Ακολουθήστε μας στο facebook

«Υπάτης Πασχαλόγιορτα 2023» – Με μεγάλη συμμετοχή του κόσμου ξεκίνησαν οι εκδηλώσεις

 

Πλήθος κόσμου στην Υπάτη για τα Πασχαλόγιορτα

Όπως αναφέρει ο Δήμος Λαμιέων, με δεκάδες ευχές για το χαρμόσυνο μήνυμα της Ανάστασης, αμείωτο κέφι και διασκέδαση στο κατακόρυφο, ξεκίνησαν το απόγευμα της Κυριακής του Πάσχα, στην ιστορική και φιλόξενη Υπάτη, οι θρησκευτικές – εορταστικές εκδηλώσεις «Υπάτης Πασχαλόγιορτα 2023». Εκδηλώσεις που χάνονται στα βάθη των χρόνων και αναβιώνουν με ιστορική – πολιτιστική συνείδηση για ένα έθιμο «θεσμό» από το Δήμο Λαμιέων, τη Δημοτική Κοινότητα Υπάτης σε συνεργασία με τον Εκπολιτιστικό – Επιμορφωτικό Σύλλογο Υπαταίων «Οι Αινιάνες» και διαρκούν όλη την εβδομάδα αμέσως μετά το Πάσχα.

Πρόκειται για θρησκευτικές γιορτές από την πλούσια ιστορία της Υπάτης, έθιμα που συνδέονται με τα αρχαία ελληνορωμαϊκά Ροζάλια, το Βυζάντιο και από κει τα νεότερα χρόνια της ιστορίας με τους αρματωλούς και τους κλέφτες να συναντιούνται στο μυθικό βουνό της Οίτης, στην σπηλιά της Αρσαλής. Δρώμενα μοναδικά στην Φθιώτιδα που σε καλούν να γίνεις «κοινωνός» τους τραγουδώντας «Τώρα Μεγάλη Πασχαλιά, τώρα καλός ο χρόνος…».

Οι εκδηλώσεις κατά την πρώτη ημέρα είχαν ως επίκεντρο το Ναό του Αγίου Νικολάου με τον Εσπερινό της Αγάπης, το κάψιμο του Ιούδα, το χορό της Αγάπης, τους πασχαλιάτικους χορούς της Υπάτης, με τους ντόπιους και τους επισκέπτες να κρατούν «ζωντανό» το έθιμο ακολουθώντας λαϊκό πανηγύρι στην πλατεία Αινιάνων.

Ο Εσπερινός της Αγάπης έγινε στον παλιό βυζαντινό ναό του Αγίου Νικολάου. Μετά το τέλος του Εσπερινού, οι παριστάμενοι κατευθύνθηκαν στον προαύλιο χώρο της εκκλησίας και συμμετείχαν στο «Κάψιμο του Ιούδα», ένα πανάρχαιο έθιμο που χάνεται στα βάθη του χρόνου και συμβολίζει το «…διώξιμο του κακού…» και το υλοποιεί τηρώντας την παράδοση ο δάσκαλος Γιάννης Ζαπαντιώτης.

Στην συνέχεια στον προαύλιο χώρο της Εκκλησίας με τους Ιερείς επικεφαλής, πιστοί, ντόπιοι και επισκέπτες και χορευτές με παραδοσιακές στολές, χορεύουν τον Λαμπριάτικο χορό ψάλλοντας το «Χριστός Ανέστη» και τραγούδια του «κλειστού» τοπικού χορού. Αμέσως μετά οι παρευρισκόμενοι εν πομπή κατευθύνονται στην πλατεία των Αινιάνων, όπου ακολουθεί παραδοσιακό γλέντι με τραγούδια και χορούς.

Στις εκδηλώσεις κατά την πρώτη ημέρα παρέστησαν εκ μέρους του Δήμου Λαμιέων, ο Δήμαρχος Λαμιέων Θύμιος Καραΐσκος, οι Αντιδήμαρχοι Κώστας Ξεφλούδας και Κώστας Μουστάκας και η Πρόεδρος της Δημοτικής Κοινότητας Υπάτης Βασιλική Παπανάγνου. Επίσης παρέστησαν ο Υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας, ο Υφυπουργός παρά τω Πρωθυπουργώ Γιάννης Οικονόμου, οι βουλευτές Ελένη Μακρή Θεοδώρου και Γιάννης Σαρακιώτης, ο Αντιπεριφερειάρχης Αγροτικής Οικονομίας Κώστας Αποστολόπουλος, ο δημοτικός σύμβουλος Νίκος Πάπουτσας, ο Περιφερειακός Σύμβουλος Νίκος Μπέτσιος, η Πρόεδρος του Σωματείου Φίλων Μουσείου Εθνικής Αντίστασης Βασιλική Λάζου, η Πρόεδρος του Εκπολιτιστικού – Επιμορφωτικού Συλλόγου Υπαταίων «Οι Αινιάνες» Μαρία Λαϊνά και πλήθος πολιτών και επισκεπτών.

Στο σύντομο χαιρετισμό του ο Δήμαρχος Λαμιέων Θύμιος Καραΐσκος, συνεχάρη και ευχαρίστησε όλους όσοι συνέβαλαν και συμμετείχαν στις εκδηλώσεις και τόνισε μεταξύ άλλων χαρακτηριστικά «…Αποτελεί δε ιδιαίτερα ελπιδοφόρο το γεγονός ότι, μέσα στους δύσκολους καιρούς που διανύουμε, υπάρχουν συνδημότες μας που διατηρούν άσβεστη την παράδοση της Υπάτης και επιμένουν να καλλιεργούν ιδανικά και αξίες, στους νέους ανθρώπους, διατηρώντας τον πολιτισμικό μας πλούτο και τη παράδοση. Εκδηλώσεις όπως η σημερινή ενισχύουν και εμπεδώνουν το πολιτιστικό και θρησκευτικό αποτύπωμα της κοινωνίας μας και εξοικειώνουν τους πολίτες με το πλούσιο απόθεμα της βαριάς κληρονομιάς που κουβαλάμε σε θέματα πίστης και πολιτισμού…».

Έκανε δε ιδιαίτερη αναφορά και ευχαρίστησε τον αιδεσιμότατο π. Δημήτριο Καραγιάννη, στυλοβάτη της διατήρησης της παράδοσης των «Πασχαλόγιορτων», αλλά και την Πρόεδρο της Δημοτικής Κοινότητας Υπάτης Βασιλική Παπανάγνου και τον χοροδιδάσκαλο και μέλος της Κοινότητας Απόστολο Πουγκακιώτη. Επίσης ευχαρίστησε και τον Εκπολιτιστικό – Επιμορφωτικό Σύλλογο Υπαταίων οι “Αινιάνες” και την Πρόεδρο του Μαρία Λαϊνά για την συμβολή τους στη διοργάνωση των εκδηλώσεων.

 

Δείτε ντοκιμαντέρ για τα Πασχαλόγιορτα της Υπάτης

Εγγραφείτε στο κανάλι μας στο You Tube

Δες επίσης

Στον ΒΙΟΚΑ Καμένων Βούρλων ο Γενικός Γραμματέας του Υπουργείου Περιβάλλοντος [εικ.]

Συνάντηση με τον Δήμαρχο Δήμου Καμένων Βούρλων κ. Ηλία Κυρμανίδη Τον Βιολογικό καθαρισμό Καμένων Βούρλων …

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *