Πέμπτη , 6 Οκτωβρίου 2022
Breaking News
Κάντε LIKE στη σελίδα μας στο facebook

1821: Με τα μάτια του τότε ή τα μάτια του σήμερα;;;

Ο καθηγητής σύγχρονης βαλκανικής ιστορίας Βλάσης Βλασίδης προσεγγίζει κείμενα αλλά και γεγονότα της Ελληνικής Επανάστασης μέσα στο ευρύτερο ιστορικό πλαίσιο που εμφανίστηκαν και όπως τα βίωσαν οι πρωταγωνιστές της εξέγερσης αλλά και το τι βλέπουμε εμείς σήμερα μέσα και πίσω από αυτά.

Για τους περισσότερους Έλληνες το 1821 αποτελεί ένα μυστήριο. Η γνώση τους περιορίζεται στα βιβλία της ιστορίας του σχολείου, στις εικόνες των ηρώων που κρέμονταν στις σχολικές αίθουσες και στις σχολικές γιορτές. Η εικόνα των ηρώων είναι μονοδιάστατη και όχι ολιστική και η πληροφόρηση αποσπασματική. Έτσι προκύπτουν πολλά ερωτήματα στα οποία δεν δίνεται εύκολα απάντηση και περισσεύει το συναίσθημα σε βάρος της λογικής. Μα να φυλακίσουν τον Κολοκοτρώνη; Τί είναι αυτά που λέει ο Μακρυγιάννης; Πώς να σχολιάσουμε το βίο του Παπαφλέσσα; Και τί ήθελαν οι κακοί πολιτικοί και ήθελαν να πάρουν την εξουσία από τους οπλαρχηγούς; Απαντήσεις για όλα υπάρχουν και βρίσκονται στα κείμενα της επανάστασης, αυτά που έγραψαν οι Έλληνες και οι ξένοι. Εκεί βρίσκονται οι απαντήσεις ότι οι ήρωες ήταν άνθρωποι όπως και εμείς με τις αδυναμίες τους, τα λάθη τους και τη γενναιότητά τους. Αν νομίζουμε ότι είμαστε σήμερα λαός με πολλά ελαττώματα, ελαττώματα και αδυναμίες είχαν και οι ήρωες πρόγονοι.

Ο αναπληρωτής καθηγητής Σύγχρονης Βαλκανικής Ιστορίας Μέσων και Επικοινωνίας στο ΠΑΜΑΚ, Βλάσης Βλασίδης με την ανάγνωση των απομνημονευμάτων των αγωνιστών έρχεται για να μας δείξει πως οι ήρωες παραμένουν ακλόνητοι στο βάθρο τους. Δεν τους αποκαθηλώνουμε διότι πέτυχαν μετά από τον Αγώνα το Ύψιστο σκοπό, τη λευτεριά και την ανεξαρτησία της Ελλάδος. Όμως, αν θέλουμε να τους γνωρίσουμε από κοντά και να δώσουμε απαντήσεις στα πολλά ερωτήματα, θα πρέπει να αποδεχθούμε ότι κι εκείνοι ήταν άνθρωποι με τις καλές και κακές τους στιγμές και ότι οι μεταξύ τους σχέσεις δεν ήταν πάντα αγαθές, ούτε η λευτεριά κερδήθηκε με την ορθόδοξη στρατιωτική δράση. Το μέσο για να γνωρίσουμε τους ήρωες είναι η μελέτη και η παρουσίαση των πηγών της Επανάστασης.

Δευτέρα 10 Μαΐου
Πλατφόρμα zoom
Ώρα: 19:00
Συμμετοχή: 7 ευρώ
Κρατήσεις: info@thessalonikiwalkingtours.com

Εγγραφείτε στο κανάλι μας στο You Tube

Δες επίσης

Εγγραφές στη Δημοτική Φιλαρμονική του Δήμου Λαμιέων

Η Δημοτική Φιλαρμονική του Δήμου Λαμιέων ανακοινώνει ότι ξεκίνησαν οι εγγραφές για τη νέα περίοδο …

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *