Ακολουθήστε μας στο facebook

To άγνωστο νησί της Μαγνησίας που δεν έχει ρεύμα και φιγουράρει στους top προορισμούς

Η Αργυρόνησος, είναι ένα, κατά τη μεγαλύτερη έκτασή του, ιδιόκτητο νησί στο Στενό του Αρτεμισίου ή καλύτερα στο Δίαυλο των Ωρεών. Πρόκειται για τον πορθμό που χωρίζει την Εύβοια από τη Θεσσαλία [Άγιο Δημήτριο Αχιλλείου Μαγνησίας]. Βρίσκεται, δηλαδή, ανάμεσα στα Κανατάδικα Ιστιαίας [Βορείου Ευβοίας] και την ηπειρωτική χώρα [Νοτιότερες ακτές της Θεσσαλίας]. Διοικητικά υπάγεται στο Δήμο Αλμυρού [παλαιότερα στο Δήμο Πτελεού]. Πρόκειται για μικρό νησί πολύ κοντά στον Άγιο Δημήτριο, και έχει έκταση περίπου 0,305 τετραγωνικά χιλιόμετρα, που ήταν ακατοίκητο κατά την απογραφή του 2011). Πάντως οι ιδιοκτήτες του μεγαλύτερου τμήματος του νησιού έχουν μικρή ξενοδοχειακή μονάδα που φιλοξενεί ολιγάριθμους τουρίστες, κυρίως αυτούς που αγαπούν τις φυσιολατρικές διακοπές, μιας και στο νησί δεν υπάρχει ηλεκτρικό! Το πιο σημαντικό αξιοθέατο του νησιού είναι ένας φάρος ύψους 35 μέτρων, ο οποίος χτίστηκε το 1899 και προστατεύεται. Ακόμη στο νησί υπάρχει ένα εξωκκλήσι των Αγίων Αναργύρων, όπου μια φορά το χρόνο τελείται θεία λειτουργία, από τον εφημέριο των Ωρεών.

Ο ΦΑΡΟΣ: Το ύψος του κυλινδρικού πύργου του φάρου ειναι 7 μέτρα και τό εστιακό του ύψος είναι 36 μέτρα. Χαρακτηριστικό του φωτισμού του είναι μια λευκή αναλαμπή εναλλασσόμενη με μια ερυθρή αναλαμπή ανά 10δλ και φωτοβολία 16ν.μ. Bρίσκεται εγκατεστημένος στη νήσο Αργυρόνησο. Η πρόσβαση στον φάρο γίνεται με βάρκα από Γλύφα και Aγιο Δημήτριο ή από την μεριά της Βόρειας Εύβοιας από τους Ωρεούς και από την θέση Κανατάδικα. Είναι χτισμένο στο ανατολικό άκρο του νησιού το οποίο βρίσκεται στο »έμπα» του Ευβοϊκού κόλπου, απέναντι από την είσοδο του Παγασητικού. Αρχικά λειτούργησε με πετρέλαιο, ενώ στα χρόνια της Κατοχής παρέμεινε σβηστός. Επαναλειτούργησε το 1944 ως επιτηρούμενος και πρόσφατα έχει αυτοματοποιηθεί με την αντικατάσταση του φωτιστικού πετρελαίου με ηλιακή ενέργεια. Το 2001 χαρακτηρίστηκε από το Υπουργείο Πολιτισμού ως ιστορικό διατηρητέο μνημείο. Ακόμη υπάρχει ως συνοδευτικό του φάρου ένα κτήριο: μια ισόγειος οικία 3 δωματίων, χωλ, κουζίνας και αποθήκης.

Ας δούμε το βίντεο και τις φωτογραφίες [7.2023] που ακολουθούν:

Πηγή: Larissanet.gr

Στους top προορισμούς

Είναι γεμάτο πράσινο, με τρεχούμενες πηγές, ελαιώνες, καθαρό οξυγόνο και φιγουράρει ανάμεσα στους top προορισμούς σε όλο τον κόσμο.

Ο λόγος για το νησί της γιόγκα, την Αργυρόνησο, το οποίο είναι γνωστό και ως Silver Island. Ένα κομμάτι γης μόλις 59 στρεμμάτων, που αποτελεί καταφύγιο για όσους επιθυμούν πραγματική απόδραση από τη φασαρία της πόλης, αναζωογόνηση, ηρεμία, ψηφιακή απεξάρτηση και γιόγκα.

Χωρίς ηλεκτρικό ρεύμα και wi-fi
Το ίντερνετ, το ρεύμα και το κινητό είναι άγνωστες λέξεις για τους ιδιοκτήτες του (ναι, είναι ιδιόκτητο και ανήκει εδώ και 60 χρόνια στην οικογένεια Κρίστι). Η τροφοδοσία γίνεται μόνο από ανανεώσιμες πηγές ενέργειας. Το νερό ζεσταίνεται από τον ήλιο και συλλέγεται από τις βροχοπτώσεις του χειμώνα.

Οι επισκέπτες της Αργυρονήσου τα αφήνουν όλα στην άκρη για λίγο και εστιάζουν στα ουσιώδη. Ξεχνούν τα άγχη της καθημερινότητας και γίνονται ένα με την ανέγγιχτη φύση.

Στο νησί υπάρχουν μία εκκλησία, οι Άγιοι Ανάργυροι, ένας φάρος και έξι δωμάτια, που μπορούν να φιλοξενήσουν συνολικά 11 άτομα.

Όσοι επιθυμούν μπορούν να κάνουν γιόγκα, να κολυμπήσουν στις γαλαζοπράσινες παραλίες, να ανακαλύψουν τους κρυμμένους κολπίσκους, να αγναντέψουν το Αιγαίο και να παρατηρήσουν τις φώκιες.

Η Αργυρόνησος έχει εξελιχθεί σε top τουριστικό προορισμό και απευθύνεται σε όλους. Από το 2013 μάλιστα λειτουργεί και ως καταφύγιο γιόγκα και το έχουν επισκεφτεί άνθρωποι από Ευρώπη, Αμερική, Αφρική, Αυστραλία.

Σε κάθε περίπτωση, το Silver Island είναι μία μοναδική εμπειρία απόλυτης απόδρασης, ευεξίας και ηρεμίας. Ένα δώρο που πρέπει ο καθένας μας να κάνει στον εαυτό του και να το επισκεφθεί.

Εγγραφείτε στο κανάλι μας στο You Tube

Δες επίσης

Πάσχα 2024: Κορυφώνεται η έξοδος των εκδρομέων

Πόσα αυτοκίνητα έχουν φύγει από την Αττική Κορυφώνεται σήμερα Μεγάλη Παρασκευή η έξοδος για το …

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *