Πέμπτη , 25 Απριλίου 2024
Breaking News
Ακολουθήστε μας στο facebook

Ιερές Ακολουθίες στον Ιερό Μητροπολιτικό Ναό των Αγίων Θεοδώρων, πολιούχων Αταλάντης

Μέσα στο πανελλήνιο πένθος και σε μια πόλη, η οποία πενθεί ήδη μια νέα κοπέλα, θύμα του πολυνέκρου δυστυχήματος των Τεμπών, ξεκίνησαν σήμερα οι Ιερές Ακολουθίες στον Ιερό Μητροπολιτικό Ναό των Αγίων Θεοδώρων, πολιούχων Αταλάντης, καθέδρα της ιστορικής επισκοπής Ταλαντίου με τη συμμετοχή των Σεβασμιωτάτων Μητροπολιτών Τρίκκης, Γαρδικίου και Πύλης κ. Χρυσοστόμου και Φιλαδελφείας κ. Μελίτωνος, οι οποίοι παρέστησαν ως παράκλητοι και αδελφοί συμπαραστάτες του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου Φθιώτιδος κ. Συμεών.

Στην Ιερά Ακολουθία των Α’ Χαιρετισμών χοροστάτησε ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Τρίκκης κ. Χρυσόστομος, ενώ η Ιερά Ακολουθία μεταδόθηκε απευθείας από τηλεοράσεως, ραδιοφώνου και διαδικτύου.

Τους Αγίους Αρχιερείς προσεφώνησε ο Σεβασμιώτατος κ. Συμεών, ο οποίος και τους ευχαρίστησε για την παραμυθητική και ενισχυτική παρουσία τους στην ιστορική και πενθηφορούσα Αταλάντη.

Ο χοροστατών Μητροπολίτης κ. Χρυσόστομος στο κήρυγμά του ανέφερε χαρακτηριστικά:

«Περιπατήσαντες την αυχμηράν και πένθιμον οδόν της πρώτης των Νηστειών εβδομάδος, και με τον αβάσταχτο πόνο και το επιπλέον πένθος της βάρβαρης και αιφνιδίου εκδημίας των αδελφών μας στο σιδηροδρομικό δυστύχημα των Τεμπών να βαραίνει τον αγώνα μας περαιτέρω, για την ανάπαυση των ψυχών των οποίων, και την ανακούφιση του πόνου των οικείων τους, ας παρακαλέσουμε τον φιλάνθρωπο Θεό. Μετά δε τον κόπο του Τριημέρου και της υπόλοιπης νηστείας ήδη φτάσαμε την πρώτη Όαση στα προπύλαια της οποίας βρισκόμαστε σήμερα εορτάζοντες τους Αγίους Θεοδώρους και ψάλλοντας τα Χαίρε στην Υπερένδοξο Μητέρα του Θεού και Μητέρα όλων μας.

Εδώ στην ευλογημένη Μητρόπολη της Φθιώτιδος και την επαρχία της Λοκρίδος στην όμορφη και ιστορική Αταλάντη την έδρα της πάλαι ποτέ διαλαμψάσης επισκοπής Ταλαντίου και στον περικαλλή και ιστορικό Ναό των Αγίων Θεοδώρων κατόπιν προσκλήσεως του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου σας κ. Συμεών, ο οποίος τυγχάνει άριστος ποιμήν, ανύστακτος και άγρυπνος φρουρός της πνευματικής σας προκοπής, αεικίνητος και δραστήριος σε όλο το εύρος της επισκοπικής του ευθύνης ήλθαμε και εμείς προσκυνητές της Χάριτος του Θεού που εκχέεται άφθονη από τις πρεσβείες των Αγίων Θεοδώρων, να μετέχουμε στην δική σας εορτή και Πανήγυρη και να λάβουμε τα πνευματικά δώρα των Αγίων ως πολύτιμα όπλα για το στάδιο της Μεγάλης Τεσσαρακοστής.

Σήμερα Πανηγυρίζουμε για τα δώρα του Θεού. Το όνομα του Αγίου μας δίνει την δυνατότητα να στοχαστούμε τις δωρεές του Θεού στη ζωή μας και να βγάλουμε χρήσιμα συμπεράσματα.

Το πρώτο και σημαντικότερο δώρο του Θεού στον άνθρωπο είναι η ύπαρξή του. Ο άνθρωπος είναι δημιούργημα του Θεού, έχει «το είναι δεδανεισμένον». Η ζωή του ολόκληρη και κάθε αγαθό που την χαρακτηρίζει είναι δώρο του Θεού.

Άλλο μεγάλο δώρο του Θεού στον άνθρωπο είναι η εικόνα Του. Ο άνθρωπος είναι εικόνα του Χριστού και αυτό είναι τεράστια δωρεά. Κάνει τον κτιστό και υλικό άνθρωπο μέτοχο της θεότητας.

Ακόμη και μετά την αποστασία του ανθρώπου ο Θεός δεν τον εγκαταλείπει. Του κάνει δώρο τον εαυτό του και του χαρίζει την σωτηρία δωρεάν γενόμενος άνθρωπος, αναλαμβάνοντας το βάρος της αμαρτίας στον σταυρό, νικώντας τον θάνατό μας με την ανάστασή Του και κάνοντάς μας δυνάμει κομμάτια της θεότητάς Του !

Αν προσπαθούσαμε να απαριθμήσουμε τα δώρα του Θεού στον κάθε άνθρωπο, δεν θα αρκούσαν άπειρες ομιλίες για να σκιαγραφήσουν το μέγεθος της δωρεάς. Και το μεγαλύτερο μυστήριο είναι ότι ο Θεός δεν αδικεί κανέναν. Δίνει τις δωρεές Του ανεξαιρέτως σε όλους τους ανθρώπους. «Ανατέλλει τον ήλιον επί πονηρούς και αγαθούς και βρέχει επί δικαίους και αδίκους». Δωρίζει τα χαρίσματά του σε όλους τους ανθρώπους είτε τον πιστεύουν είτε όχι, είτε τον προσκυνούν είτε όχι, είτε τα χρησιμοποιούν για το αγαθό είτε τα σπαταλούν στο πονηρό και στην αμαρτία.

Ο τρόπος με τον οποίον εμείς θα χρησιμοποιήσουμε τα δώρα του Θεού παράγει αξίες ή απαξίες, αρετές η κακίες, ομορφιά ή ασχήμια, φως ή σκοτάδι! Στο δικό μας χέρι βρίσκεται και η σωτηρία μας, την οποία δωρίζει ο Θεός, αλλά και η απώλεια, την οποία εμείς επιλέγουμε, και η ζωή κοντά Του, μέσα στον πατρικό Του κόλπο και η ζωή μακριά Του στην χώρα της απωλείας και του θανάτου.

Σήμερα έχουμε μπροστά στα μάτια μας ως αφορμές πανηγύρεως τα πρόσωπα της Υπεραγίας Θεοτόκου και του αγίου Μεγαλομάρτυρος Θεοδώρου. Και ποιο είναι το κοινό τους χαρακτηριστικό; Ότι αμφότεροι έλαβαν τις δωρεές του Θεού, τις εξετίμησαν, τις αισθάνθηκαν ως δωρεές απέραντης αγάπης και με φιλότιμο και αυταπάρνηση επέστρεψαν τα δώρα αυτά μαζί με τις δωρισμένες υπάρξεις τους στον Παντοκράτορα Θεό, για να λάβουν ως μεγαλύτερο δώρο την αιώνια ζωή μέσα στην λάμψη του Προσώπου Του, δοξασμένοι από γενεές γενεών ανθρώπων! Όντως καλό ήταν το εμπόρευμά τους, όπως υμνογραφεί ο ποιητής, διότι αντάλλαξαν τον φθαρτό βίο με την άφθαρτη βασιλεία, την φτώχεια του κακού με τον πλούτο του Αγαθού Θεού»!

Κατακλύοντας το κήρυγμά του ο Σεβασμιώτατος κ. Χρυσόστομος σημείωσε:

«Τι κερδίζουν άραγε όσοι καταδαπανούν την ζωή τους στην ασωτία, την κρεπάλη, τις βιωτικές μέριμνες και την εν γένει ζωή μακριά από το αγαθό; Πλούτο; Μα θα τον καταφάνε και θα τον σπαταλήσουν άλλοι και όχι οι ίδιοι. Ηδονές και καλοπέραση; Μα αυτά θα τελειώσουν στον τάφο με τον θάνατο του σώματος. Δόξα και τιμή, φήμη και αναγνωρισιμότητα; Μα αυτά θα ξεχαστούν μέσα στην λήθη του πανδαμάτορος χρόνου. Μόνον απώλεια και θανάτο αποπνέει η ζωή, όταν τα δώρα του Θεού επιλέγει ο άνθρωπος να τα σπαταλίσει στην γη παρά να τα θησαυρίσει στον ουρανό.

Ωστόσο, μόνον κέρδη και δώρα επί δώρων εγγυάται η εν Χριστώ ζωή, ακόμη και αν περνά μέσα από κόπους και πόνους, θυσίες και αγώνες για το αγαθό. Την αδοξία και την ταπείνωση διαδέχεται η αιώνια δόξα, την πτωχεία και την στέρηση ο πλούτος και η αιώνια απόλαυση! Τέλος τον θάνατο και τον τάφο, η αιώνια ζωή εν Χριστώ. Θέλει ανδρεία, ελπίδα και πίστη η νίκη κατά του κακού, και η πορεία προς το Φως! Όμως παράγει αθάνατους ανθρώπους, ικανούς να τους μακαρίζουν οι γενεές των ανθρώπων για χιλιετίες! Ικανούς ακόμη να παρεμβαίνουν στην ζωή της Εκκλησίας με τις θαυματουργίες τους χιλιάδες χρόνια μετά την κοίμησή τους, ως ζωντανοί εν Χριστώ! Αν ακολουθήσουμε την προτροπή της Εκκλησίας μας και εμείς, και τιμήσουμε την μνήμη του Αγίου με μίμηση της ζωής του, τότε τον πόνο και την θλίψη, την στενοχωρία και τον κόπο θα τα διαδεχθεί η χαρά και η αγαλίαση, η ανάπαυση και η ευλογημένη ευρυχωρία της βασιλείας των ουρανών.

Εύχομαι εκ βάθους καρδίας με αγώνα να διέλθουμε το υπόλοιπο στάδιο της νηστείας, και να λάμψει στο τέλος το Φως της Αναστάσεως του Κυρίου στις ψυχές όλων μας».

Ο Σεβασμιώτατος κ. Μελίτων, στο κήρυγμά του, μεταξύ άλλων, τόνισε:

«Αληθώς μεγάλα τα της πίστεως κατορθώματα, όπως ψάλλουμε στο Απολυτίκιο των Πολιούχων του Ιερού τούτου Ναού και της πόλεως Αγίων Θεοδώρων του Στρατηλάτη και του Τήρωνος. Στη ζωή μας την επίγεια, πολλά πράγματα τα θεωρούμε δεδομένα ή ότι μας τα οφείλουν και απολαμβάνουμε πολλές δωρεές του Θεού, πολλές φορές χωρίς να τις αισθανόμεθα, άλλες, χωρίς να τις δίνουμε σημασία, κι άλλες ότι οι συνάνθρωποί μας και πολλές φορές και ο ίδιος ο Θεός μας τις οφείλουν και λησμονούμε ό,τι έχουμε και ό,τι δεν έχουμε, που υπάρχουμε και που φεύγουμε από τη μάταιη αυτή ζωή, τα οφείλουμε σε κάποιον άλλον, που κυβερνά τα ουράνια και τα επίγεια, και ο όποιος γνωρίζει ακόμη πόσες είναι και οι τρίχες της κεφαλής εκάστου και εκάστης εξ ημών.

Οι Άγιοι μας έχουν την επωνυμία Θεόδωροι, δηλαδή ότι είναι δώρα Θεού, γι΄ αυτό δεν πρέπει να θεωρούμε ποτέ οι άνθρωποι τίποτε ως δεδομένο, τίποτε πως μας οφείλουν, διότι τα πάντα είναι δώρα του Θεού. Τα δώρα του Θεού όμως πώς μας έρχονται, ή πως μας χαρίζονται ή πως μας δωροφορούνται, όπως λέει ο Άγιος Ιωάννης ο Χρυσόστομος; Με τρεις ιδιότητες. Με τρία βιώματα.

Το πρώτο είναι η πίστις. Εφόσον πιστεύουμε μπορούμε ακόμη και χωρίς να διακριθούμε, μπορούμε ακόμη να πράξουμε τα πάντα. Άραγε πόσες φορές ο καθένας και η καθεμιά μας στη ζωή μας δεν είπαμε: «Χριστέ μας, Παναγίας βοήθησέ μας, χανόμεθα». Άλλωστε το δικό μας γένος, το γένος των Ρωμαίων, το γένος των Ρωμιών έχει πείρα εμπαιγμών και μαστίγων, έχει πείρα καταστάσεων θλιβερών αλλά και χαρμοσύνων, έχει πείρα ότι πάνω από όλα είναι «ο πανταχού παρών και τα πάντα πληρών Κύριος του ελέους των οικτιρμών και της παρακλήσεως» και αυτός παρακάλεσε και παρακαλεί διαχρονικά το γένος μας, τους Ορθοδόξους χριστιανούς Έλληνες.

Το δεύτερο είναι το θαύμα. Το θαύμα που όλοι μας ζητούμε, όλοι μας προσδοκούμε ιδιαιτέρως στις δύσκολες στιγμές και το θαύμα έρχεται, αλλά εμείς πολλές φορές δεν το αισθανόμεθα, έρχεται ως αύρα λεπτή. Εμείς το ζητούμε μέσα στη τρικυμία, μέσα στη χαρά, μέσα στην ευτυχία κι όμως έρχεται τόσο απαλά στη ζωή μας.

Το τρίτο συστατικό των Ορθοδόξων Ρωμιών του γένους μας είναι το ήθος και το φρόνημα του, το οποίο κληρονόμησε από τους Αγίους, τους Ορθόδοξους Αγίους μας, οι οποίοι δεσπόζουν στην Ορθόδοξη Ελλάδα μας. Χάρη σε αυτό το ήθος και το φρόνημα αντέχουμε τους ποικίλους πειρασμούς, όπως αυτό που η πρόνοια του Θεού επεφύλαξε τραγικά στο πανελλήνιο, σε πολλές ορθόδοξες οικογένειες, που μανάδες και πατεράδες που πονούν, που πονούμε και εμείς μαζί τους για τον άδικο χαμό αυτών των νεαρών βλασταριών που ήταν το καθένα και η καθεμιά μια ελπίδα για το Γένος μας, για την Ελλάδα, για την Ορθόδοξη Εκκλησία μας».

Κατακλύοντας τον λόγο του ο Σεβασμιώτατος κ. Μελίτων σημείωσε:

«Ασφαλώς και δεν μπορούμε να ρωτήσουμε το Θεό γιατί, ο Θεός γνωρίζει το γιατί και γιατί επέτρεψε κι αυτή τη δοκιμασία μέσα σε όλες τις άλλες, αλλά να είμαστε βέβαιοι ότι η δοκιμασία θα μεταβληθεί σε χαρά, σε αγαλλίαση, σε ευφροσύνη. Ας το έχουμε υπόψη μας αυτό και ας πιστεύουμε και ας περιμένουμε τις δωρεές, το δώρο του Θεού, το οποίο μας έρχεται σήμερα ως «δρόσος αερμών» από τους Αγίους Θεοδώρους, τον Τήρωνα και τον Στρατηλάτη κι όπως ο Άγιος Θεόδωρος ο Τήρων έσωσε τότε τον λαό από βέβαιη δηλητηρίαση έτσι και σήμερα ο Κύριός μας κατεργάζεται τη σωτηρία μας, την ευτυχία μας, την ευημερία μας κατά Θεόν με τους τρόπους που γνωρίζει Εκείνος.

Αδελφοί μου «στώμεν καλώς, στώμεν μετά φόβου ότι ημέραι πονηραί εισί», ημέραι φρικτής αποκαλύψεως, όπως ζήσαμε προ ημερών στην Τουρκία με τους σεισμούς, όπως ζήσαμε προχθές εδώ. Αυτό που θα μας σώσει είναι το θαύμα, είναι η πίστις, είναι η εκτενής προσευχή. Αν στηριχθούμε σε αυτά, τότε θα δοκιμάσουμε το θαύμα, θα το ζήσουμε απτά και ψηλαφητά».

Ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Φθιώτιδος κ. Συμεών αφού ευχαρίστησε τους Αγίους αρχιερείς για την παρηγορητική και επιστηρικτική τους παρουσία, ανέφερε ότι δεν θα πραγματοποιηθεί φέτος η πάνδημη χαρμόσυνη καθιερωμένη λιτάνευση, αλλά όπως τόνισε χαρακτηριστικά, «θα λιτανεύσουμε όλοι μαζί την ελπίδα της Αναστάσεως κατά την εξόδιο της Ελπίδας ώστε να την λιτανεύσουν οι προσευχές μας στην αγκαλιά του Θεού με την ευχή οι Άγιοι Μάρτυρες Θεόδωροι να μεσιτεύουν για το δικό της μαρτυρικό τέλος στα Τεμπη». Ακολούθως εψάλη επιμνημόσυνη δέηση για την Ελπίδα και για όλα τα θύματα της τραγωδίας των Τεμπών.

Τέλος, στο προαύλιο του Ναού, παρουσία του Υπουργού Οικονομικών κ. Χρήστου Σταϊκούρα, του Δημάρχου Λοκρών κ. Αθανασίου Ζεκεντέ, Βουλευτών της Φθιώτιδος, Δημάρχων γειτονικών Δήμων της Βοιωτίας και άλλων πολιτικών και στρατιωτικών αρχών και φορέων, πραγματοποιήθηκαν τα αποκαλυπτήρια μνημείου του Οπλαρχηγού της Ελληνικής Επανάστασης Αντωνίου Κοντοσόπουλου ή «Γεράντωνου», ο οποίος απελευθέρωσε μετά από πολιορκία την πόλη την έδρα της πάλαι ποτέ διαλαμψάσης Επισκοπής Ταλαντίου από τον Τούρκικο Ζυγό, στις 31 Μαρτίου 1821.

Στην Ιερά Ακολουθία, επικεφαλής όλων των τοπικών αρχών, παρέστη ο Δήμαρχος Λοκρών κ. Αθανάσιος Ζεκεντές.

Φωτογραφίες: Δημήτριος Ανάγνου

Εγγραφείτε στο κανάλι μας στο You Tube

Δες επίσης

Δήμος Στυλίδας: Σύγκλιση Τοπικού Επιχειρησιακού Οργάνου Πολιτικής Προστασίας

Πραγματοποιήθηκε την Τετάρτη 24/04/2024 σχετικά με την υπ’ αριθμ. 4027/16-04 2024 πρόσκληση του Δημάρχου Στυλίδας …

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *