Σάββατο , 27 Απριλίου 2024
Breaking News
Ακολουθήστε μας στο facebook

Οριστική νίκη στο ΣτΕ για τη Νιάλα και το Βοϊδολίβαδο που ακύρωνε τις άδειες για τους δύο αιολικούς σταθμούς στην καρδιά των Αγράφων

Απορρίφθηκε η προσφυγή κατά της απόφασης του γενικού γραμματέα Περιβαλλοντικής Πολιτικής του ΥΠΕΝ που ακύρωνε τις άδειες για τους δύο αιολικούς σταθμούς στην καρδιά των Αγράφων. ● Μεγάλη δικαίωση για το μαζικότερο περιβαλλοντικό κίνημα των τελευταίων χρόνων.
Μια οριστική νίκη έπειτα από τέσσερα χρόνια πολυεπίπεδων αγώνων του κινήματος για τη σωτηρία των Αγράφων, που αποτελεί οριστική ταφόπλακα στις επιδιώξεις για την εγκατάσταση αιολικών στην ιστορική κορυφογραμμή της Νιάλας και στο Βοϊδολίβαδο, αποτελεί πρόσφατη απόφαση του ΣτΕ.

Με την απόφασή του το ΣτΕ απέρριψε την προσφυγή δύο θυγατρικών εταιρειών της ΕΛΛΑΚΤΩΡ ενάντια στην απόφαση του γενικού γραμματέα Περιβαλλοντικής Πολιτικής του ΥΠΕΝ (19/11/2021) που ακύρωνε τις άδειες για τους δύο αιολικούς σταθμούς στην καρδιά των Αγράφων, βάζοντας έτσι οριστικό τέλος στην εγκατάστασή τους.

Υπενθυμίζεται ότι η απόρριψη της περιβαλλοντικής αδειοδότησης των δύο αιολικών σταθμών των εταιρειών ΑΝΕΜΟΔΟΜΙΚΗ και ΠΟΥΝΕΝΤΗΣ αφορούσε την εγκατάσταση συνολικά 21 ανεμογεννητριών, ύψους έως και 166 μέτρα και διαμέτρου ρότορα έως και 136 μέτρα. Της απόρριψης από τη Διεύθυνση Περιβαλλοντικής Πολιτικής του ΥΠΕΝ είχαν προηγηθεί οι αρνητικές γνωμοδοτήσεις της Γενικής Διεύθυνσης Δασών και Δασικού Περιβάλλοντος και της Διεύθυνσης Διαχείρισης Φυσικού Περιβάλλοντος και Βιοποικιλότητας του ίδιου υπουργείου («Νίκη για τη σωτηρία των Αγράφων», «Εφ.Συν.», 24/11/2021).

Η απόρριψη του ΥΠΕΝ είχε προκαλέσει την έντονη αντίδραση της ΕΛΛΑΚΤΩΡ που με ανακοίνωσή της (24/11/2021) εξέφρασε τη δυσαρέσκειά της. «Ενεργώντας πάντα με γνώμονα την προάσπιση των συμφερόντων των μετόχων της, προτίθεται να εξαντλήσει όλα τα νόμιμα ένδικα μέσα για την ακύρωση των απορριπτικών αποφάσεων» ανέφερε η εταιρεία. Ετσι οι δύο θυγατρικές της κατέθεσαν προσφυγή στο ΣτΕ, που εκδικάστηκε στις 15/6/2022.

Η τρέχουσα κατασκευή του αιολικού εργοστασίου στον Τύμπανο Αργιθέας

Αξίζει να σημειωθεί ότι ο αγώνας κατά της εγκατάστασης των δύο αιολικών σταθμών ξεκίνησε τον Απρίλιο του 2018, όταν πια όλα είχαν «τελειώσει» αδειοδοτικά και είχε εκδοθεί και η απαιτούμενη Απόφαση Εγκρισης Περιβαλλοντικών Ορων. Ωστόσο η αποφασιστικότητα και η επιμονή ενός εκ των μαζικότερων και πιο πολύμορφων περιβαλλοντικών κινημάτων των τελευταίων χρόνων είχε ως αποτέλεσμα αυτή τη μεγάλη νίκη, που κατέστησε τη Νιάλα και το Βοϊδολίβαδο πραγματικά απάτητα -από βιομηχανικά αιολικά- βουνά.

Για να συμβεί αυτό συνέβαλαν οι νομικές ενέργειες δεκάδων πολιτών και του Ελληνικού Ορειβατικού Συλλόγου Καρδίτσας, του Ορειβατικού Συλλόγου Αγράφων, του Πεζοπορικού Φυσιοδιφικού Συλλόγου Καρπενησίου, της Ελληνικής Ορθολογικής Εταιρείας και της Περιβαλλοντικής Οργάνωσης για την Αγρια Ζωή και τη Φύση «Καλλιστώ». Επιπλέον ο αγώνας αυτός έτυχε της συμπαράστασης χιλιάδων άλλων πολιτών, κινημάτων και συλλογικοτήτων, αλλά και των Δήμων Αγράφων, Καρδίτσας και Λίμνης Πλαστήρα.

Ωστόσο ο αγώνας για την προστασία των Αγράφων συνεχίζεται. Εκατοντάδες ανεμογεννήτριες εξακολουθούν να σχεδιάζονται προς εγκατάσταση τόσο στα Αγραφα όσο και στην κεντρική Πίνδο, απειλώντας να μετατρέψουν τη σημαντικότερη οροσειρά της Ελλάδας σε βιομηχανικό τοπίο. Στον Τύμπανο Αργιθέας ολοκληρώνεται η κατασκευή του αιολικού σταθμού της ΔΕΗ Ανανεώσιμες και υπό άμεση απειλή βρίσκεται ο ορεινός όγκος Βουτσικάκι – Καζάρμα, που δεσπόζει πάνω από τη λίμνη Πλαστήρα, και η κορυφογραμμή της Καράβας.

Η ιστορική κορυφογραμμή της Νιάλας που σώθηκε από τις ανεμογεννήτριες

Για «μια αλόγιστη παραχώρηση αδειών σε επενδυτικά σχέδια για αιολικά πάρκα και λεηλασία των βουνών με fast track διαδικασίες, με τεράστιο κόστος στη φυσική, τοπική και τουριστική ταυτότητα και δραματικό οικολογικό αποτύπωμα, την ώρα που όχι μόνο έχουμε πιάσει τον υποτιθέμενο στόχο εγκατεστημένης ισχύος από Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας, αλλά και η ήδη εγκατεστημένη ισχύς είναι υπέρμετρη για τις ανάγκες του εθνικού συστήματος ενέργειας» κάνει λόγο το Δίκτυο Φορέων και Πολιτών για την Προστασία των Αγράφων.

«Είναι φανερό ότι, τη στιγμή που η Ελλάδα έχει ήδη πετύχει τους στόχους για την πράσινη ενέργεια, η ασύστολη ανάπτυξη αιολικών πάρκων γίνεται με μοναδικό σκοπό την εκμετάλλευση εθνικών και ευρωπαϊκών πόρων για το όφελος ολίγων» αναφέρει και καλεί «σε συστράτευση για τη σωτηρία της ορεινής φύσης που είναι πολύτιμο κεφάλαιο για την ευημερία των τοπικών κοινωνιών».

Σε ό,τι αφορά την κεντρική Πίνδο, η Διεύθυνση Διαχείρισης Φυσικού Περιβάλλοντος και Βιοποικιλότητας του ΥΠΕΝ, έπειτα από καταιγισμό αρνητικών σχολίων στη δημόσια διαβούλευση και τις σφοδρές αντιδράσεις των δημοτικών συμβουλίων Πύλης και Αργιθέας, γνωμοδότησε αρνητικά για γιγαντιαίο σύμπλεγμα 7 αιολικών σταθμών στο όρος Αυγό και σε άλλα βουνά της περιοχής. Δεν απομένει παρά να φανεί αν θα τη λάβει σοβαρά υπόψη της η Γενική Διεύθυνση Περιβαλλοντικής Πολιτικής του ΥΠΕΝ, που θα λάβει την οριστική απόφαση για το έργο.

www.efsyn.gr

Εγγραφείτε στο κανάλι μας στο You Tube

Δες επίσης

Απαγόρευση κυκλοφορίας φορτηγών άνω των 3,5 τόνων, κατά την περίοδο εορτασμού του Πάσχα και της Πρωτομαγιάς

Απαγόρευση κυκλοφορίας φορτηγών μέγιστου επιτρεπόμενου βάρους άνω των 3,5 τόνων κατά την περίοδο εορτασμού του …

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *