Σάββατο , 24 Φεβρουαρίου 2024
Breaking News
Ακολουθήστε μας στο facebook

Κυριακοχώρι: Το “σηκωμένο αυλάκι” στο Εθνικό Ευρετήριο Άυλης Πολιτιστικής Κληρονομιάς της Ελλάδας,

Ανάμεσα στα εννέα νέα στοιχεία εγγράφονται στο Εθνικό Ευρετήριο Άυλης Πολιτιστικής Κληρονομιάς της Ελλάδας – δείτε εδώ σχετικά– συμπεριλαμβάνεται και η παραδοσιακή πρακτική της άρδευσης με σηκωμένο αυλάκι στο Κυριακοχώρι Φθιώτιδας!

Πρόκειται για το υδραυλικό έργο με το οποίο πραγματοποιείται η άρδευση των καλλιεργειών από τον 18ο αιώνα μέχρι και σήμερα.

Οι Κυριακοχωρίτες συλλέγουν με φράγμα το νερό ορεινού παραποτάμου του Ινάχου και με τη βοήθεια μόνο της βαρύτητας το διοχετεύουν σε μακρύτατο υδραύλακα, το αποθηκεύουν σε υπαίθρια μεγάλων διαστάσεων στέρνα και στη συνέχεια το διανέμουν με μικρότερα αυλάκια σε κάθε κήπο χωριστά. Με την παραδοσιακή αυτή πρακτική παράγουν πολύτιμα αγροδιατροφικά προϊόντα ενισχύοντας την τοπική κοινωνία, πάντα με σεβασμό στο φυσικό περιβάλλον.

Ακολουθήστε τη σελίδα μας στο FACEBOOK

Η παράδοση του Σηκωμένου Αυλακιού, φορείς της οποίας είναι πρωτίστως τα εβδομήντα νοικοκυριά του Κυριακοχωρίου Φθιώτιδας, συνδέεται με αντιλήψεις, γνώσεις και πρακτικές που αφενός συνάδουν με έναν βιώσιμο τρόπο διαχείρισης των φυσικών πόρων και αφετέρου προάγουν το πνεύμα αλληλεγγύης και συνεργασίας της κοινότητας, αλλά και την ευημερία της.

Η παράδοση μεταδίδεται από γενιά σε γενιά, με τρόπο βιωματικό.

Σημειώνεται πως συνολικά  47 δηλώσεις που υποβλήθηκαν στο τελικό στάδιο και κατόπιν μακράς διαδικασίας δύο ετών, τελικά εγκρίθηκαν οι εννέα που υποδείξαμε παραπάνω.

Αναγνώστης της ιστοσελίδας μας, μας απέστειλε υλικό από την γνωστή Ορεινή Πεζοπορία  στις ομορφιές του  Κυριακοχωρίου που περιλάμβανε το σηκωμένο αυλάκι! Δείτε εδώ

 

*φωτογραφία: ΥΠΠΟΑ

Δείτε ΟΛΑ τα νέα του  FONOGRAFOS.NET στο GOOGLE NEWS

Εγγραφείτε στο κανάλι μας στο You Tube

Δες επίσης

Από τη Γερμανία και το Λουξεμβούργο, στην Πορτογαλία, την Αγγλία και την Ιρλανδία, πέντε ιστορικά κάστρα που μετατράπηκαν σε ξενοδοχεία, υπόσχονται μια εμπειρία διαμονής, που ισοδυναμεί με ταξίδι στον χρόνο

Στο δρόμο που χάραξαν επιτυχημένες σειρές όπως οι Bridgerton, The Crown, Downton Abbey, και Outlander, …

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *