Τετάρτη , 26 Ιανουαρίου 2022
Κάντε LIKE στη σελίδα μας στο facebook

Κορυσχάδες, ένας τόπος φορτισμένος με μνήμες της Εθνικής Αντίστασης 1941-1944.

Κοντά στο Καρπενήσι, την πρωτεύουσα της Περιφερειακής Ενότητας Ευρυτανίας, βρίσκονται οι Κορυσχάδες, ένας τόπος φορτισμένος με μνήμες από τον καιρό του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου και της Εθνικής Αντίστασης των ετών 1941-1944.

Το χωριό, που είναι χτισμένο σε υψόμετρο 940, σε μια ελατοσκέπαστη περιοχή με ενδιαφέρουσες περιπατητικές διαδρομές, στολίζουν σπίτια και αρχοντικά παραδοσιακής αρχιτεκτονικής, καθώς και η πλακόστρωτη πλατεία με τα πλατάνια και την εκκλησία του Αγίου Αθανασίου.

Κατά τη διάρκεια της Κατοχής, από τις 14 έως τις 27 Μαΐου 1944, συνήλθε στο σχολείο του χωριού το Εθνικό Συμβούλιο της Πολιτικής Επιτροπής Εθνικής Απελευθέρωσης (ΠΕΕΑ), η οποία είχε ιδρυθεί στις 10 Μαρτίου 1944 στη Βίνιανη Ευρυτανίας.

Στο Εθνικό Συμβούλιο συμμετείχαν οι αντιπρόσωποι του ελληνικού λαού που είχαν αναδειχθεί κατά τις εκλογές που είχε διενεργήσει η ΠΕΕΑ, ευρέως γνωστή ως Κυβέρνηση του Βουνού, στις 25 Απριλίου 1944.

Το Α’ Ψήφισμα που ενέκρινε ομόφωνα το Εθνικό Συμβούλιο της ΠΕΕΑ, το λεγόμενο Ψήφισμα των Κορυσχάδων, διατράνωνε την ακατάβλητη θέληση του ελληνικού λαού να πολεμήσει έως την τελευταία του πνοή για την απελευθέρωση της χώρας, την πλήρη συντριβή του φασισμού και την αποκατάσταση της εθνικής ενότητας και της λαϊκής κυριαρχίας.

Στο πετρόχτιστο δημοτικό σχολείο των Κορυσχάδων, ιστορικό διατηρητέο μνημείο, στεγάζεται το Μουσείο Εθνικής Αντίστασης, που περιλαμβάνει υλικό του φωτογράφου της Εθνικής Αντίστασης Σπύρου Μελετζή.

Εγγραφείτε στο κανάλι fonografos στο You Tube

Δες επίσης

«Στη φάκα» στα Φάρσαλα φορτηγό που μετέφερε εξαρτήματα από αντλιοστάσια

Από το Αστυνομικό Τμήμα Φαρσάλων σχηματίστηκε δικογραφία σε βάρος έξι ημεδαπών ανδρών, για τα -κατά …

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *