Τετάρτη , 30 Νοεμβρίου 2022
Breaking News
Ακολουθήστε μας στο facebook

Το ορόσημο των 25 χρόνων συμπληρώνει φέτος το «Χαμόγελο του Παιδιού»

Το ορόσημο των 25 χρόνων συμπληρώνει φέτος το «Χαμόγελο του Παιδιού», μια ιδέα που γεννήθηκε από ένα 10χρονο παιδί και υλοποιήθηκε από τον πατέρα του, Κώστα Γιαννόπουλο.

Μέσα από δυσκολίες, πρωτόγνωρα προβλήματα, με τη βοήθεια εθελοντών και επαγγελματιών, αλλά και τη συνεισφορά του απλού πολίτη δημιουργήθηκε τελικά ένα ολοκληρωμένο πλαίσιο υπηρεσιών για κάθε παιδί που έχει ανάγκη στην Ελλάδα.

Ο κ. Κώστας Γιαννόπουλος κάνει έναν απολογισμό των 25 χρόνων υπηρεσίας του «Χαμόγελου του Παιδιού» και στέλνει ένα μήνυμα στον κόσμο τις γιορτινές αυτές ημέρες.

«Το Χαμόγελο του Παιδιού» φέτος συμπλήρωσε 25 χρόνια δράσης. Τι σημαίνει για εσάς αυτή η πολύ σημαντική επέτειος;
«Το Χαμόγελο του Παιδιού» ξεκίνησε στις 9 Νοεμβρίου 1995, από τον γιο μου Ανδρέα, ο οποίος κατά τη διάρκεια του σοβαρού προβλήματος υγείας που αντιμετώπιζε, εξέφρασε στο παιδικό του ημερολόγιο την επιθυμία του να δημιουργηθεί ένα Σύλλογος που θα λέγεται «Το Χαμόγελο του Παιδιού» και θα εξασφαλίζει σε κάθε παιδί όσα ο Ανδρέας είχε απλόχερα… ασφάλεια, στοργή, αγάπη, φροντίδα, ζεστασιά.

Ο Ανδρέας, μόλις 10 ετών, με τη σοφία που διακρίνει τα παιδιά, οραματίστηκε τον Σύλλογό του και ζήτησε να εκφράσει την επιθυμία του αυτή δημόσια. Από την πρώτη στιγμή το όραμα του Ανδρέα το μοιράστηκαν πολλοί και κυρίως παιδιά.

Ο κ. Κώστας Γιαννόπουλος
Έτσι, σταδιακά, ξεκινήσαμε τις δράσεις μας, βήμα βήμα με πρώτο σταθμό την υποστήριξη παιδιών στα Νοσοκομεία. Ακολούθησαν τα Σπίτια για παιδιά θύματα κάθε μορφής Βίας, η Γραμμή SOS 1056, το πρώτο μας Ασθενοφόρο.

Για εμένα η επέτειος των 25 χρόνων μας είναι σημαντική τόσο σε προσωπικό επίπεδο όσο και για «Το Χαμόγελο του Παιδιού», που υπηρετώ.

Για εμένα είναι 25 χρόνια από τότε που έχασα το παιδί μου και συνειδητοποιώ ότι ο πόνος και η απώλεια δεν «μαλακώνουν». Απλά, συνειδητοποιείς την απώλεια, μαθαίνεις να ζεις με αυτήν και παράλληλα προχωράς τη ζωή σου. Φυσικά, στη δική μου την περίπτωση ο Ανδρέας με άφησε με μία τεράστια δέσμευση, να πραγματοποιήσω την επιθυμία του και αυτό, όσο δύσκολο και αν είναι, με γεμίζει δύναμη να συνεχίσω.

«Το Χαμόγελο του Παιδιού» δεν το είδα και δεν μπορώ να το δω επαγγελματικά. Για εμένα είναι πάντα η επιθυμία του παιδιού μου, η υπόσχεση που έδωσα και έτσι συνεχίζω. Παράλληλα όμως, την επαγγελματική μου πορεία και όλες τις γνώσεις που αποκόμισα από αυτή, τις έχω διοχετεύσει στο «Χαμόγελο». Η οργάνωση, η προσήλωση στον στόχο, η λογοδοσία, η συνέπεια, η έλλειψη εφησυχασμού, είναι «προίκα» από την επαγγελματική πορεία που διέγραψα μέχρι να χάσω τον Ανδρέα.

Είναι σημαντικό να μη χάσουμε τον στόχο μας, να συνεχίσουμε, παρά τις δυσκολίες και τα «όχι» ή τα «δεν γίνεται» που καθημερινά ακούμε, να μείνουμε ακέραιοι. Να μείνουμε δυνατοί, με τον κόσμο στο πλευρό μας, ώστε να συνεχίσουμε μέχρι να χαμογελάσει κάθε παιδί και κανένα να μη μας έχει ανάγκη, όπως πολύ εύστοχα, αναφέρει και η νέα μας καμπάνια.

Τι έχει κατορθώσει μέσα σε αυτά τα 25 χρόνια το «Χαμόγελο»; Ποιο θεωρείται πως είναι το μεγαλύτερο επίτευγμα του;
Τα 25 χρόνια δράσης του «Χαμόγελου» καταφέραμε, όπως πολλοί στην Ελλάδα και το εξωτερικό λένε, ένα θαύμα.

Καταφέραμε να δημιουργήσουμε ένα ολοκληρωμένο πλαίσιο υπηρεσιών για κάθε παιδί στην Ελλάδα, σε πολλούς τομείς, αφουγκραζόμενοι την κοινωνία και τα προβλήματα που απασχολούν τα παιδιά.

Καταφέραμε να δημιουργήσουμε μία κουλτούρα και να έχουμε την ενεργή συμμετοχή της κοινωνίας σε θέματα δύσκολα, σε θέματα που δεν είχαμε εμπειρία ή παιδεία, όπως οι εξαφανίσεις, η σεξουαλική κακοποίηση των παιδιών, ο εκφοβισμός και πολλά άλλα.

Καταφέραμε να προωθήσουμε την έννοια της πρόληψης, που σε πολλούς τομείς, παίζει πρωταρχικό ρόλο. Καταφέραμε να κινητοποιήσουμε υγιείς δυνάμεις στον δημόσιο και ιδιωτικό τομέα. Καταφέραμε, σε πολλές περιπτώσεις, να κάνουμε το αδύνατο δυνατό.

«Το Χαμόγελο του Παιδιού» στα 25 χρόνια δράσης του, δεν έγινε ένας απρόσωπος, υδροκέφαλος φορέας. Παρέμεινε «Το Χαμόγελο του Παιδιού» του Ανδρέα, που απλώθηκε, που στηρίζει πολυεπίπεδα δεκάδες, χιλιάδες παιδιά κάθε χρόνο, που στέκεται δίπλα στα παιδιά αλλά και στις οικογένειες που έχουν ανάγκη με ουσιαστική, μετρήσιμη, χειροπιαστή φροντίδα και αξιοπρέπεια.

Σεβαστήκαμε και σεβόμαστε κάθε ευρώ που μας προσφέρουν οι συμπολίτες μας και οι επιχειρήσεις και το αξιοποιούμε ουσιαστικά, με σεβασμό και χωρίς καμία σπατάλη.

Λογοδοτούμε σταθερά, εξαμηνιαία και ετησίως, για να γνωρίζει το σύνολο της ελληνικής κοινωνίας το έργο μας, να γνωρίζει πως αξιοποιήθηκαν οι δωρεές τους. Αυτό, για παράδειγμα, είναι μία πάγια τακτική μας που έχει συμβάλει καθοριστικά στο να μας εμπιστεύεται όχι μόνο ο απλός κόσμος και οι επιχειρήσεις αλλά και οι θεσμικοί φορείς, με τους οποίους συνεργαζόμαστε και χωρίς αυτούς δεν θα μπορούσαμε να είμαστε δίπλα στα παιδιά.

Αξίζει και οφείλω να πω, ότι μέσα σε αυτά τα 25 χρόνια, προωθήσαμε την έννοια και την αξία του εθελοντισμού. Χιλιάδες άνθρωποι, διαφορετικών ηλικιών, διαφορετικών ενδιαφερόντων και ειδικοτήτων, ήρθαν στο «Χαμόγελο» και με συνέπεια και -κυρίως- αθόρυβα πρόσφεραν και προσφέρουν καθημερινά στα παιδιά.

Πέρα όμως από τους εθελοντές, έχουμε δημιουργήσει μία εξαιρετική ομάδα επαγγελματικών στον τομέα της παιδικής προστασίας, ανθρώπους που συνδυάζουν αξιοθαύμαστα τον επαγγελματισμό με την προσωπική ευαισθησία για κάθε παιδί που στηρίζουν. Παιδαγωγοί, Ψυχολόγοι, Κοινωνικοί Λειτουργοί, Διασώστες, Νοσηλευτές, Γιατροί και πολλοί άλλοι που μοιράζονται το όραμα του Ανδρέα.

Σε αυτά τα 25 χρόνια, όμως, βγήκαμε και εκτός συνόρων. Εργαστήκαμε σκληρά, μάθαμε από άλλους φορείς και οργανισμούς, ανταλλάξαμε εμπειρίες και σήμερα είμαστε περήφανοι να συμμετέχουμε ισότιμα και ενεργά σε φορείς όπως τα Ηνωμένα Έθνη, να αποτελούμε «καλή πρακτική» διεθνώς, να ηγούμαστε σε πλήθος πρωτοβουλιών, έχοντας ενεργό ρόλο στο Διοικητικό τους Συμβούλιο ή ακόμα και την Προεδρία όπως στο Ευρωπαϊκό Δίκτυο ενάντια στον Σχολικό Εκφοβισμό.

Όπως δημοσιοποιήσαμε «Το Χαμόγελο του Παιδιού» έχει συνολικά υποστηρίξει περισσότερα από 1.700.000 παιδιά και έχει απαντήσει σε περισσότερες από 4.000.000 κλήσεις. Από αυτά, αλλά και όλα τα άλλα αναλυτικά μας στατιστικά στοιχεία, νομίζω αυτό που πρέπει όλοι να κρατήσουν είναι ότι: «Το Χαμόγελο του Παιδιού» είναι ευέλικτο, είναι μέσα στην κοινωνία, αντιλαμβάνεται τα προβλήματα που υπάρχουν αλλά και όλα όσα προκύπτουν και βρίσκεται δίπλα σε κάθε παιδί, σε κάθε οικογένεια, πάντα, 365 ημέρες τον χρόνο, 24 ώρες την ημέρα, χωρίς καμία διακοπή, χωρίς καμία έκπτωση.

Η κρίση της πανδημίας πώς έχει επηρεάσει τη λειτουργία του «Χαμόγελου» τόσο σε επίπεδο εσωτερικό όσο και όσον αφορά την όξυνση των περιστατικών που χρήζουν της συνδρομής σας;
Στα 25 χρόνια δράσης μας έχουμε αντιμετωπίσει πλήθος κοινωνικοικονομικών προβλημάτων, όπως η οικονομική κρίση που έπληξε και πλήττει όχι μόνο τις οικογένειες αυξάνοντας τα αιτήματά τους, αλλά και τη βιωσιμότητα του «Χαμόγελου».

Η κρίση της πανδημίας είναι πολυεπίπεδη, με σοβαρές επιπτώσεις στην κοινωνία και τα παιδιά που στηρίζουμε. Παράλληλα, όμως, είναι και μία τεράστια δυσκολία με σοβαρές επιπτώσεις για «Το Χαμόγελο του Παιδιού», τα παιδιά, τις οικογένειες, τους εργαζομένους και τους εθελοντές μας.

Για μία ακόμα φορά έπρεπε να κινηθούμε άμεσα και αποτελεσματικά σε δύο άξονες. Έπρεπε να ανταποκριθούμε στα αυξανόμενα αιτήματα των παιδιών και των οικογενειών και ταυτόχρονα έπρεπε να προστατεύσουμε τα 300 παιδιά που μεγαλώνουν στα 11 Σπίτια μας, τα παιδιά που ήδη στηρίζουμε, τις οικογένειες και φυσικά να διαφυλάξουμε την υγεία των εργαζομένων και των εθελοντών μας.

Όλα τα παραπάνω, φυσικά, με κάλυψη των αυξανόμενων αιτημάτων για βοήθεια και χωρίς καμία έκπτωση στην ποιότητα των υπηρεσιών.

Από την πρώτη στιγμή συγκροτήθηκε ομάδα κρίσης για να διαχειριστεί κάθε κατάσταση και παράλληλα να θέσει σε εφαρμογή όλα όσα έπρεπε. Σε σταθερή συνεργασία και με τους αρμόδιους θεσμικούς φορείς, θέσαμε στη διάθεση και στον σχεδιασμό τους το σύνολο των υλικοτεχνικών μέσων και το ανθρώπινο δυναμικό μας πανελλαδικά.

Σήμερα, έναν χρόνο μετά την έναρξη της πανδημίας, μπορώ να πω ότι παρά τις τεράστιες δυσκολίες μέχρι σήμερα έχουμε ανταποκριθεί.

Φυσικά, χρειάστηκε να αναπτύξουμε νέες πρωτοβουλίες, συνεργασίες και δράσεις για να ανταποκριθούμε στις νέες ανάγκες. Χαρακτηριστικά αναφέρω τις εθελοντικές δράσεις αιμοδοσίας, τις δράσεις για τα θύματα ενδοοικογενειακής βίας, τις δράσεις απομακρυσμένης εκπαίδευσης και πρόληψης.

Για μία ακόμα φορά «ακούσαμε» τις ανάγκες και ζητήσαμε από τους πολίτες και τις επιχειρήσεις να ενώσουν τις δυνάμεις τους μαζί μας.

Θα ήθελα να αναφέρω ότι βάσει των στατιστικών στοιχείων του 1ου εξαμήνου 2020, σε σύγκριση με τα στοιχεία του 1ου εξαμήνου 2019, παρατηρήθηκε αύξηση της τάξεως του 57% στις κλήσεις της Εθνικής Γραμμής για τα Παιδιά SOS 1056, αύξηση 33,5% στις κλήσεις της Ευρωπαϊκής Γραμμή για τις Εξαφανίσεις 116000, αύξηση 61% στις κλήσεις της Ευρωπαϊκής Γραμμής Υποστήριξης Παιδιών και Εφήβων 116111.

Παράλληλα, όμως, αυξήθηκαν κατά 65,9% τα παιδιά και οι οικογένειες με σοβαρά προβλήματα διαβίωσης που υποστηρίχθηκαν από τα Κέντρα Στήριξης καθώς και κατά 37,8% τα παιδιά που έλαβαν βοήθεια μέσω του Προγράμματος Παιδιατρική Κατ’ Οίκον Νοσηλεία.

Από όλα αυτά είναι σαφές ότι η πανδημία έχει πολυεπίπεδες επιπτώσεις, με τα παιδιά και τις οικογένειες να δοκιμάζονται άμεσα.

«Το Χαμόγελο του Παιδιού» θα παραμείνει πιστό στη δέσμευση που έχει αναλάβει και θα συνεχίσει, έχοντας στο πλευρό του τον απλό κόσμο και τις επιχειρήσεις, να βρίσκεται δίπλα σε κάθε παιδί που έχει ανάγκη.

Φέτος το Πάσχα, περισσότερο από ποτέ, έχουμε ανάγκη από χαρά και αισιοδοξία. Μιλήστε μας για τις ιδέες και πρωτοβουλίες που αναλαμβάνετε προκειμένου να προσφέρετε χαρά και αισιοδοξία σε κάθε παιδί και οικογένεια σε ανάγκη στην Ελλάδα…
Για κάθε παιδί η λαμπάδα του Πάσχα συμβολίζει τη χαρά και την αισιοδοξία και «Το Χαμόγελο του Παιδιού» και αυτό το Πάσχα, κάνει ότι είναι δυνατό, για να εξασφαλίσει σε κάθε παιδί και την οικογένειά του, όμορφες γιορτές.

Θα είμαστε δίπλα σε κάθε παιδί και οικογένεια. Καταρχήν, στα παιδιά που μεγαλώνουν στα 11 σπίτια μας πανελλαδικά, στα νεογνά και παιδιά με σοβαρά προβλήματα υγείας, που χρειάζονται ιατρική και φαρμακευτική υποστήριξη, στα παιδιά που ζουν στο όριο της Φτώχειας και στις οικογένειές τους, στα παιδιά που υφίστανται βία και κινδυνεύουν και πρέπει άμεσα να μεταφερθούν σε ασφαλές περιβάλλον, στα παιδιά και τους εφήβους που εξαφανίζονται.

Τις μέρες αυτές ποιο είναι το μήνυμα που θέλετε να στείλετε στον κόσμο;
Εύχομαι όλοι να έχουμε Καλό Πάσχα, με υγεία και πολλά χαμόγελα. Παράλληλα, θα ήθελα να ευχαριστήσω όλους όσοι είναι δίπλα μας αυτά τα 25 χρόνια. 25 χρόνια είμαστε δίπλα σε κάθε παιδί, σε κάθε σημείο της Ελλάδας, κάθε στιγμή… χάρη σε όλους εσάς. 25 χρόνια «Το Χαμόγελο του Παιδιού»… χωρίς όλους εσάς δεν γίνεται.
Πηγή: iefimerida.gr

Εγγραφείτε στο κανάλι μας στο You Tube

Δες επίσης

Κίνα: Βγήκαν τα τανκς στους δρόμους για τις αντιδράσεις κατά της πολιτικής της «μηδενικής COVID»

Ανησυχία προκαλεί η εμφάνιση των τανκς στους δρόμους πόλεων της Κίνας, όπως η Σανγκάη, η …

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *