Τετάρτη , 6 Δεκεμβρίου 2023
Breaking News
Ακολουθήστε μας στο facebook

Σε Λοκρίδα και Δυτική Φθιώτιδα ο Φθιώτιδος Συμεών για την εορτή της Αποτομής της Τιμίας Κεφαλής του Αγίου Ιωάννου του Προδρόμου

Σε Λοκρίδα και Δυτική Φθιώτιδα ιερούργησε το διήμερο 28 & 29 Αυγούστου 2022 ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Φθιώτιδος κ. Συμεών για την εορτή της Αποτομής της Τιμίας Κεφαλής του Αγίου Ιωάννου του Προδρόμου.

Ο Σεβασμιώτατος κ. Συμεών το απόγευμα της 28ης Αυγούστου χοροστάτησε στον Μέγα Πανηγυρικό Αρχιερατικό Εσπερινό που τελέσθηκε στον Ιερό Ναό του Αγίου Ιωάννου του Προδρόμου στην παραλία των Λιβανατών στην θέση Πάτι.

Στο κήρυγμά του ο Σεβασμιώτατος αναφέρθηκε

«Ο Άγιος Ιωάννης ο Πρόδρομος μέσα στην ερημιά του κόσμου ή μέσα στην βοή του κόσμου, η οποία φέρνει τελικά ερημιά, υπήρξε η φωνή που κατέθετε μέσα στον κόσμο το: «ίδε ο αμνός του Θεού».

Δεν θέλησε με κανένα τρόπο να επιβληθεί. Η φωνή που επιβάλλει την γνώμη της δεν είναι η υγιής φωνή, αλλά αληθινά ωφέλιμη φωνή είναι αυτή που σέβεται την ελευθερία του άλλου.

Ο Τίμιος Πρόδρομος κατέθετε την μαρτυρία του, έστρωνε τον δρόμο της ελεύσεως του Μεσσία και την υπέγραψε με το αίμα της καρδιάς του και έμεινε στην ιστορία ως ο Προφήτης της Αλήθειας.

Η εποχή μας σήμερα έχει ανάγκη όσο τίποτα άλλο, έστω και αυτές τις μειονότητες ή τις μονάδες που λένε την αλήθεια, απαλλαγμένοι από ιδιοτέλεια, γιατί μονάχα αυτός που είναι απηλλαγμένος από οποιαδήποτε σκοπιμότητα μπορεί να πει την αλήθεια. Δεν μπορεί κανείς να πει την αλήθεια, σε κάθε επίπεδο σχέσης της ζωής μας, όταν υπάρχει οποιοδήποτε ψήγμα σκοπιμότητας και ιδιοτέλειας. Κάθε πάθος, ακόμη και το πιο αθώο, τυφλώνει τον άνθρωπο.

Πρέπει και εμείς να παλέψουμε, να κάνουμε εσωτερικό αγώνα, για να φτάσει κανείς να λέει την αλήθεια, να απαλλαγούμε από τις σκέψεις μας, τους φόβους μας και τις ανασφάλειές μας.

Ο Τίμιος Πρόδρομος έβλεπε μια διεφθαρμένη εξουσία σε βάρος των ανθρώπων και σε βάρος κυρίως των αδυνάτων. Η φωνή του Προδρόμου ήταν μια υπεύθυνη κατάθεση αλήθειας χάρη των πολλών και μαρτύρησε για την αλήθεια. Να προτιμούμε την αλήθεια όσο πικρή και αν είναι, παρά ένα γλυκό ψέμα. Αυτός που μας λέει την αλήθεια μας αγαπά πραγματικά».

Ανήμερα της εορτής, Δευτέρα 29 Αυγούστου 2022 ο Σεβασμιώτατος κ. Συμεών μετέβη στην Δυτική Φθιώτιδα και τέλεσε την Αρχιερατική Θεία Λειτουργία στον Πανηγυρίζοντα Ναό του Τιμίου Προδρόμου στο όμορφο χωριό Λαδικού.

Στο κήρυγμά του ο Σεβασμιώτατος υπογράμμισε τα μοναδικά χαρακτηριστικά της προσωπικότητος του Αγίου Ιωάννου του Προδρόμου, τα οποία τον καταστούν Προφήτη της Παλαιάς και της Καινής Διαθήκης, αλλά και Προφήτη και στη γη και στον Άδη, όπως χαρακτηριστικά σημείωσε ο Σεβασμιώτατος.

«Βιώνουμε σήμερα την ημέρα, ως ημέρα πένθος, για το μαρτύριο του Τιμίου Προδρόμου, αλλά συνάμα βιώνουμε και την χαρά της Αναστάσεως, διότι ο Γολγοθάς πάντοτε φωτίζεται από την ελπίδα της Αναστάσεως και ο σταυρός του καθενός βιώνεται μέσα από την προοπτική της Αναστάσεως και έτσι παίρνουμε δύναμη, ελπίδα και αισιοδοξία για να αντιμετωπίσουμε προβλήματα και δοκιμασίες της ζωής. Ο χριστιανός είναι αισιόδοξος.

Έρχεται μπροστά μας το πρόσωπο του Τιμίου Προδρόμου για να μας φανερωθεί το μεγαλείο της προσωπικότητος του. Είναι το μοναδικό πρόσωπο για το οποίο μίλησε ο ίδιος ο Κύριός μας Ιησούς Χριστός.

Ο Τίμιος Πρόδρομος έχει και άλλο μοναδικά χαρακτηριστικά. Είναι Προφήτης και της Παλαιάς και της Καινής Διαθήκης. Είναι ο μοναδικός Προφήτης, ο οποίος πριν από την γέννησή του φανερώνει ποιος είναι ο Μεσσίας.

Είναι Προφήτης ως έμβρυο, Προφήτης προ Χριστού, μετά Χριστόν αλλά και Προφήτης μετά τον θάνατό του.

Η Αποτομή της Κεφαλής του έγινε με θεϊκή οικονομία, μας λέει ο ιερός υμνογράφος, προκειμένου ο Τίμιος Πρόδρομος, να κατέβει στον Άδη και να ευαγγελιστεί την έλευση του Χριστού και την Ανάσταση του Χριστού και στους κεκοιμημένους.

Να ζητούμε την χάρη του, την ικεσία του και την πρεσβεία του να την φανερώνει και σε όλους εμάς, στους ανθρώπους του σήμερα, στον προσωπικό μας εσωτερικό κόσμο, αρκεί εμείς να το ζητήσουμε αυτό και να το θελήσουμε.

Είναι μεγάλη ευκαιρία να τον παρακαλέσουμε και να του πούμε: Προφήτα του Χριστού μίλα και σε εμάς, στην έρημο της καρδιάς μας, δείξε μας τον δρόμο του Θεού, για να βαδίσουμε τον δρόμο της ζωής μας με νόημα πραγματικής ζωής».

Ο Σεβασμιώτατος μετά το χωριό Λαδικού επισκέφθηκε το ορεινό χωριό Τσούκα της Δυτικής Φθιώτιδος, χωριό από το οποίο πέρασε και κήρυξε ο Εθνοϊεραπόστολος και Ιερομάρτυς Κοσμάς ο Αιτωλός, γενόμενος δεκτός με αγάπη και ενθουσιασμό από τον ιερέα του χωριού, ιερείς της Αρχιερατικής Περιφέρειας Μακρακώμης, καθώς και τους ευλαβείς πιστούς με τους οποίους είχε μία πνευματική και ευχάριστη επικοινωνία.

Στις Ιερές Ακολουθίες, τόσο του Εσπερινού όσο και στην Θεία Λειτουργία έψαλε χορός Ιεροψαλτών υπό τον Διευθυντή του Ωδείου της Ιεράς Μητροπόλεως Φθιώτιδος «Γερμανός ο Μελωδός» Δρ. κ. Ανδρέα Ιωακείμ, ενώ μεταδόθηκαν απευθείας από τον Ραδιοφωνικό Σταθμό της Ιεράς Μητροπόλεως (89,4 Fm).

Μεταξύ των πιστών παραβρέθηκαν: οι Βουλευτές Φθιώτιδος κ. Θεμιστοκλής Χειμάρας και κ. Ιωάννης Σαρακιώτης, οι Δήμαρχοι, Λοκρών κ. Αθανάσιος Ζεκεντές και Μακρακώμης κ. Γεώργιος Χαντζής, ο Αντιδήμαρχος του Δήμου Λαμιέων κ. Κωνσταντίνος Ξεφλούδας, ο Αστυνομικός Διευθυντής Φθιώτιδος Δημήτριος Φούρλας, ο τ. Βουλευτής Φθιώτιδος κ. Νικόλαος Σταυρογιάννης, καθώς και άλλοι εκπρόσωποι φορέων και συλλόγων του τόπου.

Εγγραφείτε στο κανάλι μας στο You Tube

Δες επίσης

Ο φιλοζωικός και περιβαλλοντικός σύλλογος Ερέτριας καταγγέλλει για παρεμπόδιση πρόσβασης στο καταφύγιο του δήμου Ερέτριας

Αξιότιμε κύριε Δήμαρχε και κύριε Αντιδήμαρχε, Το μεσημέρι 4-12-2023, μετά από 9 μήνες συνεχούς αγώνα …

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *