Σάββατο , 3 Ιουνίου 2023
Ακολουθήστε μας στο facebook

Βράβευση 4 σχολείων από τη Φθιώτιδα από την Ελληνική εταιρία Προστασίας της Φύσης

Μέσα σε ένα ιδιαίτερα θερμό και γεμάτο συγκίνηση κλίμα η Ελληνική Εταιρία Προστασίας της Φύσης βράβευσε το Σάββατο 18 Μαρτίου 2023, τις σχολικές μονάδες, τους εκπαιδευτικούς και μαθητές/τριες που συμμετείχαν με επιτυχία τα τελευταία χρόνια στα Εθνικά Θεματικά Δίκτυα Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης «Φύση Χωρίς Σκουπίδια» και «Οι Πράσινες Γωνιές της Γειτονιάς μου». Η εκδήλωση βράβευσης πραγματοποιήθηκε στην αίθουσα FOS του Σεράφειου Συγκροτήματος του Δήμου Αθηναίων.

Εκπαιδευτικούς οι οποίοι με μεράκι, αγάπη, δημιουργικότητα και πολλές φορές κάτω από αντίξοες συνθήκες μύησαν τους μαθητές τους -αυριανούς ενεργούς πολίτες- στα υπέροχα αυτά προγράμματα, με στόχο την αγάπη και προστασία του περιβάλλοντος.

Ανάμεσα στα βραβευμένα σχολεία, ανήκουν και 6 σχολεία (5 Νηπιαγωγεία και 1 Δημοτικό Σχολείο) από το Νομό Φθιώτιδας, καθώς και οι εκπαιδευτικοί- συντονιστές τους για τις δράσεις περιβαλλοντικής ευαισθητοποίησης και εκπαίδευσης κατά τη σχολική χρονιά 2021-2022.

Συγκεκριμένα, το 3ο Νηπιαγωγείο Αταλάντης, το Νηπιαγωγείο Εκκάρας, το Νηπιαγωγείο Καραβόμυλου, το Νηπιαγωγείο Λουτρών Υπάτης και το Νηπιαγωγείο και Δημοτικό Σχολείο Ομβριακής Δομοκού βραβεύτηκαν ανάμεσα σε 105 σχολικές μονάδες για το Εθνικό Δίκτυο “Φύση χωρίς Σκουπίδια” και 52 σχολικές μονάδες για το Εθνικό Δίκτυο “Οι Πράσινες Γωνιές της Γειτονιάς μου” τα οποία συντονίζει για την Ελλάδα η Ε.Ε.Π.Φ ενώ διεθνώς συντονίζονται από το Ίδρυμα Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης (FEE). Μάλιστα τα παραπάνω σχολεία του Νομού μας παρευρέθηκαν στην εκδήλωση βράβευσης παρουσιάζοντας τις δράσεις τους πανελλαδικά!

Παρακάτω παρουσιάζονται συνοπτικά οι δράσεις των Φθιωτικών σχολείων:

Νηπιαγωγείο Αταλάντης (συντονίστριες εκπαιδευτικοί: Τσανή Κωνσταντία, Tσιρίγκα Ναυσικά, Σίμαλα Γεωργία)

Ο τίτλος του προγράμματός ήταν αντιπροσωπευτικός: «Την άνοιξη αν δεν την βρεις, τη φτιάχνεις!» Και πραγματικά μαζί με τους γονείς που η συμμετοχή και η θέλησή τους για βοήθεια ήταν συγκινητική η αυλή γέμισε… Άνοιξη! Το στολίδι της αυλής έγινε το ψηφιδωτό μας. Η διαμόρφωση της αυλής ολοκληρώθηκε με τη συμμετοχή στο πρόγραμμα της eco-elastika και τοποθετήθηκε και ο υπέροχος τάπητας.

Νηπιαγωγείο Εκκάρας (συντονίστριες εκπαιδευτικοί: Καραλή Στυλιανή,  Πραντσίδου Ροδόπη

Η περιβαλλοντική ομάδα του σχολείου υιοθέτησε τον χώρο ανάμεσα στην κεντρική πλατεία του χωριού και την εκκλησία  ενώ παράλληλα τα νήπια διεξήγαγαν έρευνα και που αφορούσε στις συνήθειες των κατοίκων του χωριού σχετικά με την διαχείριση των απορριμμάτων και τις εναλλακτικές μεθόδους διαχείρισής τους.Σε συνεννόηση με τον δήμο ανέλαβαν να κάνουν συλλογή των σκουπιδιών της περιοχής που υιοθέτησαν και διαχώρισαν τα απορρίμματα  σε ανακυκλώσιμα και μή. Ακολούθησε ενημέρωση των κατοίκων για την καθαρή διατήρηση του χώρου  και την ανάγκη ανακύκλωσης ώστε να αναπτυχθεί και να διατηρηθεί μια οικολογική συνείδηση και στάση απέναντι στο περιβάλλον. Η ανακύκλωση χαρτιού, φαρμάκων, μπαταριών ήταν μερικές από τις δράσεις του νηπιαγωγείου, δίνοντας το σύνθημα ότι κανένα σκουπίδι δεν πάει χαμένο στη φύση αφού μπορεί να ξαναχρησιμοποιηθεί δίνοντάς του άλλη μορφή.

Νηπιαγωγείο Καραβόμυλου (συντονίστρια εκπαιδευτικός: Παπαντωνίου Θώμη):

Το Νηπιαγωγείο Καραβομύλου μετά από την περιβαλλοντική πορεία 12 χρόνων (σχολικός κήπος, κομποστοποίηση, συλλογή τηγανελαίων, ανακύκλωση μπαταριών –καπακιών –συσκευασιών, φροντίδα πουλιών κ.α) συμπεριέλαβε στις δράσεις του τη γνωριμία, την προστασία και ανάδειξη της σημασίας των μελισσών στην διατήρηση του οικοσυστήματος και υλοποίησε φυτέματα μελισσοκομικών φυτών στο χώρο του Νηπιαγωγείου και στην πλατεία του Καραβόμυλου.

Νηπιαγωγείο Λουτρών Υπάτης (συντονίστρια εκπαιδευτικός: Δαμαστιώτη Γαρυφαλλιά)

Μετά από εξερεύνηση και μελέτη του ευρύτερου τοπικού περιβάλλοντος του χωριού και μετά από συζήτηση οι μαθητές ανέλαβαν ένα τμήμα του σχολικού αύλειου χώρου για να τον αξιοποιήσουν και να τον αναδείξουν. Μέσω της παρατήρησης και της επιτόπιας έρευνας πεδίου και με τη βοήθεια εφαρμογών (iNaturalist) έμαθαν χρήσιμες πληροφορίες για τη χλωρίδα της περιοχής και ανακάλυψαν τη βιοποικιλότητα της πράσινης γωνιάς τους. Ανέλαβαν τη φροντίδα –υιοθεσία της χλωρίδας της πράσινης περιοχής που επέλεξαν. Προχώρησαν στην διαχειριστική φροντίδα των δέντρων της αυλής (κλάδεμα, απομάκρυνση επικίνδυνων κλαδιών κλπ), ενίσχυσαν την τοπική πράσινη γωνιά με νέα φυτά, άνθη και βότανα, που ανήκουν στο ευρύτερο τοπικό οικοσύστημα, δημιουργώντας βοτανόκηπο από όπου και συνέλεξαν, αποξήραναν και συσκεύασαν τα δικά τους βιολογικά βότανα, ενώ συνεχώς ενημερώνονταν και εκπαιδεύονταν στην διατήρησή τους από τοπικούς φορείς.

Νηπιαγωγείο και Δημοτικό Σχολείο Ομβριακής Δομοκού: Συντονιστές εκπ/κοί: Τσανή Κωνσταντία, Ζησοπούλου Ευαγγελία, Ηλιοπούλου Δέσποινα (Νηπ/γείο), Τερζίδης Αναστάσιος, Αποστολόπουλος Γρηγόρης, Κόγια Όλγα (Δημ. Σχ.)

Ως συνέχεια της περιβαλλοντικής εκπαίδευσης προηγούμενων χρόνων και συμμετέχοντας στο δίκτυο της  Ε.Ε.Π.Φ.: «Οι Πράσινες γωνιές της γειτονιάς μου», τα δύο σχολεία συνεργάστηκαν στην ενίσχυση των δράσεών τους με τη δημιουργία μιας ξερολιθιάς στην αυλή του σχολείου. Το εγχείρημα της ξερολιθιάς ήρθε ως επιστέγασμα δράσης συγγραφής ενός παραμυθιού από τα ίδια τα παιδιά όπου η συμφιλίωση ανάμεσα στους δύο βασιλιάδες (Ηλιόφωτο και Τσεκούρη) θα είχε ως ανάμνηση την ξερολιθιά.

Μια νέα γενιά με στόχο την ανάπτυξη οικολογικής συνείδησης καθώς και την αλλαγή συμπεριφοράς και στάσης απέναντι στο περιβάλλον ήταν και παραμένει το στοίχημα  των παραπάνω σχολικών μονάδων με σκοπό να ενθαρρύνει τη συνεργασία μεταξύ μαθητών, εκπαιδευτικών, γονέων και τοπικών κοινωνιών ώστε να επιτύχουν αποτελεσματικότερες περιβαλλοντικές δραστηριότητες ως τρόπου ζωής και εκπαίδευσης. Αρωγός στο εγχείρημά τους η Ελληνική Εταιρία Προστασίας της Φύσης μέσα από τα Προγράμματα Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης που υλοποιεί.

 

Εγγραφείτε στο κανάλι μας στο You Tube

Δες επίσης

Ο Ρ. Τ. Ερντογάν ορκίζεται σήμερα, για τρίτη φορά, πρόεδρος της Τουρκίας

  20 περίπου ηγέτες κρατών θα δώσουν το παρών στην τελετή ορκωμοσίας του Ρετζέπ Ταγίπ …

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *