Ακολουθήστε μας στο facebook

Το Σπήλαιο Σφενδόνη ένα πραγματικό θαύμα της φύσης

Αν και οι περισσότεροι δεν το έχουν συνδυάσει με το παραδοσιακό χωριό της Κρήτης, το Σπήλαιο Σφενδόνη αποτελεί, σχεδόν, συνώνυμο με τα Ζωνιανά. Ένα πραγματικό θαύμα της φύσης στα έγκατα της ευλογημένης Κρήτης αποτελεί ένα από τα πιο εντυπωσιακά και όμορφα σπήλαια όχι μόνο του νησιού, αλλά της χώρας, το οποίο αξίζει κανείς να επισκεφθεί αν βρεθεί στη γύρω περιοχή.

Γνωστό και ως η «Τρύπα του Σφενδόνη», το σπήλαιο συναντάται στην είσοδο των Ζωνιανών και καλωσορίζει τους επισκέπτες του χωριού. Πρόκειται για ένα πραγματικό κόσμημα τόσο για το νομό Ρεθύμνου, όπου και εντοπίζεται, όσο και για ολόκληρη την Κρήτη. Και όπως λένε και οι κάτοικοι του χωριού «Όποιος της φύσης τσ’ ομορφιές θέλει να καμαρώνει στα Ζωνιανά να ‘ρθεί να δει την τρύπα του Σφεντόνη».

Σύμφωνα με την ανασκαφική έρευνα το σπήλαιο χρησιμοποιήθηκε ως εποχική κατοικία κατά την Πρωτομινωική εποχή, ενώ συνεχίστηκε και κατά την Ρωμαϊκή. Αξίζει να αναφερθεί, επίσης, ότι την περίοδο των επαναστάσεων το πρώτο τμήμα του λειτούργησε για τους επαναστάτες ως καταφύγιο.

Στο εσωτερικό του σπηλαίου με τον πλούσιο σταλακτιτικό και σταλαγμιτικό διάκοσμο, επικρατεί κατανυκτική ηρεμία η οποία διαταράσσεται μόνο από τον ήχο των σταγόνων του νερού, οι οποίες με την πάροδο του χρόνου σμιλεύουν τους εντυπωσιακούς σταλαγμίτες και σταλακτίτες που αντικρίζει ο επισκέπτης.

Σπήλαιο Σφενδόνη: Ο πολύχρωμος, εντυπωσιακός διάκοσμός του
Αυτό, ωστόσο, που το κάνει ιδιαιτέρως ξεχωριστό είναι η σπάνια έγχρωμη λιθωματική «διακόσμησή» του, η οποία δεν μπορεί να κρυφτεί ούτε από το σκοτεινό περιβάλλον του σπηλαίου.

Μιλώντας με νούμερα, το σπήλαιο του Σφενδόνη είναι ένα από τα μεγαλύτερα της χώρας, με την επιφάνειά του να απλώνεται σε 3.400 μέτρα και το μήκος του να μετρά 145 μέτρα, ενώ στα 270 μέτρα της διαδρομής του υπάρχουν ογκώδεις κολώνες που δημιουργούν δαιδαλώδη διαμερίσματα.

Τέλος, το σπήλαιο αποτελεί μέρος του Φυσικού Πάρκου Ψηλορείτη, το οποίο ανήκει στο Ευρωπαϊκό δίκτυο Γεωπάρκων, ένα δίκτυο προστατευόμενων περιοχών με ιδιαίτερη γεωλογική κληρονομιά που τελεί υπό την αιγίδα της UNESCO.

/www.newsbeast.gr

Εγγραφείτε στο κανάλι μας στο You Tube

Δες επίσης

Στα ύψη ο οικονομικός αντίκτυπος του καρκίνου του πνεύμονα στην Ελλάδα

Υψηλότερος από τον μέσο όρο της ευρωπαϊκής ζώνης του ΠΟΥ είναι ο οικονομικός αντίκτυπος του …

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *