Σάββατο , 27 Απριλίου 2024
Breaking News
Ακολουθήστε μας στο facebook

«Ανάσα» η επιστροφή των ανεμβολίαστων υγειονομικών στο Νοσοκομείου Αγρινίου

Σύμφωνα με την οποία επέστρεψαν 16 εργαζόμενοι διαφόρων ειδικοτήτων, όπως επίσης και δύο γιατροί, σε μια περίοδο όπου λόγω της έξαρσης των λοιμώξεων η προσέλευση στο νοσοκομείο είναι μεγάλη
Αναλυτικά το δημοσίευμα:
«Ανάσα» και σημαντική βοήθεια θα προσφέρουν όσοι υγειονομικοί επέστρεψαν στην εργασία τους στα Νοσοκομεία της χώρας και δεν έχουν εμβολιαστεί. Σύμφωνα με το πρωτόκολλα δεν επιτρέπεται να στελεχώσουν κάποια νευραλγικά τμήματα, ωστόσο η επαναφορά τους θα είναι ιδιαίτερα σημαντική και καθοριστική και θα συμβάλει προς την θετική κατεύθυνση στη δύσκολη συγκυρία που αντιμετωπίζει το δημόσιο σύστημα υγείας λόγω της γρίπης, του covid και όχι μόνο.

Ήδη από την αρχή της εβδομάδας οι μη εμβολιασμένοι γιατροί, νοσηλευτές και εργαζόμενοι σε άλλες θέσεις του δημόσιου συστήματος υγείας είναι στην εργασία τους και τοποθετήθηκαν στις θέσεις τους ή σε θέσεις που μπορούν να καλύψουν βάσει των οδηγιών των πρωτοκόλλων που «συνόδεψαν» την επιστροφή τους.

Στο Νοσοκομείο Αγρινίου οι εργαζόμενοι επέστρεψαν το 2023 είναι 16 διαφόρων ειδικοτήτων, νοσηλευτές, βοηθοί θαλάμων, τραυματιοφορείς, εργαζόμενοι στα εργαστήρια, διοικητικοί και δύο γιατροί.

Ο αριθμός των γιατρών είναι ιδιαίτερα μικρός, διότι η συντριπτική πλειοψηφία των γιατρών εξ’ αρχής είχε εμβολιαστεί. Στον αντίποδα όμως η απουσία των υπόλοιπων εργαζομένων στο Νοσοκομείο Αγρινίου ήταν αισθητή. Αρχικά όταν αποφασίστηκε να απομακρυνθούν από τις θέσεις εργασίας τους οι ανεμβολίαστοι εργαζόμενοι ήταν σχεδόν 35, αλλά μετά και σταδιακά επέστρεφαν στην εργασία τους εφόσον είχαν νοσήσει από τον covid, με αποτέλεσμα μετά την 01/01/2023 να επιστρέψουν στα καθήκοντά τους 16 εργαζόμενοι από τους 35 που είχαν απομακρυνθεί αρχικά.

Για τη σημαντική βοήθεια που ήδη ξεκίνησαν να προσφέρουν και πάλι στο Νοσοκομείο Αγρινίου οι εργαζόμενοι αυτοί μίλησε τόσο ο Πρόεδρος του Συλλόγου Εργαζομένων του Νοσοκομείου Αγρινίου Βασίλης Καραγιώργος, όσο και ο Πρόεδρος των Νοσοκομειακών Γιατρών Μάκης Αραβανής, ο οποίος έκανε και ένα «βήμα» παρακάτω περιγράφοντας επιγραμματικά και τις ελλείψεις που υπάρχουν στο Νοσοκομείο Αγρινίου, «δείχνοντας» έτσι και την σημαντική συνεισφορά που θα έχουν όσοι επέστρεψαν, αλλά κυρίως αναδεικνύοντας τα σημαντικά προβλήματα και τις ελλείψεις, που όπως τονίζει αφορά και τμήματα «πρώτης γραμμής».

Συγκεκριμένα ο Πρόεδρος των Νοσοκομειακών Γιατρών Μάκης Αραβανής επεσήμανε:

Ο Μάκης Αραβανής
«στο Νοσοκομείο Αγρινίου δεν είχαμε αυξημένο αριθμό ανεμβολίαστων γιατρών, ήταν πολύ μικρός ο αριθμός, δύο συνάδελφοι ήταν. Με βάση της οδηγίες που εκδόθηκαν από το Υπουργείο Υγείας κλήθηκαν να επιστρέψουν στην υπηρεσία τους, όπως και οι υπόλοιποι υγειονομικοί. Γενικότερα η κατάσταση είναι γνωστή. Είναι γνωστό πως είμαστε πολύ πίσω στην στελέχωση, αλλά δεν επηρεαστήκαμε τόσο πολύ από τους ανεμβολίαστους, καθώς στο κομμάτι το ιατρικό στο Νοσοκομείο Αγρινίου ήμασταν από τους πρώτους στους εμβολιασμούς, με πολύ υψηλά ποσοστά, συντριπτικά θα έλεγα.

Σε γενικό πλαίσιο η επιστροφή θα δώσει μεγάλη ανάσα και κυρίως στο λοιπό υγειονομικό προσωπικό. Είναι κρίσιμης σημασίας η συμβολή τους, γιατί σε μια σειρά από τμήματα ήμαστε κάτω του ορίου και θα μπορούν να βοηθήσουν σημαντικά για να καλυφθούν οι ανάγκες στα τμήματα αυτά που είναι και τμήματα πρώτης γραμμής.

Κυρίως τώρα οι ανάγκες είναι αυξημένες εξαιτίας των λοιμώξεων, της γρίπης, του covid και με τη σύσταση καινούργιων τμημάτων, όπως η μονάδα εμφραγμάτων, η ΜΕΘ που ξανανοίγει. Θέλουμε να στελεχωθούν όσο καλύτερα γίνεται και η επιστροφή αυτή θα βοηθήσει σημαντικά. Η υπηρεσία θα κρίνει που θα τους τοποθετήσει και θα υπάρχει τακτικός έλεγχος με rapid test δύο φορές την εβδομάδα, ενώ θα είναι υποχρεωτική και η μάσκα ασφαλείας, ότι δηλαδή ορίζει η εγκύκλιος.

Σε γενικότερο πλαίσιο το Νοσοκομείο Αγρινίου έχει υπερφορτωθεί πάρα πολύ στον παθολογικό τομέα. Η παθολογική κλινική δηλαδή λειτουργεί στο κόκκινο λόγω της έξαρσης των λοιμώξεων, της γρίπης και του covid. Έχουμε απομείνει τέσσερις παθολόγοι και ένας ακόμη συνάδελφος, που έχει μετακινηθεί προσωρινά από Κέντρο Υγείας, για να καλύψουμε τις ανάγκες. Δεν επαρκούμε για την κάλυψη του φόρτου εργασίας, ενώ αντίστοιχη είναι και η εικόνα και στην Παιδιατρική.

Υπάρχουν μια σειρά από τμήματα που με βάση τις αποχωρήσεις και όλα αυτά που έχουμε αναδείξει δημόσια τον περασμένο χρόνο, το 2022, δεν έχουν αναπληρωθεί τα κενά που προέκυψαν από παραιτήσεις και συνταξιοδοτήσεις. Συνεπώς τίθεται πρόβλημα δυσλειτουργίας σε μια σειρά από τμήματα, που επαναλαμβάνω είναι και τμήματα πρώτης γραμμής όπως λ.χ. η παθολογική, η χειρουργική, η ΜΕΘ που ανοίγει, αλλά έχει ακόμη δύο κενές θέσεις που θα έπρεπε να έχει ήδη δρομολογηθεί η κάλυψή τους. Τα ίδια ισχύουν και για την παθολογική που επίσης έχει δύο κενές θέσεις, τη μαιευτική, τη χειρουργική και την αιμοδοσία, αλλά και το αιματολογικό εργαστήριο. Στον ψυχιατρικό τομέα θα συνταξιοδοτηθούν δύο γιατροί και θα απομένει ένας μόνο».

Ο Πρόεδρος του Συλλόγου Εργαζομένων του Νοσοκομείου Αγρινίου Βασίλης Καραγιώργος τόνισε:

Ο Βασίλης Καραγιώργος
«από τους γιατρούς δεν υπήρχε ζήτημα. Από το υπόλοιπο προσωπικό που επέστρεψε τώρα με την εγκύκλιο αυτή ήταν 16 άτομα διαφόρων ειδικοτήτων, νοσηλευτές, βοηθοί θαλάμων, τραυματιοφορείς, εργαζόμενοι στα εργαστήρια, διοικητικοί. Είχαν έρθει όμως και άλλοι νωρίτερα που δεν είχαν εμβολιαστεί, αλλά νόσησαν και επέστρεψαν στην εργασία τους, όπως προβλέπονταν. Συνολικά οι ανεμβολίαστοι του Νοσοκομείου ήταν περίπου 35 άτομα ανεξαρτήτου ειδικότητας, πολλοί εκ των οποίων όταν νοσούσαν επέστρεφαν στην εργασία τους. Οι 16 συνάδελφοι εργαζόμενοι ήρθαν από 01/01/2023. Έλειπαν από το Νοσοκομείο και η βοήθεια που θα προσφέρουν είναι ιδιαίτερα σημαντική.

Είναι πολύ καλή η επιστροφή τους, ανεξαρτήτως ότι βάσει των πρωτοκόλλων που συνοδεύουν την επιστροφή των ανεμβολίαστων σε όλα τα Νοσοκομεία της Ελλάδας, όπως και στο δικό μας, δεν επιτρέπει να στελεχώσουν συγκεκριμένα τμήματα. Δεν μπορούν να πάνε στη ΜΕΘ, στη μονάδα τεχνητού νεφρού κλπ. Θα στελεχώσουν όμως άλλα τμήματα λ.χ. παθολογική, χειρουργική κλπ και θα δώσουν σημαντική βοήθεια.

Με την επιστροφή τους προβλέπεται να κάνουν δύο rapid test την εβδομάδα, τα οποία κάθε Παρασκευή θα παραδίδονται στον Προϊστάμενο, ενώ θα πρέπει να φορούν και μάσκα υψηλής προστασίας. Με τη σειρά του ο Προϊστάμενος θα ενημερώνει τη διοίκηση και το γραφείο διαχείρισης προσωπικού, αν όντως οι συνάδελφοι έπραξαν ότι προβλέπεται, αν δηλαδή έχουν φέρει τα δύο τεστ τα οποία εξυπακούεται πως πρέπει να είναι αρνητικά».

Κωνσταντίνος Χονδρός – Εφημερίδα “Συνείδηση”

Εγγραφείτε στο κανάλι μας στο You Tube

Δες επίσης

Δήμος Λαμιέων: Οργανωμένη προληπτική απομάκρυνση ευάλωτων ομάδων πολιτών εξαιτίας δασικών πυρκαγιών

  Στα πλαίσια σχεδιασμού προληπτικής οργανωμένης απομάκρυνσης πολιτών εξαιτίας δασικών πυρκαγιών, ο Δήμος θα πρέπει …

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *