Ερώτηση της ΚΟ του ΚΚΕ στον υπουργό Υγείας, για την τραγική υποστελέχωση σε γιατρούς, νοσηλευτές και λοιπό προσωπικό του Τμήματος Επειγόντων Περιστατικών του Γενικού Νοσοκομείου Χαλκίδας.
“Με απαράδεκτους όρους για ασθενείς και εργαζόμενους λειτουργεί το Τμήμα Επειγόντων Περιστατικών (ΤΕΠ) του Γενικού Νοσοκομείου Χαλκίδας.
Η μεγάλη υποστελέχωση του ΤΕΠ σε όλες τις ειδικότητες οδηγεί το προσωπικό σε εντατικοποίηση και εξάντληση και τους ασθενείς σε πολύωρη αναμονή και τελικά υποβαθμισμένη φροντίδα.
Αυτή είναι και η αιτία των φαινομένων που έλαβαν χώρα το τελευταίο διάστημα στο ΤΕΠ του Νοσοκομείου Χαλκίδας με αγανακτισμένους ασθενείς και συνοδούς να στρέφονται ενάντια σε εργαζόμενους απειλώντας τη σωματική τους ακεραιότητα. Μόλις την περασμένη εβδομάδα είχαμε 4 τέτοια περιστατικά με αποκορύφωμα τον τραυματισμό γιατρού και φύλακα του Νοσοκομείου από συνοδό ασθενή.
Από τα παραπάνω περιστατικά επιβεβαιώνεται η ανάγκη για αποφασιστική ενίσχυση του Νοσοκομείου Χαλκίδας, που παρότι από τον Ιούλιο του 2020 έχει μεταφερθεί στο νέο κτήριο, λειτουργεί ουσιαστικά με το οργανόγραμμα του 2012. Ακόμα και η τροποποίηση του οργανισμού (6/7/2020) δεν απαντά στις πολύ αυξημένες ανάγκες για την υγειονομική κάλυψη του λαού της Εύβοιας. Είναι ενδεικτικό ότι το ΤΕΠ στην τροποποίηση του οργανισμού αναφέρεται ως αυτοτελές τμήμα πράγμα που ουσιαστικά δε συμβαίνει καθώς εξοπλισμός, υπηρεσίες και ανθρώπινο δυναμικό μετακινείται προκειμένου να καλυφθούν οι ανάγκες.
Να επισημάνουμε πως το Τμήμα Επειγόντων Περιστατικών, όπως και συνολικά το Νοσοκομείο Χαλκίδας, βρίσκεται σε 24ωρη εφημερία, 365 ημέρες το χρόνο. Επίσης, η αυξημένη προσέλευση αφορά την αύξηση του πληθυσμού του νησιού, την κάλυψη κομματιού της Βοιωτίας αλλά και την έλλειψη ολοκληρωμένης Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας στην υπόλοιπη Εύβοια.
Για να γίνουμε πιο συγκεκριμένοι όσον αφορά το Τμήμα Επειγόντων Περιστατικών:
Στο Τμήμα Επειγόντων Περιστατικών εργάζονται 5 γιατροί (η μία είναι αποσπασμένη μόνιμα στο Νοσοκομείο Θήβας) ενώ προβλέπονται 8 οργανικές θέσεις. Για να καλυφθούν τα κενά μετακινούνται γιατροί από Κέντρα Υγείας, από τις φυλακές Χαλκίδας, προσλαμβάνονται γιατροί με μπλοκάκι.
Εργάζονται επίσης 26 νοσηλευτές (μαζί με προϊσταμένη και υπεύθυνο τμήματος) δηλαδή 24 σε κύκλο βάρδιας και 1 βοηθό θαλάμου. Σε κάθε βάρδια κατανέμονται 5 νοσηλευτές, ενώ εάν προκύψει αναρρωτική ή κανονική άδεια μένουν 4 νοσηλευτές.
Οι νοσηλευτές αυτοί καλύπτουν χειρουργικό ΤΕΠ (1 νοσηλευτής) με 6 κλίνες, παθολογικό ΤΕΠ (2 νοσηλευτές) με 12 κλίνες, 1 νοσηλευτής για τις 6 κλίνες της Μονάδας βραχείας νοσηλείας και 1 νοσηλευτής βρίσκεται στη διαλογή χωρίς παρουσία ιατρού, στις περισσότερες βάρδιες του μήνα.
Από τους 2 νοσηλευτές του Παθολογικού ΤΕΠ ο ένας, ανάλογα με το φόρτο εργασίας βρίσκεται σε παιδιατρικό ΤΕΠ, έκτακτο Ωτορινολαρυγγολογικό ιατρείο, αίθουσα γύψου, γυναικολογικό ιατρείο, ΤΕΠ covid. Στις πιο πάνω κλίνες του ΤΕΠ να προσθέσουμε και τα φορεία που πολλές φορές τοποθετούνται επιπλέον στο Παθολογικό και Χειρουργικό ΤΕΠ, λόγω της αυξημένης προσέλευσης.
Στη Μονάδα βραχείας νοσηλείας, νοσηλεύονται ασθενείς για ώρες, ένα 24ωρο και κάποιες φορές 2 και 3 μέρες, ενώ γίνονται και μεταγγίσεις αίματος, ακόμα και στις κλίνες της Μονάδας βραχείας Νοσηλείας (8-10 μεταγγίσεις το μήνα). Δεν είναι λίγες οι περιπτώσεις που φιλοξενούνται περιστατικά, για κοινωνικούς λόγους, στις κλίνες της μονάδας ακόμα και για μεγάλο χρονικό διάστημα. Τις Κυριακές, οι τακτικές εισαγωγές (προγραμματισμένα χειρουργεία) περνούν από τα ΤΕΠ πριν ανέβουν στα τμήματα, με αποτέλεσμα να επιβαρύνεται ακόμα περισσότερο η λειτουργία των Επειγόντων.
Στα ΤΕΠ προσέρχονται επίσης τροχαία ατυχήματα, ανακοπές κλπ που χρειάζονται παραπάνω από 2 νοσηλευτές για να αντιμετωπιστούν άμεσα.
Η προσέλευση των ασθενών ξεπερνάει τους 250 ανά ημέρα. Τους καλοκαιρινούς μήνες μπορούμε να μιλάμε και για 300 περιστατικά τη μέρα. Πολλές φορές προσέρχονται περιστατικά που θα μπορούσαν να αντιμετωπιστούν σε Κέντρα Υγείας αν και αυτά λειτουργούσαν κατάλληλα και με το απαραίτητο προσωπικό.
Η 1 βοηθός θαλάμου καλύπτει μόνο την πρωινή βάρδια ενώ χρειάζονται, βοηθοί θαλάμου και στις 3 βάρδιες.
Οι τραυματιοφορείς που ορίζονται για το ΤΕΠ δεν επαρκούν. Όπως δεν επαρκούν συνολικά οι 26 τραυματιοφορείς να καλύψουν τις ανάγκες, σε κύκλο βάρδιας, όλων των τμημάτων του νοσοκομείου (ακόμα και του νεκροτομείου), του ΤΕΠ, αλλά και των χειρουργείων. Ερώτηση σχετικά με τις σοβαρές ελλείψεις στους τραυματιοφορείς έχει καταθέσει το ΚΚΕ επίσης πριν λίγους μήνες.
Τεράστιες είναι και οι ελλείψεις και στο τμήμα εισιτηρίων του ΤΕΠ, το οποίο λειτουργεί όλο το 24ωρο και σηκώνει μεγάλο φόρτο εργασίας. Και αυτό γιατί, σε καθημερινή βάση, εξυπηρετούνται περίπου 250 άτομα από τα Επείγοντα Ιατρεία, η τηλεφωνική γραμμή του νοσοκομείου, που δέχεται συνεχόμενες κλήσεις, όλο το 24ωρο, για οποιαδήποτε πληροφορία χρειάζεται ο πολίτης, ενώ γίνεται η διεκπεραίωση εισιτηρίων εισαγωγών σε κλινικές, δίνεται η διαθεσιμότητα κλινών στον ΕΚΕΠΥ καθώς και οι κλήσεις σε ασθενοφόρα του ΕΚΑΒ, ιδιωτικά ασθενοφόρα κ.ά, τη στιγμή που δεν λειτουργεί το τμήμα κίνησης, τα απογεύματα, τα Σαββατοκύριακα και τις αργίες.
Τέλος, το παιδιατρικό ΤΕΠ βρίσκεται δίπλα ακριβώς από το χειρουργικό ιατρείο. Παιδιά που προσέρχονται να γιατρευτούν, βλέπουν εικόνες με βαριά τραυματίες, ανθρώπους με εγκεφαλικά, ακόμα και νεκρούς, με ότι αυτό συνεπάγεται στην ψυχική τους υγεία.
Εξαιτίας αυτής της κατάστασης οι εργαζόμενοι στο ΤΕΠ δουλεύουν με εντατικούς – εξουθενωτικούς ρυθμούς, με διπλοβάρδιες, με δεκάδες οφειλόμενα ρεπό στον καθένα, με οφειλόμενες ημέρες άδειας από προηγούμενα έτη!
Απόρροια αυτής της κατάστασης, παρά την υπερπροσπάθεια των υγειονομικών, είναι η ελλιπής παροχή πρώτων βοηθειών σε όλα τα περιστατικά ενώ ταυτόχρονα αυξάνεται η πιθανότητα να προκύψει λάθος που μπορεί να κοστίσει ακόμα και τη ζωή ασθενούς (είτε λόγω απουσίας γιατρού στη διαλογή, είτε λόγω εντατικοποίησης της εργασίας).
Τελικά, η σωματική και ψυχική εξάντληση των εργαζομένων οδηγεί σε αναρρωτικές άδειες και περαιτέρω δυσκολίες οδηγώντας σε έναν φαύλο κύκλο, όπου οι παρεχόμενες υπηρεσίες υγείας υποβαθμίζονται περαιτέρω.
Με βάση τα παραπάνω ΕΡΩΤΑΤΑΙ ο κ. Υπουργός, ποια μέτρα θα πάρει η κυβέρνηση έτσι ώστε:
– Να στελεχωθεί με όλο το απαραίτητο προσωπικό σε γιατρούς, νοσηλευτές και λοιπό προσωπικό το Τμήμα Επειγόντων Περιστατικών του Νοσοκομείου Χαλκίδας για να καλύπτει με ασφάλεια τα περιστατικά που προσέρχονται σ’ αυτό.
– Να στελεχωθεί η διαλογή με γιατρό και νοσηλευτή σε 24ωρη βάση ως ορίζει ο νόμος.
– Να αξιοποιηθούν όλοι οι χώροι που διαθέτουν ιατρικό εξοπλισμό.
– Να βρεθεί λύση ώστε το Παιδιατρικό ΤΕΠ να μη βρίσκεται δίπλα στο χειρουργικό τμήμα.
– Να λάβουν οι εργαζόμενοι τα χρωστούμενα ρεπό και άδειες, που τους οφείλονται βάση νόμου.
– Να αντιμετωπίζονται περιστατικά βίας απέναντι στο προσωπικό, τα οποία έχουν αυξηθεί στο Νοσοκομείο Χαλκίδας της τελευταίες βδομάδες.”
Οι Βουλευτές
Μαρίνος Γιώργος
Παφίλης Θανάσης
Λαμπρούλης Γιώργος
Μανωλάκου Διαμάντω