Τρίτη , 16 Απριλίου 2024
Breaking News
Ακολουθήστε μας στο facebook

Ο Άγιος Νικόλαος τιμάται στην Σπερχειάδα, ως πολιούχος και προστάτης της [ΦΩΤΟ]

-Και στο όνομα του Αγίου Νικολάου, πάνω από 400 Σπερχειαδίτες στις 18/6/1944 σώθηκαν στο παρά ένα, από την εκτέλεση των Ναζί.

Ο Άγιος Νικόλαος  “πήρε την συμφορά επάνω του” για να σωθούν οι πιστοί με την ανατίναξη του Ναού, όπως ανέφεραν μαρτυρίες στην έρευνα που έκανε νυν Τοπικός Σύμβουλος της Κοινότητας Σπερχειάδας και το αναφέρουμε περιληπτικά. Για αυτό και οι Σπερχειαδίτες από το υστέρημα τους, έχτισαν τον νέο Ναό του Αγίου Νικολάου.

Σήμερα 6 Δεκεμβρίου τιμάται η μνήμη του Αγίου Νικολάου. Μεγάλη γιορτή για την ορθόδοξη εκκλησία για τον άγιο προστάτη των ναυτικών και των φτωχών. 

Ο Άγιος Νικόλαος είναι άρρηκτα συνδεδεμένος με την πόλη της Σπερχειάδας καθώς είναι ο πολιούχος της. Οι Σπερχειαδίτες τιμούν ευλαβικά τον πολιούχο τους.

Ιστορικά βέβαια κυριαρχεί για την Σπερχειάδα ο παλιός ερειπωμένος Άγιος Νικόλαος ο οποίος ανατινάχτηκε από τους Ναζί στις 18/6/1944 κατά το ολοκαύτωμα της πόλης…

Από τα πιο σημαντικά μνημεία της Φθιώτιδας με ιδιαίτερο θρησκευτικό και ιστορικό συμβολισμό, που θυμίζει την θηριωδία των Ναζί και το Ολοκαύτωμα της Σπερχειάδας στις 18/6/1944, όπου από τα 539 σπίτια της, τα 489 καταστράφηκαν ολοσχερώς, ενώ πολλοί άμαχοι πολίτες σκοτώθηκαν.
Μάλιστα οι Ναζί μετά την ανατίναξη του Ναού, έκλεψαν το Ιερό Δισκοπότηρο και το Ευαγγέλιο του Ιερού Ναού, χωρίς κανένα ίχνος σεβασμού…

Τα σημαντικά αυτά ιερά κειμήλια εντοπίστηκαν σε παράνομη αγορά το 1947 στη Θήβα και σημειώνεται ότι ζητήθηκαν χρήματα για να επιστραφούν κάτι που έκανε η ενορία της Σπερχειάδας

Η ναζιστική αυτή θηριωδία που στιγμάτισε την πόλη.

Ο παλιός ερειπωμένος Άγιος Νικόλαος αποτελεί πλέον εμβληματικό μνημείο της Σπερχειάδας , ενώ νέος ναός αφιερωμένος στον Άγιο Νικόλαο, χτίστηκε λίγα μέτρα πιο πέρα. Η Σπερχειάδα σημειώνεται τιμά και τους δύο Αγίους, τον εν Μύροις και τον εν Βουνένοις.

Υλοποιείται πρόγραμμα αξιοποίηση -του περιβάλλοντος χώρου και αναστήλωσης του παλιού Ναού από την Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας, τον Δήμο Μακρακώμης σε συνεργασία με την Εφορία Αρχαιοτήτων, με τις εργασίες όμως να έχουν σταματήσει πάνω από ένα έτος ενώ ήταν να έχουν ήδη ολοκληρωθεί και να παραδοθεί.

Επιπρόσθετα μετά από ενέργειες Τοπικού Σύμβουλου της Κοινότητας Σπερχειάδας να ξεκινήσει η διαδικασία της διεκδίκησης η Σπερχειάδα να χαρακτηριστεί Μαρτυρική Πόλη, έχει συσταθεί ειδική Επιτροπή από τον Δήμο Μακρακώμης από την οποία εδώ και πάνω από 6 μήνες δεν υπάρχει σχετική ενημέρωση για τις εργασίες της και πως προχωρά η αποστολή της. Διότι ζητούμενο είναι και δίκαιο να χαρακτηριστεί η Σπερχειάδα Μαρτυρική πόλη μετά και ναζιστική θηριωδία του ’44.

Η Σπερχειάδα έχει «δεθεί» ποικιλοτρόπως, ιστορικά, εκκλησιαστικά, κοινωνικά με τον Άγιο Νικόλαο και για τους δημότες έχει την πλέον σημαντική θέση ανάμεσα στους αγίους της Ορθόδοξης εκκλησίας. Με αφορμή ότι φέτος στον παλιό Άγιο Νικόλαο έγινε για πρώτη φορά Θεία Λειτουργία, θα αναμέναμε να γίνει – ή να περάσει- και η λιτανεία με την περιφορά της Ιεράς Εικόνας του Αγίου Νικολάου από τον ερειπωμένο Άγιο Νικόλαο και όχι να «απομονώνεται» όπως γίνεται έως σήμερα…

Πρόταση μας, ας γίνει λοιπόν από του χρόνου και μάλιστα η περιφορά μπορεί να προγραμματιστεί να περιλαμβάνει να ψαλλεί το Απολυτίκιον του Αγίου στον παλιό, ερειπωμένο Άγιο Νικόλαο, που του χρόνου, λογικά, θα έχει χαρακτηριστεί η Σπερχειάδα Μαρτυρική πόλη, γεγονός που έχει αργήσει πάρα πολύ, συνδυαστικά με την πλούσια δράση της στην Εθνική Αντίσταση….

Δείτε φωτογραφίες από την σημερινή Αρχιερατική Θεία  Λειτουργία στον Ιερό Ναό του Αγίου Νικολάου στη Σπερχειάδα  και την λιτανεία των Ιερών Εικόνων του Αγίου Νικολάου και της Παναγίας των Ελαίων ( θα ακολουθήσει και σχετικό άρθρο).

 

Σπερχειάδα: Θεία Λειτουργία στον παλιό ερειπωμένο Άγιο Νικόλαο, μετά από 78 χρόνια από την ανατίναξη του και το Ολοκαύτωμα της πόλης [ΦΩΤΟ]

Σπερχειάδα: Στον ερειπωμένο παλιό Άγιο Νικόλαο, 78 χρόνια μετά … τελέσθηκε Θεία Λειτουργία και επιμνημόσυνη δέηση (βίντεο)

 

Η Σπερχειάδα διεκδικεί να χαρακτηριστεί ΜΑΡΤΥΡΙΚΗ ΠΟΛΗ [ΒΙΝΤΕΟ]

Εγγραφείτε στο κανάλι μας στο You Tube

Δες επίσης

Το εκπαιδευτικό και διαδραστικό εργαστήριο Space to Ground από 19 μέχρι 29 Απριλίου στη Θεσσαλονίκη.

Εκπαιδεύσου σαν Αστροναύτης!!! Ηλικίες από 5 μέχρι 16!!!! Απο 19 μέχρι 29 Απριλίου !!!! Ζήσε …

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *