Παρασκευή , 3 Φεβρουαρίου 2023
Breaking News
Ακολουθήστε μας στο facebook

Εκπληκτικό: Ανακαλύφθηκαν χαμένες γλώσσες στο μοναστήρι της Αγίας Αικατερίνης στο όρος Σινά

Το μοναστήρι της Αγίας Αικατερίνης, ένας ιερός χριστιανικός τόπος που βρίσκεται στη σκιά του όρους Σινά, φιλοξενεί μια από τις παλαιότερες βιβλιοθήκες του κόσμου που χρησιμοποιούνται αδιάκοπα μέσα στα χρόνια.

Εκεί φυλάσσονται χιλιάδες χειρόγραφα και βιβλία – ορισμένα από τα οποία περιέχουν κρυμμένους θησαυρούς.

Το 2017, όπως αναφέρει ο Τζεφ Φαρέλ για τον Independent, και καταγράφει το in.gr, μια ομάδα ερευνητών χρησιμοποίησε μια νέα τεχνολογία για να αποκαλύψει κείμενα που είχαν σβηστεί και υπεργραφεί από τους μοναχούς που ζούσαν και εργάζονταν στο μοναστήρι. Πολλά από αυτά τα πρωτότυπα κείμενα ήταν γραμμένα σε γλώσσες γνωστές στους ερευνητές – λατινικά, ελληνικά, αραβικά – ενώ άλλα ήταν γραμμένα σε γλώσσες που είχαν χαθεί από καιρό και σπάνια εμφανίζονται στα ιστορικά αρχεία.

Τα παλίμψηστα χειρόγραφα
Τα χειρόγραφα με πολλαπλά στρώματα γραφής είναι γνωστά ως παλίμψηστα, και υπάρχουν περίπου 130 από αυτά στη Μονή της Αγίας Αικατερίνης, σύμφωνα με τον ιστότοπο της Ηλεκτρονικής Βιβλιοθήκης Παλαιών Χειρογράφων, η οποία ηγήθηκε της πρωτοβουλίας για την αποκάλυψη των πρωτότυπων κειμένων. Όπως εξήγησε ο Ρίτσαρντ Γκρέι στο Atlantic, με την άνοδο του Ισλάμ τον 7ο αιώνα, οι χριστιανικές τοποθεσίες στην έρημο του Σινά άρχισαν να εξαφανίζονται και η Αγία Αικατερίνη βρέθηκε σε σχετική απομόνωση. Οι μοναχοί στράφηκαν στην επαναχρησιμοποίηση παλαιότερων περγαμηνών όταν τα αποθέματα στο μοναστήρι λιγόστεψαν.

Για να αποκαλύψουν τα μυστικά κείμενα των παλίμψηστων, οι ερευνητές φωτογράφισαν χιλιάδες σελίδες πολλές φορές, φωτίζοντας κάθε σελίδα με διαφορετικού χρώματος φώτα. Φωτογράφισαν επίσης τις σελίδες με φως που έπεφτε πάνω τους από πίσω ή από λοξή γωνία, γεγονός που βοήθησε «να αναδειχθούν μικροσκοπικά εξογκώματα και κοιλότητες στην επιφάνεια» είπε ο Γκρέι. Στη συνέχεια τροφοδότησαν τις πληροφορίες σε έναν αλγόριθμο υπολογιστή, ο οποίος είναι σε θέση να διακρίνει τα πιο πρόσφατα κείμενα από τα πρωτότυπα.

Δείτε το βίντεο

Εγγραφείτε στο κανάλι μας στο You Tube

Δες επίσης

Δύο σπάνιοι πίθηκοι εξαφανίστηκαν από ζωολογικό κήπο στο Ντάλας των ΗΠΑ

Ένα περίεργο περιστατικό σημειώθηκε στο Ντάλας των ΗΠΑ, καθώς δύο σπάνιοι πίθηκοι εξαφανίστηκαν από ζωολογικό …

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *