Ακολουθήστε μας στο facebook

Συλλέχθηκαν 5700 λίτρα απορριμμάτων από τον Υγρότοπο του Κωλοβρέχτη

Η εκπαιδευμένη ομάδα εθελοντών του Save Your Hood πραγματοποίησε στις 21 Οκτωβρίου αποστολή καθαρισμού απορριμμάτων στον Υγρότοπο Ψαχνών, συλλέγοντας και απομακρύνοντας 5700 λίτρα απορριμμάτων σε συνολική έκταση 10863 τετραγωνικών μέτρων.
Ως συνέχεια των καίριων επεμβάσεων σε πολύτιμους υγροτόπους του Ευβοϊκού, οι εθελοντές του Save Your Hood ανταποκρίθηκαν στο κάλεσμα τοπικών εθελοντών για εκ νέου επέμβαση στον υγρότοπο, ο οποίος πλήττεται από απορρίμματα που ξεβράστηκαν ως αποτέλεσμα των πλημμυρών των τελευταίων εβδομάδων.

Αν και η εθελοντική δύναμη ήταν φαινομενικά μικρή για το μέγεθος του προβλήματος, 5 άτομα μέσα σε 4 ώρες, κατάφεραν να αλλάξουν ριζικά την εικόνα του παραλιακού κομματιού του υγροτόπου, απομακρύνοντας εντός και εκτός θάλασσας απορρίμματα συνολικού όγκου 28 σακουλλών των 250 λίτρων.

Μπροστά στο χαοτικό περιβάλλον, η θετική διάθεση, το πείσμα και η προσήλωση στο στόχο κυριάρχησαν.

Τα απορρίμματα που προσεγγιστικά γεμίζουν πάνω από 5 μεγάλους συνοικιακούς κάδους δημιουργούσαν ιδιαίτερα αντίξοες συνθήκες στο ενδιαίτημα εκατοντάδων ζώων που πλέον έχουν ήδη απομακρυνθεί με τη συνδρομή του Δήμου Χαλκιδέων.

Ωστόσο, το πρόβλημα δεν έχει αντιμετωπιστεί ολοκληρωτικά καθώς το παραλιακό κομμάτι αποτελεί μόνο το ήμισυ της συνολικής έκτασης του υγροτόπου αυτού.
Καλούμε τους πολίτες και τους τοπικούς φορείς των Ψαχνών, της Νέας Αρτάκης αλλά και της Χαλκίδας να ενώσουμε τις δυνάμεις μας όπως ποτέ και να διορθώσουμε την κατάσταση αυτή.

Η ΣΗΜΑΣΙΑ ΤΟΥ ΥΓΡΟΤΟΠΟΥ

Ο Κωλοβρέχτης είναι ένας παράκτιος υγρότοπος που βρίσκεται λίγα χιλιόμετρα βόρεια της Χαλκίδας, πολύ κοντά στην κωμόπολη των Ψαχνών. Ονομάζεται πιο τυπικά Υγρότοπος ή Έλος Ψαχνών αλλά και Λιβάδι, ωστόσο η λαϊκή ονομασία Κωλοβρέχτης έχει μεγαλύτερη αξία, καθώς ίσως φανερώνει ότι κάποτε στην περιοχή γινόταν το ομώνυμο είδος ψαρέματος που απαιτεί το τράβηγμα μεγάλων διχτυών από τα ρηχά και ανάγκαζε τους ψαράδες να βραχούν. Απλώνεται σε μια περιοχή χιλίων περίπου στρεμμάτων, μια έκταση που είναι περίπου η μισή από την παλαιότερη φυσική έκταση του υγροτόπου. Στα δυτικά καταλήγει στον Βόρειο Ευβοϊκό, στα βόρεια χωρίζεται από τις καλλιέργειες της περιοχής μέσω μικρών καναλιών και ρεμάτων και στα ανατολικά και νότια οριοθετείται από μικρούς λόφους. Το μεγαλύτερο τμήμα του υγροτόπου αποτελείται από ένα έλος γλυκού νερού που δημιουργείται από ένα μικρό ρέμα στην αρχή της πεδιάδας των Ψαχνών και από καρστικές πηγές. Παρότι σχετικά μικρός σε μέγεθος ο Κολοβρέχτης συγκεντρώνει πολλά ενδιαφέροντα οικοτοπικά στοιχεία, όπως υγρολίβαδα, καλαμιώνες, αλμυρόβαλτους, αμμώδεις νησίδες, αλίπεδα, ρηχούς αμμώδης βυθούς, λόφους με μακία, κ.ά. Είναι σημαντικό ότι κοντά στον υγρότοπο, στην θέση Βολέρι βρίσκεται μια σημαντική θέση της παλαιολιθικής εποχής.

Η σημασία του Κωλοβρέχτη για την ορνιθοπανίδα είναι τεράστια. Στην κορυφή των πουλιών που χρησιμοποιούν τον υγρότοπο ως ενδιάμεσο σταθμό στην μετανάστευση τους βρίσκονται οι χαλκόκοτες και οι καλημάνες. Από τα αρπακτικά ξεχωρίζει η περιστασιακή παρουσία του ψαραετού και ακολουθούν είδη, όπως, καλαμόκιρκοι, λιβαδόκιρκοι, γερακίνες, ξεφτέρια, βραχοκιρκίνεζα, κιρκινέζια, πετρίτες και μαυροκιρκίνεζα. Όλα αυτά τα είδη κινδυνεύουν από τα τεράστιο πρόβλημα σκουπιδιών και μπαζών που έχει δημιουργηθεί στην περιοχή.

ΟΙ ΠΙΕΣΕΙΣ ΤΟΥ ΥΓΡΟΤΟΠΟΥ

Ο Κωλοβρέχτης αποτελεί ένα τρανταχτό παράδειγμα κακοδιαχείρισης, παρανομιών και εγκατάλειψης που χαρακτηρίζει πολλούς μικρούς υγρότοπους της χώρας μας. Η υποβάθμιση είναι συνεχής και περιλαμβάνει την ρίψη στο ποτάμι βιομηχανικών αποβλήτων και αστικών λυμάτων, τις φωτιές στους καλαμιώνες για την επέκταση των χωραφιών, τις μικρές χωματερές και τα σκουπίδια και όλα αυτά χωρίς να υπολογίσει κανείς την όχληση από τον βασικό οδικό άξονα της κεντρικής Εύβοιας που περνάει μέσα από τον πυρήνα του οικοσυστήματος. Με όλα αυτά είναι σχεδόν θαύμα που ακόμα ο Κωλοβρέχτης προσελκύει τόσα πολλά είδη της άγριας ζωής.

Ευχαριστούμε τον Δήμο Χαλκιδέων για τη στήριξη της δράσης και την “Ομάδα Πολιτών για τη διάσωση του Υγροβιότοπου του Κολοβρέχτη” για την ενημέρωση για τις απειλές του μεγαλύτερου υγροτόπου της Εύβοιας.

Οι δράσεις του Save Your Hood θα συνεχιστούν στις περιοχές με υψηλή περιβαλλοντική σημασία σε όλη την Ελλάδα, με μόνο σκοπό να αλλάξουμε τη λανθασμένη μας νοοτροπία.

eviaportal.gr

Εγγραφείτε στο κανάλι μας στο You Tube

Δες επίσης

Σκιαδί, το “Πέτρινο Μανιτάρι”: Πώς φτιάχτηκε το εντυπωσιακό δημιούργημα της φύσης

Το Σκιαδί, γνωστό και ως το «Πέτρινο Μανιτάρι» στην Κίμωλο είναι ένα αξιοθαύμαστο και σπάνιο …

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *