Breaking News
Ακολουθήστε μας στο facebook

Το Τάρτου (εσθονικά: Tartu) είναι η δεύτερη μεγαλύτερη πόλη της Εσθονίας και η παλαιότερη πόλης της Βαλτικής

Σε αντίθεση με την πολιτική και οικονομική πρωτεύουσα της Εσθονίας το Τάλιν, το Τάρτου είναι πνευματικό και πολιτιστικό κέντρο, δεδομένου ότι είναι η έδρα του παλαιότερου πανεπιστήμιου της Εσθονίας. Βρίσκεται 186 χιλιόμετρα νοτιοανατολικά του Τάλιν, ανήκει στην επαρχία Τάρτου και είναι το κέντρο της νότιας Εσθονίας. Ο ποταμός Εμάγιογκι, που συνδέει τις δύο μεγαλύτερες λίμνες της Εσθονίας, διασχίζει το Τάρτου ενώ η πόλη διαθέτει και αεροδρόμιο.

Βρίσκεται στην ενδοχώρα, στην καρδιά της παλιάς Λιβονίας, και είναι μια πανεπιστημιακή πόλη όπως καμία άλλη. Το Tartu βρίσκεται στη νοτιοανατολική Εσθονία, στις όχθες του ποταμού Emajõgi, και περιβάλλεται από λίμνες, καλλιεργήσιμες εκτάσεις και άφθονη καλλιεργήσιμη έκταση. Η αρχαιότερη πόλη της Βαλτικής, έχει χάσει μεγάλο μέρος του ιστορικού της πυρήνα από τις καταστροφές του πολέμου και της σοβιετικής πολεοδομίας, ωστόσο αυτό που παραμένει είναι σίγουρα εντυπωσιακό. Η πόλη ήταν περισσότερο γνωστή με το γερμανικό της όνομα Dorpat (Λατινικά: Tarbatum), που τελικά έγινε Tartu.

Αξίζει να σημειωθεί ότι η περιοχή κατά μήκος του ποταμού προσφέρει μια υπέροχη βόλτα. Θα βρείτε τον Βοτανικό Κήπο του Πανεπιστημίου του Tartu και ένα μνημείο αρμενικής-εσθονικής φιλίας στον Khachatur Abovian , συγγραφέα που σπούδασε στο Tartu και πιστώνεται ως ο ιδρυτής της σύγχρονης ανατολικής αρμενικής γλώσσας. Είναι περισσότερο γνωστός για το μυθιστόρημά του “Πληγές της Αρμενίας”.

Τι να κάνετε στο Τάρτου
Η παλιά πόλη βρίσκεται μεταξύ του Toome Hill και του ίδιου του ποταμού. Είναι το πιο γραφικό μέρος της πόλης που αποτελείται από λιθόστρωτα δρομάκια, κτίρια σχολών και πανέμορφες ποικίλες νεοκλασικές κατασκευές.

Ένα από τα κύρια σημεία αναφοράς είναι η μεσαιωνική εκκλησία του Αγίου Ιωάννη, μια εκκλησία του 14ου αιώνα με έναν χαρακτηριστικό τετράγωνο πύργο. Αυτό το κτίριο ξαναχτίστηκε μετά τον Μεγάλο Βόρειο Πόλεμο και χρειάστηκε μεγάλη ανακατασκευή μετά τον Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο. Έξω από την εκκλησία θα βρείτε πάνω από 200 ειδώλια από τερακότα (και πιθανότατα υπήρχαν περισσότερα πριν). Φημολογείται ότι έχουν το πρότυπο των πολιτών της πόλης. Θα βρείτε το μουσείο παιχνιδιών σε κοντινή απόσταση καθώς και τον καθεδρικό ναό της Κοίμησης της Παναγίας Tartu – αυτή η εκκλησία δεν είναι ανοιχτή στο κοινό.

H εκκλησία του Αγίου Ιωάννη
Ένα από τα πιο εμβληματικά κτίρια στην παλιά πόλη είναι το Μουσείο Τέχνης του Πανεπιστημίου του Tartu. Η νεοκλασική του πρόσοψη είναι ίσως το πιο εμβληματικό κτίριο που χτίστηκε σε αυτό το στυλ. Το εσωτερικό είναι σε στιλ Πομπηίας και περιλαμβάνει κυρίως κομμάτια από την αρχαιότητα. Αξίζει σίγουρα μια ματιά στο εσωτερικό!

Το κύριο μέρος της παλιάς πόλης είναι χτισμένο γύρω από την πλατεία του Δημαρχείου. Στο βόρειο άκρο της πλατείας, προς τον ποταμό, βρίσκεται το Μουσείο Τέχνης Tartu. Αυτό το παράξενο κεκλιμένο κτίριο φιλοξενεί μια σύγχρονη συλλογή εσθονικών έργων.
Υπάρχουν αρκετά εστιατόρια εδώ, χτισμένα στα νεοκλασικά σπίτια και στις δύο πλευρές του εμβληματικού ροζ δημαρχείου και επεκτείνοντας τις βεράντες τους στην ίδια την πλατεία. Το νεοκλασικό κτίριο χτίστηκε μετά τη μεγάλη πυρκαγιά του Tartu , το 1789.


Μπροστά στο πολύχρωμο δημαρχείο θα βρείτε ένα παιχνιδιάρικο άγαλμα ενός νεαρού ζευγαριού που αγκαλιασμένου που φιλιέται. Το διάσημο άγαλμα Kissing Students.

Πριν φύγετε από την Παλιά Πόλη, φροντίστε να δείτε τα γλυπτά του Oscar Wilde και του Eduard Vilde, του διάσημου Εσθονού γλύπτη. Αν και ο Wild δεν πάτησε ποτέ το πόδι του στο Tartu, αυτή είναι μια ακόμα από αυτές τις παιχνιδιάρικες ερμηνείες που βρέθηκαν στην πόλη και απεικονίζουν δύο σπουδαίους άνδρες να συζητούν για τα αντίστοιχα έργα τους.

Τα γλυπτά του Oscar Wilde και του Eduard Vilde

Toome Hill (Toomemagi)
Με θέα στην πόλη του Tartu, το Toome Hill, σήμερα Toomemagi Park, είναι στα must της πόλης. Εδώ ήταν η τοποθεσία του επισκοπικού κάστρου και της μεσαιωνικής παλιάς πόλης που καταστράφηκε κατά τους αιώνες του πολέμου. Χωρίς να έχει απομείνει τίποτα από την παλιά πόλη, ο αυτοκράτορας Παύλος Α΄ της Ρωσίας δώρισε τη γη στο Πανεπιστήμιο του Tartu. Το πανεπιστήμιο με τη σειρά του θα το μετέτρεπε σε πάρκο για τους πολίτες.

Το πάρκο είναι προσβάσιμο από την Παλιά Πόλη μέσω μιας λεωφόρου που βρίσκεται κάτω από τη Γέφυρα του Αγγέλου, ένα μνημείο του 1836 του πρώτου πρύτανη του πανεπιστημίου.

Σήμερα, η κορυφή του λόφου βρίσκονται πολλά από τα παλιά πανεπιστήμια. Αυτά περιλαμβάνουν το ανατομικό θέατρο, ένα όμορφο κτίριο που μοιάζει με μια διασταύρωση μπαρόκ στέγης και νεοκλασικής πρόσοψης.
Θα βρείτε επίσης το παλιό πανεπιστημιακό αστεροσκοπείο, ένα κτίριο που μοιάζει να χτίστηκε περισσότερο σαν γερμανικός φάρος!

Η προτομή του Friedrich Robert Faehlmann μπροστά στο Ανατομικό Θέατρο στο Toome hill
Τα πάρκα είναι γεμάτα με αγάλματα και μνημεία που συσσωρεύτηκαν στο πέρασμα των αιώνων, όπως ένα άγαλμα του Karl Ernst von Baer, ​​ενός Βαλτικού Γερμανού επιστήμονα γνωστό για το μετεωρολογικό του έργο. Μάλιστα η μορφή του ίδιου απεικονίζονταν και στο εθνικό νόμισμα της Εσθονίας πριν από την υιοθέτηση του ευρώ. Άλλα αγάλματα περιλαμβάνουν τον Kristjan Jaak Peterson , έναν Εσθονό ποιητή, τον Nikolay Ivanovich Pirogov , έναν Ρώσο γιατρό και τον Εσθονό συγγραφέα Friedrich Robert Faehlmann . Ο τελευταίος είναι περισσότερο γνωστός για το έργο του Kalevipoeg , το εθνικό έπος της Εσθονίας.

To άγαλμα του Karl Ernst von Baer

Kristjan Jaak Peterson
Το πιο σημαντικό μνημείο στο λόφο, είναι μια από τις λίγες υπενθυμίσεις του μεσαιωνικού Tartu, o κατεστραμμένος πλέον, καθεδρικός ναός. Κατασκευασμένο στο Dorpat τον 13ο αιώνα, το ογκώδες ερείπιο έχει θέα στη σύγχρονη πόλη. Μετά την καταστροφή του, έχουν μείνει μόνο οι κομψές γοτθικές καμάρες που προσφέρουν σε εκείνους που περπατούν στο σημείο ενδιαφέρουσα άποψη των δομών. Στη δυτική πλευρά του καθεδρικού ναού, αυτή με τους δύο πρώην πύργους μπορεί κανείς να ανεβεί στις σκάλες για μια άποψη της δομής από πάνω. Αυτοί κάποτε ήταν εξέχοντες στον ορίζοντα, αλλά η δομή ενισχύθηκε, οι δύο πύργοι μειώθηκαν από 66 μέτρα σε 22 μέτρα και μετατράπηκαν σε πλατφόρμα για πυροβόλα κατά τον 18ο αιώνα, καθιστώντας τον ως μίνι φρούριο.

Τα ερείπια του Καθεδρικού Ναού
Η εκκλησία μπήκε στην ερειπωμένη της κατάσταση ξεκινώντας με την απώλεια της σημασίας της κατά τη διάρκεια της προτεσταντικής μεταρρύθμισης καθώς μετά την εκτόπιση στη Ρωσία του τελευταίου Ρωμαιοκαθολικού Επισκόπου του Dorpat εγκαταλείφθηκε (αλλά παρόλα αυτά στεκόταν περήφανα). Ήταν κατεστραμμένο κατά τη διάρκεια του Λιβονικού πολέμου από ρωσικά στρατεύματα. Σχεδιάζονταν η αποκατάσταση του κτιρίου, αλλά ποτέ δεν είχαν την ευκαιρία λόγω του πολωνικού-σουηδικού πολέμου. Το 1624 η ζημιά επιδεινώθηκε μέσω μιας τεράστιας πυρκαγιάς και οι Σουηδοί δεν είχαν καμία πρόθεση να αποκαταστήσουν το κτίριο. Παρ ‘όλα αυτά, οι κάτοικοι συνέχισαν να θάβουν τους νεκρούς τους στο νεκροταφείο, ενώ χρησιμοποιούσαν το κύριο σώμα της εκκλησίας ως αχυρώνα.

Στην ανατολική πλευρά θα βρείτε το κλειστό αλλά και ανακαινισμένο τμήμα που στεγάζει το Μουσείο του Πανεπιστημίου. Φροντίστε να δείτε το εκτεθειμένο τμήμα της κρύπτης,

Τέλος, κάντε μια βόλτα περιμετρικά του πάρκου, θα σας προσφέρει μια φανταστική θέα στην παλιά πόλη!

Το Πανεπιστήμιο του Tartu
Κατά τη διάρκεια του Εσθονικού Πολέμου της Ανεξαρτησίας, το πανεπιστήμιο του Tartu άνοιξε ξανά ως εσθονικό πανεπιστήμιο την 1η Δεκεμβρίου 1919. Το 1920, η Συνθήκη του Tartu μεταξύ Ρωσίας και Σουηδίας ολοκληρώθηκε εδώ. Η interbellum περίοδος ήταν καλή για την ανάπτυξη της πόλης και των εσθονικών θεσμών της. Τα κράτη της Βαλτικής εισέβαλαν η ΕΣΣΔ πριν από την έναρξη του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου. Πριν από τον Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο, ο Χίτλερ κάλεσε τους Γερμανούς της Βαλτικής στην πατρίδα δίνοντας τέλος σε αιώνες γερμανικής ζωής στην περιοχή.

Το 1941, κατά τη διάρκεια του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου, η Γερμανία εισέβαλε στη Ρωσία. Οι Σοβιετικοί που υποχωρούσαν κατέστρεψαν το μεγαλύτερο μέρος της πόλης και το στρατηγικό kivisild , μια υπέροχη πέτρινη γέφυρα που έχτισε η Αικατερίνη Β’ που ήταν το σύμβολο της πόλης. Ο γερμανικός στρατός που υποχωρούσε ολοκλήρωσε τη δουλειά το 1944. Οι Σοβιετικοί γκρέμισαν πολλά από τα ερείπια, εξηγώντας γιατί μεγάλο μέρος αυτής της πόλης είναι τόσο απλωμένο!

Μετά τον πόλεμο, οι Σοβιετικοί έχτισαν μια από τις μεγαλύτερες στρατιωτικές αεροπορικές βάσεις στην Ανατολική Ευρώπη. Ήταν οικιακά στρατηγικά βομβαρδιστικά, που μετέφεραν πυρηνικές βόμβες, επομένως το Tartu μετατράπηκε σε μια «κλειστή πόλη», Αυτό σήμαινε ότι η πρόσβαση σε ξένους ήταν απαγορευμένη.

Μετά την ανεξαρτησία, το Tartu μπόρεσε να ξεκινήσει την ανοικοδόμηση της παλιάς του πόλης και η οικονομία έχει ξεχωρίσει έξω από το αμυντικό τμήμα που έφυγε με την απομάκρυνση των Σοβιετικών.

Οι πύργοι του καθεδρικού ναού στο Μουσείο του Πανεπιστημίου του Tartu
Προάστια και περίχωρα
Στη βορειοδυτική πλευρά της πόλης θα βρείτε το κτίριο τοιχοποιίας που στεγάζει το Μουσείο Μπίρας Abert Le Coq και το εργοστάσιο. Η μπύρα ονομάζεται από τον Γερμανό έμπορο και τον φημισμένο αρχαιολόγο Albert von Le Coq . Είναι γνωστός για το έργο του στο Turpan στην Κεντρική Ασία.

Το Επιστημονικό Κέντρο AHHAA βρίσκεται ακριβώς ανατολικά της παλιάς πόλης. Ιδρύθηκε το 1997, είναι ένα πολύ σύγχρονο κτίριο με ξεχωριστή εμφάνιση. Στεγάζει ένα επιστημονικό κέντρο και ένα πλανητάριο.

Το πιο σημαντικό, το οποίο βρίσκεται χιλιόμετρα βόρεια της πόλης, είναι το Μουσείο Raadi. Χτισμένο στα ερείπια ενός γερμανικού αρχοντικού που καταστράφηκε κατά τη διάρκεια του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου, είναι τώρα επίσης το σπίτι του εθνικού μουσείου της Εσθονίας, ένα σύγχρονο κτίριο που αντικαθιστά αυτό που καταστράφηκε στον πόλεμο. Αρχικά δημιουργήθηκε το 1909, έχει επαναπροσδιορίσει και περιλαμβάνει επιδείξεις παραδοσιακής λαογραφίας, κοστουμιών και όλων των πολιτισμών.

Στο άκρο της πόλης, προς το σιδηροδρομικό ναυπηγείο. Θα βρείτε το φανταστικό Πανεπιστήμιο του Τάρτου, το Μουσείο Φυσικής Ιστορίας, το Εσθονικό Λογοτεχνικό Μουσείο, το Εσθονικό Μουσείο Έντυπων & Χαρτιού και το τρομακτικό Μουσείο Κελιών της KGB. Θα βρείτε επίσης το Μουσείο του Εθνικού Κολλεγίου Άμυνας της Εσθονίας, SSO υπάρχουν πολλά που πρέπει να δείτε.

www.travelstyle.gr

Εγγραφείτε στο κανάλι μας στο You Tube

Δες επίσης

Λαμία: Παρουσίαση του νέου βιβλίου “Η χήρα της λίμνης Μπλεντ”

Το βιβλίο “Η χήρα της λίμνης Μπλεντ” παρουσιάζεται στη Λαμία  Το Βιβλιοπωλείο SOFIANOS PEN & …

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *