Τρίτη , 31 Ιανουαρίου 2023
Breaking News
Ακολουθήστε μας στο facebook

Πλεύρης: Με γενόσημα θα αντιμετωπιστούν οι ελλείψεις στα φάρμακα [ΒΙΝΤΕΟ]

Τι ανέφερε ο Υπουργός Υγείας για τις ελλείψεις στα φάρμακα

Ο υπουργός Υγείας, Θάνος Πλεύρης, ο πρόεδρος του ΕΟΦ, Δημήτρης Φιλίππου, και ο πρόεδρος του ΙΦΕΤ, Γιάννης Σωτηρίου, παραχώρησαν, την Τετάρτη 4/1/2023 το απόγευμα , συνέντευξη Τύπου για τις ελλείψεις στα φάρμακα.

“Η χώρα μας αντιμετωπίζει το πρόβλημα σε πολύ μικρότερο βαθμό από άλλες χώρες. Η χώρα μας έχει ισχυρή εγχώρια παραγωγή που μπορεί να τροφοδοτεί με φάρμακα. Το πρόβλημα δεν είναι πρωτίστως τιμών και εξαγωγών, αλλά μειωμένης παραγωγής. Το πρόβλημα εντοπίζεται στα ιδιωτικά φαρμακεία και κυρίως στις επώνυμες συσκευασίες. Τα νοσοκομεία έχουν γενόσημα φάρμακα και παρέχουν όλες τις θεραπείες. Δεν υπάρχει λόγος ανησυχίας για την επάρκεια των φαρμάκων στην αγορά”, ανέφερε χαρακτηριστικά ο Θάνος Πλεύρης, όπως καταγράφει το newsit.gr.

Και συνέχισε: “Ελέγχονται 9 μεγάλες πολυεθνικές φαρμνακοβιομηχανίες αν διατηρούν αποθέματα και προμηθεύουν ομάλά την αγορά. Σε συνεννόηση με την ΠΕΦ, εντείνεται η παραγωγή των ελληνικών εργοστασίων. Θα υπάρχει συνεχής ενημέρωση από τον ΕΟΦ, ώστε ο πολίτης να γνωρίζει ποιο φάρμακο να αναζητήσει που θα έχει αντίστοιχη δραστική ουσία με το επώνυμο φάρμακο που δεν βρίσκει.

Στα συνταγογραφούμενα φάρμακα, θα ισχύει μόνο η ηλεκτρονική συνταγογράφηση για να γίνεται καλύτερος έλεγχος. Οι ελλείψεις στα αντιπυρετικά, τις αντιβιώσεις και ειδικά στα παιδικά φάρμακα θα αντιμετωπιστούν με την υποκατάσταση από γενόσημα φάρμακα, όπου υπάρχουν.

Για φάρμακα που έχουμε πλήρη εξάρτηση από χώρες της Ασίας, όπως αυτά που αφορούν το αναπνευστικό. θα διευρυνθούν οι παραγγελίες στον ΙΦΕΤ, ώστε αυτά που δεν τα έχουμε ως υποκατάστατα, να μπορούμε να τα προμηθευτούμε”.

Ο κ. Πλεύρης τόνισε ότι “μετά τις γιορτές θα υπάρξει σταδιακή ομαλοποίηση. Δεν υπάρχει λόγος ανησυχίας για τους λόγους. Υπάρχουν αντιπυρετικά δε πλήρη επάρκεια και η αγορά είναι πλήρως διασφαλισμένη. Άμεσα θα αρχίσει να φαίνεται η αποκλιμάκωση”, καθώς και ότι “η ταλαιπωρία των πολιτών είναι προσωρινή”.

Σύμφωνα με όσα αναφέρθηκαν στη συνέντευξη Τύπου, οι παράγοντες που έπαιξαν ρόλο στα προβλήματα υποεφοδιασμού της αγοράς, είναι το γεγονός ότι άρθηκαν τα μέτρα προστασίας από τον κορονοϊό, με αποτέλεσμα να αυξηθούν οι ιώσεις, και αυτή η αύξηση συνέπεσε με την περίοδο των γιορτών, που είναι κλειστές οι αποθήκες των εταιρειών.

Σύμφωνα με τον πρόεδρο του Ε.Ο.Φ, Δημήτρη Φιλίππου, το επόμενο δεκαήμερο θα δούμε σταδιακή ομαλοποίηση της αγοράς. Πρώτον, γιατί από τη Δευτέρα επανέρχονται σε πλήρη λειτουργία φαρμακευτικές και φαρμακαποθήκες. Επίσης, μέχρι 15/1 αναμένονται οι επόμενες παραγγελίες φαρμάκων των οποίων η παράλληλη εξαγωγή απαγορεύεται. Αυτό αφορά το 92% των ελλείψεων.

“Την ερχόμενη Δευτέρα, το σύστημα έρχεται σε πλήρη λειτουργία και περιμένουμε την αποκατάσταση του προβλήματος σε 10 ημέρες. Τα εισπνεόμενα έχουν έρθει ήδη στη χώρα. Τέλος Ιανουαρίου εκτιμάται ότι θα είναι διαχειρίσιμη η κατάσταση”.

Δείτε τη συνέντευξη Τύπου στο υπουργείο Υγείας για τις ελλείψεις στα φάρμακα

Εγγραφείτε στο κανάλι μας στο You Tube

Δες επίσης

Συνάντηση του Πρωθυπουργού Κ. Μητσοτάκη με στελέχη ιαπωνικών επιχειρηματικών ομίλων της ομοσπονδίας Keidanren

Στο Τόκιο ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης Τις θετικές προοπτικές της ελληνικής οικονομίας και τους λόγους …

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *