Δευτέρα , 5 Ιουνίου 2023
Breaking News
Ακολουθήστε μας στο facebook

Σε δράση το ΕΜΠ για την αναβίωση της ιστορικής Βίνιανης

Σε δράση αυτή την εβδομάδα το ΕΜΠ για την αναβίωση της ιστορικής Βίνιανης. Συγκεκριμένα, μία πολυμελής επιστημονική ομάδα καθηγητών/τριών, προπτυχιακών και μεταπτυχιακών φοιτητών/τριών του Εθνικού Μετσοβίου Πολυτεχνείου βρίσκεται από την Κυριακή 23 Απριλίου στην Παλαιά Βίνιανη στην εργασία πεδίου, σε συνέχεια της υλοποίησης του Μνημονίου Συνεργασίας με τον Δήμο Αγράφων.

Ποιοι συμμετέχουν

Η ομάδα πλαισιώνεται από τους καθηγητές/τριες Νίκο Μπελαβίλα, Έλενα Κωνσταντινίδου, Κώστα Καραδήμα, Ειρήνη Εφεσίου της Σχολής Αρχιτεκτόνων Μηχανικών, υπεύθυνους/ες του Μεταπτυχιακού Προγράμματος “Προστασία Μνημείων”, τον καθηγητή Γιώργο Πανταζή της Σχολής Τοπογράφων Μηχανικών, την καθηγήτρια Βάσω Τροβά του Τμήματος Αρχιτεκτόνων του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας, την συντονίστρια του Μεταπτυχιακού Προγράμματος Δρα Μαρία Μπαλοδήμου και τη συντονίστρια ερευνών του Εργαστηρίου Αστικού Περιβάλλοντος Πολίνα Πρέντου.

Ο καθηγητής Νίκος Μπελαβίλας μάλιστα σε ανάρτησή του στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης αναφέρει: «Ανοιξιάτικη Βίνιανη στα Άγραφα. Το Μεταπτυχιακό Πρόγραμμα “Προστασία Μνημείων” School of Architecture, National Technical University of Athens σε συνεργασία με τον Δήμο Αγράφων βρίσκεται εδώ, στην πρωτεύουσα της κυβέρνησης του βουνού, για την άσκηση πεδίου. Συμβάλλοντας στη διαμόρφωση του στρατηγικού σχεδίου για την αναβίωση του Ιστορικού Τόπου της Παλαιάς Βίνιανης».

Τι περιλαμβάνει η εργασία

Η εργασία θα διαρκέσει έως την Παρασκευή 28 Απριλίου και περιλαμβάνει: την πλήρη τοπογράφηση του ιστορικού οικισμού, τις καρτέλες καταγραφής και των 130 κτιρίων, των δημόσιων χώρων και των μονοπατιών, όπως και των ερειπίων του λόφου του Αγίου Γεωργίου. Στην έρευνα συμμετέχουν οι ειδικότητες πολεοδόμων, αρχιτεκτόνων, πολιτικών, τοπογράφων μηχανικών και αρχαιολόγων. Το στρατηγικό σχέδιο για την αναβίωση του ιστορικού τόπου της Παλαιάς Βίνιανης αναμένεται να ολοκληρωθεί με τη διατύπωση των οριστικών προτάσεων και του πακέτου των προτεινόμενων έργων. Αυτό προβλέπεται να γίνει εντός του καλοκαιριού και να παρουσιαστεί το φθινόπωρο του 2023.

Ο Δήμος Αγράφων

Ο Δήμος Αγράφων προσέφερε τη φιλοξενία του στην εθελοντική πολυτεχνειακή ομάδα, η οποία αριθμεί 32 άτομα, στα χωριά της Νέας Βίνιανης, της Κρέντης και της Ανατολικής Φραγκίστας.

Ο Δήμαρχος Αγράφων, Αλέξης Καρδαμπίκης ανέφερε για την ομάδα εργασίας: «Ευχαριστούμε θερμά τους αξιόλογους καθηγητές καθώς κ τους φοιτητές για το ενδιαφέρον, την αγάπη κ την αφοσίωση με την οποία εργάζονται προκειμένου να φέρουν το συντομότερο εις πέρας την τελική διαμόρφωση του σχεδίου αναβίωσης αυτού του πανέμορφου κ ιστορικού τόπου μας».

/www.evrytanikospalmos.gr

Εγγραφείτε στο κανάλι μας στο You Tube

Δες επίσης

Ηπατίτιδα C: Τα συμπτώματα που δεν πρέπει να αγνοήσετε ποτέ

Η ηπατίτιδα C χαρακτηρίζεται και ως σιωπηλή νόσος, επειδή πολλοί ασθενείς μπορεί να ζήσουν χωρίς …

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *