Τρίτη , 6 Δεκεμβρίου 2022
Ακολουθήστε μας στο facebook

Συνάντηση της Ομοσπονδίας Αγροτικών Συλλόγων Φθιώτιδας με τον Υφυπουργό Γ. Οικονόμου

ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ ΑΓΡΟΤΙΚΩΝ ΣΥΛΛΟΓΩΝ ΦΘΙΩΤΙΔΑΣ

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Πραγματοποιήθηκε την Κυριακή 11/4 συνάντηση αντιπροσωπείας της Ομοσπονδίας Αγροτικών Συλλόγων Φθιώτιδας στην οποία συμμετείχε και ο πρόεδρος του Εμπορικού Συλλόγου Μακρακώμης, με τον Υφυπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης κ.Οικονόμου.
Στη συνάντηση θέσαμε όλα τα βασικά ζητήματα που απασχολούν τους βιοπαλαιστές αγρότες στη Φθιώτιδα και όχι μόνο. Θέσαμε το σύνολο των ιδιαίτερα οξυμένων προβλημάτων που αντιμετωπίζουμε, όπως τα ζητήματα της Υγείας και τις τραγικές ελλείψεις στο δημόσιο σύστημα Υγείας και τους πολύ αργούς ρυθμούς των εμβολιασμών, τα ζητήματα με τις φυσικές καταστροφές και τις αποζημιώσεις, τα ζητήματα του κόστους παραγωγής και των εγγυημένων τιμών για τα αγροτικά προϊόντα, τα ζητήματα με τα έργα υποδομής που απαιτούνται, αντιπλημμυρικά και αρδευτικά, απαιτώντας λύσεις ουσιαστικές που να διασφαλίζουν την επιβίωσή μας σε αυτές τις πολύ δύσκολες συνθήκες. Κατά τη συζήτηση ο κ. Υφυπουργός έδωσε απαντήσεις στα θέματα που του θέσαμε οι οποίες καταγράφονται παρακάτω:

• Για το ζήτημα προστασίας της υγείας μάς απάντησε ότι η Κυβέρνηση υλοποιεί το πιο επιτυχημένο εμβολιαστικό πρόγραμμα στην ΕΕ, ότι έχουν γίνει χιλιάδες προσλήψεις, ότι τα ΚΥ είναι σε καλό επίπεδο, ότι το σύστημα αντέχει και ότι ο ιδιωτικός τομέας συμπληρώνει όπου χρειάζεται με τις ανάλογες αποζημιώσεις.Φαίνεται ότι μάλλον βιώνουμε διαφορετικές πραγματικότητες, αφού όπως είναι γνωστό η ΜΕΘ είναι πλήρης στο Νοσοκομείο Λαμίας ενώ 7 κρεβάτια ΜΕΘ δεν λειτουργούν γιατί δεν υπάρχει προσωπικό .

• Απαιτήσαμε έκτακτη αποζημίωση για τους ελαιοπαραγωγούς της Ανατολικής Φθιώτιδας στην κονσερβοελιά Στυλίδας 70€ το στρέμμα όπως δόθηκε στην Καλαμών και αντίστοιχα έκτακτη ενίσχυση 80€ το στρέμμα για το κελυφωτό φιστίκι Φθιώτιδας. Μας απάντησε ότι αν αποζημιωθεί η Φθιώτιδα για τη βρώσιμη ελιά θα πρέπει να αποζημιωθεί και η Χαλκιδική και η Άμφισσα και ότι υπάρχει όριο αντοχών στον προϋπολογισμό. Φαίνεται ότι αυτό το όριο έχει άλλες αντοχές όταν πρόκειται για τους καναλάρχες ή τους ομίλους της ενέργειας οι οποίοι επιδοτούνται με δισ. € όλο αυτό το διάστημα και άλλο για τους βιοπαλαιστές αγρότες.

• Για το ζήτημα των κατώτερων εγγυημένων τιμών μάς είπε ότι πρόκειται για στρεβλή αντίληψη, δεν είπε όμως το ίδιο η κυβέρνηση στους μεγαλοκατασκευαστέςτων οδικών αξόνων που τους καταβάλει κανονικά τη χασούρα όταν είναι μειωμένη η διέλευση στα διόδια, εκεί τους εγγυάται τα κέρδη τους.

• Για τις αποζημιώσεις από ΕΛΓΑ-ΚΟΕ που είναι καθυστερημένες και δυσανάλογες των ζημιών μάς απάντησε ότι ήδη έχουν δοθεί πολλά χρήματα για αποζημιώσεις και ότι γενικά δίνονται έγκαιρα, άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο για επιπλέον ενίσχυση στους καλλιεργητές μηδικής που καταστράφηκε η καλλιέργειά τους από τις πλημμύρες του Ιανού σαν αναπλήρωση χαμένου εισοδήματος.

• Για τις μεγάλες καταστροφές στα ελαιόδεντρα κυρίως στη Δυτική Φθιώτιδα μας απάντησε ότι θα αποζημιωθούν στο 100% και ότι θα γίνει προσπάθεια να αποζημιωθούν και οι συνταξιούχοι, ετεροεπαγγελματίες και όσοι δεν είναι υπόχρεοι δήλωσης ΟΣΔΕ εντάσσοντάς τους στη νομοθετική ρύθμιση που ψηφίστηκε και για τον Ιανό.

• Όσον αφορά το αφορολόγητο πετρέλαιο ότι είναι δέσμευση της κυβέρνησης και ότι θα υλοποιηθεί μέχρι τη λήξη της θητείας της όπως επίσης και για τη μείωση 50% που ζητήσαμε στο αγροτικό ρεύμα ότι θα γίνει συζήτηση με τη ΔΕΗ για το αν υπάρχει δυνατότητα οποιασδήποτε μείωσης και για το ζήτημα των διακοπών ρεύματος στις γεωτρήσεις ότι θα εξετάσουν το ενδεχόμενο παράτασης ενάμιση μήνα ώστε να διευθετήσουν οι αγρότες τις οφειλές τους.

• Όσον αφορά τις τράπεζες μας είπε ότι ψηφίστηκε ήδη να μην είναι απαιτητή φορολογική και ασφαλιστική ενημερότητα για ΑΔΑ ύψους 25.000€ από τη τράπεζα Πειραιώς και όσον αφορά το άνοιγμα της αγροκάρτας να γίνει με βάση τις περσινές δηλώσεις ΟΣΔΕ, μας ενημέρωσε ότι άνοιξε στη EUROBANK και ότι υπάρχει πρόβλημα που διευθετείτε με την Εθνική Τράπεζα.

• Σχετικά με τους δασικούς χάρτες, για δωρεάν αντιρρήσεις και παράταση ενός έτους καθώς και για την μη επιστροφή ενισχύσεων επιδοτήσεων για χωράφια που βγαίνουν δασικά, δεσμεύτηκε ότι δεν θα επιστραφούν ενισχύσεις ότι θα δοθεί εξάμηνη παράταση και μείωση 50% στα παράβολα των αντιρρήσεων .
• Τέλος όσον αφορά τα έργα υποδομής που θέσαμε το ζήτημα της ολοκληρωμένης παρέμβασης στη κοίτη του Σπερχειού, στον Ε65 και στο σιδηρόδρομο ώστε να μην πνίγονται οι καλλιέργειες και μην κινδυνεύουν ζωές μας απάντησε ότι οι εξαγγελίες της κυβέρνησης για τη χρηματοδότηση παρεμβάσεων στη συγκεκριμένη περιοχή είναι σε εξέλιξη. Όσον αφορά τη λίμνη Ξυνιάδας ότι ήδη έχουν γίνει σημαντικές παρεμβάσεις και ότι σχεδιάζονται κάποιες ακόμα το επόμενο διάστημα.

Συνάδελφοι το συμπέρασμα από τη συνάντηση είναι ότι χωρίς μαζικές και δυναμικές κινητοποιήσεις καμία κυβέρνηση και κανένας υπουργός δεν πρόκειται να δώσει ουσιαστικές λύσεις στα προβλήματα που βιώνουμε. Ό,τι έχουμε κερδίσει τα προηγούμενα χρόνια ήταν αποτέλεσμα μεγάλων οργανωμένων κινητοποιήσεων, τίποτα δεν μας χαρίστηκε. Συνεχίζουμε στο δρόμο που ξέρουμε να βαδίζουμε, στο δρόμο του αγώνα για την υπεράσπιση των συμφερόντων των βιοπαλαιστών αγροτών.

ΛΑΜΙΑ 12/4/2021

 

Υπόμνημα αιτημάτων στον κ. Οικονόμου11.04.2021

 

Εγγραφείτε στο κανάλι μας στο You Tube

Δες επίσης

Διακοπές ρεύματος σε οδούς – περιοχές της Λαμίας

Ενημερωθείτε για τις νέες προγραμματισμένες διακοπές ρεύματος  Την Τρίτη 6 Δεκεμβρίου 2022, λόγω εκτέλεσης εργασιών …

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *