Δευτέρα , 5 Ιουνίου 2023
Breaking News
Ακολουθήστε μας στο facebook

Θ. Καραΐσκος – Σ. Κουτσοβέλης για έργο ΔΕΥΑΛ: Δίκτυα αποχέτευσης σε 16 οικισμούς στο Δήμο Λαμιέων

 

Συνάντηση και ενημέρωση πραγματοποιήθηκε  το μεσημέρι της Τετάρτης 19/4/2023 για το σημαντικό, νέο έργο της ΔΕΥΑ Λαμίας.

Όπως γνωστοποιήθηκε, με απόφαση του Υπουργού Περιβάλλοντος και Ενέργειας (ΥΠΕΝ/ΓΓΣΔΑ/41432/339/18-04-2023) εγκρίθηκε η χρηματοδότηση του εξαιρετικά σημαντικού για την περιοχή μας έργου, της Δ.Ε.Υ.Α.Λ.: «Κατασκευή δικτύων αποχέτευσης οικισμών Δ’ (κάτω των 2.000 κατοίκων) Λεκάνης Σπερχειού», προϋπολογισμού 14.085.000,00€ χωρίς Φ.Π.Α., από το Ταμείο Ανάκαμψης.

Το έργο αφορά επτά χιλιάδες (7.000) συμπολίτες μας που διαβιούν σε δεκαέξι (16) οικισμούς Δ’ προτεραιότητας, οι οποίοι δεν διαθέτουν δίκτυα αποχέτευσης αστικών λυμάτων και αποχετεύονται είτε σε απορροφητικούς βόθρους είτε σε δίκτυα ομβρίων. Αναλυτικά, οι οικισμοί που περιλαμβάνονται στην εγκεκριμένη πρόταση χρηματοδότησης είναι:

Οικισμοί Δημοτικής Ενότητας Λαμίας: Λυγαριάς, Αγριλιάς, Κόμματος, Κωσταλεξίου και Ζακαίικων.

Οικισμοί Δημοτικής Ενότητας Υπάτης : Υπάτης, Κομποτάδων, Μεξιατών και Αργυροχωρίου.

Οικισμοί Δημοτικής Ενότητας Γοργοποτάμου: Μοσχοχωρίου, Δαμάστας, Ηράκλειας, Ν.Κρίκελου, Γοργοποτάμου και Βαρδατών.

Οικισμοί Δημοτικής Ενότητας Λιανοκλαδίου: Αμουρίου.

Ειδικότερα, το αντικείμενο του έργου περιλαμβάνει την κατασκευή των βαρυτικών και καταθλιπτικών δικτύων συλλογής και μεταφοράς των λυμάτων προς τις ΕΕΛ Λαμίας και ΕΕΛ Υπάτης – Λιανοκλαδίου με τις απαιτούμενες ηλεκτρομηχανολογικές εγκαταστάσεις (αντλιοστάσια).

Το συνολικό μήκος του δικτύου ανέρχεται σε 108,38 χιλιόμετρα (αγωγοί Φ110-Φ200-Φ355) ενώ παράλληλα θα κατασκευαστούν δεκατέσσερα (14) αντλιοστάσια αποχέτευσης.

Ο Δήμαρχος Λαμιέων Θύμιος Καραΐσκος, δήλωσε σχετικά :

«…Η ΔΕΥΑ Λαμίας υλοποιεί απαρέγκλιτα το Επιχειρησιακό της Σχέδιο και για άλλη μια φορά αξιοποιώντας την συσσωρευμένη τεχνογνωσία αλλά και τις προσκλήσεις χρηματοδότησης του Ταμείου Ανάκαμψης, επιτυγχάνει την ένταξη ενός εξαιρετικά σημαντικού έργου για την βελτίωση του επιπέδου ποιότητας ζωής και την προστασία του περιβάλλοντος.

Η επέκταση του αποχετευτικού δικτύου της πόλης σε οικισμούς κάτω των 2.000 κατοίκων και ιδιαίτερα αυτών που βρίσκονται εκατέρωθεν της κοίτης του Σπερχειού ποταμού, αποδεικνύει για ακόμα μια φορά ότι αποτελεί προτεραιότητα μας η ισόρροπη δημιουργία υποδομών και η μέριμνα για όλες τις Κοινότητες του Δήμου, όποια κι αν είναι η απόστασή τους από την πόλη της Λαμίας.

Με το συγκεκριμένο έργο αναβαθμίζουμε τις υποδομές των οικισμών που γειτνιάζουν με την κοιλάδα και τις εκβολές του Σπερχειού στο Μαλιακό κόλπο και ταυτόχρονα προστατεύουμε το φυσικό περιβάλλον, το υπόγειο και το επιφανειακό υδατικό σύστημα και τη βιοποικιλότητα της περιοχής. Με έργα ουσίας και πρωτοβουλίες βελτιώνουμε την ποιότητα ζωής των κατοίκων και προστατεύουμε τις περιοχές του δικτύου Natura 2000 (σε μία συνολική έκταση 463,27 τετραγωνικών χιλιομέτρων).

Θέλω να ευχαριστήσω τον Πρόεδρο και τα μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου της επιχείρησης και ιδιαίτερα τα στελέχη της, που επί χρόνια τώρα βρίσκονται στην πρώτη γραμμή των εξελίξεων σε πανελλαδικό επίπεδο, σχεδιάζοντας και υλοποιώντας έργα που υπηρετούν τον άνθρωπο και σέβονται το περιβάλλον….»

Ο Πρόεδρος του ΔΣ της ΔΕΥΑ, κ. Κουτσοβέλης Σωτήριος, δήλωσε σχετικά:

«…Στα πλαίσια του Στρατηγικού Σχεδιασμού 2019 – 2023 και Προγραμματισμού επενδύσεων ανάπτυξης και υποδομών στα όρια του Διευρυμένου Δήμου μας, η Δ.Ε.Υ.Α.Λ. ήδη από το 2019 σχεδίασε, μελέτησε, ωρίμασε και υπέβαλε τον Μάρτιο του 2022 Αίτημα Χρηματοδότησης στο Ταμείο Ανάκαμψης για 6 σημαντικά έργα εκ των οποίων 3 ήταν έργα αποχέτευσης.

Ήδη τον προηγούμενο μήνα εγκρίθηκε το έργο της Ηλιακής Ξήρανσης Π/Υ 6.000.000,00 € και σήμερα ανακοινώνουμε ότι εγκρίθηκαν και εντάχθηκαν και τα δύο ακόμη έργα κατασκευής δικτύων αποχέτευσης σε 16 τοπικές κοινότητες της κοιλάδας του Σπερχειού ποταμού, Π/Υ 14.000.000,00 €, αναβαθμίζοντας την ποιότητα της ζωής των κατοίκων και την προστασία του περιβάλλοντος.

Τα έργα αυτά ταυτοχρόνως θα ενισχύσουν και την οικονομική δραστηριότητα και την τοπική οικονομία.

Στην ίδια κατεύθυνση σχεδιάζουμε και μελετάμε την επέκταση των δικτύων με τελικό στόχο να αποκτήσουν αποχέτευση όλοι οι οικισμοί και επισημαίνω ότι η Δ.Ε.Υ.Α.Λ. για μία ακόμη φορά ανταποκρίνεται στις ανάγκες της τοπικής κοινωνίας και του Δήμου μας…».

   

Εγγραφείτε στο κανάλι μας στο You Tube

Δες επίσης

Ο Αρχιεπίσκοπος Αθηνών και πάσης Ελλάδος κ. Ιερώνυμος, για την Παγκόσμια Ημέρα Περιβάλλοντος

  Μήνυμα Αρχιεπισκόπου για την Παγκόσμια Ημέρα Περιβάλλοντος Στο πλαίσιο της Παγκόσμιας Ημέρας Περιβάλλοντος (5 …

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *