Πέμπτη , 7 Δεκεμβρίου 2023
Breaking News
Ακολουθήστε μας στο facebook

Θεσσαλονίκη: Εγκαινιάστηκε ο νέος σταθμός κρουαζιέρας – “Το λιμάνι μπορεί να υποδεχτεί 600.000 τουρίστες τα επόμενα χρόνια”

Τον νέο σταθμό κρουαζιέρας «Μέγας Αλέξανδρος» στην προβλήτα 2 του λιμανιού Θεσσαλονίκης εγκαινίασε το μεσημέρι της Πέμπτης ο Υπουργός Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής, Χρήστος Στυλιανίδης, εκτιμώντας ότι τα επόμενα χρόνια η πόλη θα υποδεχτεί 600.000 τουρίστες από την κρουαζιέρα, γεγονός που αντιστοιχεί σε αύξηση 50%.

«Το διαμάντι της πόλης είναι το λιμάνι. Από εδώ η πόλη μπορεί να απογειωθεί. Αυτό το λιμάνι κατάφερε με την συνεργασία δημόσιου και ιδιωτικού τομέα να αναπτυχθεί και να δώσει στην πόλη την υποδομή που χρειάζεται για να αποκτήσει αυτόν τον πραγματικό γεωστρατηγικό και εμπορικό ρόλο για την όλη την περιοχή. Η ανάπτυξη της κρουαζιέρας αποτελεί για την κυβέρνηση του Κυριάκου Μητσοτάκη έναν διαρκή εθνικό αναπτυξιακό στόχο από τον οποίο ο τουρισμός της χώρας έχει ήδη σημαντικά οφέλη», τόνισε στην τοποθέτησή του ο κ. Στυλιανίδης και πρόσθεσε ότι η Θεσσαλονίκη και η ευρύτερη περιοχή προσφέρουν στους επισκέπτες μια μοναδική και αξέχαστη εμπειρία λόγω των ιστορικών μνημείων αλλά και της γαστρονομίας.

Ο κ. Στυλιανίδης επισήμανε ότι πέρυσι η Θεσσαλονίκη υποδέχτηκε περίπου 400.000 τουρίστες από κρουαζιέρες. Επίσης, πρόσθεσε ότι ο νέος σταθμός κρουαζιέρας μπορεί να δεχτεί ταυτόχρονα δύο κρουαζιερόπλοια με περισσότερους από 6.000 επιβάτες.

Αναφερόμενος στον ναυτιλιακό τομέα ο κ. Στυλιανίδης επισήμανε ότι ο ελληνικός στόλος διαθέτει 5.500 πλοία τονίζοντας ότι η ελληνική ναυτιλία είναι ζωτικής σημασίας για την Ευρώπη. Ο υπουργός Ναυτιλίας σημείωσε ότι το 80% του εξωτερικού εμπορίου της ΕΕ πραγματοποιείται δια θαλάσσης. «Το λιμάνι είναι ήδη πρωταγωνιστής», ανέφερε χαρακτηριστικά.

«Σήμερα βρίσκεται σε οργασμό ένα σχέδιο ανάπτυξης για την βόρεια Ελλάδα. Πρέπει αυτό το κομμάτι να αποτελέσει μέρος μιας μεγάλης γραμμής που θα αγκαλιάζει τα σύνορα της Μακεδονίας και της Θράκης. Η Θεσσαλονίκη αλλάζει επίπεδο. Το λιμάνι της αναβαθμίζεται», ανέφερε ο υφυπουργός Εσωτερικών, αρμόδιος για θέματα Μακεδονίας – Θράκης, Στάθης Κωνσταντινίδης, τονίζοντας ότι δεκαπλασιάστηκαν οι αφίξεις στον κλάδο της κρουαζιέρας. «Με τον νέο σταθμό κρουαζιέρας η Θεσσαλονίκη μπορεί δικαίως να περηφανευτεί ότι προσθέτει ένα ακόμη στολίδι στο δυναμικό της» πρόσθεσε.

«Σήμερα γίνεται ένα ακόμη βήμα για να γίνει η Θεσσαλονίκη και η Κεντρική Μακεδονία ένας κόμβος του προορισμού της κρουαζιέρας. Το λιμάνι της Θεσσαλονίκης μέσα από την αναβάθμιση μπορεί να παίξει στρατηγικό ρόλο στον τουρισμό ολόκληρης της χώρας», υπογράμμισε ο περιφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας, Απόστολος Τζιτζικώστας.

Επισήμανε την ανάγκη για επιμήκυνση της τουριστικής περιόδου αλλά και τον στόχο να γίνει η κεντρική Μακεδονία κορυφαίος τουριστικός προορισμός παγκοσμίως. Πρόσθεσε ακόμα ότι η αύξηση κατά 200% του τουρισμού κρουαζιέρας «είναι μόνο η αρχή».

«Το λιμάνι απέδειξε ότι μπορεί, ήταν ένας κοιμισμένος γίγαντας. Το λιμάνι είναι η πύλη που μεταφέρει την ομορφιά του τόπου μας σε όλο τον κόσμο», τόνισε η αντιπεριφερειάρχης Θεσσαλονίκης, Βούλα Πατουλίδου.

«Η Θεσσαλονίκη έχει όλα τα εχέγγυα, για να πρωταγωνιστήσει στον τουρισμό και ειδικότερα στην κρουαζιέρα, μια βιομηχανία από την οποία προκύπτουν πολλαπλασιαστικά οφέλη για την τοπική οικονομία και κοινωνία», σημείωσε ο δήμαρχος Θεσσαλονίκης, Κωνσταντίνος Ζέρβας, υπογραμμίζοντας ότι η ανοδική πορεία που καταγράφεται στον τουρισμό στη Θεσσαλονίκη κρύβει πολλή δουλειά από πολλούς που συνεργάστηκαν προς αυτή την κατεύθυνση. «Τίποτε δεν προκύπτει με αυτόματο πιλότο», είπε χαρακτηριστικά ο Δήμαρχος Θεσσαλονίκης. Ο κ. Ζέρβας αναφέρθηκε αναλυτικά στα βήματα που έγιναν τα προηγούμενα χρόνια για την αναβάθμιση του τουριστικού προφίλ της Θεσσαλονίκης με επιστέγασμα των προσπαθειών αυτών την αύξηση των κρουαζιερόπλοιων στο λιμάνι της Θεσσαλονίκης και την καθιέρωση του λιμανιού της Θεσσαλονίκης ως homeport. «Η αναβάθμιση των υπηρεσιών και των υποδομών της ΟΛΘ Α.Ε. εδραιώνει την εμπιστοσύνη των εταιρειών κρουαζιέρας που την επέλεξαν», παρατήρησε μεταξύ άλλων.

«Το λιμάνι εστιάζει στην ανάπτυξη της κρουαζιέρας. Το γεγονός ότι το λιμάνι έχει 70 προσεγγίσεις με 22 διαφορετικά κρουαζιερόπλοια είναι σημαντικό», ανέφερε από την πλευρά του ο Αθανάσιος Λιάγκος Εκτελεστικός Πρόεδρος Δ. Σ. στην εταιρεία Οργανισμός Λιμένος Θεσσαλονίκης ΟΛΘ Α.Ε. Ο κ. Λιάγκος αναφέρθηκε στη συνεργασία του λιμανιού με Fraport για αποσκευές των τουριστών που έρχονται με τσάρτερ, σημειώνοντας ότι ο επιβάτης που έρχεται να κάνει την βόλτα του στην πόλη μπορεί να βρει την βαλίτσα του μέσα στην καμπίνα και στη συνέχεια μέσα στο αεροπλάνο. Αναφορικά με την επαναπροκήρυξη διαγωνισμού του προβλήτα 6 τόνισε ότι γίνεται σε ένα χρόνο παράλληλο μέχρι την έκδοση του προεδρικού διατάγματος για το master plan.

Ο Γιάννης Παπαγεωργίου, εκπρόσωπος του γραφείου του πρωθυπουργού στη Θεσσαλονίκη σημείωσε ότι αυτό το έργο μετατρέπει το λιμάνι σε τουριστικό πνεύμονα όχι μόνο για την βόρεια Ελλάδα αλλά και για τις χώρες των Βαλκανίων.

Τα εγκαίνια τέλεσε ο Μητροπολίτης Νεαπόλεως και Σταυρουπόλεως, Βαρνάβας, ο οποίος απηύθυνε σύντομο χαιρετισμό.

Ο νέος τερματικός σταθμός κρουαζιέρας τέθηκε σε πλήρη λειτουργία τον Ιούλιο του 2023, έχει συνολικό εμβαδό 2000 m2 και διαθέτει δύο επιπλέον θέσεις ελλιμενισμού. Είναι πλήρως εξοπλισμένος, ικανός να εξυπηρετεί αφίξεις homeporting και transit και δύο πλοία ταυτόχρονα στα κρηπιδώματα 9 και 10. Μερικά ακόμη χρήσιμα στοιχεία για τον νέο τερματικό σταθμό κρουαζιέρας είναι ότι το εμβαδόν κρηπιδωμάτων 9 και 10 είναι 32.300 m2 και του περιβάλλοντα χώρου 14.000 m2.

Εγγραφείτε στο κανάλι μας στο You Tube

Δες επίσης

Μελέτη: Η ρύπανση που προκαλείται από τα αποτσίγαρα κοστίζει στον κόσμο 26 δισ. δολάρια ετησίως

Η πλαστική ρύπανση που προκαλείται από τα αποτσίγαρα ανέρχεται στα 26 δισεκατομμύρια δολάρια κάθε χρόνο, …

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *