Τρίτη , 6 Δεκεμβρίου 2022
Breaking News
Ακολουθήστε μας στο facebook

Ποια είναι τα σημάδια και τα συμπτώματα του εγκεφαλικού

Εγκεφαλικό συμβαίνει όταν ένα τμήμα του εγκεφάλου χάνει την παροχή αίματος. Κι έτσι, το μέρος του σώματος το οποίο ελέγχεται από αυτό το τμήμα σταματά να λειτουργεί. Αυτή η απώλεια παροχής αίματος μπορεί να είναι ισχαιμική λόγω έλλειψης ροής αίματος ή αιμορραγική λόγω αιμορραγίας στον εγκεφαλικό ιστό.

Το εγκεφαλικό επεισόδιο είναι ιατρική κατάσταση έκτακτης ανάγκης, επειδή μπορεί να οδηγήσει σε θάνατο, ή μόνιμη αναπηρία. Υπάρχουν ευκαιρίες για θεραπεία ισχαιμικών εγκεφαλικών επεισοδίων. Αλλά η θεραπεία πρέπει να ξεκινήσει τις πρώτες ώρες μετά την έναρξη των συμπτωμάτων. Ο ασθενής, η οικογένεια ή οι παρευρισκόμενοι, πρέπει να καλέσουν άμεσα τις Πρώτες Βοήθειες (166) σε περίπτωση υποψίας εγκεφαλικού επεισοδίου.

Ένα παροδικό ισχαιμικό εγκεφαλικό επεισόδιο (γνωστό και ως μίνι εγκεφαλικό) περιγράφει ένα ισχαιμικό εγκεφαλικό επεισόδιο που είναι βραχύβιο και κατά το οποίο τα συμπτώματα επιλύονται αυθόρμητα. Αυτή η κατάσταση απαιτεί επίσης εκτίμηση έκτακτης ανάγκης για να ελαχιστοποιηθεί ο κίνδυνος μελλοντικού εγκεφαλικού επεισοδίου. Εξ ορισμού, ένα εγκεφαλικό επεισόδιο θα ταξινομηθεί ως μίνι εγκεφαλικό, εάν όλα τα συμπτώματα επιλυθούν εντός 24 ωρών.

Ποια είναι τα σημάδια και τα συμπτώματα του εγκεφαλικού
Τα συμπτώματα του εγκεφαλικού επεισοδίου εξαρτώνται από το ποια περιοχή του εγκεφάλου έχει σταματήσει να λειτουργεί λόγω της απώλειας παροχής αίματος. Συχνά, ο ασθενής μπορεί να παρουσιάσει πολλαπλά συμπτώματα, όπως τα ακόλουθα:

Οξεία αλλαγή στο επίπεδο συνείδησης, ή γενικευμένη σύγχυση
Οξεία έναρξη αδυναμίας, ή παράλυση του μισού ή μέρους του σώματος
Μούδιασμα του μισού ή μέρους του σώματος
Μερική απώλεια όρασης
Διπλωπία (ο ασθενής τα βλέπει όλα διπλά)
Δυσκολία ομιλίας ή κατανόησης της ομιλίας
Δυσκολία στην ισορροπία και ίλιγγος

Τα συμπτώματα του ισχαιμικού και του αιμορραγικού εγκεφαλικού μπορεί να είναι τα ίδια, αλλά οι ασθενείς με αιμορραγικό εγκεφαλικό εκδηλώνουν συχνότερα έντονο πονοκέφαλο και έμετο.

Πώς μπορείτε να καταλάβετε εάν ένα άτομο παθαίνει εγκεφαλικό επεισόδιο
Η γρήγορη δράση είναι καίριας σημασίας, εάν υποψιάζεστε ότι κάποιος μπορεί να παθαίνει εγκεφαλικό επεισόδιο. Η άμεση θεραπεία ενός εγκεφαλικού μπορεί να ελαχιστοποιήσει τις μακροπρόθεσμες επιπτώσεις του και να μειώσει τον κίνδυνο θανάτου.

Πρόσωπο. Ζητήστε από το άτομο να χαμογελάσει και δείτε αν η μία πλευρά «γέρνει». Η μία πλευρά του προσώπου μπορεί επίσης να έχει μούδιασμα και το χαμόγελο μπορεί να φαίνεται άνισο.

Ομιλία. Τα άτομα που έχουν εγκεφαλικό επεισόδιο ενδέχεται να δυσκολεύονται να μιλήσουν, ή να μην μιλούν καθόλου. Μπορεί επίσης η ομιλία τους να είναι ακατανόητη. Ζητήστε από το άτομο να επαναλάβει μια απλή πρόταση και προσέξτε για τυχόν ανωμαλία ομιλίας.

Χέρι. Ζητήστε από το άτομο να σηκώσει και τα δύο χέρια. Υπάρχει αδυναμία ή μούδιασμα από τη μία πλευρά; Αν το ένα χέρι «πέφτει» προς τα κάτω είναι σημάδι εγκεφαλικού.

Τηλέφωνο στο 166! Εάν ένα άτομο εμφανίσει κάποιο από τα παραπάνω συμπτώματα, ακόμα και αν τα συμπτώματα υποχωρήσουν, καλέστε το 166 και μεταφέρετε το άτομο αμέσως στο νοσοκομείο.

Πηγή: healthview.gr

Εγγραφείτε στο κανάλι μας στο You Tube

Δες επίσης

Γλυκερία & Εστουδιαντίνα Ν. Ιωνίας: «Του Έρωτα και της Ξενιτιάς»

Η κορυφαία ορχήστρα Εστουδιαντίνα Ν. Ιωνίας Βόλου, που δημιούργησε ο καταξιωμένος συνθέτης Ανδρέας Κατσιγιάννης συμπράττει …

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *