Σάββατο , 26 Νοεμβρίου 2022
Breaking News
Ακολουθήστε μας στο facebook

Το νέο δίκτυο πεζοδρόμων και ποδηλατοδρόμων στη Λάρισα που έχει αλλάξει εντυπωσιακά στο κέντρο της

Η Λάρισα τα τελευταία χρόνια έχει αλλάξει εντυπωσιακά στο κέντρο της και ίσως στη συνέχεια να αλλάξει ακόμα περισσότερο. Το Σχέδιο Βιώσιμης Αστικής Κινητικότητας (Σ.Β.Α.Κ.) συντέλεσε τα μέγιστα πάνω σ αυτό και φαίνεται πως επηρεάζει αρκετά τη ζωή αλλά και τον τρόπο σκέψης των πολιτών.

Δρόμοι όπως είναι η Μ. Αλεξάνδρου, η Βενιζέλου, η Φιλελλήνων που κάποτε ήταν γεμάτοι αυτοκίνητα και χωρίς κανέναν χαρακτήρα κατάφεραν να μεταμορφωθούν σε σημεία αναφοράς και ομορφιάς, αφού δεν υπάρχουν παρκαρισμένα ΙΧ ενώ υπάρχει χώρος για ποδήλατα, πεζούς και λουλούδια.

Το ίδιο έχει συμβεί και με άλλους δρόμους όπως η Ασκληπιού, η Ιουστινιανού στους οποίους με τις παρεμβάσεις που έγιναν μειώθηκε αισθητά η ταχύτητα με την οποία κινούνται τα οχήματα, κάτι που δίνει μεγάλη άνεση στους πεζούς.

Αυτό από τη μια πλευρά, διότι από την άλλη μειώθηκαν οι χώροι των θέσεων στάθμευσης. Πριν από λίγες ημέρες ολοκληρώθηκε η Ευρωπαϊκή Εβδομάδα Κινητικότητας με τους Λαρισαίους να γιορτάζουν μια σειρά από εκδηλώσεις και δράσεις, κυρίως σχετικά με τα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς αλλά και το ποδήλατο.

Γι’ αυτό ευελπιστεί όπως είπε στην αλλαγή νοοτροπίας των κατοίκων φέρνοντας ως παράδειγμα τη νέα γενιά παιδιών που κινούνται σε μεγάλο βαθμό με τα ποδήλατά τους. 

Το νέο δίκτυο πεζοδρόμων και ποδηλατοδρόμων

Το έργο περιλαμβάνει την πλήρη ανακατασκευή της οδού Αιόλου από την οδό 23ης Οκτωβρίου έως την οδό Αγιάς σε διατομή ενιαίας στάθμης, της οδού Βυζαντίου από την οδό Υψηλάντου έως την οδό 23ης Οκτωβρίου, τμημάτων των οδών Λουκιανού (από την οδό Χατζηζωγίδου έως την οδό Βυζαντίου) και Χατζηζωγίδου (από την οδό Λουκιανού έως την οδό Βυζαντίου) και τμήματος της οδού Ηρώων Πολυτεχνείου από την οδό Αγιάς έως την οδό Αεροδρομίου (εμπρός από το ΑΤΑ), ώστε να ενταχθεί σε αυτές ποδηλατόδρομος διπλής κυκλοφορίας συνολικού μήκους 1.500 μ.

Αναλυτικά στο έργο περιλαμβάνονται όλες οι απαραίτητες εργασίες οδοποιίας (εκσκαφές, καθαιρέσεις, χωματουργικά, οδοστρωσία, ασφαλτικά), η κατασκευή νέων πεζοδρομίων με οδηγούς όδευσης για άτομα με προβλήματα όρασης και ράμπες στις διασταυρώσεις, αλλά και όπου προβλέπεται διάβαση πεζών, καθώς και η κατασκευή ποδηλατόδρομου (μονής ή διπλής κυκλοφορίας) από βιομηχανικό δάπεδο.

Στις περιοχές ενιαίου οδοστρώματος και όπου αλλού απαιτείται, θα κατασκευαστεί νέο δίκτυο όμβριων υδάτων, το οποίο θα συνδεθεί με το αντίστοιχο δίκτυο της ΔΕΥΑΛ.

Επίσης, θα εκτελεστούν όλες οι εργασίες οριζόντιας και κατακόρυφης σήμανσης και ασφάλισης, όλες οι απαραίτητες Η/Μ εργασίες για την κατασκευή νέου δικτύου οδοφωτισμού και την κατασκευή σηματοδοτούμενων διαβάσεων και πεζοδιαβάσεων, καθώς και όλες οι απαραίτητες φυτεύσεις και εργασίες πρασίνου για την κατασκευή νέου δικτύου άρδευσης.

Τα 40 χιλιόμετρα για τα ποδήλατα

«Η Λάρισα σύμφωνα με τα έργα του Σχεδίου Βιώσιμης Αστικής Κινητικότητας (ΣΒΑΚ) που εξελίσσονται, θα αποκτήσει συνολικά 40 χιλιόμετρα ποδηλατοδρόμους, με αποτέλεσμα να γίνει μια πόλη φιλική στο ποδήλατο σε επίπεδο υποδομών» δήλωσε πρόσφατα στο ΑΠΕ/ΜΠΕ ο κ. Σούλτης και συμπλήρωσε: Βρίσκονται σε εξέλιξη έργα που θα δημιουργήσουν ένα ολοκληρωμένο δίκτυο ποδηλατοδρόμων προσφέροντας στον ποδηλάτη τη δυνατότητα να διασχίζει ολόκληρη την πόλη με το ποδήλατο. Άλλωστε η λογική του ΣΒΑΚ είναι αυτή ώστε οι πόλεις μας να καταφέρουν να εντάξουν καλύτερα όλες τις εναλλακτικές μορφές μετακίνησης».

Αξίζει να σημειωθεί πως σύμφωνα με τα στοιχεία του ποδηλατικού χάρτη Ελλάδας σε επίπεδο Θεσσαλίας οι δήμοι με διαδρόμους ποδηλάτων σήμερα έχουν ως εξής:

Δήμος Αγιάς: 5,9χλμ.

Δήμος Φαρκαδόνας: 1,4χλμ.

Δήμος Τρικκαίων: 4,3χλμ.

Δήμος Λίμνης Πλαστήρας: 9,4χλμ.

Δήμος Καρδίτσας: 13,4χλμ., εκ των οποίων συνύπαρξη ΙΧ- ποδηλάτου: 1,3 χλμ., λωρίδα ποδηλάτου: 0,8 χλμ. και διάδρομοι ποδηλάτων: 11,3 χλμ.

Δήμος Λαρισαίων: 15,5χλμ., εκ των οποίων συνύπαρξη ΙΧ- ποδηλάτου: 1,2 χλμ., λωρίδα ποδηλάτου: 1,1 χλμ. και διάδρομοι ποδηλάτων: 13,2 χλμ.

Δήμος Βόλου: 11,7 χλμ., εκ των οποίων συνύπαρξη ΙΧ- ποδηλάτου: 0,7 χλμ., συνιστώμενες λωρίδες ποδηλάτου: 1 χλμ., λωρίδες ποδηλάτου: 2,6 χλμ., διάδρομοι ποδηλάτων: 7,4 χλμ.

Τα έργα για τον δακτύλιο

Πρόσφατα εγκρίθηκε από την Επιτροπή Αξιολόγησης του Προγράμματος «Αντώνης Τρίτσης» η ολοκλήρωση του εσωτερικού οδικού δακτυλίου της Λάρισας σε συνδυασμό με αναπλάσεις στην παρόχθια ζώνη του Πηνειού ποταμού.

Το έργο, συνολικού προϋπολογισμού 12, 4 εκατομμυρίων ευρώ περιλαμβάνει τα εξής:

– “Ολοκλήρωση εσωτερικού δακτυλίου Λάρισας”: Αφορά στην πλήρη ανακατασκευή τμημάτων οδών, συνολικού μήκους περίπου 4.175μ, ποδηλατόδρομο μήκους 660 μ. και διαμόρφωση τεσσάρων κυκλικών κόμβων.

“Ανάπλαση Παρόχθιας ζώνης Πηνειού ποταμού κατά μήκος της εσωτερικής κοίτης της πόλης”: Αφορά την ανάπλαση παραπήνειας περιοχής, με διαδρομή για πεζούς και ποδήλατο συνολικού μήκους περίπου 2.000μ και έκταση των διαμορφωμένων πλατωμάτων περίπου 1.280 μ2.

“Διάνοιξη της οδού Ηρ. Πολυτεχνείου από Αβέρωφ έως Φαρσάλων και της οδού Τσιόγκα (πρώην Καλλιθέας) από Φιλίππου έως Κραννώνος”: Αφορά τη διαπλάτυνση της οδού Ηρώων Πολυτεχνείου στο τμήμα μεταξύ των οδών Φαρσάλων και Αβέρωφ, συνολικής έκτασης 1.670,27 τ.μ. και διαπλάτυνση οδού Τσιόγκα (πρώην Καλλιθέας) στο τμήμα μεταξύ της οδού Φιλίππου έως την συμβολή της με την οδό Κραννώνος, συνολικής έκτασης 3.556,99 τ.μ. 

Πως βλέπουν την Λάρισα οι επισκέπτες

Ενδιαφέρον είναι το πώς βλέπουν την Λάρισα πλέον οι επισκέπτες της και αυτό αποτυπώνεται και στα σχετικά δημοσιεύματα. Χαρακτηριστικό παράδειγμα ένα δημοσίευμα της εφημερίδας «Καθημερινή» στο οποίο αναφέρεται ότι «Περπατώντας στο κέντρο της Λάρισας είναι εύκολο να καταλάβεις πόσο σημαντική είναι πια η αλλαγή.

Πλησιάζοντας στο πεζοδρομημένο κομμάτι συναντάς μπάρες στις εισόδους του, οι οποίες ανοίγουν με κάμερα μόνο για τους μόνιμους κατοίκους, τα ταξί και την τροφοδοσία των καταστημάτων. Σε τρεις οδούς του κέντρου (Βενιζέλου, Φιλελλήνων, Μεγάλου Αλεξάνδρου) επιτρέπεται αποκλειστικά η κίνηση λεωφορείων και ταξί σε μία λωρίδα, ενώ το υπόλοιπο τμήμα έχει αποδοθεί στους πεζούς.

Φτάνοντας στο αρχαίο θέατρο, που χρειάστηκε 30 χρόνια για να αποκαλυφθεί, μαθαίνεις ότι ολόκληρο οικοδομικό τετράγωνο μπροστά του πρόκειται να κατεδαφιστεί, προκειμένου να δώσει «αέρα» στο πιο γνωστό αρχαίο μνημείο της πόλης.

Στους γύρω δρόμους βλέπεις συνεχώς ποδηλατόδρομους» και συνεχίζει πως «ακόμα και στα μάτια του «μη εκπαιδευμένου» επισκέπτη, ορισμένα πράγματα είναι προφανή: ότι οι αλλαγές αυτές δεν έγιναν σε μια μέρα, ούτε από έναν δήμαρχο και ότι ακολουθούν ένα συγκεκριμένο σχέδιο».

Πηγή: ΕΝΤΥΠΗ LARISSANET

Εγγραφείτε στο κανάλι μας στο You Tube

Δες επίσης

Εμπορικός Σύλλογος Λαμίας: Το εορταστικό ωράριο Χριστουγέννων – Πρωτοχρονιάς των καταστημάτων

Ο Εμπορικός Σύλλογος Λαμίας ανακοίνωσε το εορταστικό ωράριο για την περίοδο Χριστουγέννων – Πρωτοχρονιάς ΕΟΡΤΑΣΤΙΚΟ …

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *