Δευτέρα , 30 Ιανουαρίου 2023
Breaking News
Ακολουθήστε μας στο facebook

Η Εγκύκλιος του Μητροπολίτη Φθιώτιδας κ.κ. Συμεών για το νέο έτος 2021

ΣΥΜΕΩΝ

ΕΛΕΩ ΘΕΟΥ ΕΠΙΣΚΟΠΟΣ ΚΑΙ ΜΗΤΡΟΠΟΛΙΤΗΣ ΦΘΙΩΤΙΔΟΣ 

ΠΡΟΣ ΑΠΑΝΤΑ ΤΟΝ ΙΕΡΟΝ ΚΛΗΡΟΝ ΚΑΙ ΤΟ ΧΡΙΣΤΕΠΩΝΥΜΟ ΠΛΗΡΩΜΑ ΤΗΣ ΘΕΟΣΩΣΤΟΥ ΙΕΡΑΣ ΜΗΤΡΟΠΟΛΕΩΣ ΦΘΙΩΤΙΔΟΣ ΕΓΚΥΚΛΙΟ ΜΗΝΥΜΑ ΓΙΑ ΤΟ ΝΕΟ ΕΤΟΣ 2021

Πολυσέβαστοι Συλλειτουργοί μου Άγιοι Πατέρες

Οσιώτατοι Μοναχοί και Οσιώτατες Μοναχές

Αγαπητοί μου αδελφοί εν Χριστώ

Πολυαγαπημένα μου πνευματικά παιδιά

Ευρισκόμενοι στο Άγιο Δωδεκαήμερο εορτάζουμε σήμερα την Μεγάλη Δεσποτική Εορτή της Περιτομής του Κυρίου μας, τιμούμε την μνήμη του Μεγάλου Βασιλείου και συγχρόνως δοξολογούμε τον Άγιο Θεό, καθώς μας αξίωσε να εισέλθουμε στο νέο έτος 2021.

Ακολουθήστε μας  στο facebook

Η Περιτομή του Χριστού δεν είναι απλώς το πραγματικό και ιστορικό γεγονός της τήρησης από τον Κύριό μας μιας κομβικής και βασικής τυπικής διατάξεως του Μωσαϊκού Νόμου, αλλά ένα κεφαλαιώδες θεολογικό γεγονός, που φανερώνει και αποκαλύπτει ένα σπουδαίο και υψηλό μυστήριο: την μεγάλη συγκατάβαση, την άκρα ταπείνωση του Θεανθρώπου Κυρίου μας, ο Οποίος, «εν τη ογδόη ημέρα σαρκί περιτμηθήναι καταδεξάμενος διά την ημών σωτηρίαν», καταδέχτηκε και αυτήν ακόμη την περιτομή να υποστεί, να υπομείνει δηλαδή το κόψιμο της Αγίας Του σαρκός.

Και αυτό, αφενός μεν για να υποδηλώσει ένα ορατό σημείο συμφωνίας μεταξύ του Θεού και όσων πιστεύουν σε Αυτόν, αφετέρου δε για να μας ετοιμάσει για την αληθινή περιτομή, την περιτομή όχι πλέον της σαρκός, αλλά την περιτομή του παλαιού ανθρώπου, την περιτομή των παθών και την ένδυση με τον νέο άνθρωπο της Χάριτος, η οποία μας δωρίζεται με το Άγιο Βάπτισμα.

Αυτήν την οδό της περιτομής, της συγκατάβασης, της κένωσης, της ταπείνωσης για την σωτηρία του ανθρώπου πορεύθηκε ο Μέγας Βασίλειος, την πρεσβεία του οποίου επικαλούμεθα ιδιαίτερα σήμερα, που εορτάζουμε την μνήμη του. Αυτήν την οδό πορεύτηκαν και όλοι οι Άγιοι της Εκκλησίας μας και πορεύονται όλα τα ζωντανά και συνειδητά μέλη Της, διότι αυτή είναι ο οδός της Εκκλησίας μας. Περιτέμνει τον ίδιο τον εαυτό Της για χάρη όλων των ανθρώπων, ακόμη και αυτών που δεν την πιστεύουν ή την παρεξηγούν. Ταπεινώνεται, κενώνεται, θυσιάζεται, δέχεται ατιμώσεις, αδικίες, ύβρεις, συκοφαντίες.

Το βιώσαμε έντονα αυτό το 2020, την δύσκολη χρονιά, που μας πέρασε. Η Εκκλησία μας, για χάρη της σωτηρίας του λαού, υπέστη και υφίσταται την πιο οδυνηρή περιτομή στην ιστορία της, τέτοια που δεν έζησε ούτε εν καιρώ διωγμών ή τους αιώνες της μαύρης σκλαβιάς, με κλειστές Εκκλησίες και με πλήρη αναστολή και καταστολή της ἀπρόσκοπτης τέλεσης της λατρείας, η οποία είναι κορυφαίο συστατικό του θεμελιώδους δικαιώματος της θρησκευτικής ελευθερίας.

Η Εκκλησία μας όμως δεν είναι πυλώνας και θεσμός εξουσίας και φθαρτό σχήμα του κόσμου τούτου, αλλά η μάνα που εκούσια πάσχει για χάρη των παιδιών της, που αίρει τον Σταυρό της διακονίας και της θυσίας για χάρη του λαού της.

Και σε αυτήν την πρόσφατη κρίση, την υγειονομική, η Αγία μας Εκκλησία ανέβηκε τον Γολγοθά της ολοκληρωτικής αυτοπαραίτησης «ίνα σώση τον κόσμον». Το ίδιο έπραξε και στην πρόσφατη δεκαετή οικονομική κρίση, που σήκωσε οικειοθελώς, σχεδόν μόνη της, το βάρος της στήριξης των αδυνάτων. Το ίδιο θα πράξει και στο μέλλον, ιδιαίτερα μάλιστα στη νέα βαθιά κρίση, που διαφαίνεται ευκρινώς στον ορίζοντα.

Αυτήν την οδό, της με κάθε τρόπο και μέσο θυσιαστικής προσφοράς υπέρ του λαού της, ακολουθεί διαχρονικά η Αγία μας Εκκλησία.

Το νέο έτος 2021, στο οποίο εισήλθαμε, αδελφοί μου ευλογημένοι, μας επισημαίνει με τον πλέον εναργή τρόπο την θυσιαστική προσφορά της Εκκλησίας μας για τον λαό και τον τόπο.

Το 2021 μας το επισημαίνει πολύ έντονα, καθώς είναι έτος επετειακό. Συπληρώνονται 200 χρόνια από την Ένδοξη Ελληνική Επανάσταση και την Εθνική Παλιγγενεσία. Μια επέτειος, όχι απλώς συνδεδεμένη, αλλά ταυτισμένη με την Εκκλησία. Όχι με αυτά που έκανε η Εκκλησία για το Γένος, αλλά με αυτό που ήταν, είναι και θα είναι η Εκκλησία για το πάντα δοκιμαζόμενο Γένος των Ελλήνων.

Η επέτειος του 2021 είναι άμεση συνδεδεμένη με ό,τι συγκροτεί την εθνική μας ταυτότητα και ιδιοπροσωπία. Δεν είναι μια επέτειος για πανηγύρια και διασκεδάσεις, εν μέσω μάλιστα υγειονομικής απειλής, αλλά μια μοναδική ευκαιρία για συλλογικό αναστοχασμό, για την συγκρότηση ενός νέου πατριωτισμού, προσανατολισμένου στις νέες προκλήσεις του σήμερα, ειδικά αυτές που προκύπτουν από τη νέα, μετά τον κορωνοϊό, κανονικότητα.

Εύχομαι πατρικά, ζεστά και ολοκάρδια σε όλους σας, στα ευλογημένα παιδιά της ηρωικής Φθίας, το 2021 να αποτελέσει τόσο για την Πατρίδα μας Ελλάδα, όσο και για την ιδιαίτερη Πατρίδα μας Φθιώτιδα, μια νέα αφετηρία, το εναρκτήριο λάκτισμα, την εναρκτήρια κρούση χαρμοσύνων κωδώνων, για ένα νέο Ευαγγελισμό του Έθνους, για μια νέα Εθνική Παλιγγενεσία.

 

ΚΑΛΗ ΚΑΙ ΕΥΛΟΓΗΜΕΝΗ ΧΡΟΝΙΑ

ΣΩΤΗΡΙΟΝ ΕΤΟΣ ΤΟ 2021

Ο Πνευματικός σας Πατέρας

Ο ΜΗΤΡΟΠΟΛΙΤΗΣ

†ο Φθιώτιδος Συμεών

Εγγραφείτε στο κανάλι μας στο You Tube

Δες επίσης

Λευκός καρχαρίας αποκεφάλισε δύτη στο Μεξικό – Ψαράς μάρτυρας στη φρικιαστική επίθεση

Ένα φρικιαστικό περιστατικό σημειώθηκε στο Μεξικό, καθώς ένας δύτης βρήκε τραγικό θάνατο, όταν ένας λευκός …

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *