν ξύπνησαν είδαν την πέτρα να έχει πέσει και να βρίσκεται πιο κάτω από τον ναό χωρίς να τον έχει αγγίξει καθόλου και να έχει γίνει οποιαδήποτε καταστροφή.
Και τότε δόξασαν τον Θεό και την Υπεραγία Θεοτόκο.
“Παναγία Προυσιώτισσα” την Αρχόντισσα της Ρούμελης.
Τη θαυματουργή αυτή εικόνα της Θεοτόκου λέγεται ότι την ζωγράφισε ο Ευαγγελιστής Λουκάς και ήλθε από την Προύσα της Μικράς Ασίας (σύμφωνα με το χειρόγραφο 3 του κώδικα της Ιεράς Μονής Προυσιωτίσσης).
Την έφερε από την Προύσα κάποιος ευγενής νέος στα χρόνια της εικονομαχίας (829 μ.Χ.) επί εικονομάχου βασιλέως Θεοφίλου. Στο δρόμο όμως για την Ελλάδα, στην Καλλίπολη της Θράκης, την έχασε και η εικόνα αποκαλύφθηκε θαυματουργικά σ’ ένα τσοπανόπουλο, με μια στήλη φωτός σαν πυρσός – γι’ αυτό πήρε και την επωνυμία Πυρσός – στο μέρος όπου ήταν κρυμμένη.
Ο νέος, που είχε εγκατασταθεί στην Πάτρα, όταν το έμαθε θέλησε να την πάρει. Αλλά η εικόνα θαυματουργικά γύρισε και πάλι στο άγριο μέρος της Ευρυτανίας, όπου αποκαλύφθηκε στους ντόπιους βοσκούς τη νύχτα από 22 προς 23 Αυγούστου. Τότε ο νέος, μαζί μ’ έναν υπηρέτη του, πήγαν και αυτοί εκεί, όπου έγιναν μοναχοί μετανομασθέντες Διονύσιος και Τιμόθεος αντίστοιχα.
Η εικόνα της Παναγίας είναι είναι επιχρυσωμένη με αργυροεπίχρυση ένδυση, δώρο του στρατηγού Γεωργίου Καραϊσκάκη που φιλοξενούνταν στη Μονή την περίοδο της επανάστασης του 1821 μ.Χ. Την ένδυση, την κατασκέυασε ο χρυσοχόος Γεωργίος Καρανίκας το 1824 μ.Χ., όπως μας αποκαλύπτει η ανάγλυφη επιγραφή πάνω από τον δεξιό ώμο της Παναγίας: «Η Παντάνασσα. Δι εξόδων του γενναιοτάτου στρατηγού Γεωργίου Καραϊσκάκη, χειρί Γεωργίου Καρανίκα, 1824».
Η Ιερά Μονή Προυσσού, η Παναγία Προυσιώτισσα, είναι ένα από τα λίγα μοναστήρια που σώζονται στην Ευρυτανία. Το καθολικό της είναι ενδιαφέρων ναΐσκος, σταυροειδής με τρούλλο. Στα δυτικά του, στη ρίζα του βράχου, υπάρχει κρύπτη διαμορφωμένη σε παρεκκλήσι. Οι σήμερα σωζόμενες τοιχογραφίες φιλοτεχνήθηκαν γύρω στο 1785. Μέσα στην κρύπτη διασώζονται στην εξωτερική πλευρά τοιχογραφίες του 13ου αιώνα, ενώ εσωτερικά υπάρχουν δύο στρώματα, από τα οποία το ένα χρονολογείται στα 1518. Πολύ αξιόλογο είναι και το ξυλόγλυπτο τέμπλοτης κρύπτης, που χρονολογείται στα 1810.
Το Σκευοφυλακίου της Μονής περιέχει πλήθος πολύτιμων χειρόγραφων Κωδίκων, εικόνες, ιερά σκεύη, λειψανοθήκες και βιβλία. Στη Μονή λειτουργεί ενδιαφέρον μουσείο με μέρος των θησαυρών, όπως εικόνες από το 15ο και 16ο αιώνα, ιερά άμφια, αργυρά και χρυσά δισκοπότηρα, χειρόγραφοι κώδικες, τυπογραφημένα βιβλία και το σπαθί του Καραϊσκάκη.
Δείτε φωτογραφίες: