Σάββατο , 24 Φεβρουαρίου 2024
Breaking News
Ακολουθήστε μας στο facebook

Ομόφωνα ψηφίστηκε από το Δ.Σ. του Δήμου Μακρακώμης, η διεκδίκηση και η Επιτροπή, για να χαρακτηριστεί η Σπερχειάδα, Μαρτυρική Πόλη

 

Ένα από τα θέματα της συνεδρίασης του Δημοτικού Συμβουλίου του Δήμου Μακρακώμης στις 26/5/2022 και μάλιστα το προτελευταίο, αφορούσε την διεκδίκηση της Σπερχειάδας να χαρακτηριστεί ως Μαρτυρική Πόλη.

Ένα πολύ σοβαρό ζήτημα που ξεκίνησε και ανέδειξε η τοπική δημοτική παράταξη “Σπερχειάδα η πόλη της καρδιάς μας” η οποία και έχει καταθέσει εδώ και δύο χρόνια την συγκεκριμένη πρόταση της, ενώ παράλληλα προέβη σε δράσεις και σχετικές παρεμβάσεις για την προώθηση της διεκδίκησης και την ανάδειξη του ζητήματος. Βέβαια ο “πρωτεργάτης” της πρότασης της “Σπερχειάδα η πόλη της καρδιάς μας” , δεν έχει συμπεριληφθεί από τον Δήμαρχο στην ειδική Επιτροπή για την συγκρότηση φακέλου για την εν λόγω διεκδίκηση, για τους προφανείς λόγους όπως έχουν φανεί και σε βίντεο – π.χ. όπως η επίθεση εναντίον του Τοπικού Συμβούλου, αλλά αυτό ας το κρίνει η ιστορία και οι δημότες της Σπερχειάδας.

Ο δε Τοπικός Σύμβουλος εύχεται ωστόσο παρά αυτή την αντιμετώπιση, καλή επιτυχία στην Επιτροπή με το βέλτιστο αποτέλεσμα που είναι 100% σίγουρο εκτός αν όσοι ασχοληθούν, θα ασχοληθούν με προσωπικές επιδιώξεις και δεν θα ασχοληθούν επί της ουσίας. Ελπίζει ο Τοπικός Σύμβουλος όπως σημείωσε, να μην πάνε με καμία πρόταση όπως αυτή που υπέγραψε ο αναπληρωτής Δημάρχου κ. Πάνος Κοντογεώργος και ήταν τελείως ανιστόρητη στο βιβλίο του Ανδρέα Γ. Ανδρουλιδάκη «Μνήμες Κατοχής. Ανοιχτές πληγές στον χρόνο». Άνθρωποι που το προλόγισαν το βιβλίο στην παρουσίαση του στην Λαμία και το επαίνεσαν, και δεν είδαν τα λάθη σε κείμενο και φωτογραφίες της Δυτικής Φθιώτιδας…. Ο Τοπικός Σύμβουλος ξεκαθαρίζει ότι θα παρακολουθεί όσο μπορεί την εξέλιξη της διεκδίκησης διότι πρόκειται για την εξαρχής πρωτοβουλία της παράταξης “Σπερχειάδα η πόλη της καρδιάς μας” που έγινε με επίσημο τρόπο.

Όσο για την παρουσίαση του συγκεκριμένου θέματος στο Δ.Σ. στις 26/5/2022, ο Δήμαρχος εισηγήθηκε τα ονόματα της Επιτροπής, ψηφίζοντας τα οι Σύμβουλοι ομόφωνα. Το μόνο που ρωτήθηκε από τον κ. Θύμιο Παπαευθυμίου, ήταν αν υπάρχει απόφαση της Κοινότητας Σπερχειάδας. Η Δημοτική Αρχή απάντησε ότι υπάρχει σχετική απόφαση και όντως έχει παρθεί στην συνεδρίαση του Τοπικού Συμβουλίου στις 28/5/2021 όπως θα δείτε και στο βίντεο. Ακριβώς ένα χρόνο μετά αποφασίζει μετά το Δημοτικό Συμβούλιο ενώ η πρόταση κατατέθηκε από τον Μάιο του 2020. ( δείτε παρακάτω σχετικό βίντεο και την πρόταση).

Γιατί καθυστέρησε δύο χρόνια;;;

Ομόφωνα ψηφίστηκε το θέμα από το νυν Δ.Σ. ενώ κανένας τους στα τόσα προηγούμενα χρόνια δεν τόλμησε να το φέρει ως θέμα….

Να σημειώσουμε ότι στον τίτλο του θέματος αναφέρεται επ’ ακριβώς : «ΧΑΡΑΚΤΗΡΙΣΜΟΣ ΤΗΣ ΚΟΙΝΟΤΗΤΑΣ ΣΠΕΡΧΕΙΑΔΑΣ ΤΟΥ ΔΗΜΟΥ ΜΑΚΡΑΚΩΜΗΣ ΩΣ ΜΑΡΤΥΡΙΚΗ ΠΟΛΗ – ΣΥΓΚΡΟΤΗΣΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΣΥΛΛΟΓΗ ΣΤΟΙΧΕΙΩΝ ΚΑΙ ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΣΧΕΤΙΚΟΥ ΦΑΚΕΛΟΥ» και όχι η διεκδίκηση για τον χαρακτηρισμό.

Κύριοι, μικρό λάθος αλλά πολύ ουσιώδες και τέτοια λάθη ενέχουν τον κίνδυνο να προκαλέσουν αρνητικά αποτελέσματα αναφορικά με την πρόταση στην Επιτροπή της Πολιτείας.
Προσοχή λοιπόν, αν και καθυστερημένα ξεκίνησε η διαδικασία, να μην γίνονται λάθη προκειμένου να επιτευχθεί ο στόχος της Σπερχειάδας να χαρακτηριστεί με επίσημο τρόπο και διαδικασία, Μαρτυρική Πόλη που το δικαιούται.
Πολύ κακώς που δεν έγινε εδώ και τόσα χρόνια από όσους ήταν και είναι στην εξουσία και είναι τώρα στην Επιτροπή…

Ο Τοπικός Σύμβουλος της παράταξης της “Σπερχειάδα η πόλη της καρδιάς μας” σημειώνεται ότι κατέθεσε επιστολή για τον αποκλεισμό του από την Επιτροπή.

Κατά την συζήτηση του θέματος, Δημοτικοί Σύμβουλοι αναφέρθηκαν στην καλύβα Στεφανή που ευλόγως ήταν εκτός θέματος…. Επίσης δήλωσε ο Δήμαρχος ότι «έρχεται» και η πρόταση της Κοινότητας Μακρακώμης για να διεκδικήσει να χαρακτηριστεί Μαρτυρική Πόλη, όπως μάλιστα ακούστηκαν και για άλλα χωριά του Δήμου ότι θα καταθέσουν προτάσεις. Μεγάλη προσοχή βέβαια, διότι για να χαρακτηριστεί Μαρτυρική Πόλη ένας τόπος, θα πρέπει να έχει ισοπεδωθεί τουλάχιστον το 80%…

Μεγάλη εντύπωση προκάλεσε η άστοχη, άτοπη και αφελής δήλωση του Προέδρου του Δ.Σ. περί ενότητας, την στιγμή που απέκλεισαν από την Επιτροπή, την παράταξη που κατέθεσε και εισηγήθηκε την πρόταση για την διεκδίκηση.

Δυστυχώς επιδίδονται σε πολιτικάντικα τερτίπια που δείχνουν το επίπεδο των συγκεκριμένων αυτοδιοικητικών του Δ.Σ.

Παρακολουθείστε το σχετικό βίντεο με την συζήτηση στις 26/5/2022 και την ομόφωνη απόφαση του Δ.Σ. Δήμου Μακρακώμης:

Η ομόφωνη απόφαση της Κοινότητας Σπερχειάδας  στις 28/5/2021

 

Η πρόταση της παράταξης “Σπερχειάδα η πόλη της καρδιάς μας” για να χαρακτηριστεί η Σπερχειάδα, Μαρτυρτική Πόλη:

 

 

Η επιστολή της  παράταξης για τον αποκλεισμό της  από την Επιτροπή για την διεκδίκηση:

 

«Σπερχειάδα η πόλη της καρδιάς μας»

ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ  Γ. ΚΑΡΑΝΤΖΟΥΝΗΣ

Τοπικός Σύμβουλος Κοινότητας Σπερχειάδας

ΠΡΟΣ

Δήμο Μακρακώμης

Δήμαρχο Δήμου Μακρακώμης

Πρόεδρο Δημοτικού Συμβουλίου

Κοινότητα Σπερχειάδας

Επικεφαλείς Δημοτικών Παρατάξεων

Μητρόπολη Φθιώτιδας κ.κ. Συμεών

Μουσείο Εθνικής Αντίστασης Ρούμελης

Επιτροπή για τη Μαρτυρική πόλη Σπερχειάδας

14/3/2022

Θέμα: «Ο αποκλεισμός μου από την σύσκεψη για να χαρακτηριστεί Μαρτυρική Πόλη η Σπερχειάδα, που ξεκίνησε από δική μου πρόταση.»

Η παρούσα επιστολή να διαβαστεί στην συνεδρίαση της Πέμπτης 17/3/2022 του Δημοτικού Συμβουλίου περί ενημέρωσης του σώματος,  για να αποφασίσει αν θα συζητηθεί ως θέμα και πότε.

Αναφέρω τα παρακάτω σε συνέχεια της επιστολής του Δημάρχου  Δήμου Μακρακώμης ( 15-3-2022, Αριθμ. Πρωτ.: 3445/2039) όπου μου ζητά να του κοινοποιήσω σχετική απόφαση του αρμοδίου οργάνου περί σύστασης επιτροπής για τον χαρακτηρισμό Μαρτυρικής Πόλης της Σπερχειάδας στην οποία είμαι μέλος.

Στην ηλεκτρονική επικοινωνία μου με τον Δήμαρχο στις 13/3/2022, τόνισα ότι ενημερώθηκα ότι θα γίνει σύσκεψη στις 14/3/2022 ώρα 10:00 αναφορικά με την πρόταση μου να χαρακτηριστεί η Σπερχειάδα Μαρτυρική Πόλη. Δηλαδή, με απέκλεισε ο Δήμαρχος από την σύσκεψη για να συζητηθεί η πρόταση μου;;; Αυτό επισήμανα και όσα αναφέρονται περί αποφάσεων, αρμοδίων οργάνων δεν τα έχω αναφέρει, συγκεκριμένα μόνο ενημερώθηκα από την κ. Ειρήνη Καλαμάρα ότι δεν  υπήρχε πρόσκληση για μένα και ότι δεν είμαι στην Επιτροπή.  Για αυτό αφού κάλεσα τον Δήμαρχο και δεν απάντησε,  θεώρησα σωστό να ενημερωθώ γιατί δεν είμαι προσκεκλημένος στην Επιτροπή όπως μου την περιέγραψε  η κα Καλαμάρα. Δύο είναι τα δεδομένα συμπερασματικά. Πρώτον ότι υπήρχε κάλεσμα προς άλλους εκτός από μένα και δεύτερον ότι είχε προγραμματιστεί συνάντηση περί συζήτησης της πρότασης μου.

Συγκεκριμένα, επήλθε εις γνώση μου, ότι την Δευτέρα 14/3/2022 συναντάται η Επιτροπή-ομάδα εργασίας με αντικείμενο την διεκδίκηση η Σπερχειάδα να χαρακτηριστεί Μαρτυρική Πόλη.

Προς έκπληξη μου δεν έλαβα καμία πρόσκληση και όπως ενημερώθηκα από την γραμματεία μετά από τηλεφωνική επικοινωνία που είχα με την κα Ειρήνη Καλαμάρα, ότι δεν συμπεριλαμβάνομαι στα μέλη της Επιτροπής για αυτό και δεν ειδοποιήθηκα.

Ενώ στις 16/1/2022 με την κα Καλαμάρα συναντηθήκαμε για τρεις ώρες προκειμένου να συζητήσουμε περί της Επιτροπής και της διεκδίκησης παρέχοντας τις σχετικές πληροφορίες και μου διαβεβαίωσε ότι είμαι στην Επιτροπή με εντολή του Δημάρχου. Σημειωτέον την ίδια διαβεβαίωση και δέσμευση είχα και από τον Δήμαρχο Δήμου Μακρακώμης κ. Γιώργο Χαντζή ποιοι θα συμπεριλαμβάνονται στην ομάδα εργασίας και να την προτείνει στο Δημοτικό Συμβούλιο. Το ίδιο δήλωνε σε διάφορες συναντήσεις και συζητήσεις μας, ακόμα με άλλα άτομα στο γραφείο μου στη Λαμία.

Όσον αφορά την διεκδίκηση της Σπερχειάδας για Μαρτυρική Πόλη, αποτελεί εξαρχής δική μου πρόταση και ενέργεια μέσω του τοπικού συνδυασμού «Σπερχειάδα η πόλη της καρδιάς μας», την οποία κατέθεσα στις  8/7/2020.

Και δεν έμεινα μόνο στην πρόταση. Πραγματοποίησα επαφές όπου ενημέρωσα τοπικές Αρχές,  φορείς και τη Μητρόπολη Φθιώτιδας και τον Σεβασμιώτιατο Μητροπολίτη κ. Συμεών προσωπικά (ο οποίος, πρώτος και επίσημα, στην εορτή του Αγίου Δημητρίου που ιερούργησε στη Σπερχειάδα, επεσήμανε την αναγκαιότητα να χαρακτηριστεί Μαρτυρική Πόλη) , μιας και αφορά το μνημείο του παλιού και ερειπωμένου Αγίου Νικολάου. Όπως και επαφές εκτός Φθιώτιδας, όπως με τον Δήμαρχο της Μαρτυρικής Πόλης του  Διστόμου κ. Γιάννη Σταθά.

Παράλληλα με δικά μου έξοδα προέβηκα στην προβολή της διεκδίκησης προκειμένου να γίνει γνωστή. Συγκεκριμένα, δημιούργησα αφίσες, φυλλάδια και έντυπα προς ενημέρωση και σχετικά βίντεο όπου παραθέτουν ιστορικά στοιχεία μνημείων και συνηγορούν για το δίκαιο αίτημα της πόλης μας να χαρακτηριστεί Μαρτυρική Πόλη (Επισκεφτείτε τα 10 ιστορικά διαμάντια της Σπερχειάδας).

Επιπρόσθετα, ειδικό πλούσιο αφιέρωμα 8 σελίδων σε πανελλήνιας εμβέλειας ένθετο περιοδικό (Ξένιος Θεσσαλός με τα Παραπολιτικά)  και αρωγή μου σε ειδικό αφιέρωμα σε ντοκιμαντέρ της γνωστής και καταξιωμένης τηλεοπτικής εκπομπής «ΜΗΧΑΝΗ του ΧΡΟΝΟΥ. Υπογραμμίζω ότι ζητήθηκε για το ντοκιμαντέρ σχετική βοήθεια – εγώ ο ίδιος επικοινώνησα με τον Δήμαρχο Δήμου Μακρακώμης – που δυστυχώς όμως δεν απέδωσε, (η επικοινωνία μας είναι καταγεγραμμένη στα ηλεκτρονικά μηνύματα μας) μετά την καταγγελία μου και την συζήτηση  στο Δημοτικό Συμβούλιο για την αποδοκιμασία του Αναπληρωτή  Δημάρχου λόγω απρεπής και απαράδεκτης συμπεριφοράς του σε ανιστόρητο κείμενο που απέστειλε ως Αντιδήμαρχος Μακρακώμης για την κατοχική Σπερχειάδα σε βιβλίο που εκδόθηκε (Μνήμες Κατοχής).

Υπογραμμίζω ότι με βάση την πρόταση για Μαρτυρική Πόλη, έχω καταθέσει και άλλες συναφείς προτάσεις, όπως αξιοποίηση της Καλύβας Στεφανή με ομοιώματα,  Ιστορικό Κέντρο Σπερχειάδας (οι δύο προτάσεις αυτές έχουν ψηφιστεί ομόφωνα από το Τοπικό Συμβούλιο Σπερχειάδας), ανάδειξη του ιστορικού  Λόφου «Κοκκαλάκια», την πρόταση «Ανηφορίζοντας στη Γόργιανη τον Δεκαπενταύγουστο» και την αξιοποίηση του τούνελ στο Μέγα Ρέμα για εκθεσιακό χώρο με αντικείμενο τις Μαρτυρικές Πόλεις της χώρας, μιας και το τούνελ βρίσκεται κάτω από την θαμμένη πόλη. Όπως και διάφορα βίντεο, π.χ. Ερειπωμένος Άγιος Νικόλαος, Γόργιανη, Κοκκαλάκια, Καλύβα Στεφανή, καταρράκτης Μέγα ρέματος κλπ που σχετίζονται.

Όλα αυτά καταδεικνύουν την ουσιαστική ενασχόληση μου μετά την δική μου πρόταση για την Σπερχειάδα να χαρακτηριστεί Μαρτυρική Πόλη και τώρα προ τετελεσμένων γεγονότων δεν είμαι στην Επιτροπή που δημιουργήθηκε μετά από την πρόταση μου και την ομόφωνη απόφαση της Κοινότητας Σπερχειάδας, η οποία πάρθηκε μετά από περίπου ένα χρόνο, αφού  την είχαν αφήσει στο «συρτάρι» και δεν την έβαζαν ως θέμα συζήτησης στις συνεδριάσεις του Τοπικού Συμβούλιου. Τώρα, εννιά μήνες μετά την ομόφωνη απόφαση,  συστήνει ο Δήμαρχος επιτροπή-ομάδα εργασίας χωρίς να έχει και την απόφαση του Δ.Σ. για την αναγκαία επισημότητα αρχικά του Δήμου όπως και τοπικών Αρχών, φορέων-σωματείων της Σπερχειάδας και των χωριών του Δήμου.

Και όμως ακόμη δεν έχει συζητηθεί στο Δημοτικό Συμβούλιο του Δήμου Μακρακώμης για να λάβει τις αντίστοιχες αποφάσεις, ακόμα και να συμμετέχει και η Αντιπολίτευση με μέλη της στην ομάδα εργασίας.

Διερωτώμαι ευλόγως και επιζητώ απάντηση από το Δημοτικό Συμβούλιο για την ενέργεια του Δημάρχου που  με απέκλεισε από την Επιτροπή, ενώ συμμετέχουν άλλοι που εδώ και χρόνια ήταν στην εξουσία και δεν έκαναν απολύτως τίποτα. Ποια τα κριτήρια επιλογής για την ομάδα εργασίας;

Επιθυμώ την συμμετοχή μου στην συγκεκριμένη επιτροπή καθόσον είμαι αυτός που ανέδειξε με πρόταση του το αίτημα για διεκδίκηση της Σπερχειάδας να χαρακτηριστεί Μαρτυρική Πόλη.

Αναμένω την εξέταση του αιτήματος μου στην συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου του Δήμου  Μακρακώμης στις 17/3/2022 για τον άδικο αποκλεισμό  μου από την Επιτροπή-ομάδα εργασίας.

Ευελπιστώ στην ορθολογική αντιμετώπιση, με πνεύμα συνεργασίας όλων, ομόνοιας και σύμπνοιας για την απόδοση της πρότασης για να αποφευχθεί κάθε ίχνος αρνητικών εξελίξεων.

 

 

Με εκτίμηση

Δημήτριος Καραντζούνης

Τοπικός  Σύμβουλος  Κοινότητας  Σπερχειάδας

 

Δείτε εδώ ΟΛΑ τα νέα του  FONOGRAFOS.NET στο GOOGLE NEWS

 

Εγγραφείτε στο κανάλι μας στο You Tube

Δες επίσης

ΣΥΡΙΖΑ: Η Όλγα Γεροβασίλη απέναντι στον Στέφανο Κασσελάκη

Όπως όλα δείχνουν, η Όλγα Γεροβασίλη θα είναι η αντίπαλος του Στέφανου Κασσελάκη για την …

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *