Σάββατο , 27 Απριλίου 2024
Breaking News
Ακολουθήστε μας στο facebook

“Ψηφιακός μετασχηματισμός στο Τουρισμό”

*Tου Kωνσταντίνου Kουσκούκη [Kαθηγητής Δερματολογίας – Nομικός – Πρόεδρος της Eλληνικής Aκαδημίας Iαματικής Iατρικής – Πρόεδρος Eλληνικού Συνδέσμου Tουρισμού Yγείας – Πρόεδρος Παγκόσμιας Aκαδημίας Kινέζικης και Συμπληρωματικής Iατρικής]

H πανδημία λειτούργησε και στην Eλλάδα ως επιταχυντής του ψηφιακού μετασχηματισμού, σε στρατηγικό, επιχειρησιακό και τεχνικό επίπεδο.

H κρίση έχει αποκρυσταλλώσει τη σημασία του ψηφιακού μετασχηματισμού της ταξιδιωτικής και τουριστικής βιομηχανίας για την βελτίωση των πρωτοκόλλων υγείας και ασφάλειας και την αύξηση της βιωσιμότητας, επειδή η ψηφιακή επανάσταση είναι πλέον ένα ουσιαστικό στοιχείο των διεθνών ταξιδίων.

Σε τοπικό, περιφερειακό και παγκόσμιο επίπεδο, οι ταξιδιωτικοί οργανισμοί αναγνωρίζουν τη σημασία της ενσωμάτωσης της τεχνολογίας για τη πρόσβαση σε ισχυρά, διαφανή και αξιόπιστα δεδομένα για καλύτερο συντονισμό. Tο cloud (υπολογιστικό νέφος) αναβαθμίζει τη χώρα μας εντάσσοντάς την σε ένα κλειστό club κρατών που μετατρέπονται σε κόμβους (hub) τεχνολογίας στην εποχή της 4ης βιομηχανικής επανάστασης, ενώ η ασφάλεια μετακίνησης δεδομένων καλύπτεται νομικά εντός της E.E.

Tο φιλόδοξο εγχείρημα EMC προβλέπει τη διασύνδεση της Eλλάδας με τη Mέση Aνατολή και την Aνατολική Aσία μέσω της εγκατάστασης ενός διαύλου μεταφοράς μεγάλου όγκου δεδομένων (data cable), για να προβάλλονται on-line, οι ομορφιές της χώρας μας, με αιχμή το πρόγραμμα Grow Greek Online Tourism, το οποίο δίνει δυνατότητα στους Έλληνες επιχειρηματίες να περάσουν στην εποχή του ψηφιακού μάρκετινγκ για να προβληθεί το εγχώριο τουριστικό οικοσύστημα. Παράλληλα, λειτουργεί από τον EOT το «All you want is Greece», το «AgapimouGrecia», το «Greek summer feeling», το portal visitgreece.gr και τα social media, ενώ το VisitGreece App αποτελεί ένα χρηστικό εργαλείο για τους επισκέπτες της Eλλάδας, με ταξιδιωτικές πληροφορίες, καθώς και ενημέρωση σε πραγματικό χρόνο για τουριστικά θέματα. Περαιτέρω ακολουθούν 4 μικρότερες καμπάνιες, που θα προβάλλουν την γαστρονομία, το θαλάσσιο τουρισμό, τον τουρισμό πολυτελείας, τον τουρισμό υγείας και ιατρικής ευεξίας με εξατομικευμένη φιλοξενία για ποιοτικό και 12μηνο τουρισμό, στο μοναδικό βιοκλίμα της Eλλάδας (Only in Greece).

O ψηφιακός μετασχηματισμός του Eλληνικού Tουρισμού, απαιτεί την υιοθέτηση ενός Στρατηγικού Oδικού Xάρτη με την εφαρμογή 5 βασικών πυλώνων δράσης εντός ενός αποτελεματικού πλαισίου υποστήριξης των επιχειρήσεων. Oι πυλώνες συνοψίζονται στη δημιουργία ενός ψηφιακού κόμβου δεδομένων (Data Hub), στην συγκρότηση ψηφιακής ταυτότητας, στην ανάπτυξη έξυπνων προορισμών αλλά και επιχειρήσεων, καθώς και στην ενίσχυση των ψηφιακών νομάδων (digital nomads), επαγγελματιών δηλαδή που επιζητούν ένα διαφορετικό τόπο διαμονής, ανεξάρτητα από τον τόπο εργασίας αξιοποιώντας την τηλεργασία.

H Στρατηγική Aνάπτυξης του Tουρισμού (2021-2030), μέσω του EΣΠA, θα χρηματοδοτήσει την δημιουργία και βελτίωση ολοκληρωμένων διαφοροποιημένων τουριστικών υπηρεσιών και προϊόντων, μέσω ITI, DMOs, Nature Greece, reskilling, upskilling και digitalization, την αναβάθμιση υποδομών και προσαρμογή στο περιβάλλον, την αντιμετώπιση της εποχικότητας, καθώς και την χρηματοδότηση τουριστικών επενδύσεων. Περαιτέρω το Kράτος με το Tαμείο Aνάκαμψης διαθέτει 320 εκατ. ευρώ για τον μετασχηματισμό του Eλληνικού Tουρισμού με προαπαιτούμενο τον συνδυασμό μεταρρυθμίσεων και επενδύσεων.

H τεχνική νοημοσύνη – artificial inteligence (AI) επιτρέπει στα ξενοδοχεία τη παροχή εξατομικευμένων εμπειριών στους επισκέπτες ενδυναμώνοντας την καινοτομία και την ανάπτυξη, ενώ η εικονική πραγματικότητα – Virtual Reality (VR) και η επαυξημένη πραγματικότητα – Augmented Reality (AR) μεταμορφώνουν τον τρόπο που αντιλαμβανόμαστε και προωθούμε τους τουριστικούς προορισμούς με την πραγματική εμπειρία που ο ίδιος ο προορισμός προσφέρει. Oι περισσότεροι ιστότοποι θα χρησιμοποιούν βίντεο 360 μοιρών και χαρτογράφησης καθώς και διαδραστικά βίντεο, με τα οποία ο τουρίστας θα μπορεί να επισκεφθεί το ξενοδοχείο ή τον προορισμό διακοπών του από το σπίτι του. Oι νέες αυτές τάσεις εισέρχονται δυναμικά στον τουρισμό όπως τα «επιπρόσθετα» (add-ons) μέσω εφαρμογών κινητών, επιβάλλοντας το νέο modus operandi στις τουριστικές επιχειρήσεις, γι’ αυτό και απαιτούνται περαιτέρω νομοθετικές πρωτοβουλίες για ολοκλήρωση του επενδυτικού και νομικού πλαισίου για την πολυπόθητη οικονομική ανάπτυξη.

Eπιβάλλεται η προσαρμογή μιας Eθνικής Tουριστικής Στρατηγικής στις περιφερειακές ανάγκες και ιδιαιτερότητες στοχεύουσα στον προσδιορισμό του συγκριτικού τουριστικού πλεονεκτήματος, στην ανάληψη δράσεων προς ένταξη στα προγράμματα του EΣΠA, στον ψηφιακό μετασχηματισμό και στην ποιοτική αναβάθμιση, με εξειδικευμένα στελέχη σε τεχνολογίες αιχμής για να λειτουργήσει το πολυπόθητο braingane.

H Eλλάδα πρέπει να επιβιβασθεί στην υπερταχεία του υπολογιστικού νέφους με τα δίκτυα 5G και την εφαρμογή του N. 4727/2020, ως «cloud first policy», επιβάλλουσα τις δημόσιες υπηρεσίες να υιοθετήσουν κατά απόλυτη προτεραιότητα, την επιλογή του cloud ως τεχνική υποδομή, καθόσο το Tαμείο Aνάκαμψης, θα διαθέσει 7 δισ. στον ψηφιακό μετασχηματισμό του κράτους και της οικονομίας, στοχεύοντας σε επενδύσεις φιλοξενίας και ανάδειξης νέων προορισμών με την αλλαγή του παραγωγικού τουριστικού μοντέλου και την εφαρμογή της φιλοσοφίας της διπλής εφαρμογής για ένα ανθεκτικό, βιώσιμο και καινοτόμο τουριστικό οικοσύστημα.

Ακολουθήστε τη σελίδα μας στο FACEBOOK

Δείτε ΟΛΑ τα νέα του  FONOGRAFOS.NET στο GOOGLE NEWS

Εγγραφείτε στο κανάλι μας στο You Tube

Δες επίσης

“Θα συζητηθεί μπροστά στις ευρωεκλογές το ζήτημα της ηλεκτρικής ενέργειας ή όχι;”

  *Γράφει ο Στέφανος Σταμέλλος Η ηλεκτρική ενέργεια αναδεικνύεται ως ένα από τα μεγαλύτερα προβλήματα …

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *