Είχε μάλιστα «κλειδώσει» και πριν από μια εβδομάδα «ξεκλείδωσε» με τον σεισμό 6,1 και επίκεντρο στη θάλασσα νότια της Κάσου και της Καρπάθου». Κατά τον κ. Παπαδόπουλο, «η Μεσογειακή πλάκα προχώρησε ακόμη περισσότερο προς τα βόρεια υποβυθιζόμενη κάτω από την Κρητική θάλασσα. Η χώρα μας έχει ζήσει μια περίοδο σεισμικής ύφεσης για πάνω από 3,5 χρόνια. Πλέον η ενέργεια έχει συσσωρευτεί και μπαίνουμε σε μια φάση έξαρσης. Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι θα έχουμε και άλλους ισχυρούς σεισμούς όχι κατά ανάγκη στην ίδια εστία και για αυτό θα πρέπει να είμαστε σε ετοιμότητα».
Και τόνισε με νόημα: «Πρέπει να προσέχουμε και την ευρύτερη περιοχή της Κρήτης, αλλά και άλλα τμήματα της χώρας στον ηπειρωτικό κορμό της χώρας όπως έγινε στον Τύρναβο και στο Δαμάσι της Θεσσαλίας. Να μην ξεχνάμε ότι τα γεωδυναμικά φαινόμενα «συνομιλούν» μεταξύ τους και υπάρχει μια αλληλοσύνδεση αυτών των φαινομένων και αυτό είναι ένα φαινόμενο το οποίο μας δείχνει ότι μπαίνουμε πλέον στην φάση της σεισμικής έξαρσης».
Δείτε όσα είπε ο Γεράσιμος Παπαδόπουλος
Αξίζει να σημειωθεί ότι δύο ήταν οι λόγοι για τους οποίους δεν είχαμε μεγάλες ζημιές και θύματα στην Κρήτη. Καταρχήν ότι έγινε σε θαλάσσια περιοχή, αλλά και το γεγονός ότι το βάθος του σεισμού ήταν στα 60,3χλμ.
Ο Υπουργός επισκέφθηκε το 2ο και 5ο Δημοτικό Σχολείο Αλικαρνασσού και στη συνέχεια το ιστορικό κέντρο του Ηρακλείου, μαζί με τον Δήμαρχο Ηρακλείου, Αλέξη Καλοκαιρινό, προκειμένου να πραγματοποιηθεί αυτοψία στα κτίρια.
Ακολούθησε σύσκεψη, στην οποία συμμετείχαν ο Γενικός Γραμματέας Πολιτικής Προστασίας, Νίκος Παπαευσταθίου, ο Περιφερειάρχης Κρήτης, Σταύρος Αρναουτάκης, ο Δήμαρχος Ηρακλείου, Αλέξης Καλοκαιρινός, ο Περιφερειακός Διοικητής Πυροσβεστικών Υπηρεσιών Κρήτης, Αρχιπύραρχος Μιχαήλ Σεληνιωτάκης, ο Πρόεδρος του ΟΑΣΠ, Ευθύμης Λέκκας, ο Αναπληρωτής Περιφερειάρχης, Γιώργος Πιτσούλης, ο Αντιπεριφερειάρχης Ηρακλείου, Νίκος Συριγωνάκης, ο Αντιπεριφερειάρχης Λασιθίου, Γιάννης Ανδρουλάκης, ο Αντιπεριφερειάρχης Αγροτικής Οικονομίας, Σταύρος Τζεδάκης, οι Αντιδήμαρχοι Πολιτικής Προστασίας, Μανόλης Χαιρέτης, Τεχνικών Υποδομών & Βιώσιμης Κινητικότητας, Γιώργος Σισαμάκης, Καθαριότητας, Περιβάλλοντος & Ενέργειας, Νίκος Γιαλιτάκης, Χωροταξικού Σχεδιασμού, Πολεοδομίας και Δημοτικής Περιουσίας, Στέλλα Αρχοντάκη, Παιδείας, Αντώνης Περισυνάκης, η Γενική Γραμματέας του Δήμου, Μαρία Σκραφνάκη, καθώς και στελέχη και υπηρεσιακοί παράγοντες της Υπηρεσίας Πολιτικής Προστασίας της Περιφέρειας Κρήτης και του Δήμου Ηρακλείου.
Μετά την ολοκλήρωση της επίσκεψης, ο Υπουργός κ. Κεφαλογιάννης δήλωσε:
«Είχαμε την ευκαιρία να επισκεφτούμε τις σχολικές μονάδες της Αλικαρνασσού και κτίρια στο ιστορικό κέντρο του Ηρακλείου, όπου είδαμε κάποιες μικροζημιές, οι οποίες προκλήθηκαν από τον σημερινό μεγάλο σεισμό που σημειώθηκε ανοιχτά της Κρήτης. Οφείλω να πω ότι από τα πρώτα λεπτά του φαινομένου η Πυροσβεστική Υπηρεσία έδρασε άμεσα, ενώ είχαμε συνεχή επικοινωνία τόσο με την Περιφέρεια Κρήτης, τον κ. Σταύρο Αρναουτάκη, και τον κ. Νίκο Συριγωνάκη, τον Αντιπεριφερειάρχη, όσο και με τον Δήμο, με τον κ. Καλοκαιρινό, ώστε να μπορούμε από την αρχή να εκτιμήσουμε την πορεία του φαινομένου. Το ευτύχημα είναι, όπως μας ενημέρωσαν και οι αρμόδιοι επιστήμονες, ο κ. Λέκκας – και τον ευχαριστώ για την παρουσία του εδώ – και ο κ. Γενικός Γραμματέας Πολιτικής Προστασίας, κ. Παπαευσταθίου, ότι πρόκειται για τον κύριο σεισμό. Βεβαίως υπάρχει μετασεισμική δραστηριότητα, η οποία, με βάση τα συγκεκριμένα χαρακτηριστικά του φαινομένου, και κυρίως το μεγάλο εστιακό βάθος, φαίνεται πως ήταν ο λόγος που ευτυχώς δεν είχαμε σοβαρές ζημιές. Σε κάθε περίπτωση, θα συνεχίσουμε και τις επόμενες μέρες να παρακολουθούμε την εξέλιξη και θα είμαστε σε συνεχή συνεργασία τόσο με την Περιφέρεια όσο και με τον Δήμο, προκειμένου να καθοριστούν τα επόμενα βήματα. Θέλω, ωστόσο, να περάσει ένα ξεκάθαρο μήνυμα: Δεν τίθεται κανένα ζήτημα ανησυχίας, όσον αφορά την ασφάλεια των κτιρίων που επισκεφθήκαμε σήμερα. Όπως και να έχει, θα συνεχίσουμε να το παρακολουθούμε».