Σάββατο , 1 Οκτωβρίου 2022
Κάντε LIKE στη σελίδα μας στο facebook

Σπερχειάδα: Στον ερειπωμένο παλιό Άγιο Νικόλαο, 78 χρόνια μετά … τελέσθηκε Θεία Λειτουργία και επιμνημόσυνη δέηση (βίντεο)

Ένα πολύ σημαντικό μνημείο της Σπερχειάδας και της ιστορίας της, για να θυμίζουν σε όλους μας την ναζιστική θηριωδία και το Ολοκαύτωμα της πόλης  στις 18/6/1944.

Να πως περιέγραψε τις στιγμές εκείνες ο συντάκτης της εφημερίδας « Ο Σπερχειός», ο αείμνηστος δικηγόρος και οικονομολόγος Κώστας Παπαχρίστου (αρ. φ. 33-35, 1972):

«Αποφράς ημέρα δια την Σπερχειάδα. Πρωί πρωί οι κατακτηταί Γερμανοί επέδραμον εναντίον της με πολύν στρατόν και φονικά όπλα. Οι γερμανικές πυροβολαρχίες από πολύ ενωρίς ήρχισαν ένα ανηλεή βομβαρδισμόν και όσοι Σπερχειαδίτες δεν πρόλαβαν να φύγουν προς την Γουλινά, διότι η επίθεσης ήταν κεραυνοβόλος και αιφνιδιαστική, εκρύβησαν εις τα υπόγεια.

Ενθυμούμαι το υπόγειον της οικίας του ιατρού Παντ. Παπαχρίστου που εχρησίμευεν ως καταφύγιον και τις γυναίκες που σε κάθε σύριγμα και σκάσιμο οβίδας έψαλλον σταυροκοπούμεναι… Οι σιδερόφρακτοι Γερμανοί εισήλθον πλέον εις την Σπερχειάδα.

Όσοι εκ των κατοίκων δεν επρόφθασαν να καταφύγουν και να κρυβούν εις το υπερκείμενον, ως είπομεν, βουνό της Γουλινάς, συνελήφθησαν και συγκεντρώθησαν βορείως της κωμοπόλεως κάτω από το Στρίμμα στη Σούδα, χωριστά οι άνδρες και χωριστά τα γυναικόπαιδα, όπου και εκρατήθησαν καθ΄ όλην την ημέραν νηστικοί και διψασμένοι, με τις κάννες των μυδραλιοβόλων στραμμένες επάνω τους.

Καθ΄ όλην την ημέραν εκείνην οι Γερμανοί επεδόθησαν εις την λεηλασίαν των οικιών, εις τον φόνον όσων ανεκαλύπτοντο μέσα εις τας οικίας, κυρίως υπεργήρων, τους οποίους και έκαψαν ζώντας, και εν συνεχεία εις τον πυρπολισμόν των οικιών και την ανατίναξιν των εκκλησιών του Αγίου Νικολάου και της Αγίας Παρασκευής. Τοιουτοτρόπως συνεπληρώθη με την επιδρομήν αυτήν των Ούνων η πλήρης καταστροφή της Σπερχειάδος.

Τετρακόσιαι ογδοήκοντα εννέα οικίαι ολικώς καταστραφείσαι δια πυρκαγιάς εκ των οποίων αι πλείσται εκάπνιζον εισέτι, όταν αποχώρησαν κατά τας βραδυνάς ώρας οι αδίστακτοι επιδρομείς ο ήτο θλιβερός απολογισμός και δέκα οικίαι μερικώς καταστραφείσαι. Κατά την φονικήν αυτήν επιδρομήν εφονεύθησαν πολλοί, ενθυμούμαι πάντως τα ονόματα μερικών: χήρα Νικ . Μπενίση, Δήμος Σανιδάς, Αντώνιος Μπαλαγιάννης, χήρα Αθ. Παπαποστόλου, Αντιγόνη Αθ. Παπαποστόλου, Ελισάβετ Κ. Τσέλιου, Ηρακλής Δ. Κοκκαλιάς, Ιφιγένεια Β. Κοκκαλιά, Δημήτριος Λώτσος, Κούλα Σπ. Πλατή, η τελευταία αύτη τραυματισθείσα βαρέως εκ νάρκης απεβίωσεν μμετά τινας ημέρας εις τινα κλινικήν της Λαμίας.Εκείνη την ημέρα η Σπερχειάς παρ΄ολίγον να εθρήνη εκτός των φονευθέντων και το σύνολον του πληθυσμού της που επαγιδεύθη, όπως το Δίστομον.

Αλλά διεσώθησαν οι κάτοικοί της και δεν εξετελέσθησαν γιατί διεφώνησαν οι Γερμανοί αξ/κοί και διότι το εκστρατευτικόν απόσπασμα που εστάλη εις την Γόριανη, καίτοι εβλήθη υπό των ανταρτών,, επέστρεψεν σώον και αβλαβές. Τέσσερις φορές οι Γερμανοί έστρεψαν τα πολυβόλα των τανκς επάνω εις τους συγκεντρωθέντας και άλλες τόσες τα απέσυραν. Αυτοί που επέδραμον κατά της Σπερχειάδος ήσαν άτεγκτοι κκαι αιμοσταγείς Ες-Ες, ήταν οι ίδιοι που κατέστρεψαν την 10ην Ιουνίου το Δίστομο και κατέσφαξαν τους κατοίκους του, ήσαν οι ίδιοι που την 17ην Ιουνίου κατέκαυσαν την Υπάτην και την 18ην την Μακρακώμην και την Σπερχειάδα.

Ο στρατιωτικός διοικητής των Γερμανών που ήδρευεν εις το Καστρί και οι οποίοι δεν ανήκαν στα Ες-Ες, θέλοντας να μην επαναληφθεί το δράμα του Διστόμου, δυο ημέρες πριν ειδοποίησεν τους Χαλιλιώτες, Καλλιθεάτες και Αγιο-Σωστιανούς να φύγουν διότι επίκειται η φονική επιδρομή.

Εις την Σπερχειάδα έφθασε η ειδοποίησις αύτη, αλλά δυστυχώς δια λόγους μάλλον πολιτικής σκοπιμότητος δεν διεδόθη εις τους κατοίκους κι έτσι κατελήφθησαν εξ απίνης οι κάτοικοι και δεν κατέφυγαν εις τα βουνά, με συνέπεια ννα φονευθούν όσοι εφονεύθησαν, να καούν όλα τα πολύτιμα πράγματά τους που έφεραν μαζί τους σε κάθε επιδρομή και να διακινδυνέψουν τη ζωή τους τουλάχιστον 400-450 κάτοικοι, οι πλείστοι των οποίων ήσαν υπερήλικες και γυναικόπαιδα».
Είναι ιστορικά εξακριβωμένο ότι οι αιχμάλωτοι γλίτωσαν από βέβαιο θάνατο με παρέμβαση του απόστρατου συνταγματάρχη Αθανασίου Γεωργιάδη, που ήταν μεταξύ των αιχμαλώτων. Αυτός κατόρθωσε, μιλώντας στη γαλλική γλώσσα, να πείσει τον επικεφαλής Γερμανό αξ/κό να ματαιώσει την εκτέλεσή των. Οι Γερμανοί εκτός από τις δυο εκκλησίες ανατίναξαν και το Γυμνάσιο και παγίδεψαν και άλλα κτίρια, τοποθετώντας εκρηκτικές ύλες.

Με χρηματοδότηση της Περιφέρειας Στερεάς Ελλάδας και την επιμέλεια από την Εφορία Αρχαιοτήτων Φθιώτιδας – Ευρυτανίας, ολοκληρώνεται η ανάπλαση του μνημείου αυτού που ο www.fonografos.net πολλές φορές  έχει αναδείξει και αναφερθεί.

Στον ερειπωμένο παλιό Άγιο Νικόλαο, το Σάββατο 18/6/2022 με ευλάβεια και κατάνυξη τελέσθηκε κανονικά Θεία Λειτουργία και επιμνημόσυνη δέηση, με αφορμή τη συμπλήρωση των 78 χρόνων από το Ολοκαύτωμα της Σπερχειάδας (18/6/1944) από τους Ναζί. Η ναζιστική θηριωδία άφησε για πάντα το σημάδι της στην Σπερχειάδα όπου οι ναζί έκαψαν 489 από τα 539 σπίτια, λεηλάτησαν και ανατίναξαν τον Ιερό Ναό του Αγίου Νικολάου.

Ένα μνημείο που “πιστοποιεί” ότι η Σπερχειάδα πρέπει να χαρακτηριστεί Μαρτυρική Πόλη μετά τα όσα δεινά προκάλεσαν οι ναζιστικές δυνάμεις…

Ήταν 18 Ιουνίου του 1944 όταν οι Γερμανοί βομβάρδισαν την πόλη της Σπερχειάδας, με τραγικό απολογισμό την καθολική ισοπέδωσή της.  Ο παλιός ναός του Αγίου Νικολάου δεν γλίτωσε  και πλέον στέκει ερειπωμένος, ενω διασώζεται μεγάλο μέρος του.  Μεγάλος αριθμός αμάχων πολιτών φονεύτηκαν με απάνθρωπους τρόπους.

Δείτε το βίντεο της Θείας Λειτουργίας την επιμνημόσυνη δέηση και τον λόγο του εφημέριου Κυρίλλου…

Δείτε φωτογραφίες σε προηγούμενο άρθρο.

Σπερχειάδα: Θεία Λειτουργία στον παλιό ερειπωμένο Άγιο Νικόλαο, μετά από 78 χρόνια από την ανατίναξη του και το Ολοκαύτωμα της πόλης [ΦΩΤΟ]

Δείτε εδώ ΟΛΑ τα νέα του  FONOGRAFOS.NET στο GOOGLE NEWS

Ακολουθήστε μας στο FACEBOOK

Εγγραφείτε στο κανάλι μας στο You Tube

Δες επίσης

Στυλίδα: Εκδήλωση για την ολοκλήρωση της διαβούλευσης πρόσκλησης LEADER, παρουσία Υπουργών

Με οικοδεσπότη τον Δήμο Στυλίδας και στο πλαίσιο της λειτουργίας του Εθνικού Αγροτικού Δικτύου, η …

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *