Τρίτη , 29 Νοεμβρίου 2022
Breaking News
Ακολουθήστε μας στο facebook

Κουφοντίνας: Απορρίφθηκε η αίτηση διακοπής ποινής του – Η απόφαση του τριμελές Πλημμελειοδικείου Λαμίας

Απορρίφθηκε η αίτηση διακοπής ποινής του βαρυποινίτη Δημήτρη Κουφοντίνα.

Στο τριμελές Πλημμελειοδικείο Λαμίας εξετάστηκε με τη διαδικασία του αυτοφώρου το αίτημα αναβολής ή διακοπής της ποινής του Δημήτρη Κουφοντίνα.

Να σημειωθεί ότι υποβλήθηκαν δύο αιτήματα, το πρώτο αφορά στην αίτηση προσωρινής ανακοπής ποινής λόγω κινδύνου θανάτου και το δεύτερο στην άμεση μεταγωγή του κρατούμενου στον Κορυδαλλό.

Τα δύο αιτήματα υπογράφουν η δικηγόρος του Δημήτρη Κουφοντίνα, Ιωάννα Κούρτοβικ, καθώς και το μέλος του Δ.Σ. του Δικηγορικού Συλλόγου Αθηνών, Θέμης Σοφός ο οποίος βρέθηκε και στα δικαστήρια Λαμιας.

«Η αντιμετώπιση της σοβαρής ασθενείας μπορεί να γίνει μέσω της ιατρικής βοήθειας που του προσφέρεται. Ο αιτών είναι αυτός που θέτει ως προϋπόθεση τη διακοπή της έκτισης της ποινής για να δεχτεί ιατρική βοήθεια. Το δικαστήριο κρίνει πως η παραμονή του στο νοσοκομείο δεν αποτελεί δυσμενή μεταχείριση», τόνισε η πρόεδρος του Δικαστηρίου ανακοινώνοντας την απόρριψη της αίτησης διακοπής ποινής.

Καταθέτοντας ο αναπληρωτής διευθυντής της ΜΕΘ του νοσοκομείου της Λαμίας Χρήστος Γεωργιάδης τόνισε πως οι ζωτικές λειτουργίες του Δημήτρη Κουφοντίνα οριακά δεν έχουν καταρρεύσει και πρόσθεσε πως οι γιατροί έχει χρειαστεί να παρέμβουν ανάλογα με τις εξελίξεις.

Ο κ. Γεωργιάδης είπε στο δικαστήριο πως είναι δύσκολο για τον Κουφοντίνα να κάνει οποιαδήποτε κίνηση.

Επεσήμανε επίσης πως η κατάσταση του εγκυμονεί κινδύνους για την ζωή του με επιπλοκές που μπορεί να συμβούν και δεν μπορεί να εξυπηρετηθεί μόνος του.

Η εισαγγελέας κ. Παπακώστα κατά την αγόρευση της σημείωσε:

“Ο κρατούμενος αυτοβούλως υπέβαλλε τον εαυτό του σε αυτή την κατάσταση. Με αυτό τον τρόπο γνωρίζει και συναινεί αποδεχόμενος τις επιπλοκές στην υγεία του. Εξετάζοντας τον μάρτυρα δεν μας αναφέρθηκε ότι υπάρχει συγκεκριμένη ασθένεια. Αναφέρθηκε στην λειτουργία ζωτικών οργάνων με τις συνέπειες να οφείλονται σε άρνηση του κρατούμενου για την λήψη τροφής. Η διάταξη αφορά άτομα τα οποία δεν έχουν υποβάλει τον εαυτό τους οι ίδιοι σε άσχημη κατάσταση και δεν πρόκειται για άλλη πάθηση για την οποία δεν είναι υπεύθυνοι. Ο ίδιος υπέβαλλε τον εαυτό του σε αυτή την κατάσταση. Και δεν θεωρείται η συνέχιση έκτισης της ποινής του στο Νοσοκομείο σε υπέρμετρα σκληρή μεταχείριση. Ακόμη και σήμερα να διακόπταμε την ποινή αν ο κρατούμενος συνεχίσει την απεργία πείνας τότε η κατάσταση του ακόμη και αν μεταφερθεί θα συνεχιστεί η επιδείνωση της υγείας του” τόνισε η κ. Εισαγγελέας.

Από πλευράς του ο δικηγόρος κ. Θέμης Σοφός σημείωσε :

“Ο συνταγματικός νομοθέτης χρησιμοποιεί τους όρους σκληρές, απάνθρωπες και βασανιστικές. Σε περίπτωση ανιατης ασθένειας εφαρμόζεται άλλη διάταξη. Το αν είναι θεραπευσιμο η όχι το είπε ο κ. Γεωργιάδης.Η οριακή ανεπάρκεια των οργάνων και όλα όσα επιβεβαιώνουν οι γιατροί δεν μπορεί να πει κάποιος ότι δεν είναι ασθένεια. Είναι 59.5 κιλά πλέον. Ο τρόπος με το οποίο αποδίδει η κ. Εισαγγελέας την έλλειψη σοβαρή ασθένειας καθιστά πρόβλημα ότι υπάρχει ενδοια επιχειρήματος. Τα πραγματικά δεδομένα είναι πως έχουμε 56 μέρες ποινές και 10 μέρες δίψας. Μέρα με τη μέρα η κατάσταση επιδεινώνεται δραματικά. Δεν ξέρω καν αν αύριο υπάρξει βεβαίωση γιατί δεν ξέρουμε αν μπορεί να επιβιώσει ο κρατούμενος. Ο απεργος πείνας είναι νομικό status. Δηλαδή είναι περίπτωση που αξιζει ειδικής διαχείρισης. Αν τον αφήσουμε σε αυτή την κατάσταση θα είναι υπέρμετρα σκληρή μεταχείριση και θα συνιστά εκδίκηση της πολιτείας εις βαρος του” σημείωσε ο κ. Σοφός.

Nα σημειώσουμε πως έχει υποβληθεί και δεύτερο αίτημα από τους συνηγόρους του Δημήτρη Κουφοντίνα, που δεν εξεταζόταν σήμερα, σχετικά με το πόσο ήταν σύννομη η απόφαση για μεταγωγή του στις Φυλακές Δομοκού και όχι στον Κορυδαλλό όπου βρισκόταν πριν βρεθεί στην «Κασσαβέτεια».

Εγγραφείτε στο κανάλι μας στο You Tube

Δες επίσης

Δήμος Λαμιεών: 3η σύγκληση της Επιτροπής Διαβούλευσης

3η δημόσια συνεδρίαση της Δημοτικής Επιτροπής Διαβούλευσης του Δήμου Λαμιέων στις 1/12/2022 ΠΡΟΣΚΛΗΣΗ 3ης ΣΥΓΚΛΗΣΗΣ …

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *